Dodaj do ulubionych

medium opozniajace

11.03.06, 23:29
Czytalam, ze uzywacie przy cieniowaniu medium opozniajace. Domyslam sie, ze
jest to cos co powoduje wolniejsze wysychanie farby. Pytalam o cos takiego w
sklepie hobbystycznym ale pani nie wiedziala co to jest (ona zajmuje sie
haftem i robieniem kartek i na te materialy kladzie nacisk). A moze ja po
prostu stojac cienko z jezykiem nie umialam dobrze wytlumaczyc o co mi
chodzi.Podajcie mi prosze angielska, niemiecka lub innojezyczna nazwe takiego
medium opozniajacego. Pani zapowiedziala, ze jak bedzie miala nazwe to mi
zamowi.
Aby byc skromnym trzeba miec z czego.
Obserwuj wątek
    • loriaan Re: medium opozniajace 12.03.06, 00:32
      chodzi ci o medium pittorico.. ja uzywam firmy stamperia, bardzo dobresmile
    • tijgertje Re: medium opozniajace 12.03.06, 00:51
      Grazynko, ten sam problem mamsad Dziewczyny, powiedzcie, jak sie to dziadostwo po angielsku nazywa, bo inaczej nie wybrniemy. U nas niet ani stamperii, ani TO-DO, ani Maimerii, czy jak to sie zwie... Jedyna znajoma nazwa z forum to dla mnie krak Rayer i patyna Talensa, ktorych to szczesliwa posiadaczka jezdem. NAwet o proszku do wypelniania spekan w moim sklepie pani nie slyszala. Ale wcisnela mi barwnik w proszkusmile
    • antiquedeco Re: medium opozniajace 12.03.06, 12:07
      W moim katalogu pisza tak:
      the pictorial medium decoupage
      delays the drying of the colours, especially on glass and ceramics, making
      possible the utmost graduality of the tonings, which appears very pleasant. As
      the Medium is white it is necessary to know, that it lightens up the colours
      for some tones.

Pozdrowienia
      • k_izydorczyk Re: medium opozniajace 12.03.06, 13:36
        Może ja pomogęwink
        Z DecoArtu jest medium opóźniające, jego nazwa włoska to Medium Ritardante (po
        angielsku retard=opóźniać) i Easy Float (w tłumaczeniu mniej więcej=łatwe
        rozprowadzanie)-odpowiednik naszego laserunkowego mediumsmile
        Pozdrawiam po dłuższej nieobecnościbig_grin
        • ewana3 Re: medium opozniajace 12.03.06, 14:06
          ja używam medium -opóźniacz do farb akrylowych naszej polskiej firmy SINUS,
          kupiłam w sklepie dla plastyków za 8 zł 200ml i jestem zadowolona, nie jest
          taki złysmile
          pozdrawiam
          • loriaan Re: medium opozniajace 12.03.06, 14:14
            hmm ja tez uzywam takiego.. ale mój nie jest opóźniający tylko zwykły do
            akryli, który rozrzedza farbe i chroni przed uvsmile
            • k_izydorczyk Re: medium opozniajace 12.03.06, 14:22
              Ja używam równie medium laserunkowego Astry i też jestem bardzo zadowolona,
              cena koło 4,50zł za 150ml, ale pytanie dotyczyło obcojęzycznych nazw mediów do
              cieniowaniasmile
    • hanula Re: medium opozniajace 23.04.06, 22:08
      > Podajcie mi prosze angielska (...) nazwe takiego
      > medium opozniajacego.

Ja mam dwa. Jedno nazywa się "Brush'n'Blend Medium Extender". Drugie nazywa się "retarder", jeszcze go nie wypróbowałam, ale sądząc po nazwie jest to właśnie opóźniacz.
      • paula29 Re: medium opozniajace 24.04.06, 11:41
        retarder - z łac. opóźniacz
      • hanula Re: medium opozniajace 25.04.06, 01:06
        > Ja mam dwa. Jedno nazywa się "Brush'n'Blend Medium Extender". Drugie nazywa
        > się "retarder", jeszcze go nie wypróbowałam, ale sądząc po nazwie jest to
        > właśnie opóźniacz.

OK, no to wypróbowałam. "Retarder" jest gęsty, ma konsystencję żelu, opóźnia wysychanie farby, ale nie zmienia jej konsystencji ani koloru. "Extender" jest płynny, opóźnia wysychanie farby i rozrzedza ją, nadaje jej przezroczystość. Albo to są dwa różne rodzaje opóźniacza, albo jedno to opóźniacz, a drugie medium laserunkowe. Nie wiem, bo mi polska terminologia szwankuje.
        • emilia13 Re: medium opozniajace 25.04.06, 17:59
          Moim zdaniem jest własnie tak: jedno to opóźniacz, drugie medium laserunkowe.
          podobny podział ma Talens: retarder (opóxniacz) i akrylic medium matowe lub z
          połyskiem (medium laserunkowe). Z tanich całkiem dobre medium ma tez Hergon,
          łączące cechy poóźniacza i medium laserunkowego, nadaje farbie transparentność,
          jednocześnie wydłużając czas jej wysychania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka