Dodaj do ulubionych

Ten cudowny stary Słupsk

26.06.02, 18:20
Uwielbiam oglądać stare fotografie.Wczoraj oglądałam "Słupsk na starych
pocztókach " czy jakoś tak no i mam parę pytać.Nawet sobie zapisałąm,bo z moją
pamięcią..no ale nie wiedziałam,że tu dziś będę ,więc z tego co pamiętam:
1.Co to za pomnik stał przed ratuszem?
2.Szkoda,że na Sienkiewicza nie ma takich ogródków przed kamieniczkami jak
kiedyś
3.Fajny był staw Lasku Pn z liliami wodnymi i złotymi rybkami
4.Pati,może wiesz coś o restauracji w Lasku?
5.Pixi a może Pati,a może UMK:jaką trasą jeździł tramwaj(chodzi mi o okolice
Nowej Bramy)
6.Dzisiejsza ul. Bema,to dawniejsza Nowobramska?(podobała mi się ta uliczka na
pocztówce)
7.Czy obecna Nowa Brama w całości należy do galerii?Co jest u góry? (mi saię
kiedyś śniło,że jestem bardzo fajna kawiarenka.A tak na marginesie,to dziś śnił
mi się Bin Laden.Siedział u mnie w domu i sobie coś tam gadaliśmy.)
Obserwuj wątek
    • Gość: Pixi Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.06.02, 23:36
      Hej!
      Jak fajnie ze jestes ! :-) Odpowiem Ci expressem na pytania. Na Starym Rynku
      stal pomnik Bluchera. Mial on swoj udzial w pokonaniu Napoleona pod Waterloo. W
      Slupsku mieszkal w kamienicy na rogu dzisiejszych Kowalskiej i Mostnika. Kiedy
      dla dowcipu postawil przed plutonem egzekucyjnym pewnego ksiedza, ale
      zolnierzom kazal nabic strzelby samym prochem (bez kul).

Ulica Bema jest ladna, w sumie dziwie sie zawsze ze tak mocno akcentuje sie
      pozostanie przy zyciu dwoch grubasow na Starym Rynku jako czesci Starowki a
      nigdy nie wspomina sie ze na rogu Zawadzkiego i Piekielko jest np. piekna
      czwarta ocalala kamienica rynku z wieza, i ze Bema to wlasnie jedna ze scian
      Starowki. Kamieniczki przez to ze jest waski chodnik sa prawie niezauwazalne w
      codziennym przeciskaniu sie przez chodnik. Po wojnie po odgruzowaniu byl w
      miejscu blokow skwer z fontanna i lawkami (byl tam kiedys sklep Maxi).

O tramwaje pytaj sie eksperta. Nie smiem nic tu dodawac :-) Powiem tylko tyle
      ze za Nowa Brama jechaly na Kowalska za most i jedna trasa skrecala w
      Partyzantow i do lasku Polnocnego a druga gnala prosto.

W Nowej BRamie na pieterku tez jest chyba wlasnosc galerii. Kiedys w bramie tej
      bylo wiezienie i Zaklad Pracy Przymusowej dla zebrakow i wloczegow.

Jak cos przeoczylam to dopisze jutro. :-)

Natalka, musze przepchac w koncu moje konto, przynzaje nie zagladalam tam dlugo
      bo sie zacinalo, zrobie to jutro! :-)
      • Gość: new Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.bicom.pl 27.06.02, 10:34
        uzupełniając PIxi: Bema kiedyś nazywała się Rajska, a Nowobramska po prostu
        Nowobramska. Zwróćcie uwagę na wspomnianą kamienicę na rogu Zamenhofa i
        Piekiełko - właściciel sklepu sportowego wymalował ściany i odnowił stare
        legary (czy jak to nazwać?) przy szybach.
        • Gość: Damian Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 16:56
          Nowobramska potem byla Zawadzkiego.

Nie wierze ze w stawku plywaly zlote rybki. To jest mozliwe???? Jesli tak to
          niewiarygodne! W Stawku Labedzim ledwo teraz karpiami zarybiaja, a w innych
          miejscach same opony sobie plywaja. Myslicie ze mozliwe by bylo trzymac takie
          rybki? Nawet jesli bylaby czysta woda to ludzie by je powyciagali bo nie umiemy
          docenic tego ze to wszystko jest nasze.
    • Gość: Pixi Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 17:09
      Dokladnie. Ta kamienice mialam na mysli piszac ze jest pomijana, a przeciez
      stanowila jedna z ladniejszych ozdob obrebu Starego Runku. Kilka lat temu
      zmieniono jej dach, niedawno sklep rowerowy tak jak piszesz odnowil czesc
      elewacji. Podobno czeka w kolejce na calkowity remont ale czy tak bedzie nie
      wiem bo w zasadzie kazdy teraz ma inne dane (lacznie ze mna) :-)
    • Gość: Czarodzi Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 06:38
      Tak tramwaje szly pod Nowa Brama, dalej przez Nowobramska i Kowalska. Na
      Urzedzie Rejonowym i kamienicach na Armii Krajowej w dowod na to jest jeszcze
      pelno (zapomnialem jak sie to fachowo nazywa), nazwijmy to rozgwiazdami.

(Pewnie expert od tej tematyki zrobi tu poprawke) :-)
    • Gość: Pati Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 19:52
      Kiedy przeglądałaś ten albumik zwróciłaś uwagę na nasz szpital (ten na Górce?).
      Ja przyznam się że po oglądnięciu jego zdjęć doceniłam jego budowlę.
      Stwierdziłam, że jest jednym z najładniej położonych i ładnych (z zedwnątrz)
      szpitali jakie widziałam! :-)

Wiecie czyje popiersie jest ustawione przed nim?
      • Gość: andy_sz Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.dialin.buffalo.edu 29.06.02, 07:13
        Czyzby prof. Korczaka???
        Szpital jest klimatyczny, zrobiony symetrycznie i ze smakiem. Podoba mi sie ta
        kopula, goruje praktycznie nad calym miastem i widac ja z daleka. Bardzo
        ciekawy jest tez stary brukowany podjazd dla karetek. Slowem budybek piekny,
        ale na takie miasto jak Slupsk juz niefunkcjonalny...
        • Gość: Czarodzi Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.06.02, 13:47
          Nie rozumiem ostatniego zdania Andy, rozwin go prosze.

Teraz do szpitala bedzie sie wjezdzac juz asfaltem dopiero za brama bedzie
          podjazd brukowany dla karetek. Szpital ma duzo zapomnianych zakamarkow, chocby
          dwa lata temu odkryto pomieszczenie nie otwierane od 50 lat.
          • Gość: andy_sz Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.dialin.buffalo.edu 29.06.02, 16:04
            Chodzilo mi o to ze szpital jest juz za maly i wiele rozwiazan jest
            przestarzalych i mimo remontow Slupsk potrzebuje juz nowego szpitala.

A ten brukowany podjazd jest juz od lat nieuzywany, jest od frontu, zakreca pod
            drzwi ktore kiedys chyba byly glownymi. Teraz wchodzi sie od tylu i mimo ze
            pewnie jest to wygodniejsze i bardziej praktyczne, bo tam jest pokoj zabiegowy,
            to estetycznie to niestety nie wyglada.
            • Gość: Teddy Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.06.02, 17:54
              Nie zgadzam sie ze szpital jest dla Slupska niefunkcjonalny. OK, duze szpitale
              sa jak najbardziej na czasie ale jednoczesnie wioeksze miasta maja rowniez
              mniejseze tego rodzaju placowki ktore specjalizuja sie w jakiejs dziedzinie i
              ja widze tu dla Szpitala na Obroncow jakies wyjscie. Szpitala na Kopernika
              chyba nie da sie uratowac bo jest w kiepskim stanie technicznym.
    • Gość: Beki Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.06.02, 10:41
      Zafascynowalymnie zlote rybki w stawie. Czy naprawde przed wojna tam plywaly?
      Przeciez one musza miec specjalne warunki ku temu zeby sobie spokojnie plywac.
      Wezcie mi odpowiedzcie jak myslicie bo mnie to trapi.
      • nataliaa_ Re: Ten cudowny stary Słupsk 02.07.02, 17:21
        Pati,zwróciłam uwagę na szpital.W ogóle to wczoraj jak jechałam sobie przez
        miasto,to stwierdziłam,że szkoda iz cały Słupsk nie wygląda tak jak
        ul.Sienkiewicza i 9 marca.Ja porównam sobie te jednakowe bloki na Zatorzu czy
        Niepodległości..wrrrr....
        • Gość: Agrest Re: Ten cudowny stary Słupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 19:11
          Piomyslec ze za lat paredziesiat te bloki rowniez beda zabytkowe i ludzie beda
          je chronic przed wyburzeniem. Nie chce sie wierzyc nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka