gretagarbo 25.03.08, 11:39 Witam wszystkich serdecznie. Moze ktos zna przepis na paper mache, albo odesle mnie do jakiegos artykulu na ten temat. Chcialabym zrobic mebel i potem dopiero zdecoupagowac go. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lejdik Re: papier mache 25.03.08, 21:49 prosze bardzo www.papier-mache.eu/Papier-Mache/Przepisy/Papier-Mache-Przepisy.html Odpowiedz Link
gretagarbo Re: papier mache 26.03.08, 07:11 Serdecznie dziekuje. Pomyslalam sobie, ze ktos moze ma jakis wyprobowany przez siebie pomysl na mase papierowa. Odpowiedz Link
iskierka02 Re: papier mache 05.04.08, 22:14 gretagarbo napisała: > Serdecznie dziekuje. Pomyslalam sobie, ze ktos moze ma jakis wyprobowany przez siebie pomysl na mase papierowa. Mój wypróbowany przepis na masę papierową: Podartą na kawałki gazetę (lub wytłoczki po jajkach) zalać wodą i gotować ok. 1 godz. Następnie zmiksować (dodając dużo wody), odsączyć na sitku. Dodać wikol i dość dużo kredy sypkiej (ze sklepu budowlanego). Dobrze wymieszać. Masa po wysuszeniu jest gładka, można przeszlifować papierem ściernym. Jeśli chcesz zrobić mebel to chyba lepsze będzie oklejenie modelu z kartonu paskami gazet. Klej to może być wikol wymieszany z wodą. Odpowiedz Link
tabita_1 Re: papier mache 01.04.08, 11:58 niedawno potrzebowałam pilnie masy papierowej a byłam akurat bez netu więc zrobiłam metodą "na oko". Wytłoczki z jajek i papier toaletowy pogotowałam z kwadrans, zostawiłam na 2 godziny otulone kocem aby masa nie wystygła, zmiksowałam,odcisnęłam, dodałam trochę soli (aby nie pleśniało) i garść najtanszego kleju do tapet (został mi z robienia masy solnej). Wyrobiłam papierowe ciasto ok 15min.,uformowałam kształt jaki był mi potrzebny, zostawiłam do wyschnięcia na kaloryferze. Wyszło dobrze.Masa była twarda, ciężka i nie do złamania. Powierzchnia była nieco chropowata,ale nawet pasowało to tamtego obiektu. Myslę, że gdybym wówczas miała więcej czasu wydłużyłabym poszczególne etapy(gotowanie i lezakowanie w cieple, miksowanie) aby uzyskać gładką masę. Odpowiedz Link
tabita_1 Re: papier mache 01.04.08, 12:03 oczywiscie gotowałam w wodzie a nie suche składniki Odpowiedz Link