Dodaj do ulubionych

ażurowe jajka

07.04.09, 22:08
widziałam gdzieś ażurowe pisanki, które wyglądały przepięknie. Nie mogę teraz
znaleźć żeby wam pokazać. Może ktoś zna tą technikę i może cokolwiek
podpowiedzieć. Teraz oczywiście już za późno i potrzebny jest odpowiedni
sprzęt [tylko jaki?]. Bardzo proszę o odpowiedź. Dodam tylko że nie chodzi
tylko o same nawiercane dziurki, tylko tak jakby wycinane wzory.
Obserwuj wątek
    • jadwiszka Re: ażurowe jajka 07.04.09, 22:22
      miniwiertarka z kompletem wierteł i róznych koncowek jest do tego
      potrzebna.
      np dremel
    • ryznar13 Re: ażurowe jajka 09.04.09, 22:38
      a może ktoś mnie poinstruować jak do tego się zabrać? Może ktoś robił takie pisanki?
      • lin_ka1 Re: ażurowe jajka 09.04.09, 23:03
        Ja zaczęlam, ale nie skończyłam. Próby okazały się zbyt czasochłonne
        przed świętami. Na pierwszy raz proponuję wydmuszki gęsie i tak jak
        mówi jadwiszka miniwiertarkę albo wiertarkę z miękkim przewodem z
        mini kamieniami i wiertełkami. Acha, strasznie pylą wiercone
        skorupki więc jakas wilgotna ścierka do przecierania tego
        wapiennego pyłu się przydaje. Skorupki gdy robisz ażurowy wzorek
        bardzo się kruszą. To jest diabelnie denerwujące jak masz większą
        połowę już zrobioną.... wrrrr
        • mangosia07 Re: ażurowe jajka 10.04.09, 17:12
          Tutaj jest mini kurs i dzieła mistrzyni, nie mogłam oczu oderwać od tych cudownych prac.
          sylwiaserwin.pl/content/pisanka-azurowa
          sylwiaserwin.pl/
          • ryznar13 Re: ażurowe jajka 10.04.09, 17:21
            bardzo, bardzo dziękuję. Teraz już wszystko wiem.
            • dzidaa Re: ażurowe jajka 10.04.09, 19:41
              jak dla mnie to zajebiste jaja picasaweb.google.com/monholeta/Jajka#
              • ryznar13 Re: ażurowe jajka 10.04.09, 23:00
                to już wyższa szkoła jazdy, o takich nie śmiem nawet marzyć. Już wiem na czym ta
                sztuka polega i kto wie? może w przyszłym roku jakiś prosty wzór spróbuje.
                Dzięki za podpowiedzi
                • k_izydorczyk Re: ażurowe jajka 14.04.09, 15:01
                  To ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze, że lepiej to robić na dworze, bo
                  inaczej pył po całej chałupie hula i zapewnione mamy generalne porządkiwink No i
                  trzeba kupić ze trzy razy większą liczbę jaj niż zamierzamy ozdobić, bo kruszą
                  się jak diabli, nawet jak się delikatnie z nimi obchodzi. Ale próbuj, bo efekty
                  są świetne!smile Wartosmile
                  • lin_ka1 Re: ażurowe jajka 14.04.09, 22:06
                    co racja to racja )))) ale jak ktoś nie ma domu? A swoją drogą
                    mam pytanie do znawczyń.... Ile orientacyjnie trzymacie wydmuszkę w
                    wybielaczu? I nie macie wrażenia, że skorupka w tym wybielaczu też
                    mięknie? Chyba,że to tylko moje wrażenia...
                    a jajco wreszcie skończłam. Ciekawe ile wydmuszek zepsuję za nim
                    będę zadowolona z efektu. jak je domaluje to się pochwalę, bo nie
                    ukrywam jestem po częsci z siebie zadowolona
                    • ryznar13 Re: ażurowe jajka 14.04.09, 22:24
                      to ja czekam na pokazanie jajka. Bardzo mi się podobają takie jajka, wiem że
                      jest to bardzo trudne, nie mam pojęcia czy podołam, być może już w połowie
                      pierwszego jajka szmyrgnę nim gdzie słońce nie dochodzi, ale chcę przynajmniej
                      spróbować. Nie marzę żeby zrobić bardzo wymyślne wzory, ale chociaż jakieś
                      proste. A jeżeli podtrzymacie mnie na duchu, skorzystam z wszystkich cennych
                      rad, to myślę że się uda, a jaki będzie efekt to zobaczymy w przyszłym roku.
                      Wszystkim dziękuję za odzew i jeżeli wam się coś jeszcze przypomni to mówcie, a
                      wszystko sobie zakoduję. Pozdrawiam serdecznie
                      • lin_ka1 Re: ażurowe jajka 15.04.09, 21:31
                        No i mam nowe doświadczenie smile Skorupka "podziurawiona" moczona w Ace cała noc
                        wytrzymuje tylko dotknięcie dłonią, Zdzieranie nierozpuszczonej błonki kończy
                        się katastrofą. A błonka w moim jajcu była niezniszczalna. I w związku z tym
                        mam pytanie do dekupażujących na gęsich wydmuszkach... Otóż... podejrzewam ,że
                        oczyszczacie jajko w środku przed zdekupażowaniem.... tylko jak to robicie?
                        Sposób z Ace po wczorajszej próbie do mnie nie przemawia, a jakoś to smierdzące
                        draństwo muszę ze środka usunąć. Tylko jak?
                        • ryznar13 Re: ażurowe jajka 15.04.09, 22:51
                          a czy te wydmuszki muszą być moczone w wybielaczu? Kurza wydmuszka wypłukana w
                          samej wodzie i wysuszona na kaloryferze nie zaśmierdzi się, a jak kupuje się
                          wydmuszki gęsie to już chyba są odpowiednio wyczyszczone, czy nie?
                          • lin_ka1 Re: ażurowe jajka 16.04.09, 19:06
                            moje niestety nie są doszorowane wrrrrr....
                            • jolu_s Re: ażurowe jajka 17.04.09, 00:10
                              niestety nie można ich moczyć przez całą noc, bo bardzo osłabia się skorupka.Ja
                              moczę najwyżej godzinę i sprawdzam co chwilę ,bo czasami błonka jest w środku
                              bardzo miękka i szybko się wypłukuje. Potem myję w ciepłej wodzie, suszę i
                              maluję dwa albo trzy razy przed reliefowaniem. Dobrze się sprawdza jako
                              utwardzacz lakier akrylowy.
                              • lin_ka1 Re: ażurowe jajka 17.04.09, 17:05
                                Jolu_s
                                a czy oczyszczasz je przed "dzierganiem " wzroków czy już po?
                                • jolu_s Re: ażurowe jajka 17.04.09, 22:14
                                  Oczywiście, że po "dzierganiu". Przed - wydmuszka ma za małe dziurki i trwałoby
                                  to bardzo długo, dodatkowo osłabiłaby się skorupka.Moje gęsie pękły mi tylko
                                  dwie na piętnaście, które wywierciłam.
                                  • lin_ka1 Re: ażurowe jajka 18.04.09, 19:40
                                    zazdroszczę Ci
                                    , ale od razu si przyznaję, że moje próby na razie wzawieszeniu
                                    co nie oznacza, że jutro się za nie nie wezmę. w końcu niedziela.
                                    Mężol na spacer, niech się dotleni, a ja do przyjemności wiercenia.
                                    Dzięki za wskazówki
                                    • aniaz4 Re: ażurowe jajka 11.02.10, 09:20

witam smile
                                      mam pytanie jakim wiertłem należy wiercić otwory? jaki kształt i rodzaj? i jaka
                                      jest technologia? dziurka przy dziurce czy rodzaj "przesuwania". Kupiłam
                                      wiertarkę i wczoraj spróbowałam.Najpierw spróbowałam wszystkie małe niby wierteł
                                      ka i żadne nie chciało wiercić, potem wzięłam wiertło podobne do "normalnych" i
                                      wierciło, ale ciężko. Zrobiłam pół kwiatka i wydmuszka gęsia pękła na pół.Proszę
                                      o porady bardziej doświadczonych. dziękismile
                                      • lejdik Re: ażurowe jajka 11.02.10, 16:08
                                        Kształt i rodzaj- dowolny, ale wiertło musi być diamentowe, przynajmniej ja
                                        takiego używam, ale to standardowe wyposażenie mini wiertarki. Nie tworzę
                                        skomplikowanych wzorów, ale zaczynam od dziurki i przesuwam wiertełko.
                                        • oliwka-24 Re: ażurowe jajka 13.02.10, 14:41
                                          to ja też coś dodam od siebiesmile po narysowaniu wzoru na jajku, robię
                                          dziurki we wszystkich miejscach gdzie planuję wywiercić skorupkę,
                                          przydaje się to przy bardziej skomplikowanych wzorach= mniejsze
                                          ryzyko pęknięcia skorupki gdy już pół jajka jest gotowegowink)
    • civi1 Re: ażurowe jajka 23.02.10, 12:26
      Wielkanoc tuż tuż,a ja mam ochotę na takie wydmuszki, ale gdzie kupić gęsie
      wydmuszki?
      • mangosia07 Re: ażurowe jajka 23.02.10, 21:18
        Już się pokazały na allegro.
        • decomea Re: ażurowe jajka 24.03.11, 20:37
          Wydmuszki gęsie można kupić też tutaj www.decoupart.pl/index.php?p2289,wydmuszki-gesie-10szt
    • aniaz4 Re: ażurowe jajka 13.04.10, 07:30
      Witamsmile już po świętach, dziękuje wszystkim za porady, pilnie ćwiczyłam i nawet
      coś wyszło, rodzina i znajomi byli zachwyceni, ja średnio- szczególnie z
      konturówki.Zauważyłam ,że wiertełka bardzo się zużywają, a to niby tylko jajko.
      Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka