Dodaj do ulubionych

Kwas do szkła

10.11.06, 18:45
Drogie forumowiczki,a czy wy czasem nie wiecie gdzie kupić taki kwas w
ilościach hobbystycznych aby matowić wyroby ze szkła,można tym cudem wypalać
różne fajne wzory.Widziałam takie prace i sama chciałabym spróbować.Wiem,że
po włosku to się nazywa pasta acida satinatura vetro.Niektóre z was są
plastyczkami i na pewno wiedzą o co mi chodzi,a może wystarczy jakiś normalny
kwas tylko stężony.Z góry dziękuję za odpowidzi.
Obserwuj wątek
    • gohat Re: Kwas do szkła 11.11.06, 15:45
      Jeżeli jesteś z W-wa to w sklepie "Barbara" na ul Mazowieckiej jest preparat do
      wytrawiania szkła w ilości hobbystycznej. Nie pamietam z jakiej jest firmy ale
      mogę sprawdzić i później dodać. Polecam jest świetna zabawa z wytrawianiem.
      • naretka Re: Kwas do szkła 12.11.06, 16:27
        Bardzo dziękuję za odpowidz,niestety nie jestem z Warszawy ale byłabym
        wdzięczna za więcej szczegółw łącznie z ceną.Widziałam takie różne wytrawiane
        rzeczy i bardzo mnie zachwyciły,wiem że są również specjane szblony.
        • kasia.z Re: Kwas do szkła 13.11.06, 15:37
          Nie wiem jakie motywy chcesz wytrawić, ale można użyć wzorów do haftu richeriu
          (czy jak to sie pisze). Wiem, że tata robił kiedyś stolik z wytrawioną
          "serwetką" i właśnie szblon byl robiony na podstawie haftu.
          Kasia
          • naretka Re: Kwas do szkła 13.11.06, 18:19
            Dzięki kasia.z wypróbuje ten sposób.Wszystko zaczęło się od tego,że na
            wakacjach znalazłam się w okolicach Lecco we Włoszech,tam na nie niedzielnym
            spacerze odkryłam wystawę ciągnącą się przez jakiś kilometr,gdzie na stolikach
            były wystawiane prace wszelkiego rękodzieła.To było coś niesamowitego oglądać
            taką ilość prac w jednym miejscu.No już nie wspomnę jakie były piękne,niektórzy
            artyści pracowali na oczach oglądających i kupujących.Ceny zdekupażowanych
            dzieł szok.Widziałam jedną panią,która szkło:talerze,patery dzbany nie tylko
            dekupażowała ale także wytrawiała i niektóre wytrawienia wypełniała farbkami.Te
            wytrawienia miały swoją strukturę niraz głęboką w zależności od rodzaju
            pasty.Naprawdę piękne,chciałabym spróbować.A tu ciekawostka może bardziej dla
            tych którzy robią biżuterię,we Włoszech jest masa,nowość która nazywa się Soft
            Glass jest to rodzaj szklanej masy plastycznej w wielu kolorach z której można
            formować co kto chce.
    • gohat Re: Kwas do szkła 16.11.06, 15:29

Preparat wuytrawiający firmy IDEA. Oni posiadaja też szablony. Nakleja się je
      jak kalkomanie na wilgotna powierzchnie szkła a następnie po wytrawieniu zmywa
      razem z preparatem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka