rapida 11.11.05, 10:50 Cześć, mam pytanie czy jest jakiś specjalny sposób na farbowanie masy solnej???? dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martusia200242 Re: JAK BARWIĆ MASĘ SOLNĄ 31.10.14, 09:14 Można dodać też sos do barszczu tylko nie wiem jak to sie nazywa to wyjdzie wtedy kolor różowy Odpowiedz Link
t.he Re: JAK BARWIĆ MASĘ SOLNĄ 11.11.05, 15:57 Również plakatówka albo akwarela z tubki. Odpowiedz Link
2222-2e Re: JAK BARWIĆ MASĘ SOLNĄ 11.11.05, 20:53 Można użyć barwników spożywczych takich jak do jajek na wielkanoc dodaj też klej do tapet 1 łyżkę będzie mocniejsza ewulka602 Odpowiedz Link
mamajo Re: JAK BARWIĆ MASĘ SOLNĄ 11.11.05, 22:35 Jeśli chcesz, żeby figurki z masy były bardziej "ekologiczne", możesz dodać do ciasta przypraw w proszku: kurkumy, przyprawy do pierników, papryki. Kolory nie są tak intensywne, jak przy używaniu plakatówek (akryli nigdy nie używałam), ale przynajmniej masz gwarancję, że nic szkodliwego nie uwalnia się w czasie wypiekania. Przeciwnie: figurki mają ładny zapach. Odpowiedz Link
paula63-63 Re: JAK BARWIĆ MASĘ SOLNĄ 12.11.05, 10:42 dodaj kawy rozpuszczalnej lub kakao lub cynamon - śliczny, samczny kolorek i ładny zapach. Oczywiście wszystkie barwniki należy rozpuścić w wodzie, której używa się do przygotowania masy (z gotową masą sie nie wymieszają i nie przenikną do kryształków soli). Ja dodaję wody gorącej, a na końcu kleju wikol - masa jest bardziej plastyczna i trwalsza. Powodzenia i przyjemności w lepieniu i dalszych eksperymantach Odpowiedz Link