Dodaj do ulubionych

ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat

03.12.05, 21:13
co polecacie? co z waszych pomysłów nadaje się dla maluchów? mam pomysł na
anioły z masy paierowej które dzieciaki by pomalowały i ponaklejały pióra i
brokatem, farbami ozdobiły resztę.....ale boję się że maluchy to zadanie
przerośnie....

prosze pilnie o pomoc zajęcia sa już we wtorek!!!!
dzięki
Obserwuj wątek
    • kragmel Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 03.12.05, 23:40
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=18571220&v=2&s=0 przetestowane
      na dzieciach (odrobinę starszych)
    • luker77 Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 04.12.05, 00:28
      wklejam, choc niewiem czy nie za trudne- pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=32050501

DON'T DRIVE FASTER THAN YOUR
      GUARDIAN ANGEL CAN FLY!
      • igaspr Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 04.12.05, 11:32
        W przypadku takich malych dzieci nie chodzi o efekt koncowy a raczej o samo
        robienie. Polecam przyklejanie roznego rodzaju wycinanek o tematyce
        swuatecznej, dzwonki, choinki, gwiazdki, mikolaje. Oczywiscie nalezy je wyciac
        wczesniej i dzieci beda je tylko przyklejac, moga byc z tektury falistej,
        kolorowego papieru i czego tam jeszcze.Zabawa jest przednia !
        Pzretestowane wink
        • igaspr Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 04.12.05, 11:37
          A jeszcze mi wpadlo do glowy, mozna powycinac z kartonu kolka i przewlec przez
          nie (kolka) sznureczki, cos jakby bombki tylko ze plaskie i wlasnie na cos
          takiego przyklejac rozne rzeczy, starsze dzieci moga malowac. Mozliwosci jest
          naprawde wiele. Chociazby stary i znany wszystkim lancuch z kolorowego
          papieru,4 -5 latki maga go juz spokojnie robic. Mozna powycinac z czerwonego
          kartonu trojkaty, i dac dzieciom wate do przyklejania niech robia mikolaje,
          boshe ja moge tak caly dzien pisac smile
          Pisalam to ja mama dwulatka, ktorego rozpiera enargia smile
      • fridolino Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 04.12.05, 15:12
        a moze powycinaj jakies choinki z masy solnej zwykla foremka (np choinki) i niech maluja
        • gaja_07 Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 05.12.05, 00:37
          dzięki i prosze o jeszcze!!!! smile

z tymi płaskimi "bombkami" to coś kombinowałam
          ale trójkoąty i wata!!!! rewela!

masa solna, jasne tyle że mam na przygotowanie tylko wtorek o poranku....
          niestety praca artystki to jak ciąg zamówień bez końca....

Ale dzieci musza we wtorek poszaleć smile))
          • igaspr Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 05.12.05, 10:02
            Mozesz wyciac tez choinki z zielonego kartonu dac do przyklejania takie
            konfetii z dziurkacza, niech robia choinke...oczywiscie mozesz uzyc tez ozdob z
            punchera.Dla starszych : moga owijac w papier pudelka od zapalek i robic takie
            male prezenciki na choinke.
            Jak mi jeszcze cos wpadnie do glowy to napisze
            • jaroosi Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 05.12.05, 11:37
              A może upieczecie pierniczki?
              Ja włąśnie w tym roku planuję piec pierniczki z moim 2,5 letnim synkiem.
              Kupiłam foremki o różnych światecznych kształtach i myślę, ze bedzie super
              zabawa, jak Oskarek będzie sam wycinać ciasteczka, potem zdobić lukrem itd.
              Zrobie dziurki, potem Osik pomoże przeciągać sznureczki a na koniec ubierać
              choinkę.
              A tak na marginesie to spore wyzwanie dla mnie, bo jeszcze nigdy nie piekłam
              pierników i mam nadziję, że ciasto mi wyjdzie, a synuś będzie miał z czego
              wycinać.....:-p
              • gaja_07 Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 06.12.05, 19:15
                Zrobiłam anioły z masy papierowej wink miałam tylko jedną wyborczą (ale ile to
                paieru)
                anioły wyszły przednie, dzieciaki miały też dziś Mikołaja ale część baaaardzo
                się zaaangażowała

zrobiłam anioły, powycinałam dziurki - aureolki, pomalowałam uni-gruntem (takim
                do malowania gruntów na płótnie, do maloeania wziełam farby złotą i srebrną
                wyciełam też serduszka z grubego kartonu i dzieci też przykleiły skrzydła
                aniołkom a na skrzydła róznololorowe pióra smile))))

dziękuję wszystkim....
                za tydzień robię z dzieciakami pierniczki....
                zaraz otworzę o tym wątek smile
                lub wymieniajmy przepisy na ciasto tutaj smile
                • jaroosi Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 06.12.05, 19:23
                  Droga gaja_07,
                  jako pierwsza podam przepis na pierniczki, z którym zapoznałam sie na tut.
                  forum. Nie jest to mój przepis i mam nadzieję, że właścicielka nie oskarży mnie
                  o kradzięz praw autorskich. Z góry przepraszam, ze nie podaję nicku, ale
                  skopiowałam sam przepis...
                  W wątku podano cyt:
                  Puszyste pierniczki miękkie już następnego dnia po upieczeniu (a czasem nawet
                  od razu).

2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
                  1 jajo
                  3/4 szklanki cukru pudru
                  czubata łyżka miodu
                  1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dla mnie najlepsza jest Kotanyi)
                  1 łyżeczka sody oczyszczonej
                  2,5 dag drożdży
                  2,5 dag miękkiego masła

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
                  Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą,
                  przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu),
                  jajko i masło, wyrobić dokładnie.
                  Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze
                  są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej
                  się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt
                  długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie.

Ja mam zamiar zrobić je jutro, nie ze wzgledu na wymagany czas przed świętami,
                  bo ten nie jest w przepisie wymagany, lecz dlatego, ze nigdy nie robiłam
                  pierniczków. Będzie to więc zarówno mój debiut jak i mojego synka. Chce
                  spobowac wcześniej, aby nie zniszczyć tych "oficjalnych na choinkę".
                  • gaja_07 Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 07.12.05, 07:58
                    Ja robiłam w zeszłym roku ale bez sody i drożdzy, był natomiast proszek do
                    pieczenia....
                    pamiętaj o dziurkach na ozdobach bo potem jak są pierniczki bardzo kruche to
                    można złamać dzieło a dziury jak nie ma tak nie ma smile

musze odnaleźć mój przepis
                    musze kupić foremki

pozdrawiam
                    • jaroosi Re: ozdoby choinkowe dla dzieci 3-5lat 07.12.05, 08:34
                      Poszukaj przepisu, poszukaj i podziel się nim ( jeśli możesz ). Dzieki za
                      sugestię w sprawie dziurek , faktycznie zrobię przed pieczeniem i mam nadzieje,
                      ze wyjdą i bedzie co wieszać na choinkę smile)
                      gaja_07 doradź jeszcze w sprawię samego pieczenia. Blaszka, na której będę piec
                      ma być posmarowana tłuszczem, czy wyłożona pergaminem, a może jedno i drugie???
                      Kurcze jeszcze nigdy nie piekłam ciasteczek, zawsze tylko sernik i pyszny tort
                      makowy. Mąz każdego roku sie o niego dopomina, a w zeszłym roku to już był
                      szczyt wszystkiego. Jeden tort na święta, a na sylwestra musiałam szybko piec
                      drugi bo zabrakło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka