Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Cap Gemini - 3 etap

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 12:47
    Witam. Zostałem zaproszony na 3 etap rozmowy na stanowisko młodszy księgowy.
    Dowiedziałem się, że prawdopodobnie trzeba będzie rozwiązać jakieś zadanie z
    rachunkowości albo księgowości. Nie pamiętam dokładnie. Czy pamięta ktoś
    przykładowe zadania? No i czego jeszcze się mogę spodziewać na tym 3 etapie? Z
    góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: hmm Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.ger.lama.net.pl 25.02.07, 13:30
        A powiedziano Ci do jakiego dzialu dokładnie? Drugi etap był w Capie czy w zewnętrznej firmie rekrutacyjnej?

Trzeci etap w Capgemini to rozmowa z ewentualnym przyszłym team leaderem i jeszcze jedną osobą. Takie tam gadu gadu na temat Twojej osoby i z uwzględnieniem języka obcego. Trochę uprościłem, ale w skrócie tak to wygląda :)
        • Gość: ciekawy Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 14:35
          Nie wiem jaki dział. Wiem, że rozmowa odbędzie się w Zabierzowie i chciałbym
          pracować jako młodszy księgowy. 2 etap odbył się w Creyfs. O język się nie
          martwię tylko o te zadanie co mi może będą chcieli zadać.:)
          • Gość: hmm Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.ger.lama.net.pl 25.02.07, 15:12
            Jak Ci to w Creyfsie powiedzieli, to niekoniecznie będziesz miał to zadanie. Wszystko zależy od tych, z którymi teraz będziesz rozmawiał. Powodzenia :)
            • Gość: ciekawy Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 17:11
              Witam ponownie. 3 etap już był i myślę, ze poszło udanie. Z zadaniem sobie
              poradziłem, a z językiem jeszcze lepiej. Jutro minie 3 tydzień od rozmowy, a ja
              dalej nie wiem czy mnie przyjmą czy nie. Jak długo wy czekaliście na odpowiedź?
              Mi powiedzieli, ze do 3 tygodni się odezwą i powiedzą czy tak czy nie. Bardzo mi
              zależy na tym żeby się tak dostać i trochę się zaczynam niepokoić. Po 1 i 2
              etapie odzywali się po kilku dniach a tu już tyle czasu minęło:(
              • Gość: A. Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 16:16
                Hej,
                Tez niedlugo ide tam na rozmowe i zainteresowalo mnie to zadanie. Moglbys
                napisac, czego mniej wiecej dotyczylo?
                No i oczywiscie powodzenia w rekrutacji :). Moze sie wkrotce odezwa. Czytalam,
                ze w tej firmie dlugie oczekiwanie na informacje zwrotna to standard.
                • hm.m Re: Cap Gemini - 3 etap 20.03.07, 18:23
                  różnie to bywa... wszystko zależy od potrzeb i konkretnych ludzi. W moim przypadku od trzeciego etapu do zatrudnienia mineło pare dni. Zazwyczaj na trzecim etapie rozmawia się z kilkoma kandydatami do danego działu, więc dlatego może zejść troche czasu z odpowiedzią.
              • Gość: ola Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.centertel.pl 20.03.07, 22:18
                Do mnie po 3 etapie zadzwonili po dwóch tygodniach z kawałkiem i zaprosili na
                kolejną rozmowę.. i po kilku dniach od niej zaczęłam pracę. Może u Ciebie
                będzie podobnie? cierpliwości. A zadzwonić do HR nie zaszkodzi...
              • Gość: Iza do Ciekawego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 12:39
                I jak? Odezwali sie w koncu?
      • Gość: Adam Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 18:11
        Roznie bywa. Ja po trzecim etapie mialem dostac odpowiedz w ciagu dwoch
        tygodni. Odezwali sie do mnie dopiero po dwoch miesiacach i chcieli umowic na
        kolejna rozmowe z innym menadzerem do innego projektu. Na szczescie mialem juz
        wtedy inna prace, wiec moglem im spokojnie powiedziec, ze traktuja ludzi nieco
        niepowaznie i w zwiazku z tym nie chce dla nich pracowac. A w ogole troche
        dziwi mnie, ze firma po trzech etapach nie jest w stanie zdecydowac, czy dana
        osoba sie nadaje czy nie i zawraca ludziom glowe proponujac czwarte juz
        spotkanie.
        • Gość: ciekawy Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:01
          Dzięki. Może akurat wkrótce się odezwą. Choć na 4 rozmowę to już nie chciałbym
          iść:)
          • hm.m Re: Cap Gemini - 3 etap 20.03.07, 18:26
            a jakby Ci po czwartej rozmowie zaproponowali pracę? :)
            • Gość: ciekawy Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:37
              To pewnie bym się zgodził:) Czy wypada do nich dzwonić?
              • hm.m Re: Cap Gemini - 3 etap 20.03.07, 19:55
                Jak już długo czekasz, to dzwoń. Raczej normalne osoby w HRach tam pracują :)
                • Gość: gosc Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 14:25
                  A ja mam pytanie do osob ktore przechodzily rekrutacje w Cap'ie dotyczace
                  angielskiego. Jaki mniej wiecej poziom opanowania jezyka wchodzi w gre?Blizej
                  FCE czy raczej blizej CAE? Oczywiscie zdaje sobie sprawe,ze to ciezko ocenic bo
                  nie kazdy ma te egzaminy a mowi plynnie po angielsku ale jest to jakis
                  wyznacznik.Czy rozmowa po ang jest "ogolna" czy stricte zawodowa a co za tym
                  idzie slownictwo tez z rachunkowsci i prawa?
                  • hm.m Re: Cap Gemini - 3 etap 21.03.07, 23:39
                    FCE. Rozmowa raczej ogólna....
                    • madzik31 Re: Cap Gemini - 3 etap 06.04.07, 17:08
                      ty pracujesz w capie????
                      • hm.m Re: Cap Gemini - 3 etap 06.04.07, 17:47
                        tak. Kraków. BPO.
                        • madzik31 Re: Cap Gemini - 3 etap 06.04.07, 19:31
                          hm.m napisał:

> tak. Kraków. BPO.
                          ja zaczynam w bpo w katowicach. mozesz mi coś powiedziec o firmie??? moze na
                          prv?? mail albo coś??
                      • madzik31 Re: Cap Gemini - 3 etap 06.04.07, 19:30
                        hehe dwa razy mi isę wysłało:))))))
                    • madzik31 do hm.m 06.04.07, 19:30
                      ty pracujesz w capie?
      • Gość: ciekawy Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.07, 10:45
        Zadzwoniłem i rozmawiałem z działem rekrutacji. To było jakieś 2 tygodnie temu.
        Powiedziałem, że byłem na rozmowie w Zabierzowie i do 3 tygodni mieli dać znać
        co i jak. A że minął już ponad miesiąc to nie wiem jak mam rozumieć tą ciszę.
        Pani z HR powiedziała, że potrzebują jeszcze 2 tygodni i w najbliższy piątek na
        100% dadzą mi znać.

Ten piątek minął ponad tydzień temu i nic. Zapomnieli? Napaliłem się na tą firmę
        i teraz mam za swoje...
        • Gość: M Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 10:20
          Moja przygoda z krakowskim capem zaczela sie w listopadzie 2005 r., kiedy to
          jako swiezo upieczona absolwentka odpowiedzialam na ich ogloszenie. Mimo ze
          spelnialam wszystkie wymagania, nie otrzymalam zadnej odpowiedzi. W sierpniu
          2006 widzac kolejne ogloszenia postanowilam sprobowac ponownie. Tym razem
          oddzwonili blyskawicznie i zaprosili na kilkugodzinne testy. Na testach kobieta
          z dzialu HR poinformowala nas, ze brak odpowiedzi w ciagu miesiaca oznacza, ze
          nie przeszlo sie testow i ze nie maja czasu informowac o wyniku wszystkich
          ktorzy odpadli, ale po kolejnych etapach standardem jest juz informacja
          zwrotna, nawet jesli sie odpadnie.

Kilka dni po napisaniu testow telefon z firmy creyf's z zaproszeniem na drugi
          etap rekrutacji. Poniewaz akurat bylam przez kilka dni za granica i nie moglam
          przyjsc na rozmowe w zaproponowanym terminie, pani z creyf's powiedziala, ze
          zadzwoni w przyszlym tygodniu. Nie zadzwonila ani w przyszlym tygodniu ani w
          ogole az do stycznia. Uznalam, ze widocznie rekrutacja jest chwilowo
          zakonczona.

W styczniu widzac kolejne ogloszenia capa, postanowilam sie przypomniec.
          Skontaktowalam sie z firma, poinformowalam, ze przeszlam juz testy i nadal
          jestem zainteresowana praca w tej firmie. Po kilku dniach zadzwoniono do mnie
          z creyfsa, poinformowano, ze od wrzesnia nie mogli sie do mnie dodzwonic ;) i
          zaproszono na rozmowe. Taka standardowa rozmowa i dosc typowe pytania. Moje
          zaskoczenie wzbudzil tylko sposob sprawdzania znajomosci angielskiego, ktore
          polegalo na tym, ze rekruterka po polsku poprosila o trzyminutowa wypowiedz po
          angielsku na dowolny temat (jesli ktos sie wybiera, to moze sobie wczesniej
          przygotowac przemowienie - moze akurat trafi na ta sama rekruterke ;)).

Po uplywie kilku dni zaproszono mnie na trzeci etap rekrutacji, z dwojka
          menadzerow/team leaderow (nie wiem dokladnie, bo podali jedynie swoje
          nazwiska). Rozmowa przebiegala w takiej atmosferze, ze czulam sie tam troche
          jak petent. Nie mialam szansy zadac pytan o szczegoly tej pracy, co chwile
          powtarzali formulke "jesli w ogole sie na Pania zdecydujemy". Malym zgrzytem
          bylo to, ze chyba nie doczytali, ze aplikuje na stanowisko z konkretnym
          jezykiem obcym i probowali mnie pytac z innego jezyka i byli dosc zaskoczeni,
          kiedy sprostowalam to niedopatrzenie. Na koncu powiedzieli, ze w ciagu dwoch
          tygodni zapadnie decyzja. Zapytalam, czy zostane o niej poinformowana
          niezaleznie od wyniku i uslyszalam, ze chyba tak, ale glowy nie dadza, bo tym
          zajmuja sie HRy, a nie oni i nie sa pewni, czy HRy zawsze oddzwaniaja.

Minal kolejny miesiac, nim zadzwonila do mnie kobieta z HRow i powiedziala, ze
          rekrutacja im sie przedluza i chca mnie zaprosic na kolejna rozmowe do innego
          projektu. Tym razem rozmowa przebiegala w duzo sympatyczniejszej atmosferze.
          Czesciowo po polsku, czesciowo w dwoch innych jezykach obcach. Na zakonczenie
          powiedzieli, ze wyniki beda w ciagu dwoch tygodni. Rzeczywiscie po dwoch
          tygodniach z kawalkiem dostalam telefon z oferta pracy. 2000 brutto na
          trzymiesiecznym okresie probnym, potem podwyzka do 2100 brutto, stanowisko:
          mlodszy ksiegowy. Chcieli, zebym zaczela w ciagu kilku dni (mimo ze na
          wczesniejszych rozmowach wyraznie podkreslalam, ze jestem dyspozycyjna w ciagu
          dwoch tygodni od otrzymania oferty). I tak oto w marcu 2007 zakonczyla sie moja
          trwajaca siedem miesiecy rekrutacja do cap gemini.

W tak zwanym miedzyczasie w dwa tygodnie od wyslania aplikacji przeszlam
          wszystkie etapy rekrutacji w innej podobnej(a jednak bardzo rozniacej sie od
          capa, zwlaszcza pod wzgledem stosunku do kandydatow) firmie i dostalam troche
          lepsza oferte na analogicznym stanowisku. A capa nikomu nie polecam, bajzel
          maja niesamowity.
          • Gość: orange Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 10:27
            czy dostałas parcę w Shellu?
            • Gość: ciekawy_zalamany Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 14:49
              Niestety. Z przykroscią mi napisali maila, że w chwili obecnej nie mogą zaproponować mi pracy. Ale zachwowali papiery, ze jakby co to może kiedys... :( Szkoda, ze tak bez zadnego uzasadnienia. Chcialbym wiedziec w czym inni byli lepsi ode mnie.

Są jeszcze jakies szanse czy po takim mailu nie ma mowy o pracy w Capgemini?
              • Gość: Jimy Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.pzl.swidnik.pl 18.04.07, 15:12
                czlowieku daj sobie spokoj z ta firma. traktuja Cie jak smiecia, a Ty dalej
                chcesz tam pracowac? przez takie podejscie wielu osob w tym kraju jeszcze wiele
                lat pracodawcy beda ustalac warunki.
              • Gość: M Re: Cap Gemini - 3 etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 17:55
                Nie zalamuj sie tylko dlatego, ze nie dostales pracy w capie. Biorac pod uwage
                sposob prowadzenia rekeutacji i stosunek do kandydatow, naprawde nie masz czego
                zalowac. Sprobuj moze jeszcze do IBM, Shella, Electrolux - z tego co wiem, to
                caly czas szukaja ludzi na bardzo podobne stanowiska. Powodzenia!
              • Gość: M PS do ciekawego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 18:15
                A dlaczego tak bardzo zalezy Ci na pracy wlasnie w cap gemini?
                • Gość: ciekawy Re: PS do ciekawego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.07, 19:36
                  Główny powód dla, którego chciałbym tam pracować to chęć zdobycia doświadczenia.
                  Jest to także branża, w której chciałbym się rozwijać. Słyszałem o tej firmie
                  dużo dobrego. Moja koleżanka się tam niedawno dostała i chwali Capa. Zachęcająca
                  jest stawka. Pewnie dla jednych 2000 brutto to mało, ale dla mnie studenta to
                  kwota zadowalająca.

Po tych paru miesiącach czekania trochę się rozczarowałem. Nie rozumiem czemu
                  tak długo przebiega proces rekrutacji. To rzeczywiście nie fair wobec
                  szukających pracy.

Dalej się zastanawiam co poszło nie tak. Angielski umiem bardzo dobrze i na
                  rozmowie z tym nie miałem żadnych problemów. Choć dwie rzeczy mogły im się nie
                  spodobać. W czasie rozmowy odniosłem wrażenie, że manager bardziej by mnie
                  widział w roli Custumer Advisor - ze względu na moje dotychczasowe
                  doświadczenie, a ja się upierałem przy młodszym księgowym. Dwa to jeszcze
                  studiuje dziennie i zaocznie. Prawdopodobnie uznali, że nie znalazłbym czasu na
                  pracę... No nic. Szukam dalej:) Pozdrawiam!
                  • hm.m Re: PS do ciekawego 22.04.07, 14:53
                    Jakbyś 'wpadł' w moje ręce, to z takim Twoim nastawieniem pewnie bym Cię przyjął :) Wierz mi, że są różne powody, dla których rekrututjący nie decydują się na daną osobę. Często też się zdarza tak, że po trzeciej rozmowie się nie decydują na daną osobę, a po czwartej może być już inaczej :) Innymi słowy wszystko zależy od ludzi...

powodzenia
                  • Gość: Kolek Re: PS do ciekawego IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 16.08.07, 01:44
                    Dziwię się że zastartujesz do IBMa, Motoroli czy Morrisa. Tam też
                    jest sympatycznie i płacą tak samo do bani jak w Capie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka