Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Urodzeni zimą zarabiają mniej

09.01.09, 11:49
    A ja się urodziłem w lutym, rok 1978 - a więc dosyć ostra zima (następna to
    była zima stulecia). I uważam, że jestem osoba inteligentną, dobrze
    wykształconą, i zarabiam dużo ponad średnią krajową.
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 195.20.110.* 09.01.09, 12:08
        styczeń, 4 razy średnia krajowa
        • Gość: P. Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.ib.pwr.wroc.pl 09.01.09, 12:15
          Przecież to tylko statystyka...
          • ashton Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej 09.01.09, 12:19
            Każda okazja dobra żeby się pochwalić ;-)
          • Gość: adso Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.bremultibank.com.pl 09.01.09, 15:30
            Między stwierdzeniem, że statystycznie w tych miesiącach ludzie
            zarabiają mniej, a powiedzeniem, że jeżeli urodziłeś się w tym
            okresie to będziesz mniej zarabiał, jest ogromna różnica. Czasami
            redaktorzy potrafią zrobić z gówna czekoladę i odwrotnie...
        • Gość: el_fuego Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 157.158.13.* 09.01.09, 12:27
          Gdybyście byli tacy inteligentni jak twierdzicie, to wiedzielibyście że
          pojedynczy element populacji, jeśli nie dostał się do badanej próby losowej, ma
          zerowy wpływ na estymowane parametry rozkładu.
        • Gość: e Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 80.48.107.* 09.01.09, 14:25
          > styczeń, 4 razy średnia krajowa
          grudzien, 3 razy 21cm :)
        • Gość: michael Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 09.01.09, 20:02
          gość napisał(a):

> styczeń, 4 razy średnia krajowa

maj, 4 razy srednia krajowa, irlandzka.
      • Gość: iwonka50 Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 09.01.09, 12:22
        Głupoty do kwadratu. Czego to co amerykańscy naukowcy nie wymyślą.
      • Gość: ma Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 62.29.169.* 09.01.09, 12:27

to moze byc prawda :) sierpien - szczescie, optymizm, wyjatkowa
        inteligencja, ale to kwestia tego moze, ze obchodze swoje urodziny
        przy pieknej pogodzie, troche wspolczuje tym, ktorzy musza swietowac
        przy brzydkiej :)
        • Gość: jQ Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 195.149.64.* 09.01.09, 13:11
          Znaczy się, że musiałaś zostać poczęta jakoś w aurze zimowo - mikołajkowej :)
        • Gość: a Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.range86-139.btcentralplus.com 09.01.09, 23:40
          Badali w Stanach - nie w Polsce;-) Sytuacja społeczno-ekonomiczna
          trochę się tam różni;-) Badania przeprowadzone w Polsce wskazywały
          zupełnie odwrotnie - ciąże "zimowe", bez swieżych owoców, warzyw -
          to nie była dobra pora na dziecko, lepiej, żeby się w zimie urodziło
      • Gość: ja Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.media4.pl 09.01.09, 12:28
        Glupota totalna. Urodzilam sie 22 grudnia, zarabiam dobrze, szkole skonczylam z
        wyroznieniem, itd. Koziorozcy bardzo rzadko kiedy maja niestabilna sytucje
        finansowa.

Mnostwo znanych i wybitnych osob urodzilo sie zima.

Niech ida po rozum do glowy.

• Gość: --- Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:50
          > Glupota totalna. Urodzilam sie 22 grudnia, zarabiam dobrze, szkole skonczylam z
          > wyroznieniem, itd. Koziorozcy bardzo rzadko kiedy maja niestabilna sytucje
          > finansowa.

ROTFL!
      • brzezozka Urodziłem sie latem ale stwierdzam 09.01.09, 12:30
        że ci naukowcy zostali urodzeni pod znakiem młota walącego w dekiel
        • Gość: czerwcowa Re: Urodziłem sie latem ale stwierdzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:32
          Ty stwierdzasz, a ja potwierdzam :)
      • Gość: es Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 77.236.8.* 09.01.09, 12:37
        ja, ur. zimą (wykształcenie i zarobki nienajgorsze), zaplanowałam urodzenie
        dziecka zimą. Nie mogłabym chodzić w zaawansowanej ciąży i rodzić gdy jest gorąco.
      • Gość: Ew Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.liberty.atman.pl 09.01.09, 13:06
        Sami sobie zaprzeczacie. Kilka miesięcy temu był artykuł o tym, ze
        urodzeni zimą są lepiej wykształceni i zarabiają więcej.
      • Gość: j. Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.ucs.ed.ac.uk 09.01.09, 13:12
        Ktoś chyba dokonał nadinterpretacji (nieco smutne gdyby byli to właśnie
        naukowcy). Wyciąganie opisanych wniosków z faktu że dzieci spłodzone w wyniku
        letnich szaleństw i jako mniej zaplanowane - posiadające mniej
        odpowiedzialnych rodziców - mają gorsze predyspozycje i perspektywy naukowe to
        dowód na nieumiejętność odróżniania przyczyn i skutków.
        Taka triumfalna, przedstawiona w artykule, naukowa i autorytatywna hipoteza
        można zostać sprowadzona do równoważnego, a nieco mniej efektownego medialnie
        wywodu: dzieci gorzej wykształconych rodziców mają pod górkę (genetycznie i
        finansowo-edukacyjnie), a że stosunkowo często są płodzone w afekcie w czasie
        letnich szaleństw, to rodzą się siłą rzeczy zimą.
        Do stwierdzenia tego nie trzeba badań (zapewne obficie finansowanych), starczy
        chwila wolnego czasu i zamyślonego patrzenia przez okno.
        • Gość: gbnm zgadzam sie IP: *.statoil.com 09.01.09, 13:53
          Tak naprawde nalezy wlasnie odwrocic ich analize. To nie dzieci sa
          pokrzywdzone ze urodzily sie zima. To wina ich rodzicow...
          Dlaczego samotna matka rodzi zima? Efekt wypadu wakacyjnego i seksu
          z przypadkowym facetem na plazy...
          Dlaczego uczennica rodzi zima? zakrapiana impreza zakonczenia roku
          szkolnego...
          A to tylko dowodzi ze rodzice maja nierowno pod sufitem... a koszty
          ponosza ich dzieci, bo i samotna matka i uczennica nie zapewnia
          takich samych warunkow wychowania nawet pracujac na dwa etaty i
          korzystajac z pomocy Rodzicow.
          • Gość: taki jeden Re: zgadzam sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:27
            akurat wypady wakacyjne zima prawa rodzic sie nie maja....mowimy o
            ciazy ktora trwa 9 miesiecy...zakladajac ze wakacje to koniec
            czerwca- poczatek wrzesnia to koncowka czerwaca odpiwada koncowce
            lutegoa koncowka sierpnia odpowiada koncowce kwietnia...
            • Gość: pulok Re: zgadzam sie IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 20:38
              co sie czepiasz, bronia sie urodzeni w zimie
            • Gość: Saiko Kila Niezupelnie IP: 12.152.252.* 10.01.09, 00:56
              To jest przecież o sytuacji w USA. Tu prom (odpowiednik studniówki z grubsza,
              choć dotyczy też innych grup wiekowych niż studniówka, rozumiem że najczęściej
              wpadają po high school - junior prom po jedenastej klasie i senior prom rok
              później, na koniec szkoły średniej) jest zwykle wcześniej, nawet w kwietniu, ale
              też w maju i czerwcu. W lipcu to już rzadko, ale się zdarza. Poza tym młode
              matki często rodzą przed terminem. Dlatego ta zima jest tu zupełnie na miejscu.
      • Gość: lukas Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 195.136.20.* 09.01.09, 13:20
        Co za debil wymyślił ten artykuł? urodziłem się w lutym - mam dobra
        prace, w zeszlym roku bronilem prace magisterska ktora oceniono z
        wyroznieniem rektora. Takie badania to i ja mogę zrobić jak ci
        kiepscy naukowcy. Właśnie zbadałem, że ludzie urodzeni w lipcu mają
        o 2 cm większe stopy niż ci urodzeni w sierpniu :)
        • Gość: loginn99 Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 13:38
          A w którym miesiącu rodzą się geniusze ? To tak na przyszłość żebym wiedział
          kiedy odpowiednio wcześniej wziąć się do "roboty".
          • Gość: lipiec Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.elpos.net 10.01.09, 04:00
            w Lipcu :)))
        • Gość: gucio Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:01
          Artykuł nie mówi o tym, że każdy kto się urodził w miesiącach zimowych zarabia
          mniej niż ludzie urodzeni w miesiącach letnich.
          Artykuł traktuje o statystycznej korelacji między zarobkami, a miesiącem
          urodzenia. Tzn., że jak wybierzesz jednego osobnika z grupy urodzonych zimą i
          jednego z grupy urodzonych latem to bardziej prawdodpodobne jest to, że ten
          urodzony latem będzie miał wyższe zarobki.

• Gość: RTa Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.chello.pl 09.01.09, 13:59
        Ja również luty 1978 r. Też nie uważam, żebym był mniej inteligentny od
        urodzonych dajmy na to w lipcu. No ale wiadomo, badania robione w Ameryce, a im
        to wszystko wychodzi odwrotnie...
        • Gość: loginn99 Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:11
          >No ale wiadomo, badania robione w Ameryce, a im
          to wszystko wychodzi odwrotnie... <

Aż strach pomyśleć:jak seks uprawiają ?(też odwrotnie)? ;-D
          • leftt Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej 09.01.09, 14:34
            A w kwietniu i maju rodzą się tzw. "dzieci spod namiotów", hehe.
            Kapituła ig-Nobli cały czas będzie miała co robić.
      • Gość: JEDI Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.de.ibm.com 09.01.09, 14:44
        A ja pamiętam artykuł ze osoby urodzone w zimę są mądrzejsze, ponieważ przez
        lato ich matki spożywają świeże owoce. Dzięki temu dzieci rodzą się
        zdrowsze,silniejsze i inteligentniejsze.
      • Gość: Urodzony 18 styczn Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.osiedle.net.pl 09.01.09, 14:52
        Chyba ludzie z serwisu EurekAlert.org urodzili się 21 lipca 1983 na stacji
        Wostok na Antarktydzie.
        • elve Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej 09.01.09, 22:55
          LOL!LOL!LOL! Jeden z lepszych komentarzy jakie dziś czytałam :D
      • Gość: mx Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.iusacell.net 09.01.09, 15:07
        Właśnie znalazłem artykuł, który dowodzi czegoś zupełnie przeciwnego -
        urodzeni zimą żyją dłużej.
        babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,5808.html Być może chodzi o
        to, że badania te prowadzi się na podstawie statystyk - a jak powszechnie
        wiadomo, istnieją trzy rodzaje kłamstw : kłamstwa, okropne kłamstwa i
        statystyki. Sam się urodziłem zimą i nie czuję się w związku z tym
        pokrzywdzony przez los...
        • Gość: mx Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.iusacell.net 09.01.09, 15:22
          Więcej tutaj: wiadomosci.onet.pl/1308178,2679,kioskart.html
      • Gość: Ramzes Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.gprs.plus.pl 09.01.09, 15:17
        Rok temu czytałem na innym portalu odwrotne informacje, że ludzie urodzeni
        zimą są inteligentniejsi itd. Dobre:D Ach Ci naukowcy...
      • Gość: K Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.k2.pl 09.01.09, 15:23
        Ja tam urodziłem się w styczniu i zarabiam 3x średnią krajową.
      • Gość: koc Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 83.238.169.* 09.01.09, 15:58
        Co za bzdura...
      • uasiczka ja też luty '78 09.01.09, 15:59
        wszystkiego najlepszego z okazji zbliżajacych się urodzin!!
      • Gość: bm Ci idioci co to napisali pewnie urodzili sie zima IP: 82.109.210.* 09.01.09, 16:49
        .
        • Gość: m Re: Ci idioci co to napisali pewnie urodzili sie IP: *.bphleasing.pl 09.01.09, 16:51
          Wszystko wskazuje na to, że tak...
      • Gość: M Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.bphleasing.pl 09.01.09, 16:50
        Ci naukowcy to chyba długooo musieli nad tym myśleć... Jedna z
        większych głupot jakie słyszałam!
      • Gość: ioioioioio no jasne IP: *.cust.tele2.pl 09.01.09, 17:02
        zimowym facetom rosną ptaszki do środka a kobiety mają w poprzek;-)
        badane chyba były kolonie kawek zamieszkujących górny brooklin;-)
        chyba powinno być że dzieci poczęte na imprezach alkoholowych mają gorsze
        warunki a co za tym idzie gorszy stan zdrowia; pora roku nic tu nie ma do
        rzeczy bo albo w okresie płodowym dziecko ją przechodzi albo po porodzie,
        krótki dzień natomiast może wpływać na skłonności introwertyczne, co nie ma
        bezpośredniego związku z inteligencją.
        Dziwnym zbiegiem okoliczności najwyższy poziom inteligencji wśród znajomych
        maja ci spod koziorożca, masz ci los a ktoś tyle czasu spędził by spłodzić
        teorię i wziąć za nią kasę...
      • Gość: Aquarius Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.3s.pl 09.01.09, 17:47
        Dziwne-największy geniusz muzyczny,niejaki W.A.Mozart urodził się właśnie pod
        koniec stycznia..
        • Gość: WDR Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.chello.pl 09.01.09, 20:46
          I widzisz... umarł młodo w nędzy :)
          • Gość: mis07 Re: oh Amadeo... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.01.09, 08:31
            No wlasnie biedny Amadeusz. Jeden z najnieszczesliwszych zyciorysow,
            jakie kiedykolwiek zapoznalem. Moglby ktos powiedziec, "Piekno zyje
            lrotko", albo ze "Mozart sworzyl tak duzo i takpiekne dziela w ciagu
            swojego krotkiego zycia , jak wielu nie bylo wstanie stworzyc
            podczas ich dlugiego zycia". Ale dla mnie trgedia to wlasnie ta
            komercjalizacja sztuki - jak najwiecej i jak najszybciej - i
            oczywiscie "jak najlepiej"... - tragedia Sztuki = Tragedia
            Artystow...
      • fashka Urodzeni zimą zarabiają mniej 09.01.09, 18:00
        No cóż, z moich prywatnych obserwacji wynika, że ludzie urodzeni w zimie
        okazywali się zazwyczaj inteligentniejsi i bardziej przenikliwi. Dodam, że
        obserwacje prowadziłam na pewnej zamkniętej grupie ludzi, więc wyniki moich
        "badań" najprawdopodobniej są niemiarodajne w świetle tego, co przeprowadzili
        tutaj naukowcy o większym autorytecie (którzy, jak mi się wydaje, chyba nie mają
        co robić, w związku z czym mają coraz "ciekawsze" pomysły).
        Poza tym poród planuję na zimę - mamy tu kolejne niedopasowanie do statystyk.
        Cóż, statystyki są jak bikini - pokazują dużo, ale nigdy to, co istotne.
        • wlodekzpoznania W Hameryce wszytko jest inne :-)) 09.01.09, 21:59
          Też mam takie wrażenie wśród ludzi, których poznałem. Posługując się znakami
          zodiaku dla określenia momentów narodzin - skorpiony, strzelce, koziorożce i
          wodniki to cztery z siedmiu najbardziej przenikliwych intelektualnie grup
          (koziorożce są bardzo licznie reprezentowane wśród znanych mi naukowców), a
          skorpiony i strzelce to dwie z pięciu grup najsilniejszych społecznie. Nie ma co
          ukrywać, że te dwa czynniki są kluczowe dla tzw. rozwoju życiowego. Oczywiście
          jednak o wszystkim decyduje wychowanie i doświadczenia, a nie cechy wrodzone. I
          tak naprawdę do tego sprowadza się konkluzja badań.
      • Gość: g Statystycznie koń i jeździeć mają po trzy nogi. IP: *.elpos.net 09.01.09, 18:58
        .
        • prawdziwy.jonek Re: Statystycznie koń i jeździeć mają po trzy nog 09.01.09, 19:09
          Gość portalu: g napisał(a):

> .
          zgoda 100%
          a po drugie co ma inteligencja do zarabiania kasy, np. doda :)
      • Gość: ja Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.escp-eap.net 09.01.09, 19:03
        ale bzdury, glupawe uogolnianie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka