Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Na saksy do Rosji

IP: *.pools.arcor-ip.net 06.02.07, 10:05
    Hehehe gratulowac szalonego pomyslu. Nasza rodzinka zlozyla kiedys 4 osoby w
    ofierze takich super perspektyw. Naturalnie dawno temu. Ale patrzac na
    skandal z Chodorowskim? Bez zmian, bez zmian....
    Obserwuj wątek
      • rabi_szechter [...] 06.02.07, 10:09
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • gringo68 Re: Poziom ziewnikarstwa w Koszer Zeitung - zgroz 06.02.07, 10:27
          Zgadza się, że jeżdzi tam raczej kadra kierownicza i szkoleniowcy. Wyższe
          zaronki niż w Warszawie, to kwestia dodatków "za rozłąkę" i "trudny teren".
          Kiedyś odpowiedzialny byłem za organizację biur naszej firmy na rynkach Europy
          wschodniej i Bałkanów i trochę czasu spędziłem w Mińsku, Kijowie i Petersburgu.
          W latach 90-tych byli kompletnie zieleni, a i teraz szefami biur są tam Polacy
          albo ludzie z zachodu.

Owszem pomieszkać chwilę można. Ale dłużej nie. W dużych miastach widać
          bogactwo jakiego nie spotka się nawet w Londynie czy Paryżu, prowincja to z
          kolei nasze pegeery do sześcianu, nędza jak w III Świecie. Mentalnośc ludzi
          jest mimo odurzenia zachodem ciągle "sowiecka". Nasz biurokracja to pikuś przy
          tym co tam się dzieje....
          • mlody-inwestor Do tych ktorzy sie smieja z tego anty-zyda 06.02.07, 16:11
            " Polakow zamordowanych w latach 1944-56 przez zydowskie w 95% UB powinny
            domagac sie sprawiedliwosci od "narodu wybranego"."

Wbrew pozorm nie jest to jakis wymysl chorego czlowieka. Sowiecka Bezpieka w Polsce tuz po wojnie NAPRAWDE skladala sie w wiekszosci z werbowanych Zydow.
            Polecam liczne wspolczense(sic !) opracowania historyczne na ten temat.
        • pm7303 Re: Poziom ziewnikarstwa w Koszer Zeitung - zgroz 06.02.07, 14:03
          O zesz ty!
          Tutaj to nawet nowoczesna psychiatria juz nie pomoze, tylko osrodek zamkniety i
          gumowe sciany moga pomoc koledze rabi_szechter'owi.
        • Gość: hfgf Re: Poziom ziewnikarstwa w Koszer Zeitung - zgroz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 14:44
          Straszny bełkot - o co ci właściwie chodzi?
        • Gość: JA Re: Poziom ziewnikarstwa w Koszer Zeitung - zgroz IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.02.07, 15:30
          95% UB to żydzi? Człowieku skąd masz takie informacje!? "Koszer Zeitung"
          <hahaha>, pojechali "nasz" rząd i dlatego są Żydami?

POLSKO BÓJ SIĘ TAKICH LUDZI !!!

mniej nienawiści...

• mlody-inwestor Re: Poziom ziewnikarstwa w Koszer Zeitung - zgroz 06.02.07, 16:13
            > 95% UB to żydzi? Człowieku skąd masz takie informacje!? "Koszer Zeitung"
            > <hahaha>, pojechali "nasz" rząd i dlatego są Żydami?

Naprawde. Historczynym faktem jest ze tuz po wojnie do UB(czy jak to wtedy zwali) werbowano glownie Zydow. Polecam literature historyczna.
            • mlody-inwestor Re: Poziom ziewnikarstwa w Koszer Zeitung - zgroz 06.02.07, 16:15
              www.republika.pl/mbp_x/html/zydziwub.html
            • mike_ab oj klamczuchu 06.02.07, 16:30
              > werbowano glownie Zydow. Polecam literature historyczna.

w linku ktory sam podajesz
              a takze w innych iformacjach
              pojawiaja sie takie liczby
              ok 5%
              ok 10%
              ok 25 %

wyciagnij srednia
              i jak to sie ma do waszego pieprzenia, ze zydow bylo 95?!

palanty, no
              inaczej sie tego nie da nazwac
        • Gość: Hrabia Stefan Re: Poziom ziewnikarstwa w Koszer Zeitung - zgroz IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 06.02.07, 17:26
          odczep sie od Kuronia smieciu
      • Gość: tijon bzdury IP: *.ztpnet.pl 06.02.07, 10:36
        GW chodzi na pasku Kremla. Stąd obecność takich artykułów, która ma budować
        pozytywny image Rosji.

Kremlowski reżim to Frankenstein współczesnej Europy. Zbrodnie przeszłości nie
        rozliczone. Miliony ofiar. Dalej oddają tam cześć zbrodniarzom i mordercom.
        • old.european Re: bzdury 06.02.07, 11:04
          Gość portalu: tijon napisał(a):

> GW chodzi na pasku Kremla. Stąd obecność takich artykułów, która ma budować
          > pozytywny image Rosji.
          >
          > Kremlowski reżim to Frankenstein współczesnej Europy. Zbrodnie przeszłości nie
          > rozliczone. Miliony ofiar. Dalej oddają tam cześć zbrodniarzom i mordercom.

Naturalnie chlopaki moga tam pojechac i demonstrowac pod Kremlem. Wola jednak
          zarabiac dobre pieniadze. Oczywiscie ty mozesz sie wybrac z plakatem: Katyn
          pomscimy.
          Moskwa wzrasta dzis na drugi biegun rozwinietej Europy, czy wam sie to podoba,
          czy nie. A miedzy Berlinem a Moskwa jest pepek swiata, czyli wyrazne
          wglebienie.
      • Gość: corgan z tymi koncertami Madonny i GM to drobna ściema IP: *.chello.pl 06.02.07, 10:44
        Owszem, odbył się, ale wstęp był bardzo bardzo drogi więc zamiast 80tys ludzi
        jak planowano przyszło "tylko" 30tys.

A George Michael to owszem wystapił, ale na imprezie zamkniętej dla kilkuset
        osób.

Chyba że gazeta sugeruje, że wśród tych w publiki byli głownie Polacy hehehehe
        • kacap_z_moskwy Re: z tymi koncertami Madonny i GM to drobna ście 06.02.07, 12:02
          Z George Michael sie zgadzam. Dal koncert na szosse Rublewskoje w prywatnej
          posiadlosci. Ale sluchac go mogli wszystcy sasiedzi :) Biletow nie bylo :)
          Zreszta Madonna do koncertu otwartego jusz byla w Moskwie wielokrotnie na
          koncertach prywatnych. A kilku znanych osob spiewalo i na Czukotce za $
          Abramowicza :)

Z koncertem Madonny jest inaczej, niz drogie bilety. Bo akurat te drogie
          zostali wykupione. Ale poprostu Moskwie sie znudzili te swiatowe gwiazdy. I,
          trzeba dodac, w tej chwili nie ma chyba rzadnego nie rosyjskojezycznego
          wykonawcy, ktory by zebral Luzniki (stadion gdzie spiewala Madonna).
          • blue911 Re: z tymi koncertami Madonny i GM to drobna ście 06.02.07, 13:15
            Christina Aguilera tez spiewala u jakiegos magnata w Moskwie.
            A u nas - wylapuja ,ktory ksiadz donosil...
            Smieszny kaczy swiatopoglad. Rozliczaniem potegi nie zbudujemy.
            Widac nie maja nic do pokazania kacze umysly. Teraz juz grozi nam ,ze nawet
            buszowe geniusze od nas sie odwroca.
      • gekon1979 tym zdrajcom, powinno odebrac sie Polskie obywate 06.02.07, 11:02
        lstwo przy wyjdzie, i dozywotnio zabronic wjazdu do Polski
        • Gość: Maniek Polska to zadupie Europy i bagno IP: 82.138.6.* 06.02.07, 11:43
          normalni ludzie wybierają lepsze zycie i lepsze perspektywy niz Polske ,ktora jest zadupiem Europy i zwyklym bagnem.
          • gekon1979 Re: Polska to zadupie Europy i bagno 06.02.07, 11:58
            mam nadzieje, ze ty juz dawno z Polski nawiales
            • pavlikmedvid Re: Polska to zadupie Europy i bagno 06.02.07, 12:57
              Z Polski wyjezdzaja zwykle wartosciowi ludzie, ale nalezy znalezc pocieszenie w
              fakcie, ze zostaje sporo idiotow. Mizernie widze przyszlosc Polski...
        • pavlikmedvid Kundelki szczekaja a karawana idzie w strone Rosji 06.02.07, 12:50
          Wiadomosc, ze polskie "zlote raczki" lub "menedzerskie garnitury" wola mieszkac
          w postsowieckim megapolisie, gdzie zarabiaja dwa razy wiecej i moga sobie pojsc
          na koncert Madonny, a nie Staszczyka musi wprawic w prawdziwa furie wszystkich
          nawiedzonych rusofobow z dziada pradziada.

Prawda jest taka, drodzy Polanie, ze aby poczuc sie w Europie nalezy zamowic
          bilet albo do Berlina, albo do Moskwy - Warszawa chocias najtansza, zaliczana
          jest do Trzeciego Swiata.
          • Gość: pinia1a Re: Kundelki szczekaja a karawana idzie dalej... IP: *.zbsril.poznan.pl 06.02.07, 12:57
            Sami jesteśmy sobie winni. Zamiast obrażać się na wszystkich dookoła trzeba z
            nimi dobrze współpracować. Zobaczycie, że Rumunia i Bułgaria, które dopiero
            weszły do Unii Europejskiej nas przegonią w rozwoju gospodarczym.
            • blue911 Re: Kundelki szczekaja a karawana idzie dalej... 06.02.07, 13:18
              Gość portalu: pinia1a napisał(a):

> Sami jesteśmy sobie winni. Zamiast obrażać się na wszystkich dookoła trzeba z
              > nimi dobrze współpracować. Zobaczycie, że Rumunia i Bułgaria, które dopiero
              > weszły do Unii Europejskiej nas przegonią w rozwoju gospodarczym.

Juz w Stanach wsrod mniej zamoznych sie mowi o inwestowaniu w nieruchomosci w
              Rumunii! W Polsce ? zapomnij: nie wiadomo co jutro nam kacze glowy wywina?!
              Brrrrr!....
            • Gość: WelcomeToDisneyPL Polak = szlachcic / wiecznie bojowy i obrażony :) IP: *.spray.net.pl 06.02.07, 14:16
              Tylko wojować ze Szwecją, Niemcami, Rosją a nawet z Czechami !!!

Tylko duuuużo F16 i rakiet z USA ! A szpitale zarosną !
        • konrad.frankowski Re: tym zdrajcom, powinno odebrac sie Polskie oby 06.02.07, 16:42
          Chętnie skorzystałbym z tego prawa i nie odwiedzał Polski gdyby nie rodzice,
          których zostawiłem.
      • Gość: eeeee Re: Na saksy do Rosji IP: *.wolfson.cam.ac.uk 06.02.07, 11:04
        za dwa lata jak mi sie znudzi juz Anglia to mysle nad zupelnie nową destynacją;
        Rosja? hmmm... brzmi interesująco; zobaczymy jakie beda pensje za pare lat;

• Gość: ali g Re: Na saksy do Rosji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 11:12
          Jakie by nie były tam pensje-nie życzę nikomu,przyzwyczajonemu do normalnego
          życia w Polsce.Znam Rosję trochę,mieszkałem w większości dużych miast Rosji i
          Ukrainy - w tym np. w Nowosybirsku.Nigdy nie doradzę nikomu,żeby tam wyjeżdżał.
          • Gość: achmielka Re: Na saksy do Rosji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 11:23
            ale dlaczego? co jest tam takiego strasznego ?jak jest własciwie w takich
            miastach jesli inaczej niz sugeruje to autorka to napisz jak...
          • zog12 Re: Na saksy do Rosji 06.02.07, 11:23
            prosze o kontakt prywatny
            zog12 @ NOSPAM . gazeta . pl

pozdrawiam
            • Gość: pgl Re: Na saksy do Rosji IP: 194.186.59.* 06.02.07, 11:27
              a ja w Moskwie mieszkam juz drugi rok i nawet mi przez mysl nie przeszlo, zeby
              wracac do polskiego zascianka... no moze na emertyture
              • Gość: toja Re: Na saksy do Rosji IP: 80.48.254.* 06.02.07, 12:36
                Gość portalu: pgl napisał(a):

> a ja w Moskwie mieszkam juz drugi rok i nawet mi przez mysl nie przeszlo,
                zeby
                > wracac do polskiego zascianka... no moze na emertyture

He, he, jak szybko ktoś odkrył temat ...
                Ja byłem w Rosji w latach 1992 - 1996. Fajnie było, ale dłużej się nie dało.
                Przesyt. Następnym razem pojechałem dopiero w 2001. Wcześniej nie mogłem się
                zmusić.
              • Gość: klapdzys do pgl-a IP: *.su29.ru 06.02.07, 15:27
                Sluchaj ja mieszkam w moskwie juz 6 lat i tez jestem chora jak mam przyjezdzac
                do polski , a nieraz musze. i tez jak dozyje emerytury, to moze wroce do kraju.
                wydaje mi sie , ze zle o rosji , czy moskwie mowia ludzie, ktorzy tu nie byli
            • achmielka Re: Na saksy do Rosji 06.02.07, 11:45
              ale gdzie to trzeba napisac żeby do Ciebie napisac
              sorki ja nie wiem jak
              m ój adres netowy to
              achmielka@gazeta.pl
              gg4774732
              • Gość: ali g do achmielki - mój mail IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 13:34
                napisz co chciałabyś wiedzieć : no_nick@gazeta.pl chętnie odpowiem.

Pozdrawiam

nn
              • Gość: kami Chyba za karę tam jechać trzeba? IP: 62.233.164.* 06.02.07, 16:52
                byłem tam parę lat wstecz ale nic ciekawego...a Moskwa okropna

fototel.pl/
          • Gość: Aleks Re: Na saksy do Rosji IP: *.europe.hp.net 06.02.07, 14:09
            Ja mieszkalem w Moskwie przez ponad 10 lat i chetnie bym tam wrocil. Fajne i
            zadbane miasto. Rozija sie. Pelno fajnych miesc. Super sprawa.
      • Gość: ox musieliby mi duzo zaplacic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 11:38
        zebym tam pojechal. A poza tym nie do Rosji tylko do Moskwy, bo np w Saratowie
        czy Wladywostoku to pewnie placa mniej niz w Poznaniu czy Krakowie.
        • Gość: Maniek srednie zarobki rosyjskie sa wyzsze od srednich... IP: 82.138.6.* 06.02.07, 11:55
          srednie zarobki rosyjskie sa wyzsze od srednich polskich.
          • Gość: Moher75 Re: srednie zarobki rosyjskie sa wyzsze od sredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 12:02
          • Gość: Moher75 Re: srednie zarobki rosyjskie sa wyzsze od sredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 12:06
            Ponoć "średnia" jest królową kłamców... Tym bardziej nie ekscytuj się średnią,
            że powszechnie znanym faktem jest niebywałe rozwarstwienie ekonomiczne rosjan...
            Jeżeli jeden zarabia 5 milionów a czterej pozostali 5 tysięcy to nie znaczy, że
            wszyscy są milionerami...
          • gringo68 Re: srednie zarobki rosyjskie 06.02.07, 12:13
            Gość portalu: Maniek napisał(a):

> srednie zarobki rosyjskie sa wyzsze od srednich polskich.

Bzdury. Średnia w Rosji to ok. 400 USD...
            • dingo5 Re: srednie zarobki rosyjskie 06.02.07, 13:11
              Średnia płaca "na rękę" jest obecnie w Rosji nieco wyższa niż w Polsce. Jednak
              bardziej istotna, niż to czy ta płaca jest trochę wyższa czy trochę niższa niż
              w Polsce jest tendencja. W Rosji w ostatnich latach płace rosną realnie o
              kilkanaście procent rocznie. W Polsce zarobki netto realnie znajdują się w
              stanie stagnacji. Tak więc za kilka lat różnica w poziomie zamożności między
              przęciętną polską a przeciętną rosyjską rodziną będzie już dość duża.
              • mike_ab Re: srednie zarobki rosyjskie 06.02.07, 13:17
                > W Polsce zarobki netto realnie znajdują się w stanie stagnacji.

powtarzasz nieprawde. sprawdz statystyki i informacje

• dingo5 Re: srednie zarobki rosyjskie 06.02.07, 13:49
                  Dobrze, w Polsce też rosną tyle że tak niewiele, że można powiedzieć, że wcale.
                  Zwracam uwagę na to że piszę o płacy netto a nie brutto i o wzroście realnym a
                  nie nominalnym.
                  Średnia płaca w Rosji w grudniu 2006: 14354 rubli. Realny wzrost płac grudzień
                  06 do grudzień 05: 15,4%.
                  www.gks.ru/bgd/free/B06_00/IssWWW.exe/Stg/d12/06-00.htm
                  (pierwsza tabelka)
                  • mike_ab Re: srednie zarobki rosyjskie 06.02.07, 13:55
                    > Dobrze, w Polsce też rosną tyle że tak niewiele, że można powiedzieć, że wcale.
                    - ciekawe pojecie
                    "sniegu w tym roku spadlo tak niewiele, ze mozna powiedziec, ze wcale"
                    ale jednak spadl?

> Zwracam uwagę na to że piszę o płacy netto a nie brutto i o wzroście realnym a
                    > nie nominalnym.
                    - ja tez to mialem na mysli

> Średnia płaca w Rosji w grudniu 2006: 14354 rubli. Realny wzrost płac grudzień
                    > 06 do grudzień 05: 15,4%.
                    > www.gks.ru/bgd/free/B06_00/IssWWW.exe/Stg/d12/06-00.htm
                    - dziekuje za dane, tak dokladnych informacji nie widzialem
                    niestety nie moge znalezc linka do informacji ktore sprawdzalem w ubieglym
                    tygodniu - nominalny wzrost plac netto w polsce w roku 2006 oraz prognozy na
                    2007-2010
                    nie wyglada to zle

oczywiscie, ze w rosji rosnie szybciej, ale to jest cecha "goniacych"
                    z im nizszego pulapu startjesz, tym szybciej (w epoce globalizacji i egzystujac
                    na rynku swiatowym) pniesz sie w gore
                    a potem coraz wolniej...
                    etap zachodzacy w rosji przechodzilismy na poczatku lat 90 (mowie o wzroscie plac)
          • Gość: Joe Re: srednie zarobki rosyjskie sa wyzsze od sredni IP: 83.219.129.* 06.02.07, 13:22
            Dokladnie i ciagle rosna - tu wiekszosc rozumie, ze za dobra prace trzeba
            dobrze zaplacic.
        • Gość: pinia1a Re: musieliby mi duzo zaplacic IP: *.zbsril.poznan.pl 06.02.07, 12:49
          Albo musiałbyś przede wszystkim nauczyć się rosyjskiego - w tym Twój problem a
          nie chcesz się przyznać bohaterze!
        • Gość: Joe Re: musieliby mi duzo zaplacic IP: 83.219.129.* 06.02.07, 13:19
          Najpierw musiliby cie chciec, a tu (w Rosji) do kopania rowow czy pracy na
          budowie jest duzo ludzi. Jak bylo napisane polacy to w wiekszosci menadzerowie
          i glownie na takich jest zapotrzebowanie, specjalisci nowych technologii tez
          bez problemu znajda prace za pieniadze duzo lepsze niz w Polsce, a czesto niz
          na zachodzie.
      • kacap_z_moskwy Na saksy do Rosji 06.02.07, 12:08
        A polakow ostatnio widzialem w Petersburgu w kawiarni. W Moskwie spotykam na
        ulicy BARDZO, BARDZO zadko. Choc podobno sa. Naibardziej znane mi skupiska
        polskie w Moskwie (oproc ambasady) - to Perekriostok, siec handlowa, fabryka
        mebli ze Shodni (pod moskiewskie miasteczko), oraz kilku duzych managerow w
        kilku firmach. Ale... Ale sa naiczesczej zatrudnione nie przez Polske, ale
        naprzyklad z krajow Zachodnej Europy, gdzie do tego pracowali. Choc ja
        osobiscze rynek pracy nie znam. I na niedawne pytanie odpowiedzialem prosto -
        trzeba szukac przez biura pracy - jest duzy odzial w angelskojezycznej
        www.moscowtimes.ru/indexes/01.html
        no i tu sa adresy - yaca.yandex.ru/yca/cat/Employment/
        teraz jest nowa ustawa o imigracji, ktora powaznie ulatwila dostanie zezwolenie
        do pracy w Rosji.

• gekon1979 Re: Na saksy do Rosji 06.02.07, 12:19
          zamkniemy granice, a tych zdrajcow ktorzy do was pojechali, pozbawimy obywatelstwa!
          • mike_ab zemsta? 06.02.07, 12:24

> zamkniemy granice, a tych zdrajcow ktorzy do was pojechali, pozbawimy obywatels
            > twa!

o tak! to bedzie taka zemsta za to , ze Ciebie ktos pozbawil rozumu :P
          • eva15 Prosić Rosjan o pracę stanie się normą 06.02.07, 13:47
            gekon1979 napisał:

> zamkniemy granice, a tych zdrajcow ktorzy do was pojechali, pozbawimy
            >obywatelstwa!

Nic nie zdziaöasz, biedaczyny, to dopiero początek. Rychło w Polsce pozostaną
            już tylko takie talenty jak ty i Kaczory. I będziecie sobie nazwajem dawać
            obywatelstwo i ordery ku rozbawieniu milionów Polaków w Rosji. Polityka pisała
            niedawno, że do Rosji wyjechały już DZIESIATKI tys. Polaków i, że ich liczna
            LAWINOWO rośnie, tylko prasa jakoś mało o tym informuje,.. Ciekawe czemu?
            • eva15 Re: Prosić Rosjan o pracę stanie się normą 06.02.07, 13:48

Niedługo Polacy będą wypychań Ukrańców, Białorusinów i "cziornych" z Kaukazu w
              Rosji oferując się po niższej cenie.
              • gekon1979 Re: Prosić Rosjan o pracę stanie się normą 06.02.07, 15:10
                jestes smieszna :D
              • johnny-kalesony Re: Prosić Rosjan o pracę stanie się normą 06.02.07, 15:10
                Obawiam się, że Ciebie nawet za darmo by nie chcieli ...

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
            • Gość: WelcomeToDisneyPL Media informują tylko o migracji na WYSPY bo wstyd IP: *.spray.net.pl 06.02.07, 14:20
              .. pisać że Rosja, Chiny nas przegoniły w rozwoju i niedługo Bułgaria to samo :)

Poza tym saksy na zachód są TRENDY
              Saksy na wschód są dziwaczne ...
              • johnny-kalesony Re: Media informują tylko o migracji na WYSPY bo 06.02.07, 17:36
                Jakiś dowód, jakieś fakty oprócz gadania?

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
        • colombina Re: Na saksy do Rosji 06.02.07, 16:00
          Tytul ni jak sie ma do tresci artykulu. Oddelegowanie pracownika z firmy,
          chocby na krotki termin to nie wyjazd na "saksy".

• Gość: pinia1a Czemu nie tylko.... IP: *.zbsril.poznan.pl 06.02.07, 12:46
        .....młode pokolenie przeżarte nienawiścią nie uczyło się rosyjskiego i teraz
        istnieje bariera językowa. To główny powód niechęci do wyjazdów na wschód.
        Prędzej czy później będziemy musieli znowu szukać tam rynku zbytu, tylko oni
        pewnie już na nas się wypną bo wolą współpracę z Niemcami czy USA.
        • Gość: ali g Rosja to jest jednak Azja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 13:38
          Mówie po rosyjsku bez kłopotów i jak wspomniałem wcześniej nikomu nie radzę tam
          jechać.Ryzyko i stres nie rekompensują wyższych wynagrodzeń.Wiem,że są liczni
          Polacy,którym żyje się tam dobrze,kilku znajomych zostało - mój osobisty pogląd
          jest zdecydowanie negatywny.
      • larson Re: Na saksy do Rosji 06.02.07, 13:13
        chyba zzielenieję z zazdrości

Mieszkać jeszcze dalej na północ niż Warszawa, płacić za piwo min 5 EUR i
        jeszcze do tego być limitowanym do oglądania przebrzmiałych gwiazd typu George
        Michaela... to przedsionek piekła :D

to już chyba wolę Warszawę, w parę godzin jestem w Pradze czy Berlinie i mogę
        obejrzeć na żywo kogoś z tego wieku, wypić piwo za 5 zł i nie być zmuszonym do
        słuchania rosyjskiego dubbingu..
        • Gość: Enola Gay Rosja nie bedzie nigdy celem polskich saksow IP: *.range86-129.btcentralplus.com 06.02.07, 13:26
          Z jednego podstawowego powodu - istnieje bariera mentalnosciowa.Rosja jest
          oficjalnym wrogim panstwem i polityka ostatnich lat/a zwlaszcza
          kaczorow/oddalila Rosje od Polski na cale dziesieciolecia.Wrogosc do Polski i
          Polakow jest zadekretowana nawet wyborem swieta narodowego/wygnanie Polakow z
          Moskwy przed kilkuset laty/.
          Mieszkalem w Moskwie rok i pol roku w Petersburgu.Ludzie raczej w porzadku,ale
          zyc sie nie da.Przepasc.Cywilizacja jeszcze tam nuie dotarla.Przestepczosc 10
          razy wieksza niz w innych krajach Europy.Nocami nie pospacerujesz swobodnie
          nawet pare minut.Obrobia cie na cacy.Wszechobecna korupcja.Kazdego gliniarza
          mozesz kupic za 20-50 dolarow.Urzednika za 100 dolarow.Dostep do kultury/mimo
          fantastycznego baletu i teatru/ograniczony.Do kina nie pojdziesz,bo Leonardo di
          Caprio posuwa po rusku.
          No i tem wszechobecny brud,chamstwo,zachwaszczony przeklenstwami jezyk.A juz
          prowincja to wiekszy syfilis niz nasze dawne tereny poPGRowskie.Absolutne
          dno,fatalne zaopatrzenie,niski poziom szkol,sluzba zdrowia jeszcze gorsza,niz u
          nas.Wszystko wszedzie za lapowki...
          Odradzam komukolwiek wybieranie sie na saksy do Moskali.Pozaluja...
          • mike_ab Re: Rosja nie bedzie nigdy celem polskich saksow 06.02.07, 13:31
            > Z jednego podstawowego powodu - istnieje bariera mentalnosciowa.
            - mniejsza niz w przypadku niemcow, anglikow, hiszpanow, amerykanow i
            japonczykow a rosjan, a wszystkich wymienionych tam mieszkajacych i pracujacych
            w rosji spotkalem

> Rosja jest
            > oficjalnym wrogim panstwem i polityka ostatnich lat/a zwlaszcza
            > kaczorow/oddalila Rosje od Polski na cale dziesieciolecia.
            - to nie oznacza, ze Rosja jest moim wrogiem - bo nei jest.

> Wrogosc do Polski i
            > Polakow jest zadekretowana nawet wyborem swieta narodowego/wygnanie Polakow z
            > Moskwy przed kilkuset laty/.
            - przypadkiem wtargnelismy na teren rosji, zabilismy kilka tysiecy zolnierzy,
            zajelismy kreml i...dziwimy sie?

> Mieszkalem w Moskwie rok i pol roku w Petersburgu.Ludzie raczej w porzadku,ale
            > zyc sie nie da.
            - ja pol roku. i da sie

> Przepasc.Cywilizacja jeszcze tam nuie dotarla.Przestepczosc 10
            > razy wieksza niz w innych krajach Europy.Nocami nie pospacerujesz swobodnie
            > nawet pare minut.Obrobia cie na cacy.
            - jak bedziesz ostrozy nic ci sie nie stanie

>Wszechobecna korupcja. Kazdego gliniarza
            > mozesz kupic za 20-50 dolarow.Urzednika za 100 dolarow.
            - przystosuj sie i obserwuj zmiany. ewentualnie pracuj nad tym zeby to zmienic

> Dostep do kultury/mimo
            > fantastycznego baletu i teatru/ograniczony.Do kina nie pojdziesz,bo Leonardo
            > di Caprio posuwa po rusku.
            - faktycznie, smiesznie to brzmi ale dzieki temu mozna podszkolic jezyk.
            rosyjski ma ta zalete ze bardzo duzo mozna skorzystac uczac sie ze sluchu (majac
            podstawy)

> No i tem wszechobecny brud,chamstwo,zachwaszczony przeklenstwami jezyk.
            - no tak - calkiem inaczej niz w polsce. i we wloszech. i we francji. i w
            stanach. i w indiach.
            > A juz prowincja to wiekszy syfilis niz nasze dawne tereny
            > poPGRowskie.Absolutne
            > dno,fatalne zaopatrzenie,niski poziom szkol,sluzba zdrowia jeszcze gorsza,niz
            > u nas.Wszystko wszedzie za lapowki...
            - tyle do zrobienia, tyle do nadrobieina - fantastyczne mozliwosci, fantastyczny
            rynek

> Odradzam komukolwiek wybieranie sie na saksy do Moskali.Pozaluja...
            - kto pozaluje? :)
          • Gość: ali g enola gay - święta racja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 13:40
            nie ma co się zachłystywać Barwichą czy Twerską - to nawet nie cała
            Moskwa,mieszkałem w okolicach metro WDNH , prospekt Mira - syf malaria! A im
            dalej na wschód tym gorzej.
            • Gość: goto Re: enola gay - święta racja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 14:57
              Widzę,że ty i ten enola ziejecie nienawiścią do Rosjan. Może by tak choć jeden
              post napisać obiektywnie?
              • Gość: ali g goto - to nie jest nienawiść IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 15:30
                Poznałem wielu miłych i sympatycznych Rosjan,Ukraińców z którymi mam dobry
                kontakt.Subiektywnie (bo niby co Twoim zdaniem znaczy "obiektywnie")nie uważam
                Rosji za miejsce dobre do mieszkania,Polska przy wszystkich swoich wadach jest
                miejscem lepszym.Mieszkanie o normalnym standardzie (ciepła,zimna
                woda,ogrzewanie całą dobę,znośna klatka schodowa,działająca winda) jest w
                Polsce raczej normą niż czymś niezwykłym - podczas gdy w Rosji nie zawsze.To co
                enola gay pisał o "klimacie" i przyjazności otoczenia - wszystkiego sam
                doświadczyłem - czemu tego nie potwierdzić? A zapewniam kolejny raz - byłem i
                przeżyłem.
            • kacap_z_moskwy Re: enola gay - święta racja 06.02.07, 17:16
              Ja mieszkam na Pr Mira. Wiec co z tym "syfem"?
          • Gość: Dinozaur Re: Rosja nie bedzie nigdy celem polskich saksow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.02.07, 14:54
            Od 2001 spędza Dinozaur co roku 2-3 miesiące w Moskwie , ma biuro i mieszkanie
            koło metra Jugo-Zapadniaja . Można tam wszędzie chodzić w nocy - jest na pewno
            bezpieczniej nią w Warszawie . W Petersburgu - nie wiem .
            Pozdrowienia
            Dinozaur z Neandertalu
      • Gość: alka Re: Na saksy do Rosji IP: 64.212.164.* 06.02.07, 13:31
        mysle ze sporo mlodych ludzi moze wyjechacac takze do rosji, choc baeriera
        bedzie pewnie jezyk. Srednie zarobki lekarze w rosji i innych krajach bylego
        zsrr sa wyzsze niz w polsce wiec pomysl ze do nas beda przyjezdzac lekarze z
        ukrainy, rosji jest zupelnie bez sensu. Polacy juz pracuje w czechach z powodu
        wyzszych zarobkow
        • mil1231 może podeprzesz to jakimiś danymi? 06.02.07, 23:44
          Skąd w ogóle takie dane na te,at zarobków w Rosji?? Chyba nie dajesz jako
          naszych tych oficajlnych zarobków lekarzy?? każdy wie że mają 5 razy więcej. Co
          do Czech to juz kompletny idiotyzm: oficjalnie zarbiają więcej ale w
          rzeczywistości jest inaczej. Nie znasz realiów tylko jakieś opinie (pewnie
          udajacych biedaków lekarzy- to takie u nas modne robic z siebie dziada...)
      • rarely menadzer w polsce 3000 na reke 06.02.07, 13:32
        to co to za menadzer chyba kierownik sklepu Reserved albo w mcdonaldzie
        • mike_ab Re: menadzer w polsce 3000 na reke 06.02.07, 13:33
          > to co to za menadzer chyba kierownik sklepu Reserved albo w mcdonaldzie

we wspomnianych przez Ciebie firmach, to musialby pracowac na prawie 2 etatach

ale nalezy odrozniac kierownika od kierownika, menadzera od menadzera
      • Gość: Jakosc a nie ilosc Jako menadzer albo dyrektor IP: *.range86-134.btcentralplus.com 06.02.07, 14:09
        Jest tam tez wielu Nemcow, Amerykanow i nawet Japonczycy ale wszyscy na
        menadzerskich stanowiskach....i wszyscy oni tez sa na saksach.Jednym slowem z
        duzej chmury maly deszcz.
      • Gość: WelcomeToDisneyPL W porównaniu z Moskwą Warszawa to dziura IP: *.spray.net.pl 06.02.07, 14:13
        - bieda i syf.

TU horrendalne podatki i polityka na 1 planie.
        W Rosji polityka przynajmniej pozwala ludziom się bogacić !
        Wszyscy drwią z Rosji a już dawno nas przegonili w rozwoju i to bez zasr.. unii,
        oficjalnego kapitalizmu oraz euro (podobnie jak Chiny z resztą :)
        • Gość: pgl Re: W porównaniu z Moskwą Warszawa to dziura IP: 194.186.59.* 06.02.07, 14:37
          oczywiscie, ze w porownaniu z Moskwa Warszawa to dziura ... ot taka duza
          wioska; ale nie masz co o tym pisac, wiekszosc naszych rodakow zyje
          stereotypami i i tak w to nie uwierzy; a na wlasne oczy tez sie raczej nie
          przekonaja, bo po prostu nie bedzie ich stac na spedzenie w Moskwie chocby paru
          dni...
        • Gość: ali g Chodorkowski się wzbogacił Disney'u :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 15:33
          tylko "nieprawomyślnie" - bogać się prawomyślnie (czytaj: działkuj się z
          władzą) to i w Polsce dojdziesz do rosyjskich majątków.Spytaj bogatych Gruzinów
          prowadzących legalne kasyna na Nowym Arbacie gdzie są teraz ich legalne
          majątki?
        • mil1231 masz po kolei we łbie?? 06.02.07, 23:49
          Warszawa to jedno z najbogatszych miast Europy!PKB - 156 % unijnej średniej
          (EUROSTAT). Wiadomo że tak wielki kraj jak Rosja ma bogatą stolicę, ale Moskwa
          jest miastem 10 milionowym. Normalne że stolica takiego kraju musi byc bardziej
          światowa. Nie porównujemy Warszawy do Bratysławy, bo wiadomo że to inny kaliber.

I jeszcze jedno: wyjazd z Warszawy nie jest szokiem poznawczym...czego nie
          można powiedzieć o Moskwie..
      • Gość: RubelBubel Stalo sie IP: *.bbtec.net 06.02.07, 14:18
        Moje slowa sie sprawdzaja. Juz dawno mowilem ze za kilka lat Polacy beda masowo
        wyjezdzali do pracy do Rosji.
        • Gość: Dinozaur Re: Stalo sie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.02.07, 14:36
          Dinozaur zna kilku ( aktualnie z 5 ) lekarzy - anestezjologów z Polski ,
          pracujących w Moskwie , jest tam kilku polskich dentystów praktykujących
          prywatnie ze sporym sukcesem . Jest też kilku znajomych ortopedów , na Syberii
          są 2 oddziały ortopedii operacyjnej , każdy z nich prowadzony przez 2 polskich
          ortopedów i zatrudniające polskie instrumentariuszki. Pracuje tam też wielu
          lekarzy niemieckich ( głównie interniści , gastrolodzy , dentyści ) częściowo
          na stałe , częściowo w systemie rotacyjnym .
          Pozdrowienia
          Dinozaur ( z Neandertalu )
      • rafikzabki Na saksy do Rosji 06.02.07, 14:58
        nie przesadzajmy w czasach zaborów Polacy tworzyli sporą część rosyjskiej
        intelignecji iżynierowie, technicy, to oni budowali rosyjskie koleje [nie tylko
        jako katorżnicy] i zagłębia naftowe...
        Jak jest szansa pracowac u zamożengo rozwijającego siesąsiada za kaskę lepszą
        niż u nas a może i na Zachodzie -to czemu nie?...Cóż dobrych wzorów
        społeczeństwa to sie stmatad nie przywiezie jak z Irlandii, Niemiec czy UK...
        ale za to tam niektorzy moga się poczuć Europejczykami całą gęba, bo z tego co
        słyszałem to te moskiewskie zastępy mercedesów klasy S i terenówek baaardzo
        niechętnie ustepują w Moskwie karetkom pogotowia która nadrabia trawniczkiem....
      • Gość: Poważny [...] IP: 217.98.71.* 06.02.07, 15:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • jk2007 artykul jest ciekawy 06.02.07, 16:00
        moze kto podpowie gdzie mozna uzyskac informacje o polskich firmach w Rosji?
      • 1europejczyk Podroze, praca w innych krajach, znajomosc jezyka, 06.02.07, 16:36
        zwyczajow, znajomosc rynku, relacje zawodowe, towarzystkie to jest kapital
        kazdego kto mysli powaznie o swojej przyszlosci zawodowej i zwiazanym z nia
        uposazeniem. I obecnie czy to sa Niemcy, Brazylia, Rosja,Indie, Meksyk czy
        Chiny (BRIMC) jest o tyle bez znaczenia, ze poki co wszedzie brakuje Polakow
        pracujacych dla polskich przedsiebiorstw zdobywajacych obce rynki. Ten rosyjski
        grozi nam obecnie administrayjnymi powaznymi ograniczeniami (redukcja polskiego
        exportu do Rosji o blisko 50%) wynikajacymi z politycznych "uwarunkowan".
        Moze fakt ten zmusi polskich "politykow" do tego by nasza polityka nie byla tak
        jak dotad odzwierciedleniem naszych antyrosyjskich fobi i schizofreni ale by
        reprezentowala nasze interesy ekonomiczne tak jak to ma miejsce wszedzie na
        calym swiecie. Leczenie wlasnych niezaleczonych bolow z przeszlosci kosztem
        obciazania nimi naszej przyszlosci (bo wspolpraca handlowa z Rosja jest dla
        Polski dzisiaj olbrzymia szansa) swiadczy naszym braku umiejetnosci
        przezwyciezania bledow z przeszlosci.
        Historia Europy znaczona jest wojnami niemiecko-francuskimi w ktorych poleglo
        kilkadziesiat mln zarowno jednych jak i drugich (w samej IWS zginelo kilka mln
        Francuzow). Dzisiaj wspolnie (by uniknac kolejnej wojny) buduja UE. Podobnie
        zreszta jak historia stosunkow francusko-brytyjskich.
        Brak naszej wiary w nasze mozliwosci, ze poprzez wspolprace i nasza dzialanosc
        gospodarcza mozemy stac sie wartosciowym rownorzednym partnerem Rosji jest u
        podloza naszych fobi. Czym koncza sie nasze wielkomocarstwowe, antyrosyjskie
        mrzonki o izolacji Rosji doswiadczamy obecnie zalac sie na baltycka
        rosyjsko-niemiecka gazorurke o ktora aktywnie staralismy sie naszym zwlekaniem z
        decyzja o zgodzie na poprowadzenie jej przez Polske.

Na saksy do Rosji
      • Gość: "Dziennik Rosyjski "Dziennik Rosyjski" IP: *.eden.com.pl 06.02.07, 17:15
        Najświeższe i najciekwasze wieści z Rosji, polecam: pravda.blox.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka