Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

uprawnienia w Polsce.

10.05.07, 00:05
    witam
    Jestem inzynierem ,pracuje w zawodzie za granica,Czasami mysle o powrocie do
    Polski,problem w tym ze nie mam uprawnien budowlanych a z tego co widze na
    tym forum i slysze od kolegow z PL to podstawa.Wyjechalem z kraju jeszce na
    studiach wiec, nie przepracowalem tam nawet jednego dnia.Czy uwazacie ze
    powrot w moim przypadku ma jakikolwiek sens?Mam angielski dyplom,znam bardzo
    dobrze 2 jezyki obce. CZy jestem w stanie znalezc prace za te powiedzmy 4k
    netto? Czy lepiej dac sobie z tym spokoj i koncentraowac sie na tym co mam
    tutaj i teraz?
    Dziekuje za odpowiedzi
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • axx611 Re: uprawnienia w Polsce. 10.05.07, 04:46
        Oczywiscie zdecydowanie olac.
        Jezeli chodzi o uprawnienia w Polsce to sa jak mysle przynajmniej dwie
        kombinacje.
        Pierwsza jestes obywatelem Polski i ukonczyles zachodnia uczelnie. Zatem czy
        uczelnia jest w systemie FEANI. Wyksztalcenie musi byc poswiadczone w Polsce a
        praktyka zagraniczna bedzie Ci uznana. No i oczywiscie egzamin w Polsce.
        Jestes obywatelem powiedzmy Anglii i ukonczyles angielska uczelnie. Czy
        uczelnia jest w systemie FEANI? Czy posiadasz certyfikat powiedzmy Chartered
        Engineer. Jezeli tak to w Polsce uprawnienia na zasadzie wzajemnosci bez
        egzaminu. Po wiecej informacji odsylam besposrednio do wlasciwych stron no i
        mojego postu Nr.304 na tym forum.
        Mysle ze za 4 tys. zl nie warto przyjezdzac do Polski. Jak dobrze przeczytasz
        (304) to dowiesz sie ze uprawnienia budowalane to zabytek i szkoda sobie
        zawracac tym glowe. Jako obywatel powiedzmy Anglii mozesz przyjechac do Polski
        i pracowac w budownictwie majac wyplate w funtach i wszystkie dodatkowe
        swiadczenia. Wtedy warto za powiedzmy 4 tys. funtow miesiecznie plus
        swiadczenia. Zagraniczne firmy dzialajace w Polsce wlasnie do podpisywania
        dokumentow potrzebuja takich frajerow i nie za 4 ale i za 2 tys ZL tez sie
        znajda inzynierzy z uprawnieniami. Chodzi o to abys Ty byl zatrudniajacym
        takich co chca za takie pieniadze pracowac. Trzeba zmienic obywatelstwo na inne.
        • maxim30w Re: uprawnienia w Polsce. 10.05.07, 14:07
          w pelni sie z tym zgadzam, mam tylko jedna uwage:
          wg mnie bedac takze obywatelem RP, ktory ukonczyl polska uczelnie ale praktyke
          mial np w UK i tutaj tez zostal np CEng w pelni moze skorzystac z tego zapisu i
          dostac uprawnienia bez egzaminu (min 2 lata praktyki na budowie lub przy
          projektach - nie ma wymogu ze w Polsce, przynajmniej nie znalazlem tego w PB).
          W PB jest mowa o obywatelach UE, ktorzy maja prawo do wykonywania zawodu w
          innych krajach. Nie wykluczono z tego Polakow przeciez.
          To jest tylko moja opinia wiec jak cos to dowiedz sie w PIIB.
          Pozdrawiam
          • axx611 Re: uprawnienia w Polsce. 10.05.07, 23:04
            Obywatel polski majacy praktyke powiedzmy w Anglii moze ubiegac sie o
            Chartered na zasadzie wzajemnosci pod warunkiem ze...posiada polskie
            uprawnienia budowlane i jest wpisany na liste w Polsce.
            Jezeli nie posiada to oczywiscie moze sie ubiegac ale moze rowniez zdawac
            egzaminy w Anglii.
            Na marginesie uwaga. Prosze przeczytac dzisiejszy artykul pt."Anglicy szukaja
            pracownikow w Polsce" To jest wlasnie to o czym mowimy. Chca placic inzynierom
            od 2 do 3 tysiecy ale zlotych. W domysle musza miec uprawnienia. W Anglii tez
            placa od 2 do 3 tys. ale funtow uprawnienia nie wymagane. Dodam ze anglikom w
            Polsce placa wiecej niz na wyspach. A kontrakty na roboty w Polsce sa w cenach
            swiatowych zatem pieniadze panowie polacy i anglicy maja.Dlatego w Polsce nie
            warto pracowac i tracic czas w oczekiwaniu na uprawnienia. Kapital jest
            bezczelny w wyzysku czlowieka.
            • maxim30w Re: uprawnienia w Polsce. 11.05.07, 00:46
              w pelni sie z Toba zgadzam.
              Co do tych uprawnien to rzeczywiscie aby Polak dostal CEng w UK bez egz musi byc
              w Izbie w Polsce, ale mimo to i tak wg mnie jest pewna furtka dla osob ktore
              maja np upr tylko jednego rodaju, tj projektowe lub wykonawcze. Nalezac do
              polskiej izby mozna starac sie wpisac do np ICE poprzez European Diplomate
              Route. Jak jestes tam wpisany, to majac tylko wymagana praktyke mozesz uzupelnic
              sobie pozostale upr bez zdawania egzaminu, oczywiscie jezeli masz odpow. albo
              pokrewne wyksztalcenie.
              Pozdrawiam
              • axx611 Re: uprawnienia w Polsce. 11.05.07, 01:10
                Tak to chyba wyglada. Co do uprawnien w Polsce to caly ten system jest silnie
                zbiurokratyzowany. Uczestniczy w tym tylko 5 krajow . Uprawnienia sa
                poszatkowane na specialnosci. Wyksztalcenie byc musi. Moge tylko napisac ze w
                USA w kraju technologicznie zaawansowanym nie majacym porownania z Polska
                licencje w zawodzie moze rowniez otrzymac osoba bez wyksztalcenia a jedynie
                legitymujaca sie 12 letnim doswiadczeniem zawodowym po zadaniu egzaminu. Zatem
                naprawde warto wyjechac z Polski,zapomniec o tych uprawnieniach robic inne w
                innych krajach i pracowac za inne pieniadze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka