Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Uff, trafiłam frajera !!!

IP: *.acn.waw.pl 30.06.03, 14:21
    Mam już umowę. Teraz mogę spokojnie pomyśleć o dzidziusiu. Świat jest piękny.
    Obserwuj wątek
      • Gość: estr Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.tvgawex.pl 30.06.03, 14:57
        Gość portalu: aszka napisał(a):

> Mam już umowę. Teraz mogę spokojnie pomyśleć o dzidziusiu. Świat jest piękny.
        Możesz to bardziej rozwinąć?
        • Gość: greg Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.06.03, 15:42
          Koleżanka chciała napisać, iż jakiś pracodawca - frajer zatrudnił ją na umowę o
          pracę na czas nieokreślony i ona zamiast odwdzieczyć sie pracodawcy ciężką
          praca woli ze swoim konkubentem zrobić dziecko i od razu iść na urlop
          macierzyński i brać za darmo od państwa (czyli m. in. ode mnie) kasę za
          siedzenie w domi i nicnierobienie przy dziecku, które gdy skończy 18 lat będzie
          utrzymywać się z zasiłków ciężko zapracowanych przez moje dziecko...

Panimaju?
          • Gość: liloo Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.mia.bellsouth.net 03.07.03, 19:54
            Gość portalu: greg napisał(a):

> Koleżanka chciała napisać, iż jakiś pracodawca - frajer zatrudnił ją na umowę
            o
            >
            > pracę na czas nieokreślony i ona zamiast odwdzieczyć sie pracodawcy ciężką
            > praca woli ze swoim konkubentem zrobić dziecko i od razu iść na urlop
            > macierzyński i brać za darmo od państwa (czyli m. in. ode mnie) kasę za
            > siedzenie w domi i nicnierobienie przy dziecku, które gdy skończy 18 lat
            będzie
            >
            > utrzymywać się z zasiłków ciężko zapracowanych przez moje dziecko...
            >
            > Panimaju?

Z jednym zastrzezeniem... kolezanka najpierw przez 9 miesiecy (albo i wiecej,
            bo niekoniecznie dzidziusia zrobi dzis w nocy) bedzie musiala pracowac i placic
            ZUS po to, zeby potem przez 4 miesiace dostawac pieniazki - nie od panstwa,
            tylko od zusu, odpowiednio wysokie w stosunku do kwoty ktora tam w miedyczasie
            wplaci. Przy obecnych stawkach na ZUS latwo policzyc, ze raczej sie nie
            wzbogaci tylko wyjdzie na zero. "Twoje" pieniazki akurat do urlopow
            macierzynskich nie maja nic a nic.
          • Gość: matka polka:) Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.netblok.pl 03.07.03, 20:11
            gówno prawda!!!
            stary czy kiedykolwiek pytali cię na rozmowach kwalifikacyjnych czy planujesz
            mieć ze swoją konkubiną dziecko w ciągu najbliższych xxx lat chyba nie!!!!!!
            a mnie tak i nic nie mogłam takiemu gnojowi powiedzieć , bo zależało mi żeby
            dostać tę pracę (a o dziecku wogóle nie myślę)oni nie mają prawa o to pytać
            ale... no coments otrzymanie urlopu macierzyńskiego to żadna motywacja!a gdzie
            rozwój zawodowy i inne szumnie brzmiace hasła
            ps. współczuje twojej konkubinie, aby nie zaciążyła proponuje dla was szklankę
            wody zamiast:)
          • Gość: matka polka:) Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.netblok.pl 03.07.03, 20:29
            a tak mi się nasunęła pewna myśl
            greg gdyby mamusia wiedziała, że wg ciebie wychowanie dzieci to nicnierobienie
            to by się na Langenort zgłośiła i cie ......
            wiesz ile trudu włożyła żeby wychować takiego cwaniaka jak ty ojoj nawet sie
            nie spodziewasz:((( żal mi cie:(((
      • Gość: wrr Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.06.03, 15:07
        Gość portalu: aszka napisał(a):

> Mam już umowę. Teraz mogę spokojnie pomyśleć o dzidziusiu. Świat jest piękny.

Czy należy rozumieć, że masz na mysli umowę intercyzy?
      • Gość: Mariusz wrzucenie tematu IP: 217.11.142.* 30.06.03, 15:18
        Obstawiam,ze bylo to bardzo nieudane rozpoczecie dyskusji przez operatora
        praca.gazeta.pl :)
        • ol4 Re: wrzucenie tematu 30.06.03, 15:44
          Przez takie idiotki jak ty mamy takie bezrobocie
          • Gość: q Re: wrzucenie tematu IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.06.03, 15:49
            gówno prawda!!!aszka, tak trzymaj!!!!!!
            • Gość: greg Re: wrzucenie tematu IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.06.03, 15:52
              Ty lepiej leć do PUP'y i odbierz swoj zasilek a nie tu medkujesz!
              • Gość: q Re: wrzucenie tematu IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.06.03, 16:29
                nie jestem na zasiłku :-PPPPP
                • Gość: Asia Re: wrzucenie tematu IP: *.acn.pl 30.06.03, 17:59
                  Kazda kobieta ma prawo do urodzenia dziecka i prawo do opieki nad nim, a co za
                  tym idzie do zasilku macierzynskiego, nie jest hanba dla tej ktorej sie trafil
                  etat ale dla naszych rzadzicieli ze trzeba az szukac frajera zeby kobiete
                  zatrudnil i zeby ona przez pare miesiecy mogla sie dzieckiem opiekowac i miec
                  na wyprawke dla dziecka. W kazdym cywilizowanym kraju niezaleznie od tego czy
                  kobieta pracuje czy nie ma zapewniona opieke spoleczenstwa (panstwa) w okresie
                  pologowym.
                  Twierdzenie ze "przez takie idiotki mamy takie bezrobocie" jest poprostu
                  idiotyczne a osoba ktora to napisala zdecydowanie malo kulturalna i bardzo malo
                  doswiadczona. Nawet w okresie Socjalizmu matki mialy prawo do opieki a byl taki
                  czas ze platny okres macierzynski mogl trwac do 3 lat. Niejedna kobietaka wtedy
                  decydowala sie na drugie dziecko i ciagnela urlop nastepne 3 lata.
                  Mamy ujemny przyrost naturalny, i jak tak dalej pojdzie malo kto bedzie mogl
                  sie zdecydowac na dziecko. Jakie tego beda skutki za lat nascie czy dziesci -
                  lepiej sie o tym nie przekonujmy.
                  Cale spoleczenstwo powinno walczyc o to zeby kazda kobieta, ktora urodzi
                  dziecko miala zapewniona opieke lekarska i platny urlop, to sa podstawowe
                  rzeczy ktore swiadcza o kulturze i swiadomosci calego spoleczenstwa. Uciekanie
                  sie do podstepow zeby mozna bylo zdecydowac sie na dziecko uwlacza naszemu
                  rzadowi i nam samym.

Pozdrawiam
                  • beata_ Re: wrzucenie tematu 30.06.03, 18:40
                    Gość portalu: Asia napisał(a):

[...]
                    > Nawet w okresie Socjalizmu matki mialy prawo do opieki a byl taki
                    > czas ze platny okres macierzynski mogl trwac do 3 lat. Niejedna kobietaka
                    > wtedy decydowala sie na drugie dziecko i ciagnela urlop nastepne 3 lata.
                    [...]

Coś przesadziłaś - nigdy nie było trzyletniego "płatnego okresu
                    macierzyńskiego" - w ogóle nie było takiego czegoś...zastosowałaś chyba zbyt
                    duży skrót myślowy. Zapewne chodzi ci o trzyletni urlop wychowawczy, który był
                    bezpłatny. Owszem, w tym czasie można było otrzymywać zasiłek wychowawczy, co
                    było uzależnione od dochodu w rodzinie - przysługiwał, gdy dochód nie
                    przekraczał pewnego pułapu (niskiego zresztą).
                    Nie jestem na bieżąco, ale mam wrażenie, że urlopy wychowacze w dalszym ciągu
                    są do wzięcia i w dalszym ciagu bezpłatne, tyle że zdaje się "wyszły z mody" -
                    tu jednak mogę się mylić.
                    • Gość: Asia Re: wrzucenie tematu IP: *.acn.pl 30.06.03, 22:48
                      mozliwe ze przesadzilam, bardzo mozliwe ze to byl urlop wychowawczy ale i tak
                      fakt pozostaje faktem ze nie tak dawno temu urlopy macierzynskie zostaly
                      skrocone i to duzo, a jezeli kobita czy tez jej maz sa bez pracy a takich osob
                      w tej chwili jest bardzo duzo, nie maja prawa do zadnych swiadczen nawet do
                      opieki lekarskiej. Sama znam mloda rodzine z malym dzieckiem, ona zaszla w
                      ciaze na studiach, nie pracowala on na czarno bo tylko taka prace mogl znalezc
                      i zreszta do tej pory tak pracuje, pracodawca czasem mu da 50 zl czasem 100,
                      nie maja prawa ani do zasilku ani do opieki medycznej, dziecko ma 2 latka i
                      ludzie poprostu klepia biede. Zadne z nich nie ma takich rodzicow zeby im mogli
                      pomoc i nikogo to nie obchodzi ze nie maja dziecku dac co jesc. A cale
                      spoleczenstwo placi takie podatki i takie skladki na ZUS ze glowa boli.
                  • Gość: q Re: wrzucenie tematu IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.06.03, 18:41
                    brawo Asia - masz racje, ale zawsze znajdą sie kolesie jak jakis "greg", ktorzy
                    jak na prawdziwych kapitalistow i karierowiczow przystalo zaczynają pieprzyc o
                    tym, ze przez m.in. to wlasnie mamy takie bezrobocie a urlop macierzynski to za
                    jego pieniadze i jak tak mozna itd.itp, ale wiedzcie kolego "greg" i jemu
                    podobni, że nawet jesli rozumiecie to w tak dziecinny i uproszczony sposob jak
                    powyzszy (czyli "o jezu,to za moje pieniadze,z moich podatkow!!rany!!";-)) to
                    taki Wasz psi obowiazek;pozdrawiam :-)
                    • Gość: Asia Re: wrzucenie tematu IP: *.acn.pl 30.06.03, 22:57
                      nie chodzi tu nawet o psi obowiazek, ale jakos cale spoleczenstwo przelyka
                      lepiej taka chociazby afere Rywina czy wiele innych afer gdzie rozkradane sa
                      Nasze pieniadze i to przez ludzi ktorzy tych pieniedzy nie potrzebuja, a
                      niemozemy przelknac kobiety na urolpie macierzynskim. Wypowiedzi w stylu ze to
                      przez kobiety ktore rodza dzieci mamy bezrobocie swiadcza poprostu o totalnej
                      glupocie i zupelnej ignorancji o tym co sie dzieje u nas w kraju. Podejrzewam
                      ze osoba ktora to napisala jest jeszcze bardzo mloda i nie ma swoich dzieci ale
                      to nie zmienia postaci rzeczy ze jego/jej poziom myslenia swiadczy zle o jego
                      wychowacach (nauczycielach/rodzicach) Najbardziej przykre jest to ze nasze
                      spoleczenstwo dalo sie zwariowac, przekabacic, ze jeden biedak ktory ma 100
                      wiecej od drugiego daje sie nastawic przeciwko swojemu sasiadowi. Czego moge
                      zyczyc takiej osobie, chyba Blogoslawienstwa Bozego zeby sie doczekal potomka i
                      wreszcie przejzal na oczy. A jak juz przejzy to mam nadzieje ze zobaczy nie
                      tylko swoje dziecko i swoja zone ale tez inne dzieci, sasiadow itd.
                      • Gość: q Re: wrzucenie tematu IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.06.03, 23:05
                        zgadzam sie z Tobą chociaz wcale nie mam jeszcze potomków; mysle, ze takie
                        podejscie i styl myslenia cechuje głównie jakis pozal sie boze karierowiczów,
                        ktorzy mysla ze są pepkiem swiata i żyją jacys tacy oderwani od rzeczywistosci;
                        o psim obowiazku napisałem celowo, aby sprowokowac jakas wymiane zdan, chcociaz
                        to okreslenie jest bardzo bliskie tego co naprawde mysle na ten temat
                        • Gość: Asia Re: wrzucenie tematu IP: *.acn.pl 30.06.03, 23:30
                          wiesz po glebszym namysle zgadzam sie z Toba, kazdy z nas ma jakis psi
                          obowiazek bo gdyby nie ci ktorzy mieli go przed nami to by nas tu nie bylo albo
                          bylibysmy bardzo krotko i marnie skonczyli.
                          • Gość: greg Re: wrzucenie tematu IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 01:21
                            Koleżnko Joanno,
                            Czytam Twoje wypowiedzi i co mi sie nasuwa to, ze prezentujesz roszczeniowy
                            stosunek do swiata. Zrozum, ze nie zyjemy juz w PRL'u i nic sie Tobie nie
                            nalezy od Panstwa. To ze w prawie masz zagwarantowane jakies 3 miesiace
                            maciezynskiego, to jest Twoj przywilej, ale nie moze byc naduzywany w ten
                            sposob, ze tydzien po otrzymaniu umowy juz jestes na zwolnieniu lekarskim z
                            powodu ciazy. Taka postawa jest nielojalna w stosunku do pracodawcy

Dodam, jezeli Twoje wypowiedzi czyta jakikolwiek pracodawca to przypuszczam,
                            ze jedno co mu przychodzi do glowy to ze: "Wszystkie sa Takie same, wiec zadnej
                            baby juz wiecej nie zatrudnie"

Poza tym przez swoje komentarze (te o frajerze) utrwalasz poglad ze jestes
                            niodpowiedzialna osoba, ktorej nie mozna zaufac. U feministek pewnie
                            masz "przechlapanie", za to Pan Strak z LPR'u goraco Cie poprze jak wroci z
                            Wladyslawowa:-)
                            • Gość: Asia Re: wrzucenie tematu IP: *.acn.pl 01.07.03, 07:30
                              Drogi kolego

cos ci sie pomieszalo, to o frajerze to nie ja, ja tylko skomentowalam czyjas
                              tam wypowiedz. Przejawiam stanowisko rozczeniowe i uwazam ze mi sie cos
                              nalezy?? oczywiscie ze tak bo ciezko pracuje tak jak wiekszosc ludzi zreszta,
                              place 40% podatki, do tego olbrzymie skladki na ZUSy ktore marnotrawia moje i
                              Twoje pieniadze, do tego 22% Vat-u do tego rozne inne akcyzy , mozna by tu
                              wymienic pewnie jeszcze kilka innych mniej lub wiece ukrytych podatkow,,ohh np
                              takie idiotyczne klimatyczne hahaha , wiec jezeli uwazasz ze za to wszystko nic
                              sie ani mnie ani Tobie nie nalezy ani tez zadnej mamusi czy emerytowi to kto tu
                              przepraszam przejawia idiotyczna postawe. Wlasnie dlatego ze ludzie ktorzy
                              uwazaja ze nam sie nic nie nalezy, nasi kochani zadziciele tak nas traktuja a
                              my sie na to zgadzamy jak potulne barany. W kazdym cywilizowanym
                              kapitalistycznym swiecie ludziom sie nalezy i dostaja , tylko u nas nic sie nie
                              nalezy a to przez takie zakute glowy jak Twoja. Jak wydoroslejesz i sobie
                              przemyslisz to i owo to sam kiedys dojdziesz do wniosku ze ci sie nalezy. A
                              jezeli w tej chwili ci sie wydaje ze wszystkim zlodzieja ktorzy nami rzadza
                              naleza sie nasze pieniadze zeby sie mogli za nie bawic, budowac domy , kupowac
                              samochody i je przeniewierzac to ci serdecznie wspolczuje i oczywisie mam
                              nadzieje ze jestes CZLONKIEM jakies partii ktorej (jak wszystkim zreszta) nasze
                              pieniadze sie naleza i ze przynajmniej masz z nich jakies uzywanie przy okazji
                              depczac po wszystkich ktorzy placa na ciebie bo to wlasnie tobie sie nalezy a
                              oni to podgatunek ludzi.
                              Gratuluje trzezwego spojrzenia na swiat i twardego serduszka.
                              • Gość: agulha Re: wrzucenie tematu IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 01.07.03, 08:32
                                Ja myślę, że wypowiedź rozpoczynająca wątek jest prowokacją, ot co.
                                Wszyscy wiemy, że jest różnica między wypowiedzią typu: "dostałam pracę, mam
                                gwarancję, że będę mieć z czego żyć, mogę zacząć myśleć o przyszłości, na
                                przykład o założeniu rodziny" a wypowiedzią typu "jak tu nie przemęczyć się w
                                pracy i jak najszybciej zajść w ciążę i oczywiście od razu pójść na fikcyjne
                                zwolnienie". Nazwanie pracodawcy frajerem to właśnie sugeruje.
                  • Gość: Polonista Re: wrzucenie tematu IP: *.acn.waw.pl 01.07.03, 08:49
                    Gość portalu: Asia napisał(a):

> Kazda kobieta ma prawo do urodzenia dziecka i prawo do opieki nad nim, a co
                    za
                    > tym idzie do zasilku macierzynskiego, nie jest hanba dla tej ktorej sie
                    trafil
                    > etat ale dla naszych rzadzicieli ze trzeba az szukac frajera zeby kobiete
                    > zatrudnil i zeby ona przez pare miesiecy mogla sie dzieckiem opiekowac i miec
                    > na wyprawke dla dziecka. W kazdym cywilizowanym kraju niezaleznie od tego czy
                    > kobieta pracuje czy nie ma zapewniona opieke spoleczenstwa (panstwa) w
                    okresie
                    > pologowym.
                    > Twierdzenie ze "przez takie idiotki mamy takie bezrobocie" jest poprostu
                    > idiotyczne a osoba ktora to napisala zdecydowanie malo kulturalna i bardzo
                    malo
                    >
                    > doswiadczona. Nawet w okresie Socjalizmu matki mialy prawo do opieki a byl
                    taki
                    >
                    > czas ze platny okres macierzynski mogl trwac do 3 lat. Niejedna kobietaka
                    wtedy
                    >
                    > decydowala sie na drugie dziecko i ciagnela urlop nastepne 3 lata.
                    > Mamy ujemny przyrost naturalny, i jak tak dalej pojdzie malo kto bedzie mogl
                    > sie zdecydowac na dziecko. Jakie tego beda skutki za lat nascie czy dziesci -
                    > lepiej sie o tym nie przekonujmy.
                    > Cale spoleczenstwo powinno walczyc o to zeby kazda kobieta, ktora urodzi
                    > dziecko miala zapewniona opieke lekarska i platny urlop, to sa podstawowe
                    > rzeczy ktore swiadcza o kulturze i swiadomosci calego spoleczenstwa.
                    Uciekanie
                    > sie do podstepow zeby mozna bylo zdecydowac sie na dziecko uwlacza naszemu
                    > rzadowi i nam samym.
                    >
                    > Pozdrawiam

W kwestii kultury:
                    1. Mało kulturalna to jest autorka wątku rozpoczynającego (po co zaraz
                    frajer?). Rozumiem prawo kobiet do rodzenia i wychowywania dzieci ale czy ktoś
                    kto zatrudnia kobietę musi być zaraz frajerem? Popieram kolegę, który napisał,
                    że "przez takie idiotki mamy takie bezrobocie".
                    Jeżeli autorka wątku to zrobi, to jej obecny pracodawca raczej zlikwiduje etat
                    niż kogoś zatrudni na jej stanowisko a po powrocie z urlopu na pewno znajdzie
                    pretekst żeby ją zwolnić !!!
                    2. Jeżeli już znalazła to niech rozgłasza to dalej. Forum czytają też
                    pracodawcy.

W kwestii niżu demograficznego:
                    1. Ponieważ w okresie minionej epoki politycznej, można było siedzieć do 3 lat
                    i brać pieniądze - dlatego teraz mamy nadwyżkę ludzi w wieku produkcyjnym. To
                    jest faktyczny problem bezrobocia.
                    2. Jak polskie kobiety nie będą rodzić dzieci, to damy ogłoszenie na tablicy w
                    parlamencie europejskim o treści:
                    " Adoptujemy dzieci w wieku 1 do 3 m-cy. Biegły angielski, chętnie niemiecki.
                    Wykształcenie Wyższe - MBA. Wymagana praktyka lub staż w przedszkolu co
                    najmniej w grupie starszaków. Współczynnik IQ min.140.

Pozdrawiam
                    • Gość: reX Re: wrzucenie tematu IP: 195.205.101.* 01.07.03, 09:10
                      Jak chce niech rodzi. No kiedyś musi, nie będzie czekać na lepsze czasy bo ile
                      można. A niech pracodawcy czytają, Co oni tacy święci? Przyczyny bezrobocia nie
                      leżą w kobietach które chca rodzić dzieci NIE BĄDZMY ŚMIESZNI. I nie zależa od
                      wyżu demograficznego (teraz to taki utarty slogan). chciałbym wiedzieć jaki
                      wzrost gospodarczy miały by np. USA gdyby mieli tyle młodych ambitnych ludzi,
                      którym się chce pracować, mysleć o własnym biznesie. U nas w kraju jak pojawi
                      się ropa to też będzie źle i nieopłacalnie.
                    • Gość: Asia Re: wrzucenie tematu IP: *.acn.pl 01.07.03, 09:42
                      Owszem zgadzam sie ze nazywanie pracodawcy frajerem to totalny brak kultury. Z
                      drugiej strony czasem kobiety sa zmuszane do podpisania oswiadczenia ze przez
                      jakis tam okres nie zajda w ciaze, czy to nie jest brakiem kultury?
                      Sa i marni pracownicy i marni pracodawcy , to nie ulega watpliwosci. Sa
                      pracownicy ktorzy wykorzystuja pracodawcow i pracodawcy ktorzy wykorzystuja
                      pracownikow.

Czemu pracodawca niby ma zlikwidowac etat jezeli kobieta urodzi dziecko?????
                      takim podejsciem sugerujesz ze jezeli kobieta pracuje to nie ma prawa do
                      urodzenia dziecka tylko powinna sie poswiecac dla dobra ogolu. Wiesz dziwi mnie
                      ze uwazasz ze ona bedzie winna likwidacji etatu, praca to uwarunkowania
                      ekonomiczne a nie fakt ze ktos zaszedl w ciaze.
                      Nie jest prawda ze mamy tak wysokie bezrobocie bo dorosl wyz demograficzny.
                      Bezrobocie jest spowodowane zapascia gospodarcza a ta rzadami, wysokimi
                      podatkami, korupcja, zlodziejstwwem, brakiem kompetencji i spojnosci polityki,
                      czestymi zmianami w rzadzie i tego ze kto tylko sie dorwie do wladzy to ma inne
                      wizje. W normalnych krajach rzady sie zmieniaja ale polityka rzadzenia krajem
                      pozostaje podobna, nie przewraca sie wszystkiego do gory nogami.
                      Obnizenie podatkow pozwala na stworzenie wielu miejsc pracy, kazdy ekonomista
                      ci to powie ze jak ludzie maja pieniadze to je wydaja lub inwestuja , jak ich
                      niemaja to sciskaja i wydaja tylko tyle ile musza. Pieniadz robi pieniadz to
                      stara prawda. Wiec nie zwalajmy winy na to ze ktos urodzi dziecko, teraz mamy
                      ujemny przyrost naturalny, potem okaze sie ze wiekszosc z nas bedzie w wieku
                      emerytalnym i nie bedzie kto mial pracowac na nasze emerytury.

Oczywiscie podejscie do pracy i swojego pracodawcy powinno byc inne niz
                      traktowanie go jak frajera, ale kultura jednych i drugich to temat na inny
                      watek

pozdrawiam
                  • Gość: talia Re: wrzucenie tematu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 22:38
                    Zgadzam się z przedmówczynią. Niektórzy internauci są bardzo krótkowzroczni, a
                    poza tym też są egoistami, myślącymi wyłącznie o swoich celach związanych z
                    karierą. Życie składa się z wielu sfer i jakim prawem ktoś chciałby potępiać
                    prokreacyjne zamierzenia innej osoby. Oskarżanie o wyciąganie z czyjegoś
                    portfela pieniędzy na swoje i dziecka utrzymanie, bo podatki itp, jest
                    prostactwem.
      • em_es Re: Uff, trafiłam frajera !!! 01.07.03, 22:00
        z tym frajerem to moim zdaniem przesadzilas, aczkolwiek cos w tym jest
        niby prawnie nikt nie moze zadac od kobiety oswiadczenia ze nie zajdzie w
        ciaze w jakims tam czasie, ale realnie jest inaczej
        wykonuje zawod raczej meski, i dluuugo szukalam pracy, bardzo czesto sie
        nadawalam, lepiej niz jakikolwiek inny kandydat, ale to ktorys z nich dostal
        robote - nie byli kobietami, pracodawca w swoim przekonaniu mniej ryzykowal
        a to glupie - co oni do cholery ryzykuja, zus placi nie oni - a ze mnie przez
        4-5 miesiecy nie bedzie przy biurku, to tyle tylko, sa telefony, ciaza i
        macierzynski to nie oblozna choroba, jak mi zalezy na pracy i zdrowie moje i
        dziecka pozwoli to nie odmowie pomocy komus kto mnie zastepuje, a potem wroce
        do pracy - to jest normalne podejscie, ale chyba rzadko spotykane, to tylko
        kolejny dowod na to ze ten kraj jest nienormalny
        • Gość: baba Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 22:53
          em_es napisała:

> z tym frajerem to moim zdaniem przesadzilas, aczkolwiek cos w tym jest
          > niby prawnie nikt nie moze zadac od kobiety oswiadczenia ze nie zajdzie w
          > ciaze w jakims tam czasie, ale realnie jest inaczej
          > wykonuje zawod raczej meski, i dluuugo szukalam pracy, bardzo czesto sie
          > nadawalam, lepiej niz jakikolwiek inny kandydat, ale to ktorys z nich dostal
          > robote - nie byli kobietami, pracodawca w swoim przekonaniu mniej ryzykowal
          > a to glupie - co oni do cholery ryzykuja, zus placi nie oni - a ze mnie przez
          > 4-5 miesiecy nie bedzie przy biurku, to tyle tylko, sa telefony, ciaza i
          > macierzynski to nie oblozna choroba, jak mi zalezy na pracy i zdrowie moje i
          > dziecka pozwoli to nie odmowie pomocy komus kto mnie zastepuje, a potem wroce
          > do pracy - to jest normalne podejscie, ale chyba rzadko spotykane, to tylko
          > kolejny dowod na to ze ten kraj jest nienormalny

Zgadza się płaci ZUS, ale chorobowe w ciąży (zwłaszcza te naciągane)
          dezorganizuję pracę. Trzeba na czas ciąży zatrudnić równoległego pracownika
          albo co zdarzyło się w znajomej firmie; dziewczę zostało zatrudnione (znalazło
          frajera) i momentalnie zaszło w ciążę, żeby się nie przemęczać zaczęło chorować
          (lekarz w rodzinie;)) ),pech chciał że była 10-tym pracownikiem, po
          zatrudnieniu jej zastępczyni(równolegle na to samo stanowisko) szef musiał
          zatrudnić BHP-owca.
          Ciekawe czemu jak słyszy o zatrudnianiu to kobiet zgrzyta zębami:))??
          • em_es Re: Uff, trafiłam frajera !!! 02.07.03, 07:28

> Zgadza się płaci ZUS, ale chorobowe w ciąży (zwłaszcza te naciągane)
            > dezorganizuję pracę. Trzeba na czas ciąży zatrudnić równoległego pracownika
            > albo co zdarzyło się w znajomej firmie; dziewczę zostało zatrudnione
            (znalazło
            > frajera) i momentalnie zaszło w ciążę, żeby się nie przemęczać zaczęło
            chorować
            >
            > (lekarz w rodzinie;)) ),pech chciał że była 10-tym pracownikiem, po
            > zatrudnieniu jej zastępczyni(równolegle na to samo stanowisko) szef musiał
            > zatrudnić BHP-owca.
            > Ciekawe czemu jak słyszy o zatrudnianiu to kobiet zgrzyta zębami:))??

Ale przyznasz ze to sprawa podejcia tej konkretnej kobiety a nie ogolu? Bo jak
            kobiecie zalezy na pracy (czyli jak ma choc troche rozsadku) to takich numerow
            nie robi, teraz o prace jest tak trudno, ze tylko idiotka marnuje to co
            znalazla.
            To jest kwestia szanowania pracy i pracodawcy, jak rowniez podejscia pracodawcy
            do swoich pracownikow, jezeli relacje sa normalne, to ciaza pracownika nie jest
            zadna tragedia. Natomiast jesli na wstepie uslysze tekst w stylu "tylko niech
            pani nawet nie mysli o dziecku przez najblizsze n lat" to wybacz, ale mam
            gdzies problemy takiego goscia zwiazane z tym ze ja zajde w ciaze.

Pozdrawiam
            MS

• Gość: Lechu Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.acn.waw.pl 02.07.03, 09:12
              em_es napisała:

>
              > > Zgadza się płaci ZUS, ale chorobowe w ciąży (zwłaszcza te naciągane)
              > > dezorganizuję pracę. Trzeba na czas ciąży zatrudnić równoległego pracownik
              > a
              > > albo co zdarzyło się w znajomej firmie; dziewczę zostało zatrudnione
              > (znalazło
              > > frajera) i momentalnie zaszło w ciążę, żeby się nie przemęczać zaczęło
              > chorować
              > >
              > > (lekarz w rodzinie;)) ),pech chciał że była 10-tym pracownikiem, po
              > > zatrudnieniu jej zastępczyni(równolegle na to samo stanowisko) szef musiał
              >
              > > zatrudnić BHP-owca.
              > > Ciekawe czemu jak słyszy o zatrudnianiu to kobiet zgrzyta zębami:))??
              >
              > Ale przyznasz ze to sprawa podejcia tej konkretnej kobiety a nie ogolu? Bo
              jak
              > kobiecie zalezy na pracy (czyli jak ma choc troche rozsadku) to takich
              numerow
              > nie robi, teraz o prace jest tak trudno, ze tylko idiotka marnuje to co
              > znalazla.
              > To jest kwestia szanowania pracy i pracodawcy, jak rowniez podejscia
              pracodawcy
              >
              > do swoich pracownikow, jezeli relacje sa normalne, to ciaza pracownika nie
              jest
              >
              > zadna tragedia. Natomiast jesli na wstepie uslysze tekst w stylu "tylko niech
              > pani nawet nie mysli o dziecku przez najblizsze n lat" to wybacz, ale mam
              > gdzies problemy takiego goscia zwiazane z tym ze ja zajde w ciaze.
              >
              > Pozdrawiam
              > MS
              >

Obawiam się, że nie masz racji. To system jest chory. Spowodował, że młode
              kobiety bardzo często decydują się na dziecko uzależniając to od zatrudnienia.
              Nawet tu, na tym forum jest sporo takich wypowiedzi na ten temat. Ale trudno
              się temu dziwić. Jak ktoś umie liczyć, to wyliczy, że będąc na macierzyńskim z
              80% pensją jest lepiej niż tylko z zasiłkiem. To życie jest celem, a nie praca.
              Praca jest koniecznym dodatkiem do życia. Pracodawca i praca nie powinni mieć
              nic wspólnego z macierzyństwem. Ale tak to ustawiono, że ma. Niewielu jest
              ludzi, którzy stawiają pracodawców ponad siebie lub swoją rodzinę. Może w
              Japonii takich znajdzie się sporo, ale nie tu i nie teraz.

Z punktu widzenia kobiety chodzi o kasę, z punktu widzenia pracodawcy chodzi o
              kasę (pierwsze 35 dni) oraz dezorganizację w pracy. Dorabianie ideologii o
              prawach, obowiązkach, zrozumieniu, etc. mija się z celem.

pzdr
              • em_es Re: Uff, trafiłam frajera !!! 02.07.03, 22:27
                > Obawiam się, że nie masz racji. To system jest chory. Spowodował, że młode
                > kobiety bardzo często decydują się na dziecko uzależniając to od
                zatrudnienia.
                > Nawet tu, na tym forum jest sporo takich wypowiedzi na ten temat. Ale trudno
                > się temu dziwić. Jak ktoś umie liczyć, to wyliczy, że będąc na macierzyńskim
                z
                > 80% pensją jest lepiej niż tylko z zasiłkiem. To życie jest celem, a nie
                praca.
                >
                > Praca jest koniecznym dodatkiem do życia. Pracodawca i praca nie powinni
                mieć
                > nic wspólnego z macierzyństwem. Ale tak to ustawiono, że ma. Niewielu jest
                > ludzi, którzy stawiają pracodawców ponad siebie lub swoją rodzinę. Może w
                > Japonii takich znajdzie się sporo, ale nie tu i nie teraz.
                >
                > Z punktu widzenia kobiety chodzi o kasę, z punktu widzenia pracodawcy chodzi
                o
                > kasę (pierwsze 35 dni) oraz dezorganizację w pracy. Dorabianie ideologii o
                > prawach, obowiązkach, zrozumieniu, etc. mija się z celem.

Nie obraz sie, ale nijak sie nie moge zgodzic. "kobiety bardzo często decydują
                się na dziecko uzależniając to od zatrudnienia" - a jak w tym cholernym kraju
                mozna inaczej? Nie sztuka zajsc w ciaze, to dziecko potem trzeba wychowac, i
                to nie zadne dorabianie ideologii a realia. Jak kobieta mysli to dokladnie tak
                zrobi - urodzi dziecko wtedy kiedy jest pewna ze bedzie w stanie zapewnic mu
                sensowne warunki, a to oznacza ze musi miec prace, nie z racji fanaberii a po
                prostu realnie myslac. Pewnie, sa takie rodziny, gdzie tylko maz pracuje i
                wystarczy, ale to wyjatki, przecietnej rodzinie trudno wyzyc z jednej pensji,
                jesli tego nie widzisz, to przykro mi, ale nie masz pojecia o realiach.
                Jakakolwiek praca jest lepsza od zasilku, ktorego zreszta w nieskonczonosc nie
                placa, jak ktos mysli to szanuje to co ma i nie tylko stara sie o dziecko ale
                tez mysli jak mu zapewnic godne zycie. Tyle, zero ideologii.
                "Z punktu widzenia kobiety chodzi o kasę" - wybacz, ale bzdury gadasz chwilami
                albo za mlody jestes zeby wiedziec cos o zyciu, albo nie chcesz widziec jak
                naprawde jest w naszym pieknym kraju.

Pozdrawiam

MS
                • Gość: Venus Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.vs.shawcable.net 03.07.03, 08:23
                  Oj ty durna babo durna.
                  tak zrob sobie dzidziusia.
                  Po porodzie bedziesz gruba i paskudna, uwiazana prze bachorze, maz czy
                  konkubent bedzie latal z kolesiami po pracy a ty bedziesz siedzec sama w domu
                  przy garach niedomyta, i marzyla o ksieciu z bajki, ktory ma lepsze dupy niz
                  ciebie do wyboru..
                  zamiast pracowac i cos zobaczyc..
                  wal sie wal.
                  venus
                  ps na dzieci trzeba sie przygotowac.
                  • em_es Re: Uff, trafiłam frajera !!! 03.07.03, 14:49
                    No cóż, zawsze się jakiś cham niewychowany trafi...
                    • Gość: Venus Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.vs.shawcable.net 03.07.03, 19:19
                      Po prostu prawda w oczy kole..
                      Glupie baby!!
                      Venus
                    • Gość: Venus Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.vs.shawcable.net 03.07.03, 19:44
                      OK- moze nie wyrazilam sie elegancko, ale baby ktore maja mozg miedzy nogami
                      wkurzaja mnie niesamowicie.
                      Mloda dziewczyna ktora znalazla prace powinna byc odpowiedzialna i
                      inteligentna.
                      Moglaby troche pozyc, gdzies pojechac.... cos zobaczyc, albo choc raz w zyciu
                      wydawac pieniazki na siebie... bo to nigdy sie nie powtorzy.
                      niestety tak nie jest.
                      czy wy sobie w ogole zdajecie sprawe co to znaczy miec dziecko- ja mam to wiem.
                      To jest bardzo czesto ruina ciala po ciazy i porodzie, depresja poporodowa,
                      brak snu, brak czasu dla siebie, brak pieniedzy, wieczne obowiazki, brak
                      ochoty do sesksu, maz nic nie rozumie itd. itp.
                      Dziecko- to jest powazna decyzja do podjecia nie po to zeby sobie zalatwic
                      dochody.
                      I tak nic z tych dochodow nie bedziesz miala.
                      A jak sie kontrakt skonczy to co?
                      Nie mowiac juz o tym ze sam tekst juz swiadzcy o poziomie moralnym
                      autorki "ZNALAZLAM FRAJERA" ...
                      bravo. ale koncowym frajerem bedziesz ty.
                      bo bedziesz udupiona przy dziecku do konca zycia.
                      Nie znaczy to ze ja jestem niesczesliwa z moim, o nie.
                      Tylko ja sie zdecydowalam na dziecko dlatego ze trafilam na kochanegp
                      partnera i CHCIELISMY miec dziecko..
                      zwroc uwage
                      CHCIELISMY... MY MY MY.
                      Venus

• em_es Re: Uff, trafiłam frajera !!! 03.07.03, 21:16
                        Gość portalu: Venus napisał(a):

> OK- moze nie wyrazilam sie elegancko, ale baby ktore maja mozg miedzy nogami
                        > wkurzaja mnie niesamowicie.
                        > Mloda dziewczyna ktora znalazla prace powinna byc odpowiedzialna i
                        > inteligentna.

Otoz jesli o mnie chodzi to trafilas jak kula w plot - nazywanie mnie durna
                        baba dlatego ze mysle troche inaczej niz ty to brak kultury i tyle.
                        Wlasnie dlatego mam takie a nie inne poglady, ze pracuje, a na dziecko mam
                        nadzieje przyjdzie czas - i wtedy ono bedzie najwazniejsze, przy calym
                        szacunku do pracodawcy i tego ze lubie swoja prace. Szanuje swoja prace,
                        lepszej znalezc nie moglam, a jaka by nie byla to bym sie starala ja utrzymac
                        i dobrze wykonywac. W skrocie moje poglady na temat tego watku sa takie, ze
                        ten kraj jest chory - kobieta, ktora rodzi dziecko szkodzi firmie - szkoda ze
                        matki takich idiotow tak nie myslaly, swiat bylby piekniejszy. A powaznie to
                        bardzo indywidualna kwestia, faktem jest, ze kobiety ktore zachodza w ciaze
                        natychmiast po podpisaniu umowy na czas nieokreslony wyrabiaja nastepnym
                        fatalna opinie - taki pracodawca mastepnym razem wybierze faceta, logiczne.
                        Ale realnie to swiat oglupial - konczysz studia, idziesz do pracy, jak masz
                        szczescie i ja znajdziesz, a lata mijaja. Jak chcecsz miec rodzine to kiedys
                        to dziecko musisz urodzic, a lata mijaja szybko. A powoli kobiete w ciazy
                        uwaza sie za tragedia i w ogole cos co firmy do upadku doprowadzi.. paranoja i
                        tyle.
                        Watek zostal ewidentnie sprowokowany, ale pare ciekawych wypowiedzi bylo :)

Pozdrawiam
                        MS
      • Gość: matka Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.knc.pl 03.07.03, 00:56
        Aszko, świat będzie piękny, gdy już będziesz w ciązy, bo wtedy dopiero
        dopniesz swego. Dopóki nie jesteś w ciązy, twój frajer może cię jutro zwolnić
        i żegnaj Gienia;-)))) Do roboty dziewczyno;-))))))))))))
      • Gość: Zocha Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.dsl.hccnet.nl 03.07.03, 08:41
        Aszka mimochodem przysluzyla sie calej rzeszy Bogu ducha winnym mlodym
        dziewczynom, ktore szukaja pracy a nie moga jej znalezc m.in. dlatego, ze
        pracodawcy czytaja takie teksty jak powyzszy i nie bardzo maja ochote stawac
        sie tytulowymi frajerami...
        Krotkowzroczna glupota i egoizm ze strony autorki, powiedzialabym.
        Nawet jesli panna mysli co mysli (a wolno jej) to wyraza to w sposob aspoleczny
        i zyczyc jej pozostaje aby zaciazyla zanim frajer przejrzy na oczy.
      • Gość: Venus Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.vs.shawcable.net 03.07.03, 21:38
        Ja odpowiadam na watek UFF TRAFILAM FRAJERA.
        caly czas.
        Czy ty to napisalas?
        jesli nie to dlaczego moje wypowiedzi bierzesz do siebie?
        czy zgadasz sie z autorka tego blyskotliwego wyznania?
        Venus
        • Gość: baba Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 06:59
          Tego typu wątki pojawiają się od czasu do czasu, tyle że wcześniej na forum -
          kobieta i praca
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=511&w=4764455&a=4764455&v=2&strona=0
          Niestety, takie podejście naprawdę zniechęca do zatrudniania kobiet.Mnie
          zniechęciło skutecznie, na etacie mam tylko jedną panią, (została z pierwszego
          naboru do pracy, gdy jeszcze oferowałam etaty).
          • Gość: Venus Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.vs.shawcable.net 04.07.03, 07:27
            No wlasnie.
            Poczytalam tamto i doszlam do wniosku ze w Polsce niestety ale jeszcze panuje
            stare wykrzywione komunistyczne podejscie do zycia.
            Moi drodzy.
            Praca to praca.
            Pracodawca musi miec dochod zeby miec business, zeby moc zatrudniac
            pracownikow, a zeby miec business i zatrudniac ludzi to musza mu pracowac.
            Z kolei pracownik zatrudniajac sie chyba do licha wie, co robi?
            Ze w pracy bedzie musial- o jezu- pracowac?!
            Kobieta ktora mysli o pojsciu do pracy chyba tez wie ze idzie - nie moze
            byc :-O - do pracy!! ze w pracy roznie moze byc.. ze moze zajsc w ciaze i
            nadal musiec wykonywac to co do niej zalezy.
            Nieprawda jest ze obowiazkiem pracodawcy jest zapewnic ciezarnej jak lepsze
            czy jak najlepsze warunki.
            NIE MOWIE TU Z PUNKTU WIDZENIA PRAWA, tylko tak ogolnie.
            Obowiazkiem pracodawcy jest dbac o interesy firmy.
            I bardzo dobrze- wiadomo jak bylo za komuny.
            A zatem zwykla ekonomia- trzeba byc dobrym pracownikiem zeby pracodawca mial
            dobry dochod zeby bylo wiecej pracy.
            No ale przez taki Aszki Pochwowiczowe jest jak jest..
            Venus
            ps. co to kogo obchodzi jak baba zajdzie w ciaze? to jej prywatna sprawa.
            jak ja ide do sklepu po kilebase to chce kielbase a nie informacji ze jej
            nie dostane bo pani Aszka nie ma sily mi jej podac.. ciaza, no..

pps. ktora to napisala ze wszedzie na zachodzie kobiety ciezarne cos tam maja?
            chyba nie bylas na zachodzie, dziecko..
            • Gość: Tango Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: 195.205.101.* 04.07.03, 10:44
              Tychyba nie byłaś w krajach tzw. zachodnich. No oczywiście jak się prcuje przy
              truskawkach to faktycznie masz rację ;-)))))). A tak na marginesie to
              zazdrościsz chyba niektórym kobietom ;-)) jest gdzie a nie ma z ...(reszty się
              domyśl). Przez takich jak ty u nas jest jak jest praca, praca, zysk ,praca.
              Koledzy i kolezanki z pracy to nie wszystko. A praca to dodatek konieczny do
              życia, do egzystencji a nie cel sam w sobie.
            • Gość: Asia Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.lamerss.org / 192.168.4.* 04.07.03, 11:31
              > pps. ktora to napisala ze wszedzie na zachodzie kobiety ciezarne cos tam
              maja?
              > chyba nie bylas na zachodzie, dziecko..
              >

ja napisalam sloneczko, owszem bylam na zachodzie i to przez dlugi czas,
              zwiedzilam wiecej krajow niz ci sie wydaje, zobacz co maja kobiety w Niemczech,
              uk, iralandii, australii , nowej zelandkii, szwecji, itd itd
              chyba ty nigdzie nie byles skarbie, ja mam 50 lat swoje przezyalam, niejedno
              widzialam i w niejednym kraju mieszkalam wiec jak masz chec to mozemy sobie
              podyskutowac nad tym co kto gdzie ma lub nie ma

pozdrawiam cieplutko
              • Gość: Venus Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.vs.shawcable.net 04.07.03, 21:55
                Ja kochane MIESZKAM na zachodzie a lat mam tez prawie 50..
                Wiem co mowie.
                Venus
                • Gość: Asia Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.lamerss.org / 192.168.4.* 05.07.03, 17:20
                  na jakim zachodzie mieszkasz rowiesniku, bo tam gdzie ja mieszkalam opieka
                  socjalna jest zdecydowanie lepsza niz w Polsce, i tak sie sklada ze wracam
                  tam :)
                  • Gość: Venus Re: Uff, trafiłam frajera !!! IP: *.vs.shawcable.net 06.07.03, 02:09
                    W Kanadzie.
                    Wiem ze w Europie jest lepiej, ale w USA i w Kanadzie pomimo oficjalnych
                    praw, roznie bywa.
                    W niektorych dbaja o ciezarne a w niektorych wolaja na boczek i mowia.. no...
                    redukcja etatow...zla koniunktura w pracy.. sorry.. nie nie to nie ma nic
                    wspolnego z pani ciaza.....
                    a potem za dwa tygodnie zatrudniaja lebka za polowe pensji ktory robi dwa razy
                    tyle co pregger. (ciezarna)
                    tak ze jak mawial Einstein wszystko jest wzgledne.
                    Nie nalezy liczyc na pewniaki.
                    Pozdrawiam
                    V.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka