kas2 09.10.06, 12:54 hej Mam werniks ale nie pęka robię wszystko jak trzeba i nic ani pół pęknięcia, jakich Wy używacie werniksów interesuje mnie technika farba werniks pękający farba nic prostszego Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monique1975 Re: nie pęka mi 09.10.06, 14:05 witam, ja używam Crackle Medium firmy TO-DO. Farba na nim zawsze pęka Odpowiedz Link
lola211 Re: nie pęka mi 09.10.06, 16:28 Rozumiem, ze uzywasz lakieru jednoskladnikowego? Odpowiedz Link
athropos Re: nie pęka mi 09.10.06, 17:39 Może najpierw napisz jakiego werniksu Ty używasz i opisz, co rzeczywiście robisz. Lakier jednoskładnikowy pęka bardzo ładnie, naprawdę ciężko tu coś popsuć Odpowiedz Link
kas2 Re: nie pęka mi 10.10.06, 11:11 teraz nie pamiętam nazwy ale kupowałam w sklepie dla plastyków coprawda pisze aby uzywac z werniksem patyjacym czy ós lub postarzającym, ale pytałam sprzedacę i powiedział ze nie trezba i jak im wierzyć??? Chciałam zastosować technikę frba np jasna werniks i na to ciemna(chyba w takiej kolejności)i powinny się ukazać te jasne pęknięcia na ciemnej farbie tak??? Odpowiedz Link
narendil Re: nie pęka mi 10.10.06, 12:02 Mi się raz zdarzyło pomylić i uzyć werniksu pekajacego maimeri w roli cracka jednoskładnikowego. Owszem, popekał. Trwało to około kilku dni. Z początkowej złości, że nie wychodzi schowałam deseczke do szafki. Po paru dniach wyjęłam i ujrzałam spękania A, używałam wtedy wyłącznie farby z budowlanego i barwników. Odpowiedz Link
lola211 Re: nie pęka mi 10.10.06, 12:46 Masz werniks 2 skladnikowy, a chcesz go zastosowac jak 1 skladnikowy krak.Stad problem z pekaniem. Odpowiedz Link
nieistotne74 Re: nie pęka mi 13.10.06, 05:48 Jeśli pisze żeby użyć z werniksem patynujacym to tak trzeba (posiadasz step 2)... musisz nabyć werniks patynujący najlepiej tej samej firmy. Kładziesz wówczas najpierw werniks patynujący, czekasz aż przeschnie, tzn palec będzie czuł lepkość składnika ale ów składnik nie pozostawi śladu na palcu, następnie werniks pękający.. i czekasz kilka do kilkunastu gdzin. Powinny pojawić się spękania. wypełniasz je proporiną lub bitum. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link
krystyna_54 Re: nie pęka mi 11.10.06, 14:26 Ja chyba miałam ten sam - speknięć zero ,testowany wielokrotnie w przeróżnych kombinacjach z werniksem postarzajacym włącznie.Pamietam,że "kreatywna" działała z tym krakiem i nie miala problemów .Może natrafiłyśmy na tą samą partię??? Odpowiedz Link
5amazonka Re: nie pęka mi 13.10.06, 11:22 Dziewczyny ja używam werniksu postarzającego (patynującego) i pękającego Maimeri.Pokażę co wyszło tylko muszę wypęłnić spękania. Odpowiedz Link