Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przerwane studia

IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 12:15
    witam,
    jakby sie Pan ustosunkowal do takiego przypadku:26 lat,5 lat praktyki zawodowej
    w tym ostatnie dwa na stanowisku przedstawiciela handlowego (w 2 roznych
    firmach),przerwane studia dzienne na 3 roku i rozpoczete nowe w trybie
    zaocznym. co w Pana ocenie bylo by wazniejsze przy ocenie takiego kandydata,
    doswiadczenie czy tez fakt nie ukonczonych studiow?
    Obserwuj wątek
      • Gość: batman Re: przerwane studia IP: 134.106.135.* 19.11.01, 13:58
        Moim zdaniem to wcale nie przerwane studia tylko zmiana
        trybu.To po pierwsze.Zreszta tez mam tak zamiar
        zrobic,zaczac prace i przezucic sie na zaoczne.Ciezko
        bedzie,ale takie czasy.Wydaje mi sie ze to tylko na
        plus ci moze wyjsc.Pzdr.
        • Gość: Anka Re: przerwane studia IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 14:17
          Witam, sama jestem w podobnej sytuacji. Po pierwszym roku zrezygnowałam z
          filologii włoskiej, i to była chyba najlepsza decyzja. Traf chciał, że
          znalazłam bardzo dobrze płatną pracę, a studiuję teraz na drugim roku Wydziału
          Prawa i Administracji, w toku indywidualnym. Wcześnie się usamodzielniłam
          (raczej z konieczności, tacie było ciężko utrzymać rodzinę), ale teraz z mężem
          mamy własne, wyremontowane,urządzone, ubezpieczone mieszkanie, samochód, garaż,
          wszystko, co potrzeba do domu itd. Uważam, że studia zaoczne nie są gorsze od
          dziennych, a wymagają więcej samozaparcia i własnej pracy.
          • Gość: Bozena Re: przerwane studia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 22:14
            Mysle ze juz nic z ciebie nie bedzie, studia w tym wieku to glupota. Niedlugo
            zobaczysz ze doswiadczenie ci nie wystarczy. Z wiekiem jak bedziesz zmienial
            prace to przekonasz sie ze nic nie znajdziesz, bez studiow. W tym wieku moze
            moja corka 20 cos sie nauczy, ale u ciebie nie jest wycwiczony umysl nauka i
            nic sie na pewno nie nauczysz. Nauczka dla innych.
            • Gość: marek Re: przerwane studia IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 19:38
              dzieki za kilka krytycznych uwag.glos osoby tak doswiadczonej, jak rowniez
              posiadajacej tak rozwiniete zdolnosci wizjonerskie jest dla mnie osobiscie
              bardzo wazny. jednoczesnie proponuje dodanie Ciebie Droga Bozenko jako
              czwartego eksperta na tym forum.
              wyrazy szacunku,
              mareczek
            • Gość: Nokia Komentarz do komentarza Bozeny IP: 212.137.27.* 22.11.01, 11:58
              Przeciez w dzisiejszych czasach to wlasnie dowsiadczenie zawodowe jest
              najbardziej cenione przez pracodawcow. Ilez to biadolenia slyszy sie od
              absolwentow ze srednia 5.0 i brakiem praktyki zawodowej - wystarczy przejrzec
              wypowiedzi na tymze forum.
              Nie jestem pewna w jakiej rzeczywistosci zyje pani Bozena...
            • Gość: omega Re: przerwane studia - odpowiedź na komentarz Boze IP: *.devs.futuro.pl 05.12.01, 14:44
              Gość portalu: Bozena napisał(a):
              W tym wieku moze
              > moja corka 20 cos sie nauczy, ale u ciebie nie jest wycwiczony umysl nauka i
              > nic sie na pewno nie nauczysz. Nauczka dla innych.
              podobnych bredni juz dawno nie czytalam. Znam ludzi ktorzy zaczynali studia po 40-
              tce i je konczyli. Natomiast z takim podejsciem do "nauki" nie zdziwilabym sie
              gdyby ta pani zostala kiedys "zredukowana" przez swojego pracodawce. Marku
              powodzenia

• marcin.balcerzak Re: przerwane studia 29.11.01, 18:09
        Witam,

Rozpatrywałbym to raczej w kategorii "spraw zamkniętych". Tzn. potencjalny
        pracodawca może sobie zadać pytanie "Dlaczego przerwał studia? Czy może
        wskazuje to na to, że nie doprowadza do końca pewnych spraw?". Czyli w Pana
        obecnej sytuacji po prostu myślałbym o zakończeniu kolejnych studiów w
        przewidzianym (czy też rozsądnym terminie). Niektórzy pracodawcy może będą Pana
        pytać, czy praca i studia zaoczne nie stanowią w sumie zbyt dużego obciążenia.

To, że przerwał Pan studia może wynikać z różnych okoliczności (które nie są mi
        znane). Natomiast pięcioletnie doświadczenie zawodowe w wieku 26 lat na pewno
        jest Pańskim dużym atutem i nań raczej będą zwracać uwagę pracodawcy.
        Uważam, że człowiek (jeśli chce) uczy się całe życie. Stąd zadziwił mnie
        niepomiernie komentarz jednej z czatowiczek, iż osoba 26-letnia się już nie
        uczy. Na cóż więc te wszystkie programy studiów podyplomowych?

Życzę powodzenia,

MB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka