Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wypłata "pod stołem" ?!?!

IP: *.net.stream.pl 27.08.09, 18:23
    Szukam od pewnego czasu pracy i byłam już na kilku rozmowach.
    W większości przypadków oferowano mi płacę na umowie od najniższej krajowej a resztę pod tzw. "stołem". Zaznaczę iż stanowisko o które się ubiegam jest płatne co najmniej w wysokości średniej krajowej. Czy taka praktyka to juz teraz norma? Wszędzie tak jest? Jak jest u Was? Zgadzacie się na to? A może jakiś znawca się wypowie dlaczego instytucje odpowiedzialne za kontrole pracodawców (może PIP – nie wiem) w ogóle na to zezwalają? Przecież już w samych papierach które trafią od pracodawcy do ZUS, US czy gdzie tam jeszcze po podpisaniu umowy razić będzie po oczach kwota wynagrodzenia a zajmowane stanowisko. Ktoś może powiedzieć że jak się sama na to zgodziłaś to do kogo masz pretensje. Ale odpowiem że gdybym się nie zgodziła to bym tej pracy nie dostała! A żyć z czegoś trzeba.
    Obserwuj wątek
      • brigada_di_bandito Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! 27.08.09, 18:59
        Urząd ruszy do kontroli tych niecnych praktyk jak go o tym zawiadomisz.Kto
        dzisiaj ruszy tyłek w pracy i będzie robił więcej niż do niego należy?
        • Gość: aśka Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: *.net.stream.pl 27.08.09, 19:12
          Czyli co? Ledwo co dostałam pracę która w pewnym sensie mi odpowiada bo do ręki otrzymam tyle ile chcę, z tym że większość nieoficjalnie i już mam w pierwszy dzień pozwać szefa o te niecne praktyki? Przecież sama sobie wtedy założę sznur na głowę! I pewnie długo nie popracuję w tej firmie. To jest chore. Powinno być to przecież z założenia niemożliwe.
          • brigada_di_bandito Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! 27.08.09, 19:15
            Napisał Ci Billy,zważ w jakim kraju żyjesz.
        • Gość: abc Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 19:55
          > Urząd ruszy do kontroli tych niecnych praktyk jak go o tym zawiadomisz.Kto
          > dzisiaj ruszy tyłek w pracy i będzie robił więcej niż do niego należy?
          Zamiast się wymądrzać, to przeczytaj sobie ustawę o PIP-ie, a dowiesz się, co oni teraz mogą.
          "Teraz to oni mogą pracodawcę....
          • brigada_di_bandito Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! 27.08.09, 20:01
            abc nie siej defetyzmu,PIP może dużo jak coś znajdzie,ale trzeba im w tym pomóc
            a nie pisać farmazony czy nie sprawdzone informacje.
            • Gość: abc Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 20:17
              > abc nie siej defetyzmu,PIP może dużo jak coś znajdzie,ale trzeba im w tym pomóc
              > a nie pisać farmazony czy nie sprawdzone informacje.
              Akurat wiem co nieco na temat działania tej Firmy (nie demonizuj działania PIP).
              Oczywiście obydwoma rękami podpisuję się pod Twoim stwierdzeniem, że należi im pomóc a nie chować głowy w piasek jak autorka tego wątku i czekać, że inni za nia coś zrobią!!
              A tu masz link do wyłącznie prawdziwych informacji (poczytaj - bardzo pouczające):

www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/ustawa_pip
              • Gość: aśka Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: *.net.stream.pl 27.08.09, 20:44
                A co niby ja mogę? Co miałam zrobić? Gdybym się nie zgodziła – nie dostałabym tej pracy. A już dość mam szukania, rozmów itp. W 3 na 5 przypadków tak mi proponowano. A w pozostałych dwóch po prostu z innych względów nie wyszło, lub coś innego nie odpowiadało.
                Czy tylko ja jestem w takiej sytuacji?
                • Gość: abc Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 21:02
                  > A co niby ja mogę? Co miałam zrobić? Gdybym się nie zgodziła – nie dostał
                  > abym tej pracy.
                  Naprawdę jesteś tego pewna? A gdyby i inni kandydaci też się nie zgodzili?
                  Nie życze Ci źle, ale jeśli złamiesz rękę, nogę, zachorujesz, zajdziesz w ciążę i będziesz musiala leżeć np. 6 mcy, to dowiesz się, czym skutkuje najniższa krajowa.

> Czy tylko ja jestem w takiej sytuacji?
                  Tego nie wiem. Wiem, że ja pracuję na normalnych zasadach, a zarabiam "nieco" powyżej średniej krajowej i pracodawca nawet nie proponował oszustwa.

" Przecież już w samych papierach które trafią od pracodawcy do ZUS, US czy gdzie tam jeszcze po podpisaniu umowy razić będzie po oczach kwota wynagrodzenia a zajmowane stanowisko."
                  Zgadnij kogo to w tych instytucjach obchodzi ile Ty czy inny pracownik zarabia?

Godząc się natomiast na warunki "pracodawcy" jesteś takim samym oszustem, wraz z odpowiedzialnością karno-skarbową (od nieujawnionych dochodów)jak i on!!
                  • Gość: aśka Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: *.net.stream.pl 27.08.09, 21:11
                    >"..Wiem, że ja pracuję na normalnych zasadach, a zarabiam "nieco" powyżej średniej krajowej i pracodawca nawet nie proponował oszustwa..."<

Wiesz, ja także kiedyś pracowałam na normalnych zasadach, ale poprzednia firma niestety się posypała. Podejrzewam że Ty zdobyłeś swą pracę pewnie nie w ostatnich miesiącach - więc tu Twoja przewaga.
      • billy.the.kid Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! 27.08.09, 18:59
        rzecz się dzieje w polsce- czyli nigdzie.
      • krzysztofsf Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! 27.08.09, 21:05
        To czeste od lat zjawisko zwlaszcza w mniejszych firmach.

Upewnij sie chociaz jak z urlopem i chorobowym w czesci wyplacanej przez
        pracodawce).

jakis czas mozesz tak przepracowac, szukajac w miedzyczasie innej pracy - lepsze
        niz na kase w markecie dostajac faktycznie ta najnizsza krajowa.
        • Gość: aśka Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: *.net.stream.pl 27.08.09, 21:16
          dzięki "krzysztofsf" za przynajmniej jedną konkretną odpowiedź :-*
          Ale, ale szlak mnie trafia że tak się dzieje w kraju który przecież jest w UE a nie w Afryce.
          • Gość: Ania Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: 89.72.32.* 29.08.09, 11:09
            SzlaG a nie szkaK! Szlak jest w górach.
      • Gość: qmas Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: *.radom.pilicka.pl 28.08.09, 14:40
        Ja mam podobnie, też część poborów biorę pod stołem, jednak trochę rozumiem
        mojego pracodawcę. Narzuty na wynagrodzenia są ogromne (ZUS od pracownika, ZUS
        od pracodawcy, podatek dochodowy od osób fizycznych), dlatego wolę więcej do
        kieszeni niż oddać państwu w postaci podatków. Nikogo nie zdziwi kwota w
        stosunku do zajmowanego stanowiska ponieważ w dokumencie zgłoszeniowym ZUS ZUA
        oraz miesięcznym rozliczeniowym ZUS RCA nie podaje się stanowiska pracy.
        • goodwater Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! 28.08.09, 16:02
          a ja nie rozumiem, jak ktoś jest gołodupcem to niech nie zatrudnia
          pracownika tylko sam tyra. A Ty zobczysz jakie to fajne na
          emeryturze.
      • Gość: Dosia Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: 195.33.121.* 28.08.09, 17:42
        Ale czego oczekujesz? Ze Pani z PIPU doswiadczy wizji, albo glos z
        nieba jej powie, ze u Ciebie w firmie zatrudniaja na lewo i trzeba
        to sprawdzic? Nie wiedzialam, ze w PIPie pracuja wizjonerzy...

Ludzie zatrudniajac sie na lewo legitymizuja ten proceder i
        sprawiaja, ze pracodawcy traktuja to jako normalke, bo przeciez
        jakiegos glupiego zawsze na to zlapia. Gdyby ludzie sie na to nie
        godzili, to ten proceder nie mialby miejsca.

Jezeli Ty nie zawiadomisz PIPU, to kto Twoim zdaniem powinien to
        zrobic?
        • Gość: aśka Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: *.net.stream.pl 28.08.09, 23:30
          OK, to co powinnam zrobić? poradźcie proszę.:
          1. W pierwszy dzień pracy powiedzieć ze jednak się nie zgadzam (na 99,9& stracę tą pracę)?
          2. Pracować niby nić i zadzwonić do PIP i opowiedzieć co i jak?
          3. A może w ogóle nie iść do tej pracy i szukać nowej przez następne 6-mcy?
          4. Nie wiem co zrobić!?!?
          • krzysztofsf Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! 29.08.09, 00:21
            Uscislij zasady naliczania urlopow i chorobowego i idz.

Wszyscy sa madrzy w doradzaniu, tacy superpoprawni i legalistyczni, a jakby im
            popatrzec na kompy, to pewno co drugi ma lewego windowsa.

Ale komus radza, jak ma zaskarzac pracodawce.

Pracuj szukajac czegos lepszego.
      • Gość: Ania Re: Wypłata "pod stołem" ?!?! IP: 89.72.32.* 29.08.09, 11:12
        Ja bym pracowala i cicho siedziala. Trudno. Mam kredyt do splacenia, rachunki do
        zaplacenia, musze cos jesc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka