Gość: nataliaa_ IP: *.wmc.net.pl 18.06.04, 18:44 mój adres to loginiaa@gazeta.pl, bardzo bym Was prosiła,o przesłanie mi swoich adresów,gdyż jako zdecydowana przeciwniczka wsiadania za kierownicą na % chciałabym Wam coś przesłać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
korky Re: Przepraszam, adresik proszę 18.06.04, 19:22 hmm mój chyba znasz korky@gazeta.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nataliaa_ Re: Przepraszam, adresik proszę IP: *.wmc.net.pl 18.06.04, 21:01 a czemu miałabym znać Twój? :)Już wysłałam,mam nadzieję,że otworzysz bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Przepraszam, adresik proszę 19.06.04, 04:38 Dostalem tego emaila, naprawde wstrzasajacy, taka piekna dziewczyna tak bardzo poszkodowana w wypadku spowodowanym przez nietrzezwego kierowce. Nie wiem jednak czy takie akcje wniosa cokolwiek, ten kto decyduje sie na siadanie po kilku glebszych za kolkiem, prawdopodobnie nie bedzie myslal o takich zdjeciach. W USA kazdy kierowca przylapany na prowadzeniu w stanie nierrzezwym kierowany jest na tzw. VIP (Victim Impact Panel), gdzie dla grupy kierowcow wypowiadaja sie przedtawiciele rodzin, ktorzy stracili kogos bliskiego w wypadku spowodowanym przez kierowcow pod wplywem alkoholu. Wypowiadaja sie tam rowniez kierowcy, ktorzy po pijanemu spowodowali taki wypadek. Cale przedsiewziecie daje do myslenia, bo pokazywane sa zdjecia zabitych jak rowniez ich rodzin i scen z wypadkow. Wielu uczestnikow takich spotkan twierdzi, ze daje to naprawde wiele do myslenia. Jednak statystyki w USA pokazuja, ze ok. 50% raz przylapanych na prowadzeniu po alkoholu wpada przynajmniej po raz drugi. W USA druga jazda w stanie upojenia jest trakrowana jako przestepstwo karane do 3 lat wiezienia (pierwsze jako wykroczenie przeciw prawu z kara maksymalna do 1 roku wiezienia). Przepisy zaostrzaja sie z roku na rok, ale i tak w porownaniu do POlski sa liberalne, bo dozwolona zawartosc alkoholu to 0.8 promila. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: Przepraszam, adresik proszę 19.06.04, 05:47 coz mam takie zdjecie w domu osoby ktora zginela w wypadku spowodowanego przez pijanego kierowce-to moja ciotka,moj ojciec tez tak zginal ale zdjecia powypadkowego nie ma za to pamietam jego cialo i to auto pokiereszowane........dla kazdego kto zabil w wypadku po pijaku-pol zycia przynajmniej wiezieniu! amen! Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Przepraszam, adresik proszę 19.06.04, 06:08 w USA problemem jest to, ze jednak cos mozna wypic i jechac. To powoduje, ze ciezko przestac i dlatego jest tam tyle przypadkow DWI (Driving While Influenced). Inna sprawa jest taka, ze policja nie od razu kaze dmuchac w tester, a daje test na trzezwosc, np. powiedziec alfabet, albo przejsc sie po prostej linii. tol jest bardziej sprawiedliwe, bo czasami poziom alkoholu we krwi nie swiadczy jeszcze o upojeniu. Ale i tak praktycznie wszyscy ktorzy udaja sie wieczorem do baru wracaja samochodem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nataliaa_ Re: Przepraszam, adresik proszę IP: *.wmc.net.pl 19.06.04, 22:41 andy,chcę wierzyć,że takie akcje w czymś pomogą.Jeśli osoba siadająca za kółkiem nie będzie mysleć o tych zdjęciach,to mam nadzieję,że ktoś widząc wsiadającego nietrzeźwego przypomni je sobie i coś zdziała w tej sprawie. Ps.Koleżanka mi powiedziała,że dziewczyna ta ma mieć operację (miała?)i mieli jej przeszczepić twarz jakiejś zmarłej dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Przepraszam, adresik proszę 20.06.04, 16:40 W niektorych stanach (a moze jedynie hrabstwach) byl projekt zeby przy zatrzymaniu nietrzezwego kierujacego karac rowniez pasazera, za przyzwolenie i jazde z pijanym. Jesli chodzi o ta twarz to mam nadzieje ze to chociaz troche pomoze. Robiac prawko w USA mozna wyrazic zgode na oddanie organow w przypadku smierci. Wg mnie ten program to doskonaly pomysl, sam sie podpisalem pod tym, przyslali mi troche informacji ile osob oczekujacych na przesczepy dzieki temu zyje. Prawde mowiec nie slyszalem o przeszczepach twarzy, ale czesto pobieraja od ofiar serca, nerki, watroby a nawet oczy czy kciuki. Brutalne, ale potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś