17.11.06, 12:25
Mam pytanie do osób, które stosowały tę technikę. Czy koniecznie trzeba
posiadać plat podświetlany? czy trudno się pracuje tą metodą? jaki należy
mieć podstawowy sprzęt i najlepiej jaki rodzaj papieru? Dzięki z góry za za
udzielenie mi odpowiedzi. Pozdrawiam M.
Obserwuj wątek
    • fusiaf Re: EMBOSSING 17.11.06, 13:01
      Zamiast blatu możesz zastosować okno... tzn. położyć szablon z kartką na szybie
      i wytłaczać (ale to tylko za dnia wink ). Papier musi być z tych grubszych (np.
      już na bristolu wychodzą ładnie motywy). Cieńszy może się przerwać, a poza tym
      widać na nim ślady po kulce do wytłaczania. Zamiast profesjonalnego narzędzia
      do wytłaczania - dłutka kulkowego - możesz użyć wypisanego długopisu z grubszym
      wkładem - ja używam Bic'a . Niestety szablonów nie da się niczym zastąpić, z
      reguły wykonane są na blaszce - muszą mieć "grubość". Sama metoda jest
      dziecinnie prosta. Powodzenia!

Pozdrawiam
      Agnieszka
      --
      Rowery2
    • gkacha Re: EMBOSSING 17.11.06, 20:43
      Ja też nie używam podświetlanego blatu i w ciągu dnia wytłaczam na oknie (tzn.
      na szybie). Wieczorem niestety tak się nie da i wymyśliłam inny sposób: małą,
      prostokątną szybkę kładę na dwa stosiki książek, między te stosiki, pod szybkę
      kładę płaską lampkę lub po prostu żarówkę w oprawce i włączam do prądu. W ten
      sposób powstaje prowizoryczny pulpit (co najmniej 50 zł zaoszczędzone).
      Życzę przyjemności podczas wytłaczania (ja to bardzo lubię....)
    • kopcia28 Re: EMBOSSING 18.11.06, 15:13
      Dzięki wielkie za odpowiedzi i podpowiedzi. Właśnie wczoraj złożyłam zamówienie
      na dwa szablony i dłutko kulkowe. Prowadze w szkole zajęcia z ergoterapii i
      muszę ciągle szukać nowych wmiarę prostych technik plastycznych. pracuję z
      dziećmi niepełnosprawnymi i techniki muszą być w miarę proste. Jak tylko
      przyjdą moje zakupy i wypróbuję nową metodę to odezwę się i podzielę się z wami
      moimi doświadczeniami. Dziękuję i pozdrawiam M.
      • civi1 Re: EMBOSSING 24.11.06, 11:32
        Dłuto kulkowe: przyrząd do wypełniania plombą zembów, w sklepie dla medyków
        około 4 zł.
        blat.... szyba połozona na 2 stosikach ksiazek i lampa od spodu (ie mdleja ręce)
        szablon: najpierw motyw wydrukowany z netu na papierze, potem wycięty z bardzo
        sztywnej teczki ( nie wiem czy jescze takie sa, ale ja mialam w domu stare,
        sztywne grube na 1.5mm bo folia od bindowania za cienka i za wiotka. przedtem
        wycinałam szablony z tektury, ale niestety przy malenkich wzorkach sie nie
        dawało. np roze wychodziły sliczne i na kilkanascie razy szablon wystarczął. tak
        wiec całkowity nakłąd finansowy z mojej strony wyniósł około 5 zł ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka