bedada 24.11.06, 08:45 Chciałabym zakupić takie urzadzenie. Czy ten się nadaje? www.allegro.pl/item144863920_pistolet_wyciskacz_do_kleju_na_goraco_30w_klej.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilekobietamalat Re: Pistolet do kleju na gorąco 24.11.06, 12:06 lepiej idz do praktikera albo castoramy albo tego typu sklepu i sama podotykaj. mam w domu 3 'gluciarki' dwie sa super, trzecia jest taka jak na zdjeciu i niestety trzeba klej popychac palcem, jakis blad w konsturkcji) tez sie da uzywac ale trudniej Odpowiedz Link
bedada Re: Pistolet do kleju na gorąco 24.11.06, 13:24 Dzięki za odpowiedź. Wybiorę sie do castoramy. Odpowiedz Link
magicznaoctava Re: Pistolet do kleju na gorąco 24.11.06, 15:33 Pistolet kupisz w każdym hipermarkecie typu Tesco czy Carreforur, Geant itp. Sama tam kupuję. Jeżeli chodzi o cenę to nie warto wydawać na niego dużo kasy, bo każdy się po jakimś czasie psuje (chyba, że kupisz profesjonalny budowlany, ale on jest drogi). Jeżeli bęDziesz przyklejać małe i drobne rzeczy, to kup najmniejszy, gdyż krople kleju są duże z dużych pistoletów i trudno przykleić np. mały koralik. pozdr. ASKET Odpowiedz Link
kargulca Re: Pistolet do kleju na gorąco 10.12.06, 12:21 czy ten klej z pistoletu klei wszystko do wszystkiego jak np Magic ? i czy np da się nim poprzyklejać do pomalowanej farbą bombki sizal i różne koraliki ? dz za odp ! Odpowiedz Link
magicznaoctava Re: Pistolet do kleju na gorąco 10.12.06, 17:09 nie wiem jak klei Magic, ale klej na gorąco jest dobry do przyklejenia wielu elementów, np szklanych koralików do skrzynki czy suchych kwiatów do wstążki. Łatwo jest także usunąć klej z powierzchni. Po wyskchnięciu robi się skorupka, która przy mocniejszym pociągnięciu łatwo schodzi. Bardzo drobnych elementów się raczej nie przyklei, ponieważ kropla kleju z dozownika jest dość duża (nawet przy najmniejszym pistolecie) i bardzo szybko schnie, nie dając dużej możliwości poprawy przyklejanego elementu. Klej na gorąco jest stosowany powszechnie we florystyce- wiązankach i bukietach kwiatowych, więc jest dość mocny. Odpowiedz Link
martas76 Re: Pistolet do kleju na gorąco 10.12.06, 21:59 Ja mam dokladnie taki jak na zdjęciu i działa dobrze Odpowiedz Link
balsaminka pomoge Wam 11.12.06, 12:36 Różnorodność producentów tego typu pistoletów, na naszym rynku jest ogromna. Począwszy od chińskich produktów z firmy Topex a kończąc na profesjonalnych pistoletach Steinela. Są oczywiście bezfirmowe, ale nimi nie ma co sobie głowy zawracac. Bo albo będzie działał albo nie. Albo się rozsypie od razu, albo spali. Standartowy rozmiar klejów to fi 11,2mm i na to trzeba zwrócić uwagę przy zakupie pistoletu, by potem nie latać i nie szukać sztyftów pasujących. Zacznijmy od Topexu (dostępny we wszystkich supermarketach i to nie tylko budowlanych).Można go już kupić za 10 zł ale...Jeżeli ktoś chce naprawdę go używać w miarę często niech poszuka czegoś lepszego. Wspomniałam o Steinelu tylko dlatego że to najstarszy producent tego typu urządzeń. Z tego co się orientuje w tej chwili robią trzy modele. Najmniejszy dla takich rękodzielników jak ja ( weekendowych) można już kupić za 45 zł. Średni...Bardzo dobra jakość czas rozgrzewania 7 minut i bardzo lekki...Można go już kupić za jakieś 80 zł Najdroższy...Dla tych którzy kleją "wyczynowo", z podstawka podtrzymującą temperaturę i z dużą siłą tłoczenia (niektórzy określają go mianem budowlanym ale on nie ma z tym nic wspólnego)..Niestety drogi około 350zl Wiec wybór jest A teraz przejdźmy do klejów: Pisałam o tym że powinno się zwrócić uwagę na średnicę „laski”, powod?..Latwosc nabycia. Pamiętajcie fi 11,2 lub 11mm. Jak je rozróżnić który do czego? Prawie każdy szanujacy się producent oznacza swoje kleje kolorami. Stało się to ogólnie rozpowszechnione. Tak wiec: Kolor przeźroczysty – klej uniwersalny który schnie około 15-20 sekund Kolor mleczny – klej do ceramiki. Czas wiązania 15-20 sekund Kolor biały – typowy do elektroniki. Wiąże w 5-6 sekund Kolor lekko żółty – do drewna i kartonu- czas wiązania 5-8 sekund To tyle co zapamiętałam ze szkolenia A jeszcze cos pamiętam…. Otóż to nie jest tak ze „budowlany” (czyli ten mocny) ..jak go ktoś tutaj określił…… daje duże krople…to nieprawda…bo wszystko zależy od końcówek które się nakręca na pistolet. Można nawet założyć płaską. Mam nadzieję, że chociaż trochę Wam pomogłam. Pozdrawiam i życzę miłego klejenia Balsaminka Odpowiedz Link
balsaminka Re: pomoge Wam 11.12.06, 12:38 zapomnialam dodac ze inne kolory a jest ich sporo to oznaczenie klejow uniwersalnych...ale o nich niewiele wiem i producenci nie podaja czasu wiazania takiego kleju Odpowiedz Link