Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

informatyk - koncern

10.10.06, 19:35
    Jestem studentem drugiego roku Informatyki. Od 3 lat pracuję czynnie zawodowo
    jako administrator serwerów, baz danych. Mam dość dobre zaplecze teoretycznei
    praktyczne w mojej dziedzinie. Pracuję w małej firmie finansowej. Jednakże
    chciałbym zacząć pracę w większym koncernie, poznać smak pracy w dużej,
    przyszłościowej firmie. Proszę mi poradzić jak zachęcic w LM firmę, która
    szuka ludzi po studiach, z dużym doświadczeniem, referencjami by spróbowali
    zaprosić mnie na rozmowe. i jak potem ewentualnie zaznaczyć swoje atuty, chęc
    nauki i przede wszystkim siebie jako dobry kapitał dla firmy. Od znajomych,
    pracujących w wiekszych korporacjach wiem, ze CV od takich osob jak ja(bez
    studiów skonczonych, dobrych referencji, stosu dobrych certyfikatów), są po
    prostu odrzucane i nawet nie rozpatrywane. Uważam, że jest to trochę
    niesprawiedliwe, ale cóż.. moze faktycznie studia i stos certyfikatów + ew
    koneksje to droga ku błyskotliwej karierze... może..
    Obserwuj wątek
      • sheerer Re: informatyk - koncern 11.10.06, 10:45
        Czesc,

Koncze studia. Jestem analitykiem systemowym w jak Ty to mówisz "koncernie" :)
        (firma w TOP50 największych na świecie).

Chodzi o to, ze w takich firmach poszukiwani są ludzie aktywni,
        otwarci, "czynni zadowodo". Nie chodzi tu tylko o certyfikaty,ale także o
        wszelkie organizacje studenckie, jakieś wyjazdy (chociażby work&travel!),
        szkolenia, uczestnictwo w warsztatach itp itd.

Chodzi o to, że z Twoich papierów ma wynikać, że same studia to dla Ciebie za
        mało, że jesteś aktywny, robisz ciągle parę rzeczy (a nie tylko studiujesz i
        imprezujesz).
        To, że już od 3 lat pracujesz to bardzo dobrze - na pewno duża cześć rozmowy
        kwalifikacyjnej dotyczyłaby Twoejgo dotychczasowego doświadczenia. To, że
        wcześnie zacząłeś prace zawodową jest Twoim niesamowitym atutem, bo to znaczy,
        że już od dawna wiesz co chcesz w życiu robić, jesteś ukierunkowany, masz jasno
        wyznaczoną ścieżkę zawodową (chociaż tak może nie jest w istocie)

Nie wiem jednak czym się chcesz zajmować. Z tego co piszesz wynika, że siedzisz
        bardziej przy sprzęcie, administracją serwerów, może sieci (z tą administracją
        serwerami baz danych to nie przesadzaj ;p)... Obecnie dużo firm (jak np moja)
        outsourcuje takie usługi do innych, mniejszych firm. Chociaż są takie jak
        chociażby Citibank, które biorą to "na siebie".
        Jak chcesz więcej pogadać to pisz na maila. A tak właśnie sobie pomyślałem, że
        mogłoby Ci się w Citi spodobać, bo kiedyś byłem u nich na prezentacji i mówili,
        że mają jakiś wielki dział zajmujący się obsługą serwerów w całej Europie :)

Pozdrawiam
      • patrycja.zasieczna Re: informatyk - koncern 12.10.06, 14:04
        LM jest jak najbardziej odpowiednim narzedziem na przedstawienie Pana zalet i
        zaznaczenia, ze ma Pan predyspozycje do pelnienia danej funkcji. Nie moze Pan
        jednak wplynac za pomoca listu na profil kandydatka, ktory poszukuje dana
        firma. Jesli firma wymaga skonczonych studiow na danym stanowisku nie zatrudni
        osoby, ktora nie jest absolwentem. Byc moze powinien Pan zwrocic uwage na
        ogloszenia na nizsze stanowiska w dziale IT lub tez staze. Byc moze to bedzie
        droga do obejcia stanowiska zgodnego z Pana oczekiwaniami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka