Dodaj do ulubionych

proszek do spekan - inaczej :-)

27.01.05, 14:36
Wlasnie zakonczylam swoje eksperymenty. Pragne przedstawic wan wyniki.

Mam dwuskladnikowy werniks maimeri 688 i 678. Lezy juz od pol roku w szafie nieuzywany, az dzis
mnie naszlo i postanowilam poddac go roznym doswiadczeniom.
Nalozylam warstwe w. patynujacego- nie grubo, poczekalam az wyschnie-ale nie do konca tak by
lepilo sie ale nie brudzilo palcow i nalozylam werniks pekajacy. Niezadowolona z efektow znow
chcialam odlozyc go do szafy, ale znowu mnie naszlo i pomyslalam, ze potrzebny bylby mi proszek
do pekniec. A ze w domu go nie mam myslalam co by moglo go zastapic iiiiiiii wymyslilam:
CARBO MEDICINALIS czyli wegiel leczniczy. Rozduszony na lyzce i wtarty szmatka
pieknie uwidocznil pekniecia. EUREKA!!!
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: proszek do spekan - inaczej :-) 27.01.05, 14:38
      ja używałam startej na drobnoziarnistej tarce do warzyw (mąz się uśmiał)
      pasteli suchych - o tyle fajne, że są niedrogie a kolorów cała mas. I też
      wyszłosmile)
    • szellla do anek.anek i ogi 27.01.05, 14:42
      a czy możecie moje drogie pokazać efekty na zdjęciach w galerii??
      Z tego co wiem ogi czetso coś pstryka i pokazuje - więc może pokażesz?
      Czy węgiel nie wykruszył się potem? czy pozostała czarna warstewka na całej
      powierzchni, cyz tylko weszło w spękania?
      lakierowałaś potem? czym i jak? pęczlem? pryskałaś?

A anek może pokaże swoje odkrycie z pastelami?? też w galerii
      • sasanka21 Re: do anek.anek i ogi 27.01.05, 14:56
        hm, a ja właśnie w TELPenie kupiłam Patynę Talensa i ani tam słowa po polsku
        czy choćby po angielsku.Zupełnie nie wiem, jak to ugryść, chyba będę próbować
        juz po kraku i wierznich akrylowych pęknięciach - tylko, ze ta patyna jest
        płynna, no zobaczymy, co tym osiągnę. Ale może ktoś już próbował takiego
        zestawienia?

sasanka
        • zielony_listek Maimeri patini 27.01.05, 15:47
          Po dwuskładnikowym do pęknięć Maimeri zalecją uwydatnieć pęknięcia asfaltem
          albo farbą z z serii bodajże Idai Patini. Kupilam sobie dwie (farba w kolorze
          zlotym i bitumi - byc moze to jest ten asfalt, bo ekspedientki niczego inego co
          by choc w nazwie przypominalo asfalt nie znalazly w katalogu). Wyprobowalam ta
          bitumi, ladnie wchodzi w pęknięcia, tylko trzeba sie spieszyc, bo jak w jednym
          miejscu sie zagapilam i po paru minutach starlam to zostalo troszke pomazane i
          po powierzchni (niby niewiele, ale nasteponym razem nie bede opieszala). To
          sanormalne plynne farby (ale nie wiem jakie, raczej nie akrylowe). Jeszcze tego
          nie lakierowalam.
          Pozdrawiam
          zielony_listek
        • lola211 Re: do anek.anek i ogi 27.01.05, 16:51
          To chyba o Tobie rozmawialam dzis z pania z plastykasmile).Szukalam proszku do
          spekan, a ona na to, ze niedawno byla tu pani, ktora do spekan kupila werniks
          Talensa.
          Ta patyna jest transparentna, trzeba nakladac i rozmazywac, wtedy nada lekki
          kolorek i nie zakryje spodu.
          Nalozona na spekania farby raczej sie nie sprawdza, bo zamalowuje calosc i z
          calosci po wytarciu schodzi, nalozona na 2 skladnikowy werniks wlazi w spekania
          i zmywa sie z wierzchu.Ja kupilam barwnik w proszku,jeszcze nie robilam, i
          farbe olejna.
          • lola211 Re: do sasanki to bylo 27.01.05, 16:53
            a, i kupilam krak maly Narchau za 6, 50, tanio mi sie wydaje.
            • sasanka21 Re: do sasanki to bylo 27.01.05, 17:14
              smile Lola jesteś z Wrocławia? Ja to raczej kupiłam na próbę tą Patynę i mówiłam
              tej Pani, ze nie jestem pewna, czy o to mi chodzi smile
              • lola211 Re: do sasanki to bylo 27.01.05, 17:22
                Wroclaw, a jakze.A ten sklep to stale źrodlo moich materialow.Co do pomocy
                obslugi- najbardziej zadowolona jestem z takiego brodatego pana, co to pomoze,
                poczyta, w katalogu poszuka.A panie tak srednio sobie radza.Stojac przed
                Talensem pytalam o inne akrylowki, bo slaby wybor kolorow byl, zamiast
                skierowac mnie do innej czesci sklepu, zaproponowala tempere, dobra, wzielam,
                plus Talensa , zeby jakis w ogole kolorek nabyc, jak juz tu przyjechalam.A przy
                kasie patrze, a tam caly rzad kolorowych akryli Maimeri, szybko wiec
                zamienilam.Jeszcze pare wizyt i panie sie doszkola, co do spekan, co do
                cieniowania sie nadaje przy dekupazusmile).
                • sasanka21 Re: do sasanki to bylo 27.01.05, 17:26
                  mam podobne odczucia, że mogłyby Panie troche więcej pokazać,ale i tak obsługa
                  miła - przynajmnie można podejść, dotknąć , poczytać i samemu się domyślić smile
                  a z tym panem, to nie wiedziałam ... muszę go następnym razem zagadnąć smile

• berkanan Wrocławianki!!! 28.01.05, 01:14
                    ja tu wogóle nie wiem, gdzie się czego szuka, o jakim sklepie i gdzie
                    rozmawiacie??...jestem przeszczepianą Wrocławianką wprawdzie od kilku lat, ale
                    wszystko w Warsiawce kupowałam...
                    • lola211 Re: Wrocławianki!!! 28.01.05, 08:18
                      Telpen znajduje sie na Kazimierza Wielkiego, niedaleko skrzyzowania z
                      Krupnicza, od Krupniczej patrzac po prawej stronie, w takim budynku w glebi, za
                      szlabanem.
                      • sasanka21 Re: Wrocławianki!!! 28.01.05, 09:23
                        dokładniej, zeby Cie pokierować, to z Krupniczej, jak pisze Lola, idziesz na
                        prawo w Kazimierza Wielkiego i za kościołem ewangelickim skręcasz w prawo i
                        widzisz taki chyba żółty budynek trochę w głębi. Przechodzisz przez szlaban i
                        idziesz dalej aż zobaczysz szyld sklepu a artykułami dla plastyków - na
                        parterze, zaraz z podwórka.
                        trafisz smile
                        sasanka
                    • sasanka21 Re: Wrocławianki!!! 28.01.05, 09:38
                      poza tym, na Jatkach też kupisz- jest tam taki dobrze zaopatrzony sklep
                      plastyczny - ale drogo troche...
                      • lola211 Re: Wrocławianki!!! 28.01.05, 10:10
                        Nie wiem jak teraz, ale z 2 miesiace temu na Jatkach w ogole nie slyszaly
                        kobity o czyms takim jak krak typu Nerchau, tylko dwuskladnikowe byly.
                        • sasanka21 Re: Wrocławianki!!! 28.01.05, 10:19
                          tez jakiś czas temu byłam na Jatkach i proponowały mi Maimeri bodajże, ale
                          pisałam tu w sensie nie tylko kraka, mają farby , konturówki, pędzle i inne...
                          czasem jak bardzo czegos potrzeba a jest sie w poblizu i brak czasu, to dobrze
                          wiedzieć, że mozna sie poratować takim sklepem.

Lola, jakbyś wyczaiła jakies nowe miejsce, czy okazję na zakup czegoś we Wrocku
                          to skrobnij na sasanka21@wp.pl, co? Ja też będę o Tobie pamiętać, tylko napisz
                          na jakiego emila mam pisać, gazetowego?

sasanka
      • anek.anek Re: do anek.anek i ogi 27.01.05, 17:23
        pokażę, a i owszem, ale za czas jakiś jak odbiorę swój aparat z naprawysad Już
        ponad miesiąc na niego czekam. Zwykłego też nie mam. Drukarka też poszła w
        diabli. Nie ma to jak cikawski trzylatek w domusmile
    • izabelka78 Re: proszek do spekan - inaczej :-) 27.01.05, 15:13
      Ogi!... odbierz maila plisssssss
    • lola211 Re: proszek do spekan - inaczej :-) 27.01.05, 16:46
      hehe, to samo zrobilam wczoraj- naszlo mnie gdy podawalam córce wegiel, bo
      chora.
    • regata7 Re: proszek do spekan - inaczej :-) 27.01.05, 21:04
      a z cieniami do oczu nie próbowałyście? taka paleta barw, i może być niedrogo,
      no i trzeć na tarce też nie trzeba. Może by takie niezmywalne wodą...?
      eee, tak tylko głośno myślę wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka