Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Artykuły w Gazeta Praca

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 17:05
    to co czytam brzmi jak konstytcja PRL. Powinno się szukać pracy na tym samym
    stanowisku, ktoś kto nie pracuje 4 miesiące jest gorszy od tego co nie pracuje
    3 miesiące, usługi w akresie planowania kariery. To oczyswiście nie wszystko

Ja mam wyższe wkształcenie, znam angileki i mam doświadczenie a i tak nie mogę
    znależć pracy a w Gazecie wszystko jest takie proste.....
    Obserwuj wątek
      • Gość: poldek Re: Artykuły w Gazeta Praca IP: 192.168.1.* 05.12.01, 15:03
        Coraz bardziej zaczynam wątpić w sens artykułów dotyczących sytuacji na rynku
        pracy. Na łamach Gazety o Pracy wypowiadają się różni eksperci. Wygłaszają
        sprzeczne opinie. Podejrzewam,że ostatnio jedynie prawdziwy był tylko dowcip o
        specjaliście od rekrutacji, który zmniejszył sobie ilość pracy o połowę
        wyrzucając od razu do kosza połowę aplikacji, twierdząc że nie chce pracować z
        ludźmi, którzy mają pecha.
        Eksperci, którzy wypowiadają się na tematy dotyczące poszukiwania pracy chyba
        sami nie wierzą w to co mówią. Na przykład mogę podać artykuł z minionego
        ponoiedziałku o bankowcach poszukujących pracy i wypowiedź, że jeżeli ktoś jest
        rzeczywiście fachowcem to pracę bez trudu znajdzie. Chyba, że po znajomości. Bo
        nie przez wysłanie aplikacji w odpowiedzi na ogłoszenie, jeżeli na stanowisko
        przypada kilkaset kandydatów.
        Kolejna abstrakcja to namawianie do przekwalifikowania się w sytuacji gdy
        głównym kryterium selekcji jest doświadczenie a nie elastyczność.
      • marcin.balcerzak Re: Artykuły w Gazeta Praca 07.12.01, 16:14
        Witam,

to o czym w takim razie powinniśmy pisać i dyskutować?
        Po pierwsze, jestem pewien, że dla znacznej części czytelników i internautów
        (pracujących czy też niepracujących) różne zagadnienia z zakresu Human
        Resources są po prostu czymś nowym. By się o tym przekonać, nie trzeba daleko
        szukać, wystarczy przeczytać parę pytań na tej podstronie. Oznacza to, że
        artykuły czy czaty po prostu pełnią funkcję informacyjną (może edukacyjną).

Po drugie "pozytywna" postawa w obliczu trudnej sytuacji rzeczywiście pomaga, w
        odróżnieniu do postawy negującej sens wszystkiego. Chyba większość komentarzy,
        które można spotkać w prasie, zachęca do zachowania "pozytywnego".

Nie jest moim zamiarem prezentować postawy typu "wujek dobra rada" i też nie
        uważam, by to co specjaliści piszą w artykułach było remedium na brak pracy,
        ale sądzę, że stosowanie się do większości uwag po prostu może zwiększyć szansę
        znalezienia pracy.

Jeśli chodzi o te sprzeczności, chętnie bym się dowiedział o co dokładnie
        chodzi.

Pozdrawiam,

MB
        • piotr_a_m Re: Artykuły w Gazeta Praca 19.12.01, 13:04
          panie Marcinie
          niestety ja również mam podobne odczucia do uczestników tego forum, z HR nie
          jest najlepiej a z artykułami w GW jescze gorzej.
          Wiekszośc pisze banały wyczytane z ksiazek lub innych artykułów, mam wrażenie
          że po to aby zaistnieć w prasie, a może poprawić swoje cv ;-), przecież wy tez
          zmieniacie pracodawców. Rady sa jakby spod jednej sztancy, dla naiwnych młodych
          ludzi. Moim zdaniem wynika to również z braku doswiadczenia kadr HR i oderwania
          od rynku. Rzeczywiscie dobrzy jestescie w chipsach i batonikach bo tam
          najwieksze zastosowanie ma psychologia, socjologia, natomiast innych biznesów w
          moim przekonaniu nie czujecie kompletnie bo ich po prostu nie znacie.

pozdrawiam
          • marcin.balcerzak Re: Artykuły w Gazeta Praca 26.03.02, 14:35
            Witam,

przypadkowo zauważyłem ten ostatni list. No cóż, może przez te ostatnie 4
            miesiące jednak ukazało się parę ciekawych artykułów naszego autorstwa na
            stronach Gazety Wyborczej w Warszawie, jak to oceniacie?
            Poza tym, gdybyśmy pisali o wszelkich szczegółach możliwych rozwiązań HR w GW
            lub w internecie, to na czym by nasza firma mogła zarabiać pieniądze?

Pozdrawiam,

MB
      • aglukasiewicz Re: Artykuły w Gazeta Praca 26.03.02, 15:37
        Jakis czas temu wyczytalam w artykule w Gazecie opinie jakiejs pani od HR, ze
        kandydat, ktory ma np. dwa kierunki, ale jeden dajmy na to z ekonomii, a drugi
        z psychologii, jest bardzo podejrzany jako pracownik. Bo nie wie czego chce
        itp. itd. Przyznam, ze takiej bzdury dawno nie widzialam. Wydawalo mi sie
        zawsze, ze ludzie wszechstronni to skarb, ale nie, teraz trzeba miec jasno
        wytyczona sciezke kariery od kolyski i nie pozwalac sobie na jakies tam wybryki
        intelektualne. A gdzie tu miejsce na elastycznosc, ktora nota bene tez jest w
        modzie? Gdzie tu sens, gdzie tu logika.
        Wydaje mi sie, ze opinie tzw. ekspertow zmieniaja sie dokladnie tak jak
        wicherek zawieje. I tak naprawde oni sami nie wiedza co mowia, lecz niestety
        wedle ich opinii ksztaltuje sie swiadomosc pracodawcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka