Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV na rozmowę kwalifikacyjną.

31.07.09, 10:28
    Dzień dobry! :)

Mam pewien problem. Otóż jakiś czas temu odpowiedziałam na pewne ogłoszenie o
    pracę (kelnerka) i wysłałam CV. Dostałam zaproszenie na rozmowę
    kwalifikacyjną, ale z zaznaczeniem, żebym przyniosła ze sobą CV ze zdjęciem.
    Nie mam pojęcia jakie zdjęcie mam dołączyć do CV: czy ma to być zwykłe zdjęcie
    paszportowe czy może foto całej sylwetki. Zastanawiam się także w jaki sposób
    to zdjęcie/a dołączyć? Czy takie zdjęcie paszportowe należy wydrukować razem z
    CV? Przykleić je na nie klejem? Czy doczepić za pomocą spinacza? A co jeśli
    zdecyduję się zabrać również zdjęcie całej sylwetki? W jaki sposób połączyć te
    zdjęcia z CV, żeby miało to wszystko ręce i nogi?
    Proszę, pomóżcie!

PS Pierwsza praca ;)
    Obserwuj wątek
      • gelee Re: CV na rozmowę kwalifikacyjną. 31.07.09, 11:28
        Czy naprawdę nikt nie jest mi w stanie pomóc? Beznadzieja.
      • dystansownik Re: CV na rozmowę kwalifikacyjną. 31.07.09, 11:39
        Pominę już sam fakt bezsensowności wymagania przyniesienia CV, gdy się już jedno
        dostało. Poza tym od kiedy to kelnerka musi przedstawiać swoje CV... Aż strach
        pomyśleć co się teraz na rynku pracy dzieje.

Ale wracając do tematu. Ogólnie przyjęte jest, żeby zdjęcia zamieszczanie w CV
        były fotografiami formalnymi, czyli paszportowe (byle aktualne) jest jak
        najbardziej na miejscu.
        Co do formy zamieszczenia, to najlepiej jest zdjęcie zeskanować i zamieścić w
        pliku z CV, a następnie całość wydrukować. Doklejanie, spinacze itp. wyjdą
        trochę niechlujnie w porównaniu do wydruku.

Zdjęcie całej sylwetki według mnie nie jest potrzebne. Wszystko obejrzą sobie na
        rozmowie. Zdjęcie ma raczej na celu "powiązanie" dokumentu z osobą. Tym
        bardziej, że nie zażyczyli sobie konkretnego typu fotografii, więc trzeba się
        trzymać ustalonych standardów, więc fotografii jak do dokumentów.
      • miss007 Re: CV na rozmowę kwalifikacyjną. 31.07.09, 11:39
        Jeżeli idziesz na rozmowę kwalifikacyjną to na pewno zobaczą Twoją sylwetkę, a CV żeby wyglądało profesjonalnie musi mieć profesjonalne zdjęcie. Zabawy z klejem też nie polecam. Najlepiej wydrukować razem z CV.
        • gelee Re: CV na rozmowę kwalifikacyjną. 31.07.09, 11:45
          Dzięki wielkie za odpowiedzi! :)
          Zrobię tak, jak mówicie: umieszczę zdjęcie w CV w Wordzie i wydrukuję. A
          myślicie, żeby drukować to na jakimś specjalnym papierze (fotograficznym)? Czy
          na zwykłym?
          Też nie rozumiem po co im drugie moje CV, skoro pierwsze wysłałam już kilka dni
          temu. I na podstawie którego chyba zostałam zaproszona na rozmowę. Dziwne :/
          • miss007 Re: CV na rozmowę kwalifikacyjną. 31.07.09, 11:57
            Zwykły wystarczy. Najważniejsze teraz żebyś zrobiła dobre wrażenie. Powodzenia;)
            • Gość: ewa Re: CV na rozmowę kwalifikacyjną. IP: *.chello.pl 31.07.09, 12:16
              Rozumiem,że niektóre stanowiska wymagają jakiejś tam prezencji i wtedy wymaga
              się CV ze zdjęciem. Ja łapię się już wszystkich możliwości znalezienia pracy i
              przyjmę nawet pracę fizyczną, byleby pracować. Ostatnio wysłałam CV do zakładu
              xx aplikując na stanowisko przy taśmie.
              Jakież było moje zdziwienie gdy po 2 dniach dostałam prośbę o przysłanie nowych
              dokumentów lecz tym razem ze zdjęciem. PARANOJA!!!
              Odpuściłam sobie.
              • gelee Re: CV na rozmowę kwalifikacyjną. 31.07.09, 15:48
                Ewa, nawet mnie to nie dziwi. Przeglądam codziennie mnóstwo ogłoszeń o pracę i
                prawie we wszystkich pojawia się wymóg wysłania zdjęcia. Chociaż prace te
                niewiele wspólnego mają z zawodem modelki. Nie wiem co to za głupi pomysł
                pracodawców, by do każdego CV dołączać zdjęcie. Podobno w innych krajach czegoś
                takiego nie ma.
                • dystansownik Re: CV na rozmowę kwalifikacyjną. 31.07.09, 17:09
                  > Nie wiem co to za głupi pomysł
                  > pracodawców, by do każdego CV dołączać zdjęcie. Podobno w innych krajach czegoś
                  > takiego nie ma.

W innych krajach tego nie ma z dwóch powodów, po pierwsze, bo to bez sensu, a po
                  drugie ze względu na poprawność polityczną (chyba chodzi o uniknięcie
                  ewentualnych oskarżeń o rasizm itp.).
                  A czemu u nas pracodawcy często tego wymagają ?? Tylko dlatego, że mogą, bo
                  wiedzą, że są na lepszej pozycji.

To taka sama sytuacja jak wymaganie znajomości języka obcego na jakieś
                  stanowisko, gdzie w praktyce ten język do niczego nie będzie nikomu potrzebny.
                  Wymaga się, bo można, bo to trendy i takie wymaganie podnosi pozorny prestiż
                  stanowiska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka