Dodaj do ulubionych

Potrzebny szablon kapelusza

20.01.05, 12:42
Witam,

Mój 3-letni synek za kilka dni ma bal karnawałowy w przedszkolu. Bardzo
chciałby się przebrać za kowboja. Właściwie z całym strojem sobie poradziłam
jedyny problem stanowi kapelusz!! Niestety w żadnum sklepie nie znalazłam
kapelusza. Może ktoś z Was podpowie jak zrobić np. z tektury, filcu lub
czegoś podobnego ale domowym sposobem taki kapelusz?

Pozdrawiam

Joanna
Obserwuj wątek
    • toxicloki Re: Potrzebny szablon kapelusza 20.01.05, 13:07
      jesli okragly - zmierz obwod glowki synka, dodaj kilka centymetrow (tak, zeby do
      czola i potylicy przylegalo a po bokach odstawalo -jak zrobisz sam obwod, to
      okraglego nie nasunie na glowe) i wytnij z kartonu (brystolu) pasek tej dlugosci
      (szerokosc wedle uznania).do szerokosci dodaj centymetr -dwa na zakladke i
      wytnij z obu brzegow w zabki (do podklejenia).zmierz odleglosc od czola do tylu
      glowy(na "plasko", nie przykladaj miarki do glowy, bo wyjdzie za duzowink.jak
      zmierzysz, to na kartonie narysuj kolo o takiej srednicy( srednica - 2 razy
      promien-tlumacze na wszelki wypadekwinkto bedzie gora kapelusza.wokol tego kola
      narysuj drugie-wieksze, szerokosc dobierz wg gustu(to bedzie rondo). pozostaje
      wszystkie elementy posklejac - do prostokata z zabkami doklejasz kolo u gory i
      to kolo wieksze z dzurka na dolewink mozna je zrobic z kartonu odp. koloru badz
      pozniej pomalowac/oblozyc krepina etc.

podobnie robi sie kapelusz pasujacy do ksztaltu glowy, jest o tyle trudniejszy
      ze zamiast kola wycinasz elipse o rozmiarach glowy malca (rzut z gorywink)
      powodzeniawink
      • asia028 Re: Potrzebny szablon kapelusza 20.01.05, 13:26
        Wielkie dzięki za pomoc!
        Brzmi trochę skomplikowanie ale muszę spróbować.
        Dam znać czy mi się udało.

Pozdrawiam

Joanna
        • toxicloki Re: Potrzebny szablon kapelusza 20.01.05, 13:34
          w skrocie -prostokat z zabkami na dluzszych bokachkolo i kolo z dziurkawink w
          takim ksztalcie mozna dostac w sklepach kapelusiki, zazwyczaj krepina oblozonewink
          • asia028 Re: Potrzebny szablon kapelusza 28.01.05, 12:16
            Spróbowałam! Nawet mi wyszło! Nie jest piękny ale mojemu synkowi i tak się
            podoba. Niestety nie dał sobie wytłumaczyć że musi poczekać na bal i kapelusz
            został wykorzystany do zabaw domowych. Na szczęście babcia znalazła w sklepie
            imitację kapelusza kowbojskiego z pianki i ten już leży głęboko w szafie i
            czeka na bal.
            Mimo wszystko dziękuję za pomoc. Zostawiłam sobie szablon (owalny) i myślę że
            kiedyś do zabawy zrobię synkowi jeszcze jeden bo tak na prawdę to nie było
            takie trudne a co najważniejsze nie zajmuje dużo czasu (jak się ma już szablon
            i wie jak kleić).
            Pozdrawiam i dziękuję.
            Joanna
            • toxicloki Re: Potrzebny szablon kapelusza 28.01.05, 17:08
              ciesze sie ze wyszlowink polecam sie na przyszloscwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka