Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

GAS&OIL pytanie o prace dla mlodego inzyniera

25.02.09, 05:27
    Witam,
    Koncze studia inzynierskie na wydziale chemicznym PG, kierunek technologia chemiczna. Jako ze za gora dwa miesiace bede juz swiezo upieczonym inzynierem od pewnego czasu rozgladam sie za praca w zawodzie. Chcialbym pokierowac swoja kariere w G&O. Znam dobrze angielski oraz podstawy rosyjskiego. Odbylem praktyki w zakladach fosforowych (wiem ze to troche nie w branzy ale wyszedlem z zalozenia ze na pewno nie zaszkodzi), w marcu ide na praktyki do Lotosu. Interesuje mnie praca poza granicami Polski. Chcialbym sie jednak dowiedzec od Panstwa jak praktycznie wyglada sytuacja dla absolwenta o specjalizacji chemicznej. Zdaje sobie sprawe ze praktyki to nie to samo co doswiadczenie zawodowe i ze w zyciu nie ma nic za darmo wiec interesuje mnie kwestia samego "zaczepienia sie" na poczatek na stanowisko nawet nie odpowiadajace mojemu wyksztalceniu. Bede bardzo wdzieczny za rady/wskazowki od osob pracujacych w tej branzy czy majacych pojecie jak wyglada sprawa zatrudnienia dla kogos takiego jak ja. Jestem osoba mloda i nie boje sie ciezkiej pracy.

Dziekuje za odpowiedzi,

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • rk.chemeng Re: GAS&OIL pytanie o prace dla mlodego inzyniera 27.02.09, 18:14
        Petrolo,

Pracy za granica dla inzynierow z tego typu wyksztalceniem jest sporo. Nawet w
        Polsce, nie jest tak zle. Jednak wiekszosc firmu szuka ludzi z doswiadczeniem.
        Sam wyjechalem z Polski po przepracowaniu okolo 5 lat jako projektant.
        Specjalnie uzylem slowa projektant, bo taka robote mialem. Troche w procesie,
        glownie w detalu (rurociagi) czasami jako inzynier projektu (nie jestem pewnien
        czy to jest dobry odpowiednik polski dla stanowiska -project engineer). Potem
        wyjechalem i w firmach zachodnich pracuje sie juz zupelnie inaczej. Przestalem
        byc "specjalista od wszystkiego" a zostalem inzynierem procesu. Kwestia jest co
        chcesz robic - przemysl czy projektowanie. Masz troche pecha, bo akurat
        wiekszosc zagranicznych firm wstrzymuje teraz rekrutacje. Dwa lata temu to bylo
        szalenstwo, dlatego bylo duzo latwiej. Teraz wbrew pozorom najatwiej zalapac sie
        do UK. Proponuje niekoniecznie nawet do O&G, byle na procesowca. Walni swoja cv
        www.oilcareers.com i jeszcze tutaj www.jobsite.co.uk. Byc moze ktos sie z Toba
        kontaktuje. Najwazniejsze, nic sie nie boj. Tutaj jest zupelnie inne podejscie
        do ludzi. Jak im podpasujesz to oplaca podroz i zakwaterowanie w przypadku
        zaproszenia na rozmowe.
        Powodzenia
        W razie pytan pisz.
        • petrolo Re: GAS&OIL pytanie o prace dla mlodego inzyniera 04.03.09, 00:22
          Dziekuje za odzew,
          Przegladalem strony o ktorych pisales i pokrewne. Pracy mozna powiedziec jest sporo ale w niemalze kazdym ogloszeniu jest wzmianka o "expierience". Troche to mnie martwi jako osobe bez doswiadczenia. Osobiscie ciagnie mnie do pracy w przemysle niz w projektowaniu lecz zdaje sobie sprawe ze jako mlodziak to chyba bardziej powinienem ze tak powiem brac co daja i nie wybrzydzac.
          Intryguje mnie troche kwestia rozmowy kwalifikacyjnej, jak to wyglada? Moze napiszesz jak mniej wiecej wygladalo to w Twoim przypadku. Zastanawia mnie tez kwestia poziomu jezyka angielskiego (bo ten pewnie jest priorytetem). Angielskim wladam dobrze ale interesuje mnie jak wyglada sprawa jezyka technicznego. Na studiach zapoznalem sie z szumnie zwana "terminologia chemiczna" ale zastanawiam sie na jakim poziomie jest konieczna znajomosc technicznego angielskiego dla osoby w moim polozeniu. Mam nadzieje ze czytajacy zrozumieja co mam na mysli. Nie boje sie rozmawiac po angielsku a jak mi sie "wlaczy" to moge gadac i gadac. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze troche inaczej jest rozmawiac o pogodzie a inaczej o sprawach "branzowych".

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka