Dodaj do ulubionych

co z tym wikolem- jakie proporcje do efektu spękań

18.10.05, 15:01
Dziewczyny poradzcie początkującej i zielonej!Wyczytałam na forum, że jest
możliwość uzyskania efektu cracka za pomocą dolania do pierwszej warstwy farby
wikolu.Tak też zrobilam- ale efektów nic a nic nie widać sad( Po rpostu
pierwsza warstwa zrobiła się gruba, taka kożuchowata. Czy musi ona być bardzo
mokra podczas malowania drugiej warstwy? A może tego wikolu leje się tylko
ociupinkę?
A moze gdzieś w Poznaniu można kupić niedrogo środki do uzyskania takiego efektu?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: co z tym wikolem- jakie proporcje do efektu s 18.10.05, 15:55
      aeidenn napisała:

> Dziewczyny poradzcie początkującej i zielonej!Wyczytałam na forum, że jest
      > możliwość uzyskania efektu cracka za pomocą dolania do pierwszej warstwy farby
      > wikolu.

Gdzie??!!

Tak też zrobilam- ale efektów nic a nic nie widać sad( Po rpostu
      > pierwsza warstwa zrobiła się gruba, taka kożuchowata. Czy musi ona być bardzo
      > mokra podczas malowania drugiej warstwy? A może tego wikolu leje się tylko
      > ociupinkę?
      > A moze gdzieś w Poznaniu można kupić niedrogo środki do uzyskania takiego efekt
      > u?
      > Pozdrawiam!
    • loriaan Re: co z tym wikolem- jakie proporcje do efektu s 18.10.05, 16:55
      pierwsze słysze o takim sposobie, ale mozliwe ze cos mnie omineło
      • k_izydorczyk Re: co z tym wikolem- jakie proporcje do efektu s 18.10.05, 17:47
        A może chodziło Ci o gumę arabską a nie o wikol?? Guma to też klejsmile Może stad
        pomyłka? Bo ja też nie przypominam sobie wątku o dodawaniu wikolu. Słyszałam o
        eksperymentach z klejem kostnym, ale o wikolu niesmile Przeczytaj raz jeszczesmile
      • gaja011 Re: co z tym wikolem- jakie proporcje do efektu s 18.10.05, 17:52
        Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu jestem wierną czytelniczką Waszego forum i
        oczywiście bardzo zaraziłam się decoupagem. Popełniłam już trochę rzeczy, ale
        nie mam możliwości wstawienia zdjęć. Ostatnio właśnie też przeczytałam, że po
        dodaniu do farby bazowej wikolu wyjdą piękne spękania. Było nawet zdjęcie
        butelki /autor maleńka37/, ale niestety żadne spękania nie wyszły, chociaż
        próbowałam mieszać farbę z wikolem w różnych proporcjach. Byłabym
        wdzięczna,gdyby maleńka wyjaśniła, co robimy nie tak? Pozdrawiam cieplutko
        wszystkie miłośniczki decoupagu.
    • lola211 Re: a jednak wikol :) link 18.10.05, 17:48
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=30246544&a=30273225
      • k_izydorczyk Re: a jednak wikol :) link 18.10.05, 18:13
        Lolasmile The best detektywsmile)
        Wiecie co ja jednak mam małą wątpliwość co do zasługi wikolusmile Mi kiedyś
        wyszedł taki efekt (no może nie aż tak bardzo głębokie były moje spękania, ale
        wtedy robiłam to na drewnie, a tu było na szkle) gdy zaczęłam na niezbyt dobrze
        wsuszonej farbie nakładać drugą grubą warstwę w tym samym kolorze i ją
        podsuszyłam. Śmiem twierdzić, że tak się zachowa sama farba gdy będzie za grubo
        nałożona. Tu efekt wyszedł ciekawie, mnie się mój nie podobał (spękania wyszły
        w takim kolorze jak wierzchnia warstwa), więc praca poszła do poprawki. Tyle z
        moich przemyśleńsmile
        A jednak ominęłam jakoś ten wątek, hewink
        • igaspr Re: a jednak wikol :) link 18.10.05, 19:55
          spekania wychodza tylko przedmiot nalezy suszyc suszarka, goracym powietrzem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka