irminadom 13.05.05, 20:37 Czy ktoś wie, czy Textilmedium'em (medium do tkanin) przykleje materiał do materiału. Czym ewentualnie moge to zrobić żeby "spaw" wytrzymał pranie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaba1 Re: Textil-Medium ??? 13.05.05, 20:39 Przykleisz. Wytrzyma. Poszukaj "na tkaninie" będzie więcej o takim decoupage. Odpowiedz Link
irminadom Re: Textil-Medium ??? 13.05.05, 22:23 No niestety, medium wsiąkło w oba materiały, ale ani myśli się skleić. Może jest inny sposób? Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Textil-Medium ??? 13.05.05, 22:51 Są kleje do tkanin, w dobrych pasmanteriach, jak z wytrzymałościąna pranie- nie wiem. Mam też taki proszek firmy "eti" posypuje się tkaninę, potem przykłada drugą a na koniec przeprasowuje żelazkiem (coś podobnego do działania flizeliny, tylkow proszku). A medium do tkanin bardzo wsiąka, ja robiłam kilka niewielkich motywów na bawełnie i poszedł mi prawie cały słoiczek ;/ nie lubię go. Odpowiedz Link
irminadom Re: Textil-Medium ??? 13.05.05, 23:30 A gdzie moge zakupić taki proszek? W pasmanterii??? Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Textil-Medium ??? 14.05.05, 08:41 Tak w pasmanteriach, w Gdyni jest też w sklepie z maszynami do szycia. Albo: www.eti.com.pl/?q=item&id=52 Odpowiedz Link
verhextekw Re: Textil-Medium ??? 14.05.05, 18:49 Ja mam klej do tkanin gutermana - straszliwe badziewie. Niby klei, ale ani prania nie wytrzymuje, ani porżadnie w noszeniu się nie sprawdza; można tym klejem podkleić np. mankiety spodni, ale na pewno nie przykleić aplikacje. Odpowiedz Link
ka_thy Re: Textil-Medium ??? 16.05.05, 08:50 Mozna kupić flizelinę dwustronną (z papierem, do aplikacji) albo paski takiej siateczki również dwustronnie klejonej służące do mocowania podwinięć bez szwu. Paski są do kupienia w każdej (chyba każdej) pasmanterii, w różnej szerokości, flizelina w specjalistycznych pasmanteriach. Zasada klejenia jest taka sama, najpierw wprasowujesz pasek (flizelinę) do jednej części materiału, ściągasz papier i przyprasowujesz do drugiej części. Trzyma się bardzo dobrze. Odpowiedz Link