Dodaj do ulubionych

Podstawki pod kubki

20.10.04, 15:44
Mam pytanie z czego można zrobić ?
Chciałam zrobić na korku i na to nalepić jakieś np reprodukcje ale nie wiem czym to zabezpieczyć.
Zostawić to tak czy jeszcze na papier jakąś warstwę przykleić, tylko z czego.
Macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam i cieszę się ze znalazłam to Forum.
Obserwuj wątek
    • a19a24 Re: Podstawki pod kubki 20.10.04, 16:56
      Ja jakiś czas temu bawiłam się szydełkiem i zrobiłam taka podstawkę z włóczki.
      Wyszło takie kółko. Łatwo się pierze i miękko się kubek kładziewink
      • lomas Re: Podstawki pod kubki 20.10.04, 17:00
        Dzięki za pomysł, ale ja chciałabym jednak na korku, tylko nie wiem jak je zabezpieczyć na górze.
        A takie na szydełku zrobię na pewno- będą jak znalazł dla mamci na imieniny smile
        • a19a24 Re: Podstawki pod kubki 20.10.04, 20:02
          Trzeba zobaczyć jak wyglądają te zwykłe podstawki pod piwowink i np. jakąś taką
          nienajbrzydszą dokleić do korka.
    • aquarius1980 Re: Podstawki pod kubki 20.10.04, 18:27
      Może przezroczystą folię samoprzylepną? Albo lakierem pomalować.
      Bo to że trzeba taką podstawkę zabezpieczyć to oczywiste. Bez uległa by dość
      szybko zniszczeniu, tak sądzę.
      • lomas Re: Podstawki pod kubki 20.10.04, 21:10
        Właśnie myślałam nad taką folią samoprzylepną, popytam w sklepach czy maja taką grubszą, bo jak na razie to nic innego do głowy mi nie przychodzi .
        Dzięki
        • qlka_79 Re: Podstawki pod kubki 20.10.04, 21:42
          Dobre pytanie!
          Mnie się wydaje, że oni to zgrzewają jakoś na ciepło. Przecież ta folia zacznie
          odłazić, nie sądzicie???
          A ja moje podstawki nawet szmatką co jakiś czas przecieram i wyglądają nieźle.
    • pasjonatka1 Re: Podstawki pod kubki 21.10.04, 15:02
      Ja proponuję zrobić takie podstawki z płyt CD. Używasz kompa więc może masz
      stare płyty. Odkleja się od nich kolorową folię i jest przeźroczysta płyta i
      mnogość możliwości. Cuda można zrobić metodą decoupage (pod spodem podkładki-
      odpada problem z przyklejaniem się kubka do podstawki). Mozna przykręcić lub
      przykleić duże drewniane korale ( 4 szt), które będą służyć za nóżki. Można
      takie płyty obszydełkować, obszyć ...... Jest taka strona internetowa ale mam
      jej namiary w domu więc dołączę później.
      • mrouh Re: Podstawki pod kubki 21.10.04, 19:11
        Jeśli chodzi o folie, to ja kiedyś dawno zgrzewałam to tworzywo domowym sposobem
        z czymś- już nie pamiętam, co to było, jakaś okładka, czy coś. Wykorzystałam
        wtedy torebki foliowe, ale takie staroświeckie z grubszej folii, nie
        szeleszczące, gładkie. Położyłam na kartonie, na to troszkę margaryny
        rozsmarowąłam smile (żeby mi się pergamin nie przylepił do folii) potem pergamin i
        kawałek starego prześcieradłasmile POtraktowałam tego przekładańca żelazkiem,
        stopniowo zwiększałam temperaturę, to było staroświeckie żelazko takie czarne,
        więc nie wiem, ile stopni miałosmile Wyszło raczej w miarę zadowalajoco, jak na
        takie warunkismile To było w czasach, kiedy niewiele było w sklepach, a ja taki
        pomysłowy Dobromir byłamsmile hihi. Może ktos zna sposób bardziej uporządkowany
        albo lepiej wyeksperymentowany. Tak sobie myślę, czy punkt usługowy, który
        laminuje dokumenty nie mógłby pomócsmile
        A pomysł z płytkami całkiem fajny, tylko dziurka na środku zostaje i zdradza
        CeDeczność podstawkismile Ale przy niekórych dekoracjach i niektórym to nie będzie
        przeszkadzałowink Na przykład dla mnie to żaden problem.
        • lomas Re: Podstawki pod kubki 21.10.04, 23:17
          Mrouh niezły pomysł, muszę spróbować tylko zaopatrzę się w jakąś grubszą folię.
          A o laminowaniu nie pomyślałam, ale wtedy to chyba dość drogo wyjdzie?
          Pozdrawiam
          • qlka_79 Re: Podstawki pod kubki 21.10.04, 23:53
            Ale jak zalaminujesz to zostaną przy krawędzi takie linie z powietrzem. No i
            jak to wtedy przyciąć?
            Chyba że laminować tylko jedną stronę, ale czy tak się da, żeby tylko z
            wierzchu?
            Aż mam ochotę pomęczyć jakąś podstawkę z korkasmile
            • lomas Re: Podstawki pod kubki 22.10.04, 00:54
              A może da się zalaminować tylko to co chcemy do korka przylepić i wtedy zostanie spód korkowy.
              A z tym powietrzem to nie wiem, zobaczę jak coś zalaminuję smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka