Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

świadectwo pracy-urząd pracy

02.05.07, 09:25
    Witam,
    mam pytanie dotyczące świadectwa pracy, mam spóźnialską szefową, i jestem
    niemalże przekonana, iż nie dostanę świadectwa tydzień po zakończeniu pracy u
    niej, a muszę zarejsstrować się w urzędzie, aby dostać zasiłek. Czy jeżeli
    dostarczę świadectwo do urzędu później zasiłek przepada, lub jakaś jego część?
    I czy np urząd pracy może coś wskórać u pracodawcy, aby szybciej mi wydał
    świadectwo?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Alcia Re: świadectwo pracy-urząd pracy IP: *.devs.futuro.pl 02.05.07, 18:14
        Urząd Pracy w ogóle Cię nie zarejestruje - świadectwo pracy jest konieczne, tak
        samo jak tona innych papierów począwszy od świadectwa ukończenia ostatniej
        szkoły albo innych kursów świadczących o Twoich kwalifikacjach zawodowych a
        skończywszy na zaświadczeniach z ZUS. Nie wiem jaki to ma wpływ na ewentualny
        zasiłek. Jeśli nie jesteś w stanie zmusić byłego pracodawcy do wydania Ci
        świadectwa pracy idź po pomoc do PIP - im szybciej tym lepiej.
      • mazur39 jeżeli wiesz, że umowa się kończy, to możesz 02.05.07, 18:25
        się już teraz zarejestrować, a świadectwo dostarczysz w terminie późniejszym.
        • jola9926 Re: jeżeli wiesz, że umowa się kończy, to możesz 04.05.07, 08:52
          dzięki za odpowiedzi
          pozdrawiam
      • Gość: ??? Re: świadectwo pracy-urząd pracy IP: 80.50.19.* 04.05.07, 14:43
        zarejestrować się możesz tylko bez prawa do zasiłku
        jak już będziesz miała świadectwo to donieś do urzędu i wtedy jak masz co
        najmniej 12 miesięcy pracy (na cały etat lub minimalną płacę) w ciągu 18
        miesięcy to masz prawo do zasiłku na 6 miesięcy - no chyba że masz powyżej 50
        lat i co najmniej 20 lat stażu pracy (to 12 miesięcy)

pozdrawiam
        ???
        • jola9926 Re: świadectwo pracy-urząd pracy 07.05.07, 08:52
          dzięki:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka