Dodaj do ulubionych

Wróci województwo

29.05.02, 10:32
Do laski marszałkowskiej wpłynął projekt ustawy o powołaniu do życia
województwa środkowopomorskiego. W klubie parlamentarnym SLD zapanowała
konsternacja.

Autorem projektu jest poseł koszalińskiego SLD Edward Wojtalik. Poparło go 19
parlamentarzystów z SLD (m.in. Ryszard Ulicki z Koszalina, Zofia Wilczyńska z
Połczyna Zdroju, Jan Sieńko i Władysław Szkop ze Słupska) oraz 13 posłów z PSL
(m.in. Waldemar Pawlak i Zdzisław Podkański).

Projekt zatytułowano "Ustawa o zmianie ustawy z 24 lipca 1998 r. o wprowadzeniu
zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa". Niezbędne do
powołania 17. województwa poprawki zmieściły się na jednej stronie. Zawarto je
w dwóch punktach. Pierwszy stanowi, że "z dniem 1 stycznia 2004 r. tworzy się
województwo środkowopomorskie", z Urzędem Wojewódzkim w Koszalinie i Urzędem
Marszałkowskim w Słupsku. Punkt drugi to miejsce na datę wejścia w życie
poprawionej ustawy z lipca 1998 r.

Uzasadnienie projektu spisano na czterech stronach. Wnioskodawcy powołują się
na konstytucję (która mówi o tym, że o podziale terytorialnym RP powinny
decydować więzi społeczne, gospodarcze lub kulturowe) oraz na wyniki badań
społecznych (wynika z nich, że 73 proc. mieszkańców regionu Koszalina i Słupska
chce własnego województwa).
Obserwuj wątek
    • Gość: umk__historia Szczegółowiej .... IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 29.05.02, 13:39
      Kontrowersyjny projekt ustawy o Środkowopomorskiem(29-05-02 01:00)

Do laski marszałkowskiej wpłynął projekt ustawy o powołaniu do życia
      województwa środkowopomorskiego. W klubie parlamentarnym SLD zapanowała
      konsternacja.

Autorem projektu jest poseł koszalińskiego SLD Edward Wojtalik. Poparło go 19
      parlamentarzystów z SLD (m.in. Ryszard Ulicki z Koszalina, Zofia Wilczyńska z
      Połczyna Zdroju, Jan Sieńko i Władysław Szkop ze Słupska) oraz 13 posłów z PSL
      (m.in. Waldemar Pawlak i Zdzisław Podkański).

Projekt zatytułowano "Ustawa o zmianie ustawy z 24 lipca 1998 r. o wprowadzeniu
      zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa". Niezbędne do
      powołania 17. województwa poprawki zmieściły się na jednej stronie. Zawarto je
      w dwóch punktach. Pierwszy stanowi, że "z dniem 1 stycznia 2004 r. tworzy się
      województwo środkowopomorskie", z Urzędem Wojewódzkim w Koszalinie i Urzędem
      Marszałkowskim w Słupsku. Punkt drugi to miejsce na datę wejścia w życie
      poprawionej ustawy z lipca 1998 r.

Uzasadnienie projektu spisano na czterech stronach. Wnioskodawcy powołują się
      na konstytucję (która mówi o tym, że o podziale terytorialnym RP powinny
      decydować więzi społeczne, gospodarcze lub kulturowe) oraz na wyniki badań
      społecznych (wynika z nich, że 73 proc. mieszkańców regionu Koszalina i Słupska
      chce własnego województwa).

Kiedy projekt wejdzie pod obrady Sejmu? - Marek Borowski jest przeciwnikiem
      Środkowopomorskiego, a jako marszałek Sejmu ma on swoje sposoby, by jak
      najdłużej przechować niechciany dokument w głębokiej szufladzie - uważają
      parlamentarzyści lewicy, którzy nie podpisali się pod projektem.

sibi

Dla Gazety

Edward Wojtalik, poseł SLD z Koszalina

W kampanii wyborczej część ugrupowań politycznych obiecywała mieszkańcom
      Koszalina i Słupska walkę o nowe województwo. Minęło kilka miesięcy, a między
      Gdańskiem a Szczecinem wciąż jest biała plama, którą nikt się nie przejmuje.
      Osobiście uważam, że trzeba dotrzymywać danego wyborcom słowa, a ja od początku
      byłem za województwem środkowopomorskim. Nie jestem lewicowym dogmatykiem i
      kilkanaście razy głosowałem inaczej niż klub parlamentarny SLD. Nie boję się
      żadnych sankcji. Gdybym się bał, to nie zostałbym posłem.

Andrzej Lepper, poseł Samoobrony z Koszalina

Jestem zaskoczony i zniesmaczony inicjatywą posłów SLD i PSL. Zupełnie inaczej
      umawialiśmy się ze Stowarzyszeniem Integracja dla Rozwoju, które od dawna
      ubiega się o utworzenie tego województwa. Parlamentarzyści mieli poczekać do
      końca maja, aż Stowarzyszenie przygotuje wszystkie materiały i dopiero po tym
      mieliśmy wspólnie wystąpić do marszałka. Z drugiej strony to, że SLD i PSL nie
      dotrzymało umowy, specjalnie mnie nie dziwi. Widzą, że tracą poparcie i muszą
      coś zrobić przed wyborami samorządowymi. Ich sprawa, jak działają. Samoobrona
      mówiła o Środkowopomorskiem jako pierwsza i ciągle jesteśmy jak najbardziej za
      utworzeniem tego województwa. W głosowaniu na pewno poprzemy ustawę.

Stanisław Kopeć, poseł SLD ze Szczecina

Jestem bardzo zaskoczony zarówno jako poseł, jak i jako przewodniczący
      zachodniopomorskiego SLD. Dużo rozmawialiśmy o Środkowopomorskiem i w klubie
      parlamentarnym SLD i w czasie obrad zespołu parlamentarzystów Pomorza
      Zachodniego, ale żaden z kolegów słowem się nie zająknął, że ma już gotowy
      projekt ustawy powołującej to województwo. Teraz okazuje się, że koledzy po
      cichu, tylnymi drzwiami zanieśli go marszałkowi Sejmu. Nie dość, że wyszli
      przed orkiestrę, bo prezydium klubu parlamentarnego SLD powołało specjalną
      pięcioosobową komisję, która zajmuje się sprawą nowego województwa, to jeszcze
      naruszyli tryb składania ustaw przez posłów SLD. Ustawy muszą być akceptowane
      przez prezydium klubu parlamentarnego SLD. Ten projekt takiej akceptacji nie
      ma. Poparcie SLD dla Środkowopomorskiego będzie niewielkie, a posłowie
      wnioskodawcy powinni się liczyć z klubowymi sankcjami.

• Gość: RURA Cieżko będzie z tym powrotem... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 14:06
        Wydaje się mało realne, aby Środkowopomorskie zaistniało. Byłoby to
        najbiedniejsze województwo w Polsce. Ale ogólnie jestem za !
    • Gość: andy_sz Re: Wróci województwo IP: *.dialin.buffalo.edu 29.05.02, 14:46
      73%, skad oni wzieli te dane, pewnie z Gryfexu Szczecinek albo z telezabawy
      zwanej rowniez referendum zorganizwowanej przez Glos Pomorza...
      • Gość: Loona Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 17:13
        Potrzebuje zeby mi ktos wyjasnil co oznacza sejmik samorzadowy? Czy Slupsk
        bedzie postrzegany jako wspolstolica? Nie rozumiem tego. Czy lepiej byloby zeby
        miec wijewode?
    • Gość: Pamela Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 21:40
      Zebym to ja wiedziala. Urzad Marszalkowski brzmi bardzoej dostojnie, nie wiem i
      sama jestem w tej chwili ciekawa. Nie rozumiem tez czy to oznacza ze to
      wojewodztwo juz bedzie ?
      • Gość: andy_sz Re: Wróci województwo IP: *.dialin.buffalo.edu 30.05.02, 06:01
        To jest podobnie chyba jak na szczeblu krajowym - wojewoda, wladza wykonawcza,
        sejmik - wladza ustawodawcza. Czyli sejmik ma troche wiecej do powiedzenia, ale
        wojewoda ma ostateczne zdanie, tak to chyba skrotowo wyglada... W kazdym razie
        to jest gest Koszalina ze dzieli wladze, ale inaczej nie mieliby zadnego
        poparcia ze Slupska. W kazdym razie dziela skore na nieupolowanym niedzwiedziu
        Zobaczymy co z tego wyniknie, jesten sceptycznie nastawiony.
        • Gość: Czarodzi Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 09:57
          Ale lawine komentarzy w necie wywolalo. (Nie chodzi mi o nasze forum). Ludzie
          uslysza o planowanym wojewodztwie i nawet ci z ktorymi czasami pisze maile juz
          sie dopytywali o co chodzi. Taki sam podzial jest na liniach Gorzow-Zielona
          Gora i Bydgoszcz-Torun. Zielona Gora i Torun sa siedzibami sejmikow.
          Poczatkowo myslalem ze sejmik jest czyms bardziej podrzednym ale kiedy
          zobaczylem ze Zielona Gora ma sejmik a gorzow wojewode to zmienilem zdanie.
          Zielona Gora byla wojewodztwem jeszcze za czasow 17 i nie sdze zeby pozwolili
          sobie zostawic cos co ich posuneloby na drugi plan. Wydaje mi sie ze pomysl z
          podzialem na takie polowy jest dobry. Nie wierze jednak w jego powstanie
          (wojewodztwa) bo zrobiono to w dziwny sposob i parlamentarzysci chocby za to to
          zastopuja.
          • Gość: reddevil Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 12:00

Moim zdaniem zero szans. Zbliżają się wybory samorządowe i potrzebna jest
            kiełbasa wyborcza. Tak samo było przed wyborami do parlamnetu i co Kurylczyk,
            Miller i Kwaśniewski mówią nie. Miejscowi watażkowie mogą mówić co chcą.
            Po prostu nie mają pomysłu na to miasto, a to województwo ma byc antidotum na
            wszystkie bolączki. Nie bedzie, a województwa i tak nie będzie. Posłowie z
            większych miast na to nie pozwolą. Poza tym spowodowałoby to lawinę innych
            roszczeń, a no kolejne pseudowojeówdztwa nie ma kasy.
            Twórcy projektu zakładają, że do nowego województwa chcą wejśc wszystkie
            powiaty dawnego słupskiego i koszalińskiego, a to założenie z gruntu błędne.
            Przeciw są Lebork, Bytów, Kołobrzeg, Wałcz, Szczecinek itd. Zostają za: podobno
            Słupsk( w badania Gryfexu nie wierzę, kto zamawia ma wyniki), Koszalin, Sławno
            i Miastko oraz Złocieniec. To za mało nawet na makroregion, a co dopiero
            wojeówdztwo.
            • Gość: new Re: Wróci województwo IP: *.bicom.pl 30.05.02, 12:11
              myślenie logiczne - tylko jest jeszcze niezaspokojony pęd kadr lokalnych SLD i
              PSL do władzy. Z tym ma problem "ich góra" - wojewodztwo to może być forma
              uspkojenia "dołów". A tak naprawdę myślę, że to może być przypadek w
              głosowaniu - dalej 50 na 50 % szans.
              Kiedyś już rozmawialiśmy o pomysle na region - tylko turystyka. Siedziba władz
              wojewódzkich czy samorządu woj. to natomiast stabilna podstawa do przeczekania
              czasu kiedy kadry (tak jak teraz) są ... (co tu przeklinać).
              Co do paparcia środkowopomorskiego to Szczecinek, Kołobrzeg, Człuchów, a nawet
              Lębork może jeszcze zadziwić. Za stołki w nowym woj. lokalni samorządowcy moga
              przyłaczyć się nawet do Rosji... To niby żart, ale ten mechanizm naprawdę
              działa.
            • Gość: new Re: Wróci województwo IP: *.bicom.pl 30.05.02, 12:20
              a tak na marginesie - to Ci z Koszalina są jacyś dziwni - Urzad Marzzałkowski
              przy obecnym podziale srodków jest ważniejszy (co zauważył Czardodziej podając
              przykład Z. Góry) - fundusze unijne i finansowanie poszczególnych sektorów
              gospodarki regionalnej to własnie zadanie UM. Jeżeli powstanie to woj. to
              oprócz klikuset miejs pracy w różnych urzędach zyskamy też najważniejszy
              ośrodek władzy
              • Gość: Pixi Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 13:32
                Pssst! To nie mowmy o tym glosno, bo nas uslysza i zmienia zdanie! :-)

Ja sie ciesze bo w tej chwili ludzie w Polsce Ci ktorzy sie nie interesuja tym
                za bardzo mimowolnie uslyszeli o dazeniu do powolania wojewodztwa. Chociaz za
                tym nie jestem bo nie wierze to milo jest przez moment pomarzyc. Nie wierze w
                to wojewodztwo dlatego ze zaraz wlasnie polalaby sie lawina na inne, bo jaki
                bylby argument, Ci moga a Wy nie? Poza tym wlasnie cos wydaje mi sie dziwnie za
                latwe w ustepstwach. Bede to obserwowala z nieukrywalnym biciem serca. i jedna
                reka schowana z tylu i zacisnietym kciukiem :-) (Z Gdanskiem mi dobrze, ale
                neci mnie ta propozycja - jezeli nikt nie mialby nas wykolowac. Mogloby byc np.
                powiedziane, ok, teraz jeszcze nie ma odpowiedniego budynku, na razie remoncik,
                a tymczasem bedzie to u nas, potem wam przeniesiemy i tak by zostalo).
            • Gość: andy_sz Re: Wróci województwo IP: *.dialin.buffalo.edu 30.05.02, 13:33
              o to chodzi red devil ze ja tez nie wierze w badania Gryfexu, nie wiem jak oni
              dobieraja populacje badawcza i jak konstruuja kwestionariusze, ale jakos tak
              jest ze czy radio czy jakas firma prosi ich o zbadanie ich popularnosci, to
              zawsze ma najwieksze. Wierze tylko w OBOP, CBOS, Pentor, badania uniwersyteckie
              i moze kilka wiarygodnych placowek.
              Jak powiedzial M. Twain "Klamstwa, wierutne klamstwa i statystyki", mozna
              wszystko w nich tak przedstawic i tak przemanewrowac, ze wszelkie przedstawione
              fakty moga byc ukierunkowane i nieobiektywne...
    • umk__historia Raczej spowoduje to zamęt 30.05.02, 19:17
      Byłaby to największa porażka SLD- już widzę jak powstaje nowe województwo.
      W tym momencie Elbląg Grudziądz i Toruń dążyć będzie do POMORSKIEGO !!!!!!!
      Dlaczego - Elbląg od samego początku chciałbyć w Pomorski - nie zgodzili sie
      gdyż Warmińsko -Mazurskie byłoby słabe ( zresztą jest ), Toruń i Grudziądz w
      pierwszej wersji miał być w Pomorskim ( Tak jak w dwudziestoleciu
      międzywojennym ) ale uciszono Toruń Sejmikiem Wojewódzkim ( podobnie było w
      Zieloną i Gorzowem ) ale jak już po 3 latach widać że było to tylko zamydlenie
      oczu i zrobieniem w Bambucho :).

Słyszałem że Pan A Lepper chce być wojewodą środkowopomorskiego -Gratuluję , :)
    • Gość: reddevil Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 09:20

Lepper pewnie chciałby byc nawet królem w UGANDZIE, gdyby wiedział, że takie
      państwo istnieje. Moim zdaniem żadnych zmian na mapie administracyjnej nie
      będzie, bo jedna spowoduje lawinę kolejnych, a tego nie chce góra.
      Co do Elbląga. Dali się goście zrobic w konia. Tamtejsze władze niby to
      dogadały się z Olsztynem na partneskie warunki, czy li władza fifty-fifty, a
      teraz jak się okzało, że z obiecnake nici to chcą do pomorskiego. Jest takie
      przysłowie' chytry dwa razy traci". Naprawdę SLD nie ma pomysłu na to miasto,
      chce tylko władzy niezaleznie gdzie, byle władzy.
      • Gość: Beki Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 17:45
        Dzisiaj chcialam porozmawiac na ten temat z moimi kolezankami i kolegami z
        pracy ale nikt prawie o tym nie slyszal a Ci co slyszeli generalnie sa przeciw.
        Dlatego mnie dziwi troche wynik sondazy...
        • Gość: new Re: Wróci województwo IP: *.bicom.pl 31.05.02, 20:13
          to tylko przyklad na to, że ludzie nie czytają gazet lokalnych i nie sluchaja
          radia, niestety... W obu glosach cale jdynki na ten temat byly
          • Gość: GammaRay Re: Wróci województwo IP: *.pk.edu.pl 31.05.02, 21:35
            ludzie kochani. nie dajcie sie wrobic w srodkowopomorskie. Znowu bedziecie pod
            koszalinem i dupa zbita. znowu was wydoją tak ze wam wyjdzie bokiem. ratujcie
            sie póki czas !

pozdrowienia z radomia.
            • Gość: Seba Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 23:21
              Ja za Srodkowopomorskim na pewno nie jestem! Do Gdanska tak jak jest i tego nie
              zmianiac ! Podobny jest tu watek czy ulegacie. Ja nie ulegam reklamom a
              srodkowopomorskie to reklama a ja tego nie chce.
    • Gość: Agrest Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.06.02, 10:04
      Ja bardzo chce zeby wrocilo wojewodztwo. Nie chcialem w przypadku gdy bedziemy
      pod kimkolwiek ale jhak mamy miec siedzibe sejmiku to jak najbardziej TAK
    • Gość: andy_sz Re: Wróci województwo IP: *.dialin.buffalo.edu 06.06.02, 13:39
      Ja tam w srodkowopomorskie za bardzo nie wierze, ale denerwuje mnie to co robi
      SLD, a zwlaszcza poslowie z innych regionow. O 17 mowili od dawna i wszyscy o
      tym pamietaja, a teraz wycofuja sie. Proste - jak doszlo do konkretow to
      chowaja glowe w piachu, albo szkoda im terenow, to glownie do poslow ze
      Szczecina. Przeciez to jest normalna powtorka z historii, mowia, mowia i i tak
      robia swoje, cholera, jak ci politycy traktuja spoleczenstwo w Polsce, to juz
      nie tylko tyczy sie SLD. Srodkowopomorskie to mrzonka, ale chodzi tutaj o gest,
      o dotrzymanie slowa, o jakis tam honor, ktorego i tak nigdy nie mieli. Mowili
      ze beda walczyc, przekladali, przekladali, w koncu paru poslow lokalnych sie
      wyrwalo i caly klub zakopuje topor. Jestesmy BARDZO mloda demokracja i duzo
      jeszcze wody w Slupi uplynie zanim to zacznie przypominac normalny ustroj...
      • Gość: Pati Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 06.06.02, 15:38
        Masz rację Andy. Jeżeli polityk wycofa się z obietnicy, powinien to
        uargumentować, a nie udawać że tak myślał od dawna. Zmiana poglądów jest rzeczą
        ludzką, ale do tej zmiany trzeba umieć się przyznać. Wiem że premier też nie
        poprze inicjatywy 17 województwa.
    • Gość: Beki Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 12:40
      Dopiero dzisiaj zrozumialam o co chodzilo bo przeczytalam w gazecie. Jak mozna
      wprowadzic obowiazek glosowania w klubie przeciw skoro najpierw mydlilo sie
      ludziom oczy ze jak ich wybiora to beda glosowac za 17? Nie jestem zwolenniczka
      wojewodztwa, ale to co robi sie w sejmie jest glupie.
    • Gość: Karek Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 12:45
      Czemu wydaje Ci sie ze to cos zlego. Uchroni regiomn przed katastrofa!
    • Gość: Beki Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 12:49
      Karek mi nie chodzi czy to dobrze czy nie, ale o forme z jaka politycy
      wywiazuja sie z obietnic.
      • Gość: Karek Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 12:53
        a wolalabys mieszkac w najbiedniejszym wojewodztwie w Polsce?
        • Gość: Beki Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 12:58
          Karek, przeczytaj najpierw dokladniej moje wypowiedzi a potem sie wypowiadaj.

Uwazam ze z geby robia szmate i tyle, a za wojewodztwem nie jestem.
    • Gość: Czarodzi Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 15:46
      Robienie dyscypliny partyjnej przy glosowaniu w sejmie to durnota, po to
      wybiera sie posla zeby on mial swoje poglady a nie glosil poglady partii.
    • Gość: przelot Re: Wróci województwo IP: *.pgi.kielce.pl 08.06.02, 17:02
      Niech żyje wolne miasto Srock !
    • Gość: poseł Re: Wróci województwo IP: *.chello.pl 08.06.02, 18:28
      SĄ DUŻE SZANSE ALE DLA KOSZALINA
    • Gość: JURGOR Re: Wróci województwo IP: *.chello.pl 08.06.02, 18:34
    • Gość: JURGOR Re: Wróci województwo IP: *.chello.pl 08.06.02, 18:37
      ZASŁUGUJECIE NA WOJEWÓDZTWO
      • Gość: Pixi Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 10:50
        Dziekujemy bardzo Jurgor za mile slowa! Milo ze ktos z innej czesci Polski
        dopinguje nam w tak ladny sposob :-) Co by nie myslec o wojewodztwie czy na tak
        czy na nie, to bylo bardzo mile :-)
        • Gość: JURGOR Re: Wróci województwo IP: *.chello.pl 09.06.02, 11:46
          PIXI NA WOJEWODĘ KTO ZA WSZYSCY. KTO PRZECIW NIE WIDZĘ.-WNIOSEK PRZESZEDŁ.
          GRATULACJE.
          • Gość: Damian Re: Wróci województwo IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 13:41
            My juz to dawno przeglosowalismy :-) Tylko wtedy byl to prezydent :-)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka