Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ciąża a praca...mam pytanie

IP: *.mmpnet83.tnp.pl 05.03.08, 10:14
    Chciałabym zapytac czy jest prawda to, ze jesli kobieta jest w ciazy
    i oznajmi pracodawcy przed 3 miesiacem ciazy, ze spodziewa sie
    dziecka, to wowczas pracodawca moze zwolnic kobiete?mimo iz jest w
    ciazy??
    Obserwuj wątek
      • le.chujarek ja pierdziuuu! 05.03.08, 10:25
        skąd ludzie takie plotki biorą?
        • Gość: magdam Re: ja pierdziuuu! IP: *.mmpnet83.tnp.pl 05.03.08, 10:30
          no niby do 3 miesiaca pracodawca ma takie prawo....
        • dei333 Re: ja pierdziuuu! 05.03.08, 10:33
          to nie plotki, takie przepisy obowiązywały dawno temu...
          Art. 177.

§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
          ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą
          przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i
          reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na
          rozwiązanie umowy.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie
          przekraczającym jednego miesiąca.

polecam czytać kodeks pracy!! można się bardzo ciekawych rzeczy dowiedzieć :-)

pracodawcy (zwłaszcza w małych firmach) mają tendencje do interpretacji KP po
          swojemu... ja np. uświadomiłam moją szefową że nadgodziny są płatne 150% a nie
          50%!! Ona sobie niestety tak właśnie zinterpretowała art 151 (z indeksem górnym
          1) par. 1 pkt 2...

Więc pracowniku! Czytaj kodeks pracy :)
          • dei333 Re: ja pierdziuuu! 05.03.08, 10:35
            artykuł 177 to oczywiście bieżące przepisy, a nie te wsteczne

magdam - przeczytaj kiedyś kodeks pracy - możesz być zaskoczona...
      • Gość: mama Re: ciąża a praca...mam pytanie IP: *.chello.pl 05.03.08, 10:36
        nie, to niemozliwe (tzn zgodnie z kodeksem to niemozliwe)

jesli masz umowe o prace np na czas okreslony to nie moga cie zwolnic.

Ponadto jesli powiesz poracodawcy o ciazy PO 3 miesiacu __trwania umowy__ to
        Twoja umowa przedluza sie do dnia porodu (oczywiscie mowie o sytuacji krotkich
        umow na czas okreslony). Masz prawo do zasilku macierzynskiego w wysokosci 100%
        wynagrodzenia (liczysz srednia z ostatnich 12 m-cy). Macierzynski trwa 18 tygodni.

Natomiast jesli powiesz pracodawcy o ciazy PRZED 3 miesiacem trwania umowy (lub
        samo sie to wyda) to umowa wygasa i nie przedluza sie do dnia porodu. Nie masz
        prawa do zasilku macierzynskiego.

Oczywiscie mowie o tych gorszych przypadkach ;)
        Normalny pracodawca przedluzy z Toba umowe JESLI JESTES DOBRYM PRACOWNIKIEM :)
        • Gość: mama Re: ciąża a praca...mam pytanie IP: *.chello.pl 05.03.08, 10:40
          nie chce mi sie grzebac w kodeksie
          tu jest info: praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,79441,4525760.html

"Na koniec zwracam uwagę, że nie jest tak, że do 12 tygodnia ciąży pracodawca ma
          prawo zwolnić pracownicę. Chodzi o to, że umowa na czas określony, która
          uległaby rozwiązaniu przed upływem trzeciego miesiąca ciąży nie jest przedłużana
          do dnia porodu."

i TO sie ludziom czesto myli - przedluzenie do dnia porodu a zwolnienie ;)
        • dei333 Re: ciąża a praca...mam pytanie 05.03.08, 10:40
          ja pierd*iu...

uzytkowniku mama - proszę, przeczytaj art. 177 KP w aktualnym brzmieniu, a potem
          dopiero doradzaj, bo bzdury piszesz
          • Gość: mama Re: ciąża a praca...mam pytanie IP: *.chello.pl 05.03.08, 10:56
            jesli powiadomisz pracodawcę o ciąży, to ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia
            porodu, o ile kończy się ta umowa po 3 miesiącu (12 tyg) ciąży.
            (i gdy NIE JEST TO okres probny bo to inna kwestia)

dział ósmy KP Art. 177. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas
            wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc,
            która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega
            przedłużeniu do dnia porodu.
            • Gość: '' ja to rozumiem tak - dobrze? IP: *.chello.pl 05.03.08, 11:10
              tylko wlasnie zastanawiam sie czy dobrze rozumuje pod wzgledem "naglowkowym" :):
              JAK JEST?
              TAK:

jesli ktoś zajdzie w ciążę PO 3 miesiacu __trwania umowy__ czyli po 3 miesiacach
              pracy

- nie zwolnia
              - umowa automatycznie ulega przedluzeniu az do dnia porodu i potem nie jestes
              juz pracownikiem ale masz prawo do zasilku macierzynskiego przez iles tam
              tygodni w zaleznosci od tego ktory to porod. Chyba ze sami przedłużą umowę.

i jesli klobieta zachodzi w ciaze DO 3 miesiaca pracy to

- nie zwolnia
              - jesli nie przedluzą to umowa po 6 miesiacach wygasa. Nie masz tez prawa do
              zasilku macierzynskiego

CZY TAK:

jesli okaze sie ze kobieta jest w 3/3+ _____miesiacu ciazy____ to

- nie zwolnia
              - umowa automatycznie ulega przedluzeniu az do dnia porodu i potem nie jestes
              juz pracownikiem ale masz prawo do zasilku macierzynskiego przez iles tam
              tygodni w zaleznosci od tego ktory to porod. Chyba ze sami przedłużą umowę.

i jesli okaze sie ze kobieta jest w 1-3 ____miesiacu ciazy___

- nie zwolnia
              - jesli nie przedluzą to umowa po 6 miesiacach wygasa. Nie masz tez prawa do
              zasilku macierzynskiego

??
              • Gość: nie Re: ja to rozumiem tak - dobrze? IP: *.chello.pl 05.03.08, 11:44
                według mnie z tego wynika, że ani I ani II wersja nie jest dobra tylko chodzi o zupelnie cos innego.
                W zadnym wypadku nie zwolnia kobiety w ciazy i:
                - jesli umowa wygasalaby PRZED 3 miesiacem CIAZY to nie przedluzaja jej do dnia porodu. I nie ma prawa do zasilku macierzynskiego.
                - jesli umowa wygasalaby PO 3 miesiacu CIAZY to przedluzaja ja do dnia porodu. I ma prawo do zasilku macierzynskiego (to juz z innych paragrafow wynika)
                • Gość: jj Re: ja to rozumiem tak - dobrze? IP: *.pzl.swidnik.pl 05.03.08, 12:04
                  dokladnie tak jak mowisz
            • snajper55 Re: ciąża a praca...mam pytanie 05.03.08, 14:56
              dei333 chodziło pewnie o to, iż napisałaś:

"Natomiast jesli powiesz pracodawcy o ciazy PRZED 3 miesiacem trwania umowy (lub
              samo sie to wyda) to umowa wygasa i nie przedluza sie do dnia porodu"

To rzeczywiście nie jest prawdą (łagodnie mówiąc).

S.
              --
              Na nic płacze, na nic krzyki,
              Koniec przygód Fiki Miki.
              Forum o Nasza-klasa.pl
              • Gość: magdam Re: ciąża a praca...mam pytanie IP: *.mmpnet83.tnp.pl 06.03.08, 09:14
                no i jak to wszystko zinterpretowac??co jest prawda a co nie??
                • snajper55 Re: ciąża a praca...mam pytanie 06.03.08, 15:29
                  Gość portalu: magdam napisał(a):

> no i jak to wszystko zinterpretowac??co jest prawda a co nie??

Tu nie ma co interpretować. Przepisy są jasne. Jest tak, jak napisano tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=76575291&a=76576438

i tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=76575291&a=76580456

Czy już wszystko jasne ?

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka