Dodaj do ulubionych

bigle srebrne i próba 925

28.01.07, 19:27
jak to jest, że kolczyki srebrne, a wiele osób i tak narzeka że swędzą przy nich uszy, mnie np też (sprawdzam wszystkie bigle jakie przejdą przez moje ręce). We wszystkich sklepach netowych, do których dotarłam proponuja tylko bigle z próbą 925.
Posiadam zbyt małą wiedzę, więc Was pytam. czy jest to wina próby czy oszustwa na srebrze? Podpowiedzcie mi. byłabym też wdzięczna za wszelkie adresy, które poszerzyły moją wiedze z tej dziedziny. Nie wiem jak mam się z tego problemu swędzenia po srebrze tłumaczyć tym, którzy korzystają z mojej pasji robienia biżuterii.

będę wdzięczna za wszelkie wskazówki
Obserwuj wątek
    • beti361 Re: bigle srebrne i próba 925 30.01.07, 21:16
      Uczulenie na srebro - nie ma nic wspólnego z próbą srebra !!
      Rada - aby nie uczulać uszów - odizoluj metal od ciała np. powlekając ten
      odcinek co jest w uszku - farbą lub lakierem do paznokci smile
    • jadwiszka Re: bigle srebrne i próba 925 30.01.07, 21:22
      a nie, jesli na inen rzeczy ze srebra nie masz uczulenia a nagle na te bigle
      masz tzn ze nie sa w pelni srebrne tylko posrebrzane.
      wiem cos o tym bo na srebro uczulenia nie mam, tak jak i na złoto, a
      napozostałę wszystko co metalowe....masakra
      i tak sie tez zdazylo - dostałam od kogos łańcuszek, ktory został kupiony jako
      srebrny, w ciagu pol godziny dorobilam sie wielkiej rany na dekoldzie i karku,
      poszlam do złotnika, pytam co to cholera jest, okazalo sie ze to niby srebro
      proby 925 to jakis badziew posrebrzony. przez 2 tyg jechalam na masciach ze
      sterydami zeby doprowadzic sie do nieswedzacego stanu.
      po porstu trzeba mocno uwazac co sie kupuje. a moim zdaniem bigle po porstu
      oszukane, czyli srebrzone a nie srebrne.
    • radolo22 Re: bigle srebrne i próba 925 30.01.07, 22:20
      Uczulenie na kontakt z wyrobami srebrnymi nie jest spowodowane bezposrednio
      proba, czyli zawartoscia czystego srebra!!! Uczulamy sie najczesciej na inne
      niz srebro metale zawarte w tym 925-probowym stopie. Na przyklad nikiel albo
      chrom. W domowych warunkach nie mamy mozliwosci sprawdzenia zawartosci stopu
      srebra, wiec pozostaje test "na swedzenie". Za to - jak juz sie trafi
      na "zdrowe" srebro - trzeba sie go trzymac!
      Ja uczulam sie na srebra naprawde najwyzszych prob i to zarowno w uszach jak i
      na szyi. Odkad robie bizuterie jeszcze na zaden z wlasnych wytworow uczulenia
      nie doswiadczylam. Bigle wywijam sama z drutu z Hopei. W podobny sposob
      powstaja zapiecia do bransoletek (federingi do naszyjnikow musze kupowac
      gotowe, bo jakos mi nie wychodza big_grinDD).
      Pozdrawiam.
      Ola
    • agaa_p Re: bigle srebrne i próba 925 05.02.07, 14:12
      dzięki dziewczyny naczytałam się już troche o tym całym probiernictwie

a może macie jakieś sprawdzone sklepy z biglami i zapięciami, które na pewno nie zawierają stopu niklu?

a z tym lakierem to sprytny myk smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka