Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co jest grane ?

21.09.06, 21:56
    Jedno z wymagań stawianych kandydatom na stanowisko: Merchandiser - tak!

"wykształcenie wyższe, mile widziani absolwenci (akceptowane studia licencjackie)"

Czy wykształcenie licencjackie nie jest wykształceniem wyższym ?
    Do cholery czy wyście już wszyscy powariowali ? (pracodawcy i rekruterzy!)
    to chyba jakiś obłęd w Polsce, za niedługo na stanowiska asystenckie będzie
    wymagany dyplom doktora !
    Na zachodzie, z którego tak chetnie wszyscy bierzecie przykład aby znaleźć
    normalną pracę wystarczy średnie albo właśnie licencjackie.
    Bardzo często w programach naukowych na takich kanałach jak National
    Geographic, Discovery czy Planete, udział biorą ludzie mający "tylko" tytuł
    BA, pomijając oczywiście MA czy Ph.D..

szkoda nerwów ..
      • kochanica-francuza Re: co jest grane ? 21.09.06, 23:32
        Nie jest. Wyższym jest magisterka.
        • mahrli Re: co jest grane ? 22.09.06, 10:49
          Hmm.. w takim razie jakim wykształceniem jest według Ciebie licencjat albo
          inżynier?
          • alga_morska Re: co jest grane ? 22.09.06, 12:42
            kochanica, nie - studia licencjace także są studiami wyższymi!
            mamy studia wyższe:
            -licencjackie
            -magisterskie
            -inżynierskie

"O przyjęcie na I rok studiów drugiego stopnia niestacjonarnych mogą ubiegać się
            kandydaci posiadający dyplom studiów wyższych z tytułem zawodowym magistra,
            licencjata, inżyniera lub równorzędnym - tego samego lub pokrewnego kierunku
            nadanym przez uczelnie publiczne i niepubliczne."
            - cytat ze strony Akademii Ekonomicznej
            • kochanica-francuza Re: co jest grane ? 22.09.06, 14:52
              hmmm... to znaczy jak zrobię 3 lata to to jest to samo co 5 lat?
          • kochanica-francuza Re: co jest grane ? 22.09.06, 14:52
            mahrli napisała:

> Hmm.. w takim razie jakim wykształceniem jest według Ciebie licencjat albo
            > inżynier?
            wyższe niepełne
            • manderla Re: co jest grane ? 22.09.06, 16:15
              Oczywiscie ze jest : nazywa sie Wyższe inżynierskie oraz wyższe licencjacki,
              inna nazwa wyższe studia zawodowe ( w domysle licencjacki lib inzynierskie). I
              Kropka.
              A to ze powariowali to fakt, ale do czasu, az sie trche zmieni sytuacja, wtedy
              to będą jęczec i blagac zeby ktokolwiek zatrudnił sie za 2500
              netto,..........ale chetnych i wykształconych juz nie bedzie.nie w polsce.
            • alga_morska Re: co jest grane ? 22.09.06, 16:16
              Kochanica - nie masz racji ..
              -> wykształcenie niepełne wyższe to ukończenie studiów bez obrony pracy
              magisterskiej

www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1365.htm_______________________________________
              Choo Choo!
              Why don't you let her drive the train?
              • alga_morska Re: co jest grane ? 22.09.06, 16:17
                poprawny link : www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1365.htm
              • annajustyna Re: co jest grane ? 29.09.06, 08:39
                Licencjat, bakalarz i inz to studia wyzsze zawodowe.
      • r.richelieu Re: co jest grane ? 22.09.06, 19:54
        Dlaczego sądzisz, że przeciętny pracodawca ma się znać? Powie, że wyższe to st.
        dr., że biegły angielski to fce i co mu zrobisz? On będzie płacił Twoje
        składki. Chcesz wreszcie być ważna, załóż swoją firmę i zatrudniaj. W
        ostateczności zostań HRowcem i zatrudniaj dla kogoś.

A porównanie BA do licencjatu jest śmieszne. Na Zachodzie kluczową rolę odgrywa
        szkoła, która ten tytuł nadała. U nas, że wsio rawno pod tym względem dla
        miniaturowej firemki, to takie byle co ze szkół zarządzania i zarządzania też
        ma pełnoprawne wykształcenie wyższe. Nawet po 3 latach w marnej szkółce.
        • alga_morska Re: co jest grane ? 22.09.06, 20:53
          Dlatego, że jeśli czegoś wymaga to powinien wiedzieć czego - nie uważasz?

Pytanie co mu zrobię? - jest smieszne - wiadomo, że nic, a sobie tylko nerwy psuję.

I nie chodzi tu o moją ważność a bardziej poważność osób chcących zatrudnić
          pracownika.

Dlaczego umniejszasz znaczenia licencjata uzyskanego na polskiej uczelni od tej
          na zachodzie, nie uważam, aby nasze uczelnie były aż tak złe, polscy studenci są
          bardzo dobrze wykształceni - nie rzadko lepiej od tych na zachodzie.
          I wytłumacz mi dlaczego mam nie porównywać bachelor's degree do licencjata???
          w większości krajów nauka trwa 3 lata, jasne, ze na niektórych kierunkach 4 lub 5!
          czy magistra też nie mogę porównywać do master's degree ??

sorry ale śmieszna/ny jesteś :D
          • r.richelieu Re: co jest grane ? 23.09.06, 00:55
            Nie umniejszam. Na Zachodzie ranga szkoły odgrywa dużo większą rolę niż w
            Polsce, stąd przeciętny pracodawca wie co oznacza BA danej szkoły. U nas trzeba
            zagramanicznego koncernu aby wziął tę rangę pod uwagę. W urzędach na przykład
            prawie w ogóle wszystko jedno, prywatnym prz. również. I na Zachodzie jest
            mnóstwo byle jakich szkółek, ale człowiek idąc do niej nie ma cienia
            wątpliwości, że jej dyplom przyda mu się tylko do powieszenia na ścianie, ew.
            do przyjechania do Polski i szpanowania.
            Porządnie nauczony licencjat z porządnej szkoły, mający w końcu pełne wyższe,
            wystarczy w zupełności do większości stanowisk, jednak ten porządny ginie wśród
            rzeszy niedouczonych z psich szkółek.
            • kochanica-francuza nie kłóćmy się kobity 23.09.06, 15:45
              ja też nie jestem Pytią delficką i mogę się mylić... autorko wątku - czyżbyś
              podobnie jak ja chciała naprawiać świat? "szefowie powinni być cywilizowani"?
              ech... skąd ja to znam... (a z lustra!)
              • malazuzia Re: nie kłóćmy się kobity 27.09.06, 21:40
                Trudno po skończeniu Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych posiadać tytuł
                inż. Licencjat dokladnie jak inż. jest wykształceniem wyższym zawodowym. I
                stopnia. II stopnia zaczynają się magisterskie. Chyba dawno kończyłaś uczelnie.
                Trochę się pozmieniało.
      • malazuzia Re: co jest grane ? 27.09.06, 21:42
        Ciekawa jestem, czy ci SZEFOWIE mogą pochwalić się wspaniałymi dyplomami z
        najlepszych szkół.
        • sirtalent Re: co jest grane ? 28.09.06, 12:06
          malazuzia napisała:

> Ciekawa jestem, czy ci SZEFOWIE mogą pochwalić się wspaniałymi dyplomami z
          > najlepszych szkół.

nie muszą bo są szefami (bez cienia sarkazmu z mojej strony). dyplom ma
          najwieksze znaczenie w momencie, kiedy absolwent startuje na rynku pracy. potem
          papiery tracą na znaczeniu na rzecz doświadczenia, osiągnięć i referencji.
          w końcu to nie kawałek papieru decyduje o tym, co człowiek potrafi i jakie ma
          kompetencje. dyplom zaświadcza o tym, że się pobierało nauki tam a tam i że się
          zdało egzaminy i obroniło pracę. nic nie mówi o tym, jak człowiek funkcjonuje w
          realiach świata zawodowego.
          • manderla Re: co jest grane ? 29.09.06, 16:49
            Tak czy inaczej, jeżeli wezmiemy przeciętnego absolwenta wyzszej uczelni w
            Polsce a tego z Zachodu, to jestesmy jak to "oni" mowia - "over educated", ale
            nasz rynek pracy dyktuje swoje reguly gry. miejmy nadzieje ze do czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka