jaqbek2 09.01.09, 11:49 A ja się urodziłem w lutym, rok 1978 - a więc dosyć ostra zima (następna to była zima stulecia). I uważam, że jestem osoba inteligentną, dobrze wykształconą, i zarabiam dużo ponad średnią krajową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 195.20.110.* 09.01.09, 12:08 styczeń, 4 razy średnia krajowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.ib.pwr.wroc.pl 09.01.09, 12:15 Przecież to tylko statystyka... Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej 09.01.09, 12:19 Każda okazja dobra żeby się pochwalić ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adso Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.bremultibank.com.pl 09.01.09, 15:30 Między stwierdzeniem, że statystycznie w tych miesiącach ludzie zarabiają mniej, a powiedzeniem, że jeżeli urodziłeś się w tym okresie to będziesz mniej zarabiał, jest ogromna różnica. Czasami redaktorzy potrafią zrobić z gówna czekoladę i odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_fuego Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 157.158.13.* 09.01.09, 12:27 Gdybyście byli tacy inteligentni jak twierdzicie, to wiedzielibyście że pojedynczy element populacji, jeśli nie dostał się do badanej próby losowej, ma zerowy wpływ na estymowane parametry rozkładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 80.48.107.* 09.01.09, 14:25 > styczeń, 4 razy średnia krajowa grudzien, 3 razy 21cm :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michael Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 09.01.09, 20:02 gość napisał(a): > styczeń, 4 razy średnia krajowa maj, 4 razy srednia krajowa, irlandzka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka50 Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 09.01.09, 12:22 Głupoty do kwadratu. Czego to co amerykańscy naukowcy nie wymyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 62.29.169.* 09.01.09, 12:27 to moze byc prawda :) sierpien - szczescie, optymizm, wyjatkowa inteligencja, ale to kwestia tego moze, ze obchodze swoje urodziny przy pieknej pogodzie, troche wspolczuje tym, ktorzy musza swietowac przy brzydkiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jQ Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 195.149.64.* 09.01.09, 13:11 Znaczy się, że musiałaś zostać poczęta jakoś w aurze zimowo - mikołajkowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.range86-139.btcentralplus.com 09.01.09, 23:40 Badali w Stanach - nie w Polsce;-) Sytuacja społeczno-ekonomiczna trochę się tam różni;-) Badania przeprowadzone w Polsce wskazywały zupełnie odwrotnie - ciąże "zimowe", bez swieżych owoców, warzyw - to nie była dobra pora na dziecko, lepiej, żeby się w zimie urodziło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.media4.pl 09.01.09, 12:28 Glupota totalna. Urodzilam sie 22 grudnia, zarabiam dobrze, szkole skonczylam z wyroznieniem, itd. Koziorozcy bardzo rzadko kiedy maja niestabilna sytucje finansowa. Mnostwo znanych i wybitnych osob urodzilo sie zima. Niech ida po rozum do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:50 > Glupota totalna. Urodzilam sie 22 grudnia, zarabiam dobrze, szkole skonczylam z > wyroznieniem, itd. Koziorozcy bardzo rzadko kiedy maja niestabilna sytucje > finansowa. ROTFL! Odpowiedz Link Zgłoś
brzezozka Urodziłem sie latem ale stwierdzam 09.01.09, 12:30 że ci naukowcy zostali urodzeni pod znakiem młota walącego w dekiel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwcowa Re: Urodziłem sie latem ale stwierdzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:32 Ty stwierdzasz, a ja potwierdzam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 77.236.8.* 09.01.09, 12:37 ja, ur. zimą (wykształcenie i zarobki nienajgorsze), zaplanowałam urodzenie dziecka zimą. Nie mogłabym chodzić w zaawansowanej ciąży i rodzić gdy jest gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ew Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.liberty.atman.pl 09.01.09, 13:06 Sami sobie zaprzeczacie. Kilka miesięcy temu był artykuł o tym, ze urodzeni zimą są lepiej wykształceni i zarabiają więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.ucs.ed.ac.uk 09.01.09, 13:12 Ktoś chyba dokonał nadinterpretacji (nieco smutne gdyby byli to właśnie naukowcy). Wyciąganie opisanych wniosków z faktu że dzieci spłodzone w wyniku letnich szaleństw i jako mniej zaplanowane - posiadające mniej odpowiedzialnych rodziców - mają gorsze predyspozycje i perspektywy naukowe to dowód na nieumiejętność odróżniania przyczyn i skutków. Taka triumfalna, przedstawiona w artykule, naukowa i autorytatywna hipoteza można zostać sprowadzona do równoważnego, a nieco mniej efektownego medialnie wywodu: dzieci gorzej wykształconych rodziców mają pod górkę (genetycznie i finansowo-edukacyjnie), a że stosunkowo często są płodzone w afekcie w czasie letnich szaleństw, to rodzą się siłą rzeczy zimą. Do stwierdzenia tego nie trzeba badań (zapewne obficie finansowanych), starczy chwila wolnego czasu i zamyślonego patrzenia przez okno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gbnm zgadzam sie IP: *.statoil.com 09.01.09, 13:53 Tak naprawde nalezy wlasnie odwrocic ich analize. To nie dzieci sa pokrzywdzone ze urodzily sie zima. To wina ich rodzicow... Dlaczego samotna matka rodzi zima? Efekt wypadu wakacyjnego i seksu z przypadkowym facetem na plazy... Dlaczego uczennica rodzi zima? zakrapiana impreza zakonczenia roku szkolnego... A to tylko dowodzi ze rodzice maja nierowno pod sufitem... a koszty ponosza ich dzieci, bo i samotna matka i uczennica nie zapewnia takich samych warunkow wychowania nawet pracujac na dwa etaty i korzystajac z pomocy Rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: zgadzam sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:27 akurat wypady wakacyjne zima prawa rodzic sie nie maja....mowimy o ciazy ktora trwa 9 miesiecy...zakladajac ze wakacje to koniec czerwca- poczatek wrzesnia to koncowka czerwaca odpiwada koncowce lutegoa koncowka sierpnia odpowiada koncowce kwietnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pulok Re: zgadzam sie IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 20:38 co sie czepiasz, bronia sie urodzeni w zimie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saiko Kila Niezupelnie IP: 12.152.252.* 10.01.09, 00:56 To jest przecież o sytuacji w USA. Tu prom (odpowiednik studniówki z grubsza, choć dotyczy też innych grup wiekowych niż studniówka, rozumiem że najczęściej wpadają po high school - junior prom po jedenastej klasie i senior prom rok później, na koniec szkoły średniej) jest zwykle wcześniej, nawet w kwietniu, ale też w maju i czerwcu. W lipcu to już rzadko, ale się zdarza. Poza tym młode matki często rodzą przed terminem. Dlatego ta zima jest tu zupełnie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 195.136.20.* 09.01.09, 13:20 Co za debil wymyślił ten artykuł? urodziłem się w lutym - mam dobra prace, w zeszlym roku bronilem prace magisterska ktora oceniono z wyroznieniem rektora. Takie badania to i ja mogę zrobić jak ci kiepscy naukowcy. Właśnie zbadałem, że ludzie urodzeni w lipcu mają o 2 cm większe stopy niż ci urodzeni w sierpniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loginn99 Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 13:38 A w którym miesiącu rodzą się geniusze ? To tak na przyszłość żebym wiedział kiedy odpowiednio wcześniej wziąć się do "roboty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipiec Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.elpos.net 10.01.09, 04:00 w Lipcu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:01 Artykuł nie mówi o tym, że każdy kto się urodził w miesiącach zimowych zarabia mniej niż ludzie urodzeni w miesiącach letnich. Artykuł traktuje o statystycznej korelacji między zarobkami, a miesiącem urodzenia. Tzn., że jak wybierzesz jednego osobnika z grupy urodzonych zimą i jednego z grupy urodzonych latem to bardziej prawdodpodobne jest to, że ten urodzony latem będzie miał wyższe zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTa Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.chello.pl 09.01.09, 13:59 Ja również luty 1978 r. Też nie uważam, żebym był mniej inteligentny od urodzonych dajmy na to w lipcu. No ale wiadomo, badania robione w Ameryce, a im to wszystko wychodzi odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loginn99 Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:11 >No ale wiadomo, badania robione w Ameryce, a im to wszystko wychodzi odwrotnie... < Aż strach pomyśleć:jak seks uprawiają ?(też odwrotnie)? ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej 09.01.09, 14:34 A w kwietniu i maju rodzą się tzw. "dzieci spod namiotów", hehe. Kapituła ig-Nobli cały czas będzie miała co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JEDI Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.de.ibm.com 09.01.09, 14:44 A ja pamiętam artykuł ze osoby urodzone w zimę są mądrzejsze, ponieważ przez lato ich matki spożywają świeże owoce. Dzięki temu dzieci rodzą się zdrowsze,silniejsze i inteligentniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzony 18 styczn Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.osiedle.net.pl 09.01.09, 14:52 Chyba ludzie z serwisu EurekAlert.org urodzili się 21 lipca 1983 na stacji Wostok na Antarktydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej 09.01.09, 22:55 LOL!LOL!LOL! Jeden z lepszych komentarzy jakie dziś czytałam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.iusacell.net 09.01.09, 15:07 Właśnie znalazłem artykuł, który dowodzi czegoś zupełnie przeciwnego - urodzeni zimą żyją dłużej. babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,5808.html Być może chodzi o to, że badania te prowadzi się na podstawie statystyk - a jak powszechnie wiadomo, istnieją trzy rodzaje kłamstw : kłamstwa, okropne kłamstwa i statystyki. Sam się urodziłem zimą i nie czuję się w związku z tym pokrzywdzony przez los... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.iusacell.net 09.01.09, 15:22 Więcej tutaj: wiadomosci.onet.pl/1308178,2679,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramzes Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.gprs.plus.pl 09.01.09, 15:17 Rok temu czytałem na innym portalu odwrotne informacje, że ludzie urodzeni zimą są inteligentniejsi itd. Dobre:D Ach Ci naukowcy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.k2.pl 09.01.09, 15:23 Ja tam urodziłem się w styczniu i zarabiam 3x średnią krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koc Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: 83.238.169.* 09.01.09, 15:58 Co za bzdura... Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka ja też luty '78 09.01.09, 15:59 wszystkiego najlepszego z okazji zbliżajacych się urodzin!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bm Ci idioci co to napisali pewnie urodzili sie zima IP: 82.109.210.* 09.01.09, 16:49 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ci idioci co to napisali pewnie urodzili sie IP: *.bphleasing.pl 09.01.09, 16:51 Wszystko wskazuje na to, że tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.bphleasing.pl 09.01.09, 16:50 Ci naukowcy to chyba długooo musieli nad tym myśleć... Jedna z większych głupot jakie słyszałam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ioioioioio no jasne IP: *.cust.tele2.pl 09.01.09, 17:02 zimowym facetom rosną ptaszki do środka a kobiety mają w poprzek;-) badane chyba były kolonie kawek zamieszkujących górny brooklin;-) chyba powinno być że dzieci poczęte na imprezach alkoholowych mają gorsze warunki a co za tym idzie gorszy stan zdrowia; pora roku nic tu nie ma do rzeczy bo albo w okresie płodowym dziecko ją przechodzi albo po porodzie, krótki dzień natomiast może wpływać na skłonności introwertyczne, co nie ma bezpośredniego związku z inteligencją. Dziwnym zbiegiem okoliczności najwyższy poziom inteligencji wśród znajomych maja ci spod koziorożca, masz ci los a ktoś tyle czasu spędził by spłodzić teorię i wziąć za nią kasę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aquarius Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.3s.pl 09.01.09, 17:47 Dziwne-największy geniusz muzyczny,niejaki W.A.Mozart urodził się właśnie pod koniec stycznia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WDR Re: Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.chello.pl 09.01.09, 20:46 I widzisz... umarł młodo w nędzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis07 Re: oh Amadeo... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.01.09, 08:31 No wlasnie biedny Amadeusz. Jeden z najnieszczesliwszych zyciorysow, jakie kiedykolwiek zapoznalem. Moglby ktos powiedziec, "Piekno zyje lrotko", albo ze "Mozart sworzyl tak duzo i takpiekne dziela w ciagu swojego krotkiego zycia , jak wielu nie bylo wstanie stworzyc podczas ich dlugiego zycia". Ale dla mnie trgedia to wlasnie ta komercjalizacja sztuki - jak najwiecej i jak najszybciej - i oczywiscie "jak najlepiej"... - tragedia Sztuki = Tragedia Artystow... Odpowiedz Link Zgłoś
fashka Urodzeni zimą zarabiają mniej 09.01.09, 18:00 No cóż, z moich prywatnych obserwacji wynika, że ludzie urodzeni w zimie okazywali się zazwyczaj inteligentniejsi i bardziej przenikliwi. Dodam, że obserwacje prowadziłam na pewnej zamkniętej grupie ludzi, więc wyniki moich "badań" najprawdopodobniej są niemiarodajne w świetle tego, co przeprowadzili tutaj naukowcy o większym autorytecie (którzy, jak mi się wydaje, chyba nie mają co robić, w związku z czym mają coraz "ciekawsze" pomysły). Poza tym poród planuję na zimę - mamy tu kolejne niedopasowanie do statystyk. Cóż, statystyki są jak bikini - pokazują dużo, ale nigdy to, co istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania W Hameryce wszytko jest inne :-)) 09.01.09, 21:59 Też mam takie wrażenie wśród ludzi, których poznałem. Posługując się znakami zodiaku dla określenia momentów narodzin - skorpiony, strzelce, koziorożce i wodniki to cztery z siedmiu najbardziej przenikliwych intelektualnie grup (koziorożce są bardzo licznie reprezentowane wśród znanych mi naukowców), a skorpiony i strzelce to dwie z pięciu grup najsilniejszych społecznie. Nie ma co ukrywać, że te dwa czynniki są kluczowe dla tzw. rozwoju życiowego. Oczywiście jednak o wszystkim decyduje wychowanie i doświadczenia, a nie cechy wrodzone. I tak naprawdę do tego sprowadza się konkluzja badań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Statystycznie koń i jeździeć mają po trzy nogi. IP: *.elpos.net 09.01.09, 18:58 . Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: Statystycznie koń i jeździeć mają po trzy nog 09.01.09, 19:09 Gość portalu: g napisał(a): > . zgoda 100% a po drugie co ma inteligencja do zarabiania kasy, np. doda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Urodzeni zimą zarabiają mniej IP: *.escp-eap.net 09.01.09, 19:03 ale bzdury, glupawe uogolnianie. Odpowiedz Link Zgłoś