Gość: lal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 16:38 Bede pracować na umowę o dzieo. Chcę samodzielnie opacać skladkę. Ile będę musiala placić? Czy jest jakieś odliczenie od podatku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomeczek Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 18:59 Ok. 300 zł / m-c Więcej: www.nfz.gov.pl (a nie zus!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lal Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 16:58 Hm, osoba, która nie byla ubezpieczona przez okres od 3 miesięcy do roku musi najpierw wplacic oplatę ponad 600 zl. To chore!!! Trzeba im placic, zeby pozwolili sie dobrowolnie ubezpieczyc?! A jesli ktos przez okres ponizej 3 miesiecy nie byl ubezpieczony? Tez musi wniesc jakas oplate? Jakos nie widze informacji na ten temat. Nie do wiary, to wszystko nie do wiary... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.09, 17:47 > to wszystko nie do wiary... Wiara nie ma tu nic do rzeczy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lal Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 14:56 Hehe, no nie ma, nie ma, widocznie wciąż jeszcze zbyt optymistycznie patrzę na świat. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie-bezrobotny Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 19:21 Gość portalu: lal napisał(a): > A jesli ktos > przez okres ponizej 3 miesiecy nie byl ubezpieczony? Tez musi wniesc > jakas oplate? Przy zawieraniu ubezpieczenia trzeba przedłożyć RMUA z ostatnich miesięcy pracy w ostatniej pracy, albo inne dowody ubezpieczenia. Aha - i umowe zawiera się na czas nieokreślony Mnie załatwili na amen: nie mogę się ubezpieczyć (mógłbym zarabiać na umowy o dzieło i zlecenia) bo w ostatniej firmie nie dali mi RMUA bo podobno po zmianach personalnych nikt nie potrafi tego wydrukować z Płatnika. Mam cicha nadzieję, że składki do ZUS poszły. Na dokładkę wystawili mi błędnie świadectwo pracy i nie chce im się dosłać poprawionego (firma wyprowadziła się z Warszawy) > to wszystko nie do wiary... Jeżeli masz mocną wiarę, że nie zachorujesz i nie ulegniesz żadnemu wypadkowi, to rzeczywiście nie potrzebujesz ubezpieczenia :) Ja jednak odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lal Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 14:55 Ciekawe czy dostanę RMUA w Urzędzie Pracy. Ech zupenie jakby książeczka ubezpieczeniowa nie wystarczala!! :O Kurczę, rzeczywiście nieżle Cię zalatwili. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: ubezpieczenie zdrowotne 20.08.09, 22:48 Gość portalu: lal napisał(a): > Hm, osoba, która nie byla ubezpieczona przez okres od 3 miesięcy do > roku musi najpierw wplacic oplatę ponad 600 zl. To chore!!! Trzeba > im placic, zeby pozwolili sie dobrowolnie ubezpieczyc?! A jesli ktos > przez okres ponizej 3 miesiecy nie byl ubezpieczony? Tez musi wniesc > jakas oplate? Nie, nie musi. > Jakos nie widze informacji na ten temat. Nie do wiary, to wszystko > nie do wiary... Dlaczego nie do wiary ? Tak jet po to, by spryciarze nie ubezpieczali się dopiero wtedy, gdy zdrowie zaczyna szwankować. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lal Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 14:42 Zaraz spryciarze. Ktoś poprostu może z jakichś przyczyn nie mógl się ubezpieczyć. Jak ktoś się nie ubezpiecza przez jakiś czas i chce ubezpieczyc sie dobrowolnie, to musi zaplacic, żęby mu na to pozwolono. Ale jak ja od kilkunastu lat nie bylam u lekarza, a caly czas bylam ubezpieczona i teraz zdazyloby mi sie nie byc ubezpieczona i zachorowac, to co? Ktos sie ulituje? Nie. Nikogo nie bedzie obchodzilo, ze przez lata placilam i nie korzystalam z tego, a niektorzy leca do lekarza z byle katarkiem. :| Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: ubezpieczenie zdrowotne 22.08.09, 02:20 Gość portalu: lal napisał(a): > Zaraz spryciarze. Ktoś poprostu może z jakichś przyczyn nie mógl się > ubezpieczyć. > Jak ktoś się nie ubezpiecza przez jakiś czas i chce ubezpieczyc sie > dobrowolnie, to musi zaplacic, żęby mu na to pozwolono. Zgadza się. Już wyjaśniałem, dlaczego. > Ale jak ja > od kilkunastu lat nie bylam u lekarza, a caly czas bylam > ubezpieczona i teraz zdazyloby mi sie nie byc ubezpieczona i > zachorowac, to co? Ktos sie ulituje? Nie. Nikogo nie bedzie > obchodzilo, ze przez lata placilam i nie korzystalam z tego, a > niektorzy leca do lekarza z byle katarkiem. :| Oczywiście, że nikt się nie ulituje. Bo i dlaczego miałby się litować. Ktoś przez lata ubezpieczał mieszkanie i nic się nie działo. A potem sąsiad mu zalał, gdy nie miał ubezpieczonego. Czy ktoś mu wypłaci odszkodowanie ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 09:24 a po co sie ubezpieczac w nfz? jest duzo firm ktore oferuja rozne ubezpieczenia szpitalne i duzo innych! ja mam trzy ubezpiecznia wykupione prywatnie pracujac na umowe o dzielo! od szpitala, jakiegos zlamania, transportu itp itd. Jedynym minusem tego jest to ze ubezpieczenie to jest wazne tylko w tych placowkach z ktorymi dana firma ma podpisane umowy, ale patrzycie sobie na necie co jest kolo was, czy jest jakas jednostka ktora nas przyjmie i z glowy! ja nie stoje w zadnych kolejkach, o nic sie nie prosze wszystko na reke...a nie jak u dziadow panstwowoych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie-bezrobotny Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 19:16 Gość portalu: hehehe napisał(a): > ja mam trzy ubezpiecznia > wykupione prywatnie pracujac na umowe o dzielo! od szpitala, > jakiegos zlamania, transportu itp itd. Możesz podać ceny, choćby orientacyjnie? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: ubezpieczenie zdrowotne 23.08.09, 02:41 Gość portalu: hehehe napisał(a): > a po co sie ubezpieczac w nfz? jest duzo firm ktore oferuja rozne > ubezpieczenia szpitalne i duzo innych! ja mam trzy ubezpiecznia > wykupione prywatnie pracujac na umowe o dzielo! od szpitala, Jakie operacje Twoje ubezpieczenie finansuje ? Przeszczepy ? Dializy ? By passy ? Może choćby wycięcie wyrostka robaczkowego ? > jakiegos zlamania, transportu itp itd. Pogotowie ratunkowe też refinansują ? Zapewniają refundację lekarstw ? > Jedynym minusem tego jest to > ze ubezpieczenie to jest wazne tylko w tych placowkach z ktorymi > dana firma ma podpisane umowy, ale patrzycie sobie na necie co jest > kolo was, czy jest jakas jednostka ktora nas przyjmie i z glowy! No tak, ale gdy wyjedziesz, to co ? > ja > nie stoje w zadnych kolejkach, o nic sie nie prosze wszystko na > reke...a nie jak u dziadow panstwowoych! Tylko jeśli zdarzy się coś poważniejszego, to będziesz musiał liczyć na tych państwowych, a potem im słono płacić. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehee Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 09:41 no jak gdzies wyjade w inne miejsce w Polsce to musze szukac placowki ktora ma z nimi podpisane umowy, jesli to jest taki przypadek ze moge sobie na to pozwolic, jak jest cos naglego np jakis wypadek i przyjezdza pogotowie, zabiera mnie do szpitala, to za wszystko placi firma ubezpieczeniowa, po niezbednych zabiegach przewoza mnie do placowki z ktora maja podpisana umowe...to co wchodzi w sklad ubezpieczenia zalezne jest od skladki, normalne, ja mam max i na pewno wszystkie operacje czy cokolwiek mam zagwarantowane... jak trzeba to przyjada do domu, mam chyba z 15wizyt w roku do wybrania dla siebie czy rodziny jakchce...stomatologia do jakiejs tam sumy, pozniej znizki! wszystkiego jest full zeby tu pisac, ale napewno nie ma takiej opcji ze jak cos mi sie stanie i trafie np do szpitala to sam za to zaplace! nie ma takiej mozliwosci...za wszystko place miesiecznie cos kolo 200zl...nie pamietam dokladnie ale chyba lekko ponad! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: ubezpieczenie zdrowotne 23.08.09, 10:52 Gość portalu: hehee napisał(a): > na pewno wszystkie operacje czy cokolwiek mam zagwarantowane... Na pewno... Lepiej sprawdź, bo taka nieświadomość może Cię sporo kosztować. A jeszcze lepiej daj link do strony z OWU Twojego ubezpieczenia. Bo chyba ta Twoja firma ma stronę internetową ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 13:24 ubezpieczalem sie to wiem...i nie raz juz sprawdzone moze nie operacje ale rozne przypadki moje i rodziny! a jak chcesz sobie poczytac to poszukaj ja nikomu nic nie musze udawadniac i pokazywac... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: ubezpieczenie zdrowotne 23.08.09, 20:01 Gość portalu: hehehe napisał(a): > ubezpieczalem sie to wiem... Ubezpieczałeś się i wiesz to, co Ci agent ubezpieczeniowy naopowiadał. Radze poczytać OWU. Zaskoczenie gwarantowane. :) > i nie raz juz sprawdzone moze nie > operacje ale rozne przypadki moje i rodziny! Ale nie operacje... > a jak chcesz sobie poczytac to poszukaj ja nikomu nic nie musze udawadniac i > pokazywac... Podaj nazwę firmy, to sobie (I Tobie, boś nieświadomy jak małe dziecko we mgle) poszukam. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: ubezpieczenie zdrowotne 24.08.09, 13:56 No nie denerwuj się. Widzę, że przeczytałeś w końcu OWU. Prawda, że agent całkiem co innego obiecywał ? Ale nie przejmuj się. Sporo osób daje się agentom oszukiwać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: ubezpieczenie zdrowotne 24.08.09, 17:44 Widzę, że nie możesz sobie darować tego ubezpieczenia. Biedny będzie ten agent, gdy go spotkasz. Choć sądzę, że ty tylko na forum taki odważny jesteś. Im ktoś w realu potulniejszy, tym bardziej w sieci się rzuca. S. Odpowiedz Link Zgłoś