Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

powrot do polski!!

IP: *.186-82-b.business.telecomitalia.it 30.11.06, 14:32
    dostalam propozycje pracy i po 15 latach na emigracji wracam do Polski. ale
    zaczynam sie tego obawiac slyszac tyle ronzych opinii, wszyscy wyjezdzaja,
    nie ma ludzi do pracy, jest coraz trudniej i to mnie przeraza. co o tym
    myslicie? a przede wszystkim czy jest po co wrocic do Polski i czy bede
    zalowac?
    Obserwuj wątek
      • qvintesencja fart lub niefart 30.11.06, 15:03
        Gość portalu: nakana napisał(a):

> dostalam propozycje pracy i po 15 latach na emigracji wracam do Polski. ale
        > zaczynam sie tego obawiac slyszac tyle ronzych opinii, wszyscy wyjezdzaja,
        > nie ma ludzi do pracy, jest coraz trudniej i to mnie przeraza.

To jest jakas bzdura. Wyjezdza nadmiar sily roboczej i ci ktorzy nie maja
        dobrych ofer pracy. Te wyjazdy przyczyniaja sie do polepszenia sytuacji na rynku
        pracy dla tych ktorzy zostaja.

>co o tym myslicie? a przede wszystkim czy jest po co wrocic do Polski i czy
        > bede zalowac?

To zalezy od oferty jaka dostalas i warunkow zyciowych. Nie jest tak ze
        przyjazd do Polski automatycznie gwarantuje fart lub niefart.
        • Gość: nakana Re: fart lub niefart IP: *.186-82-b.business.telecomitalia.it 30.11.06, 16:30
          moze tylko szukam troche poparcia, moze nie bedzie tak zle.
          bo to troche smieszne wszyscy wyjezdzaja a ja wracam! to moze jednak zaczal sie
          poczatek powrotow do kraju.
          • korkix78 Re: fart lub niefart 30.11.06, 16:39
            >moze tylko szukam troche poparcia, moze nie bedzie tak zle.
            >bo to troche smieszne wszyscy wyjezdzaja a ja wracam! to moze jednak zaczal
            >sie
            >poczatek powrotow do kraju.

Jedna jaskolka wiosny nie czyni.
            Twoj jednostkowy powrot nie jest zadnym poczatkiem masowych powrotow, poniewaz
            co roku jest pewna ilosc ludzi ktorzy reemigruja / wracaja do Polski, tylko ze
            w tym samym czasie kilka (choc raczej: kilkanascie) razy wiecej osob wyjezdza.

Oczywiscie dla Ciebie jest to na pewno duze wydarzenie, ale musisz wiedziec, ze
            nie czekaja na Ciebie w Polsce z kwiatami i czerwonymi dywanami (pomijam
            oczekujacych z pewnoscia rodzine i dawnych przyjaciol).

Natomiast 15 lat na pewno robi swoje - jesli mialas w tym czasie ograniczony
            kontakt z Polska i odwiedzalas ja z rzadka lub w ogole, to wiedz, ze czeka Cie
            zderzenia z zupelnie inna Polska niz ta z '91.

Sama ocenisz,czy jest bilans tego zderzenia jest in plus czy in minus. To juz
            kwestia indywidualna.

Tak czy siak powodzenia,
      • Gość: doris Re: powrot do polski!! IP: *.c9.msk.pl 30.11.06, 16:40
        pierwsza jaskółka wiosny nie czyni :-)
        masowy powrót nastąpi za lat kilka, dokładnie tak było z irlandczykami
        wyjeżdżającymi za chlebem do usa - jak opowiadała mi pewna pani bibliotekarka z
        clifden co. galway :-)
        Jeśli zaoferowana praca jest za dobre pieniądze, to wracaj, bo nie ma jak w
        domu :-) Szczerze to tęskniłam najbardziej za latem, slońcem no i ogólnie
        wiadomo po trochu za wszystkim - zresztą sama wiesz co czujesz :-) Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka