Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

portale rekrutacyjne???

IP: *.devs.futuro.pl 08.01.07, 22:59
    napiszcie mi co sądzicie na temat portali rekrutacyjnych- chodzi mi głównie o
    jobpilota, pracuj.pl, gazetapraca.pl. ktoś poszukiwał z nimi pracy i udało
    się? pracuję od kilku lat w tym samym miejscu i jest ok, ale chciałabym
    spróbowac znaleźć coś innego, żeby zakosztowac czegoś nowego. gdy ja szukałam
    pracy to normą było przegladanie ofert w gazetach- przez te kilka lat świat
    poszedł do przodu. z tego co widzę to jobpilot jest bardzo nieczytelny a
    pracuj.pl oferuje głównie stanowiska dla handlowców, telemarketerów,
    inżynierów. w zasadzie nic ciekawego z innych branż się nie pojawia. jak na
    razie to jednak poniedziałkowa gazeta wypada na ich tle najlepiej.
    a wy co sądzicie na ten temat?
    Obserwuj wątek
      • Gość: t Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.c160.msk.pl 08.01.07, 23:21
        Da sie znalezc prace dzieki nim. Tylko zle zadales pytanie- inna odpowiedz moze
        Ci to dac inzynier, inna robotnik a jeszcze inna absolwentka z ambicja pracy w
        biurze lub tez potencjalny nauczyciel. Bedziesz wiedzial dokladnie tyle samo, co
        wiesz teraz- ze prace mozna znalezc lub nie w zaleznosci od wyksztalcenia,
        doswiadczenia i miejsca zamieszkania.
        • Gość: bambi7 Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.csk.pl 09.01.07, 13:59
          Dokładnie jest tak jak napisano wyżej - zależy czego sie szuka; jak ktoś nie
          jest inżynierem, to nie będzie szukal pracy na portalu dla inżynierów (taki
          przykład)

Zgadzam sie z jedną wymienioną wcześniej bolączką większości portali z pracą -
          niedokładność; wpisujesz w wyszukiwarke np. Kraków, a w wynikach wyskakuje....
          Praga w Czechach (albo Kijów na Ukrainie). To sie pojawia niestety też na
          bardzo znanych portalach - aż wstyd patrzeć. Czyżby autor "silnika" do
          wyszukiwarki nie uważał na wykładach z informatyki, gdy o tym mówili? Poza tym
          przez takie błędne wyniki traci sie dużo czasu na filtrowanie prawidłowych
          rzeczy.
          • parkaan Re: portale rekrutacyjne??? 09.01.07, 15:04
            Zgadzam się, że portale bywaja nieczytelne.
            Kilka z nich przysyła mi oferty pracy na maila. I wiecie co? W kryteriach
            wyszukiwania podaję miedzy innymi turystyka- hotelarstwo, no więc ciągle
            dostaje oferty dla kucharzy, do tego głównie za granicą... a ja gotuję tylko
            dla rodziny. :)
            • Gość: janek Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 02:48
              zobacz sobie calabora.com

uwazam ze najprostszy i najfajniejszy portal
          • Gość: MM Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.rfc.pl 27.11.13, 18:50
            > wpisujesz w wyszukiwarke np. Kraków, a w wynikach wyskakuje....
            > Praga w Czechach (albo Kijów na Ukrainie). To sie pojawia niestety też na
            > bardzo znanych portalach - aż wstyd patrzeć. Czyżby autor "silnika" do
            > wyszukiwarki nie uważał na wykładach z informatyki, gdy o tym mówili?

Autor silnika uważał.... To jest celowe działanie tych serwisów. Firmy celowo wykupują publikację ogłoszeń np. na całą Polskę i mimo, że praca dotyczy Warszawy, to pojawia się niezaleznie od tego, jakie miasto wpiszesz. Rekruterzy mają nadzieję, że a nuż aplikować będzie ktoś, kto jest gotowy się przeprowadzić za pracą.
          • Gość: Edyta Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.14, 12:13
            Hej,
            Obecnie szukam pracy, w internecie jest mnóstwo stron z różnymi ofertami i sporo portali rekrutacyjnych, ale nie wiem czy w ogóle warto się nimi interesować. Na facebooku przez przypadek znalazłam taki portal rekrutacyjny, oferują testy charakterologiczne i językowe, poza tym mają ciekawe artykuły na temat pracy. Nie ukrywam, że zainteresowała mnie przede wszystkim cena, bo jak wiadomo korzystanie z usług firmy rekrutacyjnej trochę kosztuje... Co myślicie? Warto z tego korzystać, czy ograniczyć się do dobrze znanego pracuj.pl?
      • Gość: antyk Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.sti.net.pl 09.01.07, 20:10
        Pomijając fakt, że portale te mają duże problemy ze swoimi wewnętrznymi
        wyszukiwarkami, to, tak na oko, połowa ofert to śmiecioferty -
        przedstawicielstwa handlowe, akwizycja, ulotki itp. A na dział ogłoszeń drobnych
        w Wyborczej lepiej nie patrzeć...
        • Gość: kropka Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.3.pl 10.01.07, 09:53
          Hej, regularnie korzystam z portali rekrtuacyjnych, zreszta wlasnie przez
          portal znalazlam bardzo dobra prace 3,5 roku temu (caly czas pracuje w tej
          samej firmie). Teraz zagladam czasem do ofert pracy, zeby zobaczyc, co sie
          dzieje w branzy, kto szuka ludzi, ktore firmy sie rozwijaja itp. Generalnie od
          dluzszego czasu obserwuje rynek pracy. O wyzszosci ofert internetowych nad
          prasowymi nie bede pisac, choc jest ona dla mnie oczywista.

Malinka, a jakie oferty Cie interesuja? Z jakiej branzy?

Fakt, duza czesc ofert praktycznie wszedzie to oferty dla handlowcow - ale nie
          pomysleliscie, ze taka jest potrzeba rynku? Blednym zalozeniem jest traktowanie
          tych ofert jako "smieciowych". Kazda firma produkcyjna lub uslugowa musi sie
          sprzedac. Firmy audytorskie "wielkiej czworki" tez sprzedaja swoje uslugi, tez
          maja dzialy handlowe. Coraz czesciej trzeba byc handlowcem ze specjlaistyczna
          wiedza - sami zobaczcie, ze jest coraz wiecej ofert np. dla inzynierow-
          handlowcow.

Bambi, wystarczy dowiedziec sie troche wiecej o dzialaniu wyszukiwarek, np.
          przeczytac instrukcje na stronie. Jesli wpiszesz w wyszukiwarke slowo
          kluczowe "Krakow", to wyskocza Ci wszystkie oferty, ktore maja to slowo w
          tresci ogloszenia. Czyli jest oferta pracy dotyczy Warszawy, ale w opisie firmy
          jest informacja, ze firma ma oddzial regionalny w Krakowie, to taka oferta tez
          Ci wyskoczy. W wieszkosci wyszukiwarek mozesz ustawic region, z ktorego
          pochodzi ogloszenie - po wybraniu tego regionu, wyszukanie powinno byc duzo
          bardziej precyzyjne.

Parkaan - a oferta pracy dla kucharza w hotelu np. w WIelkiej Brytanii nie jest
          oferta z kategorii "turystyka- hotelarstwo"? Odpowiedz chyba jest oczywista.
          Wystarczy chyba precyzyjniej okrelic kryteria wyszukiwania. Polecam
          wyszukiwarke Pracuja
          www.pracuj.pl/OfertyPracy/WyszukiwarkaZaawansowana.aspx w ktorej mozesz
          sobie ustawic, zeby wyskakiwaly Ci oferty bez okreslonych slow - czyli mozesz
          sobie ustawic powiadomienie o ofertach z turystyki, ale bez slowa "kucharz".
          • Gość: malinka do kropka IP: *.devs.futuro.pl 10.01.07, 11:04
            zgadzam się z Tobą, że portale internetowe w tej chwili są lepszym żródłem
            informacji na temat ofert pracy, niz gazety- no może wyborcza chlubnie się na
            tle innych wyróżnia- zresztą ma także dość dobry serwis www. podobnie jak ty
            dość regularnie przeglądam oferty sledząc co dzieje się na rynku pracy i muszę
            przyznać, że sytuacja wyglada na lepszą. choć faktem jest widoczne
            zapotrzebowanie w określonych branżach. jeśli chodzi o mnie i o moją pracę to
            pracuję w wydawnictwie i zajmuję się w nim szeroko pojetymi działaniami
            dotyczącymi publikacji książek, a tak w ogóle to z wykształcenia jestem
            filologiem i zajmuje się równiez tłumaczeniami i wykładam na uczelni. ostatnio
            jakoś tak zaczęłam konkretniej patrzeć na oferty pracy- może czas coś zmienić:)
            mam tylko jedno spostrzeżenie- w zasadzie w obecnej chwili w szcególnie trudnej
            sytuacji są osoby po humanistycznych, czy nawet ekonomicznych kierunkach. bawi
            mnie też oferta w stylu- firma szuka sekretarki z biegłą znajomością ang,
            niem., umiejętnością dokonywania tłumaczeń symultanicznych i np. dokumentów
            technicznych. przepraszam bardzo- ale ktoś z takimi umiejętnościomi zasługuje
            na lepsze stanowisko i dobrą pensję, a nie posadę sekretarki, w najlepszym
            przypadku asystentki:) zresztą nie wydaje mi się, żeby osoby ze swiatną
            znajomością języka na tyle, by swobodnie tłumaczyć jakoś szczególnie rozgladały
            się za tego typu ofertami (wykładam na filologii angielskiej- wiem, gdzie
            trafiają jej absolwenci).
            no ale w Polsce tak na razie jest i pewnie za szybko to się nie zmieni. a
            wracając do samych portali to wydaje mi się, że pracuj jest najlepszy,
            jobpilota nie lubię- bardzo niewygodny w użyciu.
            • Gość: malinka Re: do kropka IP: *.devs.futuro.pl 10.01.07, 11:06
              a tak w ogóle to przepraszam za liczne literówki:)
              • Gość: kropka Re: do kropka IP: *.3.pl 10.01.07, 15:06
                Hej Malinko, masz racje, osoby z wykształceniem humanistycznym maja na pewno
                trudniej na rynku pracy. Ale ja sama jestem po filologii polskiej i jeszcze w
                trakcie studiów udalo mi sie znalezc naprawde dobra prace. A zbyt dlugo jej nie
                szukalam, jakis miesiac. Dlatego zawsze i mimo wszystko bede optymistka co do
                mozliwosci zatrudnienia dla humanistow. Ale z kolei zauwazylam, ze coraz
                czesciej w ofertach pojawia sie jedynie wymog wyzszego wyksztalcenia, bez
                wskazania konkretnego kierunku. Czesto wielkie korporacje (ktore akurat nie sa
                dla mnie wymarzonym miejscem pracy, ale fakt jest faktem) pisza w swoich
                ofertach, ze poszukuja kandydatow po dowolnych kierunkach i potem zapewniaja im
                doszkolenie.

Co do zbyt wysokich wymagan wobec stanowisk nizszego szczebla - fakt, czasem
                autorom ofert zdarza się "poplynac". Wyszktalcenie wyzsze i dwa jezyki to juz
                niemal standard ;) Ale z drugiej strony nie ma co stereoytpowo podchodzic do
                stanowisk - ja na przyklad mam znajoma, ktora chce byc sekraterka albo
                asystentka prezesa. Jak mowi - to takie podgladanie wielkiego swiata z
                bezpiecznej odleglosci. I nie postrzega tego jako pierwszy etap swojej kariery,
                ale jako docelowe stanowisko pracy. Czyli - zasady nie ma, to co dla jednych
                jest stanowiskiem nizszego szczebla, dla innych jest szczytem marzen :)

Co do serwisow - zgadzam się z Toba. w Jobpilocie nigdy nie pamietam, co mam
                kliknac na stronie glownej, zeby przejsc do ofert pracy. Pracuja nawet lubie,
                teraz maja nowa wyszukiwarke i mam wrazenie, ze naprawde lepiej dziala (a
                przynajmniej oferty, ktore dostaje na maila, maja duzo mniej bledow niz
                kiedys). Z GazetaPraca tez probowalam korzystac, ale zabila mnie
                nieprecyzyjnosc wyszukiwarki i uznalam to za strate czasu.

Zycze powodzenia w poszukiwaniach :)
          • Gość: remek Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 21:59
            Zapraszam na nowe forum pracy www.forumpraca.pl
      • alex.s Re: portale rekrutacyjne??? 10.01.07, 16:06
        > z tego co widzę to jobpilot jest bardzo nieczytelny
        jestem tego samego zdania. W sumie trudno stwierdzić co najpierw kliknąć, żeby nie tracić czasu. I te szczegółowe dziwne nieczytelne okienka. Zniechęcające!!!
        Bardzo mi się podoba rozwiązanie jakie proponuje pracuj.pl. Czytelność to podstawa. Osobiście najczęściej korzystam. www.pracuj.pl/ Wchodzisz na stonę i pierwsze co widzisz to wyszukiwarka. To dobre rozwiązanie, zdecydowanie najlepsze jeśli chodzi o portale pracy. Jeśli chodzi o konkretne wyszukiwanie ofert, to też jeszcze nie zdażyło mi się żeby wyskakiwało mi coś, co absolutnie nie jest związane z moimi preferencjami.
        Co do wyszukiwarki na gazeta.pl tam to dopiero jest bałagan! W branży: Media, Sztuka i Rozrywka wyskakują oferty dla handlowców, sekretarek itp. Litości! Co ma to wspólnego ze sztuką :)
        > pracuj.pl oferuje głównie stanowiska dla handlowców, telemarketerów,
        > inżynierów. w zasadzie nic ciekawego z innych branż się nie pojawia
        Tak jak wspomniała Kropka, ta kwestia zależy od potrzeb rynku i wcale mnie nie dziwi że takich ofert jest najwięcej, notabene na wszystkich portalach.
        Mnie interesuje głównie branża związana ze sztuką / kreacją artystyczną . I tu znów wywołam jako pierwszą w szeregu stronę pracuj.pl. Tam jestem w stanie zawsze coś znależć. Dla zainteresowanych z tej pranży od razu podsyłam www.pracuj.pl/OfertyPracy/WynikiProste.aspx?PageMethod=defaultSerch&KeyWords=&CategoryId=3000011&RegionId=7 Pozdrawiam wszystkich użytkowników portali rekrutujących! Szukajcie a znajdziecie! :)
        • Gość: dominik Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 02:51
          pracuj jest rzeczywiscie OK ale ja bym polecal calabora.com

chyba najlepszy serwis jesli chodzi o przejrzystosc wyszukiwarki
          • Gość: kalka Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.chello.pl 11.05.07, 13:08
            dla mnie dobry jest
            hrk.pl/
            jobpilot.pl/
            kariera.pl/
            zmieniałam pracę kilka krotnie przez ostatnie lata i jakoś się udawało,
            chociaż ja to szczęściara jestem,
      • Gość: mala Mi Re: portale rekrutacyjne??? IP: 80.72.38.* 10.01.07, 21:25
        szukam praktyk w dziale HR - zaawansowana wyszukiwarka na praca.gazeta.pl
        zaproponowała mi ponad 1000 ofert z branży "zasoby ludzkie" - w tym dla
        magazyniera i chemika... :/ Czy to znaczy, że ofert pracy dla HRowca powinnam
        szukac w branży "budownictwo"? zastanawiam się, według jakiego klucza oferty
        wrzucane są do danej kategorii???
        dopisałam "praktyki" i nagle ofert zrobiło się ZERO. Mam dość.
        Zajrzę jeszcze na Pracuj.pl, zobaczymy jak to u nich działa :P i idę spać. Może
        jutro będzie lepiej.
        • Gość: kropka Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.3.pl 11.01.07, 09:25
          Mala Mi, na Pracuju jest sekcja Student, tam wyswietlaja sie glownie oferty
          praktyk. Tutaj sa ofert z branzy HR:
          www.pracuj.pl/ofertypracy/student/wynikiproste.aspx?
          pageMethod=defaultSearch&KeyWords=&CategoryId=3000013&RegionId=
          • Gość: adaśko pracuj.pl IP: *.devs.futuro.pl 11.01.07, 11:40
            jak dla mnie to zdecydowanie najlepszym portalem w necie jest pracuj- przejrzysty no i ofert sporo- zwłaszcza w mojej branży (finanse) no i pracę właśnie mam z niego:) polecam też serwis na onecie
            • Gość: ania Re: pracuj.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 12:20
              ja korzystam z www.jobs.pl
            • Gość: muminka Re: pracuj.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 17:09
              Dołączam do wszystkich zwolenników pracuj.pl. I polecam w stu procentach, ja też dostałam pracę dzięki ich stronce :)Dużo ofert, przejrzyście,dużo fajowych pomocy i narzędzi. Moja ulubiona zakładka wszystko, łatwo, miło i przyjemnie. www.pracuj.pl/kariera-rekrutacja.htm
              Życzę wszystkim tak kolorowej i zadowalającej pracy :)
              • Gość: bliska pracuj najlepszy IP: *.devs.futuro.pl 11.01.07, 18:56
                zdecydowanie najfajniejszy jest pracuj! chyba najwięcej ofert ciekawych mają.
                gdy szukałam pracy to właśnie najczęściej z niego korzystałam no i udało się.
                prawdą jest, ze dominują teraz wszedzie głownie stanowiska w handlu, finansach
                no i w telemarketingu- więc to dość ograniczone działki. no a ja jestem
                humanistą, więc musiałam się naszukać, ale w końcu się udało. mam znajomych
                którzy bardzo chwalili jobpilota właśnie ze względu na oferty pracy za granicą-
                całkiem fajne prace teraz mają na zachodzie, np. mąż koleżanki dostał posadę
                informatyka w manchesterze i jest bardzo zadowolony.
              • Gość: bliska i znowu o portalach IP: *.devs.futuro.pl 11.01.07, 18:59
                a tak w ogóle to z jakich korzystaliście szukając pracy????
                może jakąś listę zróbmy (wielu osobom to się bardzo przyda)
                korzystałam głównie z:
                1.pracuj.pl
                2.gazetapraca.pl
                3.onetpraca.pl
                • Gość: gzik na temat portali IP: *.devs.futuro.pl 17.01.07, 21:55
                  ja korzystam głównie z pracuj.pl i jobs.pl no i przegladam też internetowe
                  wydanie gazety, aha- sporo ofert jest też na gratka.pl
                  • Gość: remek Re: na temat portali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 22:00
                    zapraszam na nowe forum o pracy www.forumpraca.pl
        • Gość: GGG Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 02:50
          zobacz jak dziala calabora.com

wpisujesz slowa kluczowe jak uwazasz bez zadnych sztywnych kategorii.
      • Gość: ! calabora.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 02:47
        ja dodalam swoje cv do kilku ale chyba najlepiej mi idzie na
        CALABORA.com

-ANONIMOWOSC tego serwisu chroni moje dane i nie obawiam sie ze moje dane
        wylaca do publicznego internetu gdzie zobacyzc moze je moj szef!
        -nie wymagaja zdjec (blondynka nie blondynka liczy sie cv)
        -wymagaja dodania referntow emailowych (jakosc ich cv determinuje w jakim
        srodowisku sie obracam)
        -nie szukam pracy ja ale headhunterzy/rekruterzy szukaja mnie

poza tym dobra jest InfoPraca.pl
        • Gość: . Re: calabora.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 16:58
          znowu trollu reklamujesz calabore????
      • Gość: poszukujący Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.Red-80-37-26.staticIP.rima-tde.net 31.01.07, 16:57
        Osobiście bardzo polecam infopraca.pl - znam 4 osoby, którym udało się dostać
        pracę dzięki nim. Dla mnie jest bardzo czytelny, do tego można sprawdzić na
        jakim etapie znajduje się moje aplikacja (jest podgląd czy moje cv dotarło do
        firmy i później czy jest rozpatrywane, zaakceptowane czy odrzucone). wcześniej
        korzystałem z innych portali ale bez rewelacji.
        • Gość: X. Gratka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:13
          A co z GRATKĄ?? Co o niej sądzicie?
      • Gość: pracait Re: portale rekrutacyjne??? IP: *.147.2.159.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.05.14, 17:20
        Ja polecam porta Pracodawcy.info publikowane są w nim oferty pracy za granicą i w Polsce. Zamieszczanie ogłoszeń jest bezpłatne. Jest duże zróżnicowanie ofert.
      • saknal Re: portale rekrutacyjne??? 07.06.14, 11:54
        To jedne z największych baz pracy więc trudno nie polecać. Musisz jednak wiedzieć, że wysyłanie CV na oferty na tego typu portalach daje kilka procent szans na zatrudnienie. Są natomiast metody poszukiwania pracy dające nawet 80% szans na zatrudnienie. Jeśli chciałabyś się dowiedzieć więcej zapraszam na swojego blogaJak szukać pracy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka