Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZArobki po studiach

• Gość: Kamila Re: ZArobki po studiach IP: *.199.58.47.tesatnet.pl 12.02.07, 20:16

Trzeci rok studiów (ASP). 1600zł. Grafik komputerowy. Poznań.
        • Gość: ada-28 Re: ZArobki po studiach IP: *.035.c70.petrotel.pl 02.08.07, 13:39
          Zazdroszczę Wam takich zarobków.. Ja pracuję w niewielkiej firmie jako
          sekretarka, po mgr administracji, zarabiam 1500 netto, i wydaje mi się że to
          baardzo dużo...
      • Gość: dylemat Re: ZArobki po studiach IP: *.stgambit.gda.pl 20.02.07, 16:53
        gdansk. skoczylem studia w pazdzierniku i od razu dostalem prace.nawet w sumie
        nie szukalem, bo chodzilo o to, ze jako student dorabialem sobie w tej firmie
        zleceniami i zalapalem sie na etat.na poczatek pensja skromna 3,5 k PLN brutto
        po 2 miesiacach 4 k brutto czyli na reke marne 2,66 k PLN.z premia wychodzi
        2,9kPLN.fakt, ze dorabiajac na boku wyciagam jakies 5-6k netto na miesiac, ale
        mam wiekszosc weekendow zawalonych:/Moj problem polega natomiast na tym, ze
        skonczylem telekomunikacje na polibudzie i to co obecnie robie nie ma zbyt
        wielkiego zwiazku z moim wyksztalceniem.perspektywa rozwoju w firmie jest raczej
        zadna:/zarobki mysle ze moge liczyc na max.3,5-4 k netto miesiecznie, czyli
        smiech na sali.jak myslicie, czy powinienem walnac to w cholere,zaczac pracowac
        za mniejsze pieniadze, za to w branzy zwiazanej ze studiami i w firmie, w ktorej
        mozliwy bedzie awans i rozwoj, zebym w przyszlosci jako dyrektor wyciagal te 8k
        netto na reke i mial wolne weekendy?ciezko mi pracowac za mniejsza kase,bo
        uwazam ze to ponizej godnosci,ale chyba trzeba sie poswiecic dla przyszlosci.ot,
        taki dylemat
        • Gość: Kasia Re: ZArobki po studiach IP: *.slp.vectranet.pl 23.02.07, 21:07
          jestem po studiach psychologicznych..pracuję od października 2006 r w poradni
          psychologiczno-pedagogicznej, moja pensja miesięczna z całego etatu to 998 zł
          brutto-żałosne..:(-a podobno psychologów tak potrzebują, szkoda tylko że nie
          motywują pensją...
      • Gość: Artur Re: ZArobki po studiach IP: *.acn.waw.pl 13.03.07, 23:49
        Przez pewien czas po studiach nie podejmowałem stałej pracy. Wolałem łapać
        intratne fuchy, na których w ciągu tygodnia wyciągałem mniej więcej tyle, ile
        miałbym przez miesiąc na etacie w podrzędnej firmie. Na stałe zahaczyłem się
        dopiero wtedy, gdy znalazłem coś, co odpowiadało moim oczekiwaniom (finansowym i
        nie tylko). Uważam, że warto było poczekać.

Celowo nie rzucam konkretnymi kwotami, żeby nie było, że się przechwalam.
      • markus.kembi Re: ZArobki po studiach 10.04.07, 11:01
        Od razu po studiach nie zarabiałem w ogóle. Teraz jestem prawie 2 lata po
        studiach i dalej nie zarabiam w ogóle.
      • Gość: magda Re: ZArobki po studiach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 10:47
        1500zł brutto+ prowizja od sprzedaży (Kraków), a z tym jest różnie, po 3
        miesiącach poszukiwań dopiero teraz odzdzywają się inni pracodawcy, cóż
        zobaczymy może znajdzie się coś lepszego :( pracuję w biurze
        • Gość: Kasik Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 18:07
          1500 brutto na 3/4 etatu, doradca klienta w Warszawie, jak na razie ok bo
          jeszcze dziennie studiuję na 4 roku:)
          • Gość: Bankier Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 13:15
            3300 brutto, praca w banku w Warszawie, jestem na 5 roku studiów. Znam dwa
            języki w stopniu dobrym.
      • Gość: gosc Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 16:06
        2500-2800 netto (z nadgodzinami) - jeszcze nie skonczylem studiow (prywatne
        zarzadzanie i marketing, haha). Dodam, ze praca zdobyta krysztalowo uczciwie,
        bez zadnych znajomosci, w miescie, w ktorym nikogo nie znam.
      • enclave25 Re: ZArobki po studiach 29.05.07, 19:19
        4600zl brutto plus ok 2000zl za nadgodziny, dodatki socjalne tj. silownia,
        objady, ubezpieczenie medyczne. Po studiach w USA: BA i MBA. Miałem praktyki,
        ale to jest moja pierwsza praca; w firmie konsultingowej w wawie. Dla mnie to
        jest niebo...aha i bez pleców dostałem tą pracę.
        • Gość: to nie prowokacja Re: ZArobki po studiach IP: *.clients.easynet.fr 01.06.07, 14:49
          Pierwsza praca po studiach: 9,900 zl netto > Paryz > konsulting - sektor
          IT/Telecom. Od Sierpnia, 11,500 zl + 13,000 zl rocznej premii + akcje + dodatki
          jak silownia + 23,000 zl "sign-on bonus" > Luxembourg, finanse - satellite &
          communications. Studia za granica: BA + Msc. Mimo wszystko planuje wrocic za 2-
          3 lata i sprobowac sil w Polsce.

Pozdrawiam!
          • Gość: Daxik Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 19:19
            No to Ci sie nie przelewa. Luksemburg to drogie miejsce do zycia (z wyjatkiem
            benzyny)
            • Gość: aha... Re: ZArobki po studiach IP: *.clients.easynet.fr 05.06.07, 11:29
              Oj, tak... bedzie ciezko - szczegolnie po Paryzu ;-)
      • Gość: kra bank inw IP: *.chello.pl 20.06.07, 15:35
        600 Ł tygodniowo, praktyka w banku inw w Londynie. Ale Londek kosztuje:
        garnitury, imprezy, dziewczyny, lunche etc - póki co ledwo wychodzę na zero.
      • Gość: hmm Re: ZArobki po studiach IP: *.e-wro.net.pl 26.06.07, 19:33
        pierwsza praca zaraz po studiach (a właściwie na kilka miesięcy przed obroną)
        pedagogicznych - 2500 netto
        rejon - Wrocław
        branża - szkolenia
        stanowisko - specjalista ds. szkoleń, trener
        po półroku średnie miesięczne wynagrodzenie 4500 netto
        • Gość: bf.bf Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 21:25
          14 lat temu po studiach 240zl- akademik kosztował 100. Teraz 11 000.
        • Gość: coach Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 15:42
          hej, chce zdobyc uprawnienia trenerskie i prowadzic szkolenia z zakresu szeroko
          pojetego marketingu. Powiedz mi, od czego zaczynales?? Ja mam dyplom mgr z
          zarzadzania i marketingu i dosc duza wiedze z tego zakresu, ktora potrafie
          podzielic sie z innymi. Jakie masz uprawnienia i z jakiego obszaru szkolisz????
        • Gość: brombka Re: ZArobki po studiach IP: *.core.lanet.net.pl 06.07.07, 13:31
          Wrocław, w branży budowlanej, stanowisko kierownicze, mgr ekonomii (AE
          zarządzanie i marketing) 1500 netto na umowie na czas nieokreslony, 300 pod
          stołem... nie jest to wymażona stawka, ale mam w planach studia podyplomowe na
          niemieckiej uczelni i przejście do branży finansowej.. zobaczymy
        • Gość: blablak Re: ZArobki po studiach IP: *.chello.pl 22.07.07, 22:53
          trener to bardzo fajny zawod. jestem pedagogiem i rpacowalam krotko jako
          trener, szkoleniowiecm, ale w szkolach. marze o szkole trenerskiej, moze mi sie
          uda. tylko musze niezle zainwestowac, aczkolwiek sie zwraca.;) pzdr.
        • valkiria1983 Re: ZArobki po studiach 09.09.07, 14:15
          a w jakiej firmie??
      • Gość: AGC Re: ZArobki po studiach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 20:02
        1800 brutto (1526 netto)
        staz, sprzedaż kontentu mobilnego
        duża firma medialna, Warszawa
        • Gość: pp Re: ZArobki po studiach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.07, 20:54
          Zainwestuj w kalkulator za 20 zł netto
      • Gość: markon13 Re: ZArobki po studiach IP: 194.204.135.* 22.07.07, 19:33
        2400 Straż graniczna 5 lat w mundurze zarządzanie zasobami ludzkimi AE
        i zero perspektyw na więcej i zero rozwoju, duża presja i duża
        odpowiedzialnośc - nic tylko próbowac ZAPRASZAM ;-(
      • Gość: blablak Re: ZArobki po studiach IP: *.chello.pl 22.07.07, 22:49
        zaraz po studiach to bylo dretwo- od 450 zl- piekielny staz, 620 zl netto,
        nieco pozniej, praca w zawodzie- pedagog- pol etatu.
        obecnie - 9 miesiecy po obronie- 2100 netto. branza- komputerowa, Warszawa.
        no coz.
      • Gość: Somebody Re: W Szczecinie IP: 213.25.67.* 25.07.07, 10:28
        SZCZECIN: Od razu po studiach (ale nie byłam zielona - po bezpłatnych
        praktykach) w sp. z o.o. świadczącej usługi audytorsko-księgowe 1200 brutto, po
        2 miesiacach nowa praca w jednej z większych firm komputerowych w Polsce, która
        wchodzi niebawem na giełdę 2700 brutto, teraz mam skonczone jeszcze podyplomowe
        studia. CZY 2700 BRUTTO TO DUZO CZY MALO WASZYM ZDANIEM??
        • Gość: Michal Re: W Szczecinie IP: *.core.lanet.net.pl 16.09.07, 20:03
          jak na poczatek w VOBIS to dobrze;)

Nauczyciel angielskiego 4200 brutto - Szczecin.

pozdrawiam
        • Gość: gocha123 Re: W Szczecinie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.07, 15:00
          cienizna na maxa
      • Gość: Pebe Wrocław Księgowa ??? IP: 213.25.67.* 25.07.07, 10:39
        Ile zarabiają we Wrocłwiu księgowi? Bardzo zależy mi na odpowiedzi. Dziex! :)
        • Gość: Piotrek Re: Wrocław Księgowa ??? IP: *.cust.tele2.lu 01.08.07, 17:57
          Wroclaw!? Ksiegowe?! hmm tak naprawde to ciezko ocenic jak zarabiaja ksiegowe we
          wrocku bo zalezy naprawde od firm ale ksztaltuje sie to w granicach od 1500 do
          nawe 4000 mysle z wyzsza pensja sei nie spotkalem wsrod ksiegowych ale zalezy
          takze od systemy premiowania.
          • Gość: Jeżo Szukam pomocy IP: *.cust.tele2.lu 01.08.07, 18:00
            Ej Witam wszystkich serdecznie i mam kolejne pytanko czy moze ktos cos mi
            podpowiedziec na temat pracy w Lux dla studenta na 1 miesiac, a tak poza tym to
            mam dylemat w jaka branze teraz warto w polsce sie wbijac?? moze jakies sugestie??
        • Gość: mloda ile zarabia sie w Poznaniu?? IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.07, 19:27
          po licencjacie np sekretarka czy asystentka? recepcjonistka?
      • Gość: Inżynier Re: ZArobki po studiach IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.07, 22:48
        Inżynier telekomunikacji. Poznań. Praca w zawodzie w dużej firmie. 2600 brutto.
        Po pół roku szansa na 3000 brutto.
      • Gość: Kasia Re: ZArobki po studiach IP: 212.160.169.* 16.08.07, 11:29
        Lubelskie, specjalista ds. marketingu (po licencjacie zarządzania, w trakcie
        studiów magisterskich) na próbnym 1700 brutto(1200 netto),potem na czas
        określony (2000 brutto) 1500 neto + %premie zadaniowe i uznaniowe.
        • Gość: AN Re: ZArobki po studiach IP: *.swspiz.pl 16.08.07, 16:55
          Łódź, aktualnie 1800netto + premie, wolne wieczory i weekendy, wcześniej 1200 +
          dodatki za dyżury (wieczory, 1-2 weekendy w miesiącu, czasem święta)= ok
          1500-1600netto
          administrator sieci ;]
      • Gość: rufrad Re: ZArobki po studiach IP: 212.76.37.* 16.08.07, 17:06
        IV rok studiów (od października), 2800 netto, Warszawa, PR.
        • Gość: silny80 Re: ZArobki po studiach IP: *.fixip.t-online.hu 23.08.07, 16:33
          zaraz po studiach w 2004 roku 4700PLN brutto. Dzisiaj 16800PLN
          brutto.
      • Gość: Piotus Re: ZArobki po studiach IP: *.man.olsztyn.pl 23.08.07, 18:31
        Skonczylem informatyke, zaraz po studiach mialem 2800 na lapke, minely prawie 3
        lata i dobilem do 4800 na reke.... Malopolskie :D
      • Gość: panna rozyczka Re: ZArobki po studiach IP: *.retsat1.com.pl 23.08.07, 22:49
        Witam,
        zastanawiam jak można przeżyć za takie grosze!
        Mam dwa tytuły magistra
        (oba to studia dzienne - robione równocześnie oraz dziennikarstwo skonczone jako
        studia podyplomowe i teraz poszłam na kolejne studia podyplomowe (PR). Zrobiłam
        liczne kursy.
        Zarabiam 1300 brutto niecałe - na rekę mam 850 zł!!!

Krew mnie
        zalewa przy każdej wypłacie. Lepsza prace mogę mieć w Wawie, ale tam nie mam
        nikogo, mieszkania trzy razy droższe. Tutaj - czytak w Łodzi - żyjmy z mężem za
        1900 na rękę, wynajmując kawalerkę. Jemy wszytsko z Biedronki, Tescom z
        najniższej półki. Tak, to się nazywa wegetacja.
        liczę i łudzę się, że to tylko chwilwoe- że przecież z takim wykształceniem nie
        moge wiecznie tyle zarabiać. Moim problemem jest to, że w innej pracy mnie nie
        chcą, bo mam za wysokie kwalifikacje! I boją się, że to praca na :przeczekanie"
        a chcą kogoś na stałe, a ja Kur... chce pracować, Już naprawdę gdziekolwiej,
        cokolwiek byle móc godnie zarobić!!!
        • Gość: Pawel Re: ZArobki po studiach IP: *.chello.pl 26.08.07, 09:16
          Witam
          Ja w Warszawie zaczynam właśnie drugi rok dziennego dziennikarstwa na UW i w
          agencji interaktywnej/PR dostaję za staż 1200 netto. Po stażu oczywiście
          docelowo praca na pół etatu za ok 1000 zł netto plus spore premie. Na pierwszym
          roku pracowałem w banku na pół etatu i zarabiałem ok 900 zł netto-umowa o pracę.
          Dziwi mnie więc strasznie to, że osoby po studiach dostają na dzien dobry
          800-900 na rękę.
          • Gość: vcx Re: ZArobki po studiach IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.07, 09:56
            4 rok AE Poznań, dzienne
            3.000 netto w branży finansowej, stanowisko analityczne
            Poznań
            • Gość: student V roku Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 20:08
              Logistyk od 2 m-cy w dynamicznie rozwijającej się firmie, w trakcie studiów
              uzupełniających magisterskich (UW - zarządzanie przedsiębiorstwem) -
              wynagrodzenie 1400 zł netto + dodatki motywacyjne raz na 6 m-cy w postaci
              dodatkowej pensji. woj. mazowieckie (nie Warszawa).
              • sephoraaa Re: ZArobki po studiach 26.08.07, 20:13
                1144zl brutto, panstwowa placowka
        • valkiria1983 Re: ZArobki po studiach 09.09.07, 14:11
          Słońce- NATYCHMIAST do agencji doradztwa personalnego, nie mylic z
          agencja pracy tymczasowej!!! złóż CV, jeżlei jestes dobra..szybko
          znajdą ci pracę. Tylko polecam elastycznosć w kwestii okresów
          próbnych itp. ale sie opłaca, naprawdę!! Polecam takie znane agencje
          jak Manpower, Randstadt. Pracuję w jednaj z nich ale w innym
          mieście. To działa tak, że to oni szukają pracy POD CIEBIE
        • Gość: :-) Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 16:40
          Też jestem z Łodzi, studia skończyłam w czerwcu - i to wcale nie
          jakiś super kierunek i zarabiam na rękę tyle, co Ty z mężem we
          dwójkę. Prawdopodobnie poza papierkami nie możesz pracodowacom nic
          zaoferować, inaczej na pewno zarabiałabyś więcej.
          Studia podyplomowe to pic na wodę, nie uczą tam nic przydatnego,
          lepiej w tym czasie odbyć praktyki albo pouczyć się języków. No
          wlaśnie - jak stoisz z językami?
          I dlaczego Twój mąż też tak mało zarabia?
          Wg mnie jesteście mało zaradni i tyle.
          • Gość: :-) to było do panny różyczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 16:41
      • Gość: sznurowadlo Re: Zarobki po studiach IP: *.promax.media.pl 02.09.07, 12:36
        ukończone studia na ae wrocław, stypendium naukowe, dwa języki obce z czego
        jedne potwierdzony certyfikatem (CAE), praktyka podczas studiów, 2 krotny
        finalista grasz o staż,

prawie rok pracy szukałem i w pewny momencie miałem do wyboru 3 oferty,
        zdecydowałem się na przeprowadzkę dla tej najbardziej atrakcyjnej do mniejszego
        miasta niż wro

branżą: produkcyjna, reklamowa, tekstylna (pracuję dla grupy kapitałowej
        posiadającej parę przedsiębiorstw)
        stanowisko: analityk finansowy/ inżynier ds procesów (na umowie o pracę mam
        trochę inną nazwę lecz to lepiej oddaje to co robię)

płaca:
        pierwsze 3 mc = 1600 netto
        obecnie = 2200 netto + umowa na czas określony + angielski (kurs do CPE - 1200
        semestr ) + kurs Six Sigma (12 000 za 5 tygodni)
        za 3mc (czuli po 6 mc pracy) = jeżeli poproszę o podwyżkę to ją dostanę, mam
        umówione dodatkowe 300 - 200 netto
        po roku pracy = kolejne negocjacje o ocena wyników czyli tim więcej zarobię dla
        firmy tym więcej dostanę,

podsumowując kasa obecnie może nie największa (2200 netto) lecz mogę zrobić
        rzeczy które zaprocentują w przyszłości, jeżeli doliczyłbym też te kursy (i
        możliwość wykorzystania tej wiedzy w tzw. praktyce) to było to by około 3300 -
        3500 netto mc, bardzo dobre perspektywy rozwoju zawodowego. wyjazd za granicę
        nie jest dla mnie teraz opłacalny.
      • Gość: Adam Re: ZArobki po studiach IP: *.it-net.pl 11.09.07, 01:42
        Ja jestem wciąż w trakcie studiów, ale zarabiam od 600 do 700 zł. (stawka
        godzinowa, pół etatu). I o ile same zarobki są w miarę przyzwoite, to smutno
        patrzeć na to co dzieje się na rynku pracy. Niestety w tym miejscu w którym
        mieszkam (Lublin) nie ma chyba co liczyć na godziwą pracę... chcę zmienić moją
        obecną pracę, ale jedyne co znajduję to przedstawiciel handlowy, telemarketer,
        obsługa klienta, kasjer...

I co mi po dobrej znajomości trzech języków obcych, skoro nie jest to podparte
        certyfikatami, a zresztą pracy umysłowej brak. Po studiach chciałbym zarabiać
        ponad 1000 na rękę, ale niestety póki co nie ma żadnych perspektyw. Nie sądzę,
        żeby za dwa lata było inaczej.
        • Gość: dahua Re: ZArobki po studiach IP: 213.17.162.* 17.09.07, 16:41
          Mnie jeszcze został rok studiów (wieczorowych).
          Ale od roku pracuję w branży telekomunikacyjnej, Warszawa, i mam
          3000 brutto. I mam właśnie nadzieję, że będzie lepiej. Przeniosłam
          się tu z mniejszego miasta, bez pieniędzy, niepewna, czy uda mi sie
          przenieść też studia (musiałam w trakcie ich wyjechać). I choć było
          mi początkowo bardzo trudno, cieszę się że zaryzykowałam.
        • Gość: pola Re: ZArobki po studiach IP: *.w90-15.abo.wanadoo.fr 26.10.07, 09:59
          też jestem z Lublina.kończę filologię romańską i na piaty rok, zeby napisac
          pracę i czegos się nauczyć wyjechałam do francji.od początku studiów pracowałam
          i maksymalnie inwestowałam w siebie.
          Wiem że z czterema językami znalazłabym cos w Wawie,ale zalezy mi zeby zostac w
          Lublinie. Jestem lokalna patriotką i kocham to miasto i nie chciałabym
          wyjeżdzać,tylko przyczynić sie do jego rozwoju.Nawet jesli to brzmi naiwnie.
          pozdrawiam
      • Gość: Leszek Re: ZArobki po studiach IP: 62.29.170.* 18.09.07, 13:28
        Powiem że jak czytam wypowiedzi ludzi to większych bzdur nie
        czytałem :) Ludzie po 20-30 latach stażu nie zarabiają więcej jak
        3000 zł netto a tu zaraz po studiach taki fachowiec ciągnie od 4000
        do 7000 netto - bzdura - chyba że wyjechał za granicę :)) gdyby
        ludzie tutaj tyle zarabiali nie musieliby nigdzie wyjeżdzać w
        poszukiwaniu lepszej pracy heh - brak słów.
        • Gość: majlo Re: ZArobki po studiach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 13:48
          To nie są żadne bzdury.To,że ty nie możesz znaleźć takiej pracy nie znaczy,że w
          Polsce max dostaniesz 1000brutto na start.Absolwent po dobrej uczelni państwowej
          ,po odpowiednim kierunku studiów i który nie przebalował tych lat na uczelni,
          ale zadbał o rozwój zawodowy ( język, praktyki, staże) może liczyć na dosyć
          dobre wynagrodzenie( >4000brutto ).Ja znam przynajmniej kilka takich osób.
          Oczywiście jeśli się szuka tylko u siebie w mieście to trudniej znaleźć taką
          pracę. Ale kto Ci zabrania wyjechać do innego miasta?
          • avionetka82 Re: ZArobki po studiach 25.09.07, 21:32
            Miasto ok50tys mieszkańców, branża księgowa, w trakcie studiów... 1200zł na
            rękę... Więc chyba nie powinnam narzekać, ale... Szukam czegoś lepszego ;-)
      • Gość: asi Re: ZArobki po studiach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.07, 16:35
        Polecam:
        www.otwieramy.pl/?p=66722
      • Gość: sdrew Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 22:00
        2500 netto - stanowisko inżynierskie w kierunku sprzedaży (przemuysł ciężki) -
        Warszawa. Po roku 4000 netto.

sdrew
        • Gość: Hania Re: ZArobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 16:14
          2600 brutto, czyli wychodzi koło 1800 netto, pracuję na recepcji w
          dużej firmie.
      • Gość: snake Re: ZArobki po studiach IP: *.sbs.de 23.10.07, 11:19
        w trakcie studiow 3600 netto na praktyce studenckiej,
        Po prostu Bayer (Niemcy ponad wszystko)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka