alina.24 13.08.07, 11:20 Witam, chciałam zapytać czy kandydatowi wypada zapytac o warunki wynagrodzenia na pierwszej rozmowie kwalifikacyjnej? dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniel_zacharewicz Re: czy kandydat może pyt. o war. fin. na I etapi 13.08.07, 11:41 Ta kwestia jest, czy raczej powinna być, poruszana inaczej. Podczas pierwszej rozmowy kwalifikacyjnej kandydat jest pytany o swoje oczekiwania finansowe. W dalszej kolejności to rekrutujący może przedstawić przedział wynagrodzenia dla danego stanowiska. Jeśli nie podczas pierwszej rozmowy, kwestie wynagrodzenia poruszane są szczegółowo podczas dalszych etapów rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Tjaaaa... 13.08.07, 15:02 daniel_zacharewicz napisał: > Ta kwestia jest, czy raczej powinna być, poruszana inaczej. Podczas > pierwszej rozmowy kwalifikacyjnej kandydat jest pytany o swoje > oczekiwania finansowe. Albo nie zostać zaproszony na drugą rozmowę. Obłęd... Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_zacharewicz Re: Tjaaaa... 13.08.07, 15:30 Proszę wybaczyć, ale nie bardzo rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
abush Re: Tjaaaa... 13.08.07, 15:33 zapewne kochanicy chodziło o to, że jak kandydat powie kwotę jemu odpowiadającą ale nie mieszczącą się w polityce fianansowej potencjalnego pracodawcy - wówczas odpada Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Proszę wybaczyć, ale nie rozumiem, czego tu można 13.08.07, 20:49 abush napisała: nie rozumieć, szanowny panie ekspercie. Kandydat zostaje zaproszony do gry w bambuko: jeżeli wymieni kwotę 2000, a pracodawca chce zapłacić 1000, to pracodawca mu nie powie: my możemy panu zapłacić 1000, panie Kowalski, jest pan zainteresowany czy nie? - tylko go nie zaprosi na rozmowę. A kiedy Kowalski zapragnie się dowiedzieć, co w jego skromnej osobie nie podobało się pracodawcy, usłyszy "My takich informacji nie udzielamy" (autenteyczne - zaznaczam, że nie starałam się o pracę w Pentagonie ani w kontrwywiadzie, tylko szkole językowej) Bambuko skrzyżowane z ciuciubabką. > zapewne kochanicy chodziło o to, że jak kandydat powie kwotę jemu > odpowiadającą ale nie mieszczącą się w polityce fianansowej > potencjalnego pracodawcy - wówczas odpada Odpowiedz Link Zgłoś
sonnycrockett Re: czy kandydat może pyt. o war. fin. na I etapi 14.08.07, 14:40 > Ta kwestia jest, czy raczej powinna być, poruszana inaczej. Bardzo chętnie dowiedziałbym się, jaka jest podstawa twierdzenia, że "powinna być". Podczas > pierwszej rozmowy kwalifikacyjnej kandydat jest pytany o swoje > oczekiwania finansowe. W dalszej kolejności to rekrutujący może > przedstawić przedział wynagrodzenia dla danego stanowiska. Jeśli nie > podczas pierwszej rozmowy, kwestie wynagrodzenia poruszane są > szczegółowo podczas dalszych etapów rekrutacji. Ja mówię osobie, którą chcę zatrudnić ile jej mogę zapłacić. Chociaż rzeczywiście proszę ją pierwszą o wymienienie sumy. I jest to normalna rozmowa nie przypominająca bambuko ani ciuciubabki, jak raczyła określić różne podchody wielbicielka Fowles'a. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_zacharewicz Re: czy kandydat może pyt. o war. fin. na I etapi 14.08.07, 16:00 "Powinna być" oznacza, że nie zawsze jest. > rzeczywiście proszę ją pierwszą o wymienienie sumy. I jest to > normalna rozmowa nie przypominająca bambuko ani ciuciubabki(...) Tu w zupełności mogę się zgodzić. Tak rzeczywiście powinna wyglądać rozmowa dotycząca kwestii finansowych. Taki sposób jej prowadzenia oszczędza wiele niedomówień. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza A dlaczego? 14.08.07, 16:05 Nie prościej powiedzieć: mogę panu zapłacić X? Do licha, po co pytać pracownika? Przecież on nie wie, ile komu płacą w danej firmie, a jeśli wie, to znaczy, że albo ma tam kumpli, albo stosował metody bezprawne (włamując się na tajne strony firmy) Oczywiście "są informacje w necie" : stanowisko X - płaca Y. Tylko że jak ktoś napisał, często są one niemiarodajne. Ja rozumiem, że panowie są bardziej uspołecznieni i dostosowani niż ja, więc proszę mi wytłumaczyć : DLACZEGO nie można pracownikowi powiedzieć: możemy panu zapłacić tyle a tyle? Czyżby chodziło o to, że pracownik, daj Boże, wymieni płacę 1000 zł, a myśmy planowali na to stanowisko maksimum 2000 , to się cieszymy i 1000 mamy w kieszeni? Bo innego powodu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_zacharewicz Re: A dlaczego? 14.08.07, 16:48 Podczas rozmowy pada pytanie o oczekiwania finansowe kandydata. Nie jest to pytanie do kandydata o odgadnięcie jakie uposażenie przewiduje pracodawca na dane stanowisko. W dalszej kolejności, o czym wspomniałem wcześniej, kandydat zostaje poinformowany o przedziale wynagrodzenia przewidywanym na dane stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A dlaczego? 14.08.07, 17:25 daniel_zacharewicz napisał: > Podczas rozmowy pada pytanie o oczekiwania finansowe kandydata. Nie > jest to pytanie do kandydata o odgadnięcie jakie uposażenie > przewiduje pracodawca na dane stanowisko. Jak to nie???? A o co??? Jakie mam oczekiwania finansowe? hehehehe, takie, żeby mi starczyło na designerskie ciuchy codziennie, takież żeglarskie, kursy językowe i dom za granicą, a najchętniej zamek nad Loarą. ;-) Ale wiem, że w pracy, o jaką się ubiegam, takiego wynagrodzenia nie przewiduje się, więc chodzi o to, żebym utrafiła w "płacowe chęci" pracodawcy, a najlepiej podała znacznie niższą kwotę niż te chęci. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A dlaczego? 14.08.07, 17:26 > W dalszej kolejności, o czym wspomniałem wcześniej, kandydat zostaje > poinformowany o przedziale wynagrodzenia przewidywanym na dane > stanowisko. Albo niezaproszony do II etapu, o czym wspomniałam wcześniej. A dlaczego w dalszej? Powinien wcześniej, inaczej jest to gra w bambuko . Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Jakich niedomówień oszczędza, panie ekspercie? 14.08.07, 16:06 Moja wyobraźnia nie działa w tę stronę. Moim zdaniem PRODUKUJE niedomówienia. Proszę mi te oszczędzone niedomówienia wymienić w punktach. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: czy kandydat może pyt. o war. fin. na I etapi 14.08.07, 16:07 > > Tu w zupełności mogę się zgodzić. Tak rzeczywiście powinna wyglądać > rozmowa dotycząca kwestii finansowych. Gratulacje! Jest pan w 100% przystosowany do świata, w jakim przyszło panu żyć. Żadnych wątpliwości, pełen entuzjazm! Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_zacharewicz Re: czy kandydat może pyt. o war. fin. na I etapi 14.08.07, 16:21 kochanica-francuza napisała: > Gratulacje! Jest pan w 100% przystosowany do świata, w jakim przyszło panu żyć. > Żadnych wątpliwości, pełen entuzjazm! Opinie niedotyczące poruszanych kwestii i wątków, a którymi chciałaby się Pani ze mną podzielić, proszę kierować na moją prywatną skrzynkę pocztową: daniel_zacharewicz@gazeta.pl W innym wypadku będę zmuszony kasować je z forum. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Zapoznał się Pan, proszę skasować. 14.08.07, 16:40 będzie to bardzo słusznie, gdyż opinia istotnie nie jest na temat poruszony w wątku. Jednak zadałam Panu dwa pytania (w poprzednich postach), na które nie odpowiedział Pan, a jak najbardziej dotyczyły tematu wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
vikii2 Re: 15.08.07, 13:36 Jezeli umawiasz sie z pracodawca ,to napewno nie jestes jedyna .Raczej przygotowalabym sie ,jakie pytania moga pasc? Jedno z pytan np "dlaczego Pani chce pracowac w Naszej firmie"? i tu podszkolilabym sie ,jak najwiecej wiedziec o firmie ,czy jest Pani dyspozycyjna ? itd.Zazwyczaj jest duzo kandydatow i potem zostaje cierpliwie czekac na telefon ,ktory moze "nie zadzwonic" Samo zycie Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 15.08.07, 14:30 vikii2 napisała: > Jezeli umawiasz sie z pracodawca ,to napewno nie jestes > jedyna .Raczej przygotowalabym sie ,jakie pytania moga pasc? > Jedno z pytan np "dlaczego Pani chce pracowac w Naszej > firmie"? i tu podszkolilabym sie ,jak najwiecej wiedziec o > firmie A jak? Poza tym, wiem to wszystko, o czym piszesz. To, że pytam o pewne etapy procesu r., nie znaczy, że się nie przygotowuję. Odpowiedz Link Zgłoś
vikii2 Re: Kochanica 15.08.07, 15:52 Pisalam to do autorki watku ,sorry. Przeszlam wiele rozmow kwalifikacyjnych i wiem z doswiadczenia malo kto zatrudnia odrazu "Prosze czekac na telefon oddzonimy itp" .Moze firmy w ktorych jest duza rotacja,to tak. Nie ma reguly ,trzeba byc przygotowanym na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś