Gość: Jacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 19:24 Mam pytanie, czy a jeżli tak to w jaki sposób dorabiacie do pensji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xexe Re: praca dodatkowa IP: *.wieszowa.pl 06.11.07, 19:28 Hey. Właśnie też bym chciała wiedzieć. Mam propozycję wykładania towaru w markecie, ale zastanawiam się jak to z tym będzie. Bo mam mieć 8zł na rękę, a że to ma być umowa zlecenie, to albo mi z tego pobiorą podatek albo sama go zapłacę. Więc jechać autem, pracować powiedzmy 3 godziny to kompletnie mi się nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xexe Re: praca dodatkowa IP: *.wieszowa.pl 06.11.07, 19:35 Nie czepiaj się as. Jak wiesz, to odpowiedz, a jak nie to nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: praca dodatkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 19:29 Tobie to ja po pracy radzilbym zapisac sie na kurs doksztalcajacy z jezyka polskiego(bardzo przydatny).Przeczytaj i zobacz jakie zdanie stworzyles nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: praca dodatkowa 06.11.07, 19:41 A ja Tobie polecam kurs interpunkcji. Dwa zdania, a zjadles dwa przecinki:/. Jak mozna! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: praca dodatkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 19:47 hahaha pisalem bez polskich znakow a co do przecinkow to jeden zjadlem "po radzilbym".Drugiego nie widze .................. bo nigdzie nie powinien byc:)). Moze Ty go gdzies widzisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: praca dodatkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 19:57 Widzę że odpowiedź na temat stworzyłeś, taki "mądry" a nie na temat pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: praca dodatkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 20:01 Jesli chcesz usluszec moje zdanie na ten temat, to powiem tak ze najlatwiej jest dorabiac osoba ktore pracuja w nocy, a tak jak osoba pracuje od 8 do 16 to nie ma co (czasu nie znajdziesz na dorabianie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xexe Re: praca dodatkowa IP: *.wieszowa.pl 06.11.07, 20:52 No nie zgodzę się, ja np.mam w tygodniu dwa dni wolnego to mam czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogodna Re: praca dodatkowa IP: *.icpnet.pl 30.11.07, 11:36 Przyłączam się do wątku i dorzucam kolejne pytanie: Załóżmy, że mam tę dodatkową pracę, na umowę zlecenie. Rozumiem, że sama bądź firma mnie zatrudniająca na umowę zlecenie zapłaci składki ZUS. Czy wobec pierwszego, pracodawcy u którego jestem zatrudniona na umowę o pracę mam jakieś dodatkowe zobowiązania? U mnie zażyczono sobie podpisać papier czy gdzieś dodatkowo pracuję, czy mam większy dochód niż 980zł. Wówczas nigdzie nie dorabiałam więc spokojnie sobie go podpisałam. Jeśli zmieni mi się sytuacja to powinnam pracodawcę o tym poinformować? Pracuję w oddziale firmy i mój szef pozwala na dorabianie itp, jednak osoby od umów i składek itp znajdują się w siedzibie firmy i trudno się cokolwiek od nich dowiedzieć- takie specyficzne osoby. Std moje pytanie kieruję na forum Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: praca dodatkowa 30.11.07, 13:05 Gość portalu: pogodna napisał(a): > Załóżmy, że mam tę dodatkową pracę, na umowę zlecenie. > Rozumiem, że sama bądź firma mnie zatrudniająca na umowę zlecenie > zapłaci składki ZUS. Oni dokonują wszelkich potrąceń. Pamiętaj jednak, że jeśli na etacie dostajesz co najmniej wynagrodzenie minimalne, to w ramach zlecenia nie płacisz składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe. Zgłoś to koniecznie zleceniodawcy. > Czy wobec pierwszego, pracodawcy u którego jestem zatrudniona na > umowę o pracę mam jakieś dodatkowe zobowiązania? Nie masz. > U mnie zażyczono sobie podpisać papier czy gdzieś dodatkowo > pracuję, czy mam większy dochód niż 980zł. Wówczas nigdzie nie > dorabiałam więc spokojnie sobie go podpisałam. Oszczędni. ;) Pewnie gdybyś pracowała, to byś nie dostała umowy o pracę, tylko umowę zlecenie. Powód - brak składek ZUS. > Jeśli zmieni mi się sytuacja to powinnam pracodawcę o tym > poinformować? Nie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra-milosierdzia Dziękuję bardzo Snajper55 za odpowiedź 30.11.07, 13:54 Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: praca dodatkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.07, 13:58 No jak to nie? Jeśli przestanie pracować na umowę o pracę to automatycznie będą pobierać ze zlecenia spoleczne! MUSISZ poinformować Zleceniodawce jeśli ustanie stosunek pracy (jeśli nie będziesz już zatrudniona na umowę o pracę). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: praca dodatkowa 30.11.07, 14:01 Gość portalu: Marta napisał(a): > No jak to nie? Ale co nie ? :) > Jeśli przestanie pracować na umowę o pracę to > automatycznie będą pobierać ze zlecenia spoleczne! MUSISZ > poinformować Zleceniodawce jeśli ustanie stosunek pracy (jeśli nie > będziesz już zatrudniona na umowę o pracę). Pozdrawiam Oczywiście, ale to nie ta sytuacja. Ona się pyta o zobowiązania wobec pracodawcy w przypadku podpisania umowy zlecenia, a nie o obowiązki wobec zleceniodawcy w przypadku rozwiązania umowy o pracę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: praca dodatkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.07, 14:04 Kumam i zwracam honor :) Źle zrozumialam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie08 Re: praca dodatkowa 30.11.07, 15:05 ja pracuje od 7-15, a poniej sobie dorabiam. Kokosow nie zarabiam ale na wakacje uzbieram. A i czegos nowego sie naucze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: praca dodatkowa IP: *.ols.vectranet.pl 30.11.07, 17:19 Ja "dorabiam"....jakieś 2 tyle co mam pensji:) Nie w każdym m-cu ale średnia wyjdzie nawet większa.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1400 Re: praca dodatkowa 30.11.07, 17:24 Ja dorabiam siedząc w domu :) A choćby współpraca z google, allegro czy jakimś bankiem. Nic mnie to nie kosztuje a daje korzyści. To taki inspektor handlowy, który nie chodzi po domach ;) jak coś to na maila proszę. Odpowiedz Link Zgłoś