Dodaj do ulubionych

Zagadka transportowa

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 09:20
Kto wie gdzie w Słupsku było pierwsze lotnisko i co jest na jego miejscu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pati Re: Zagadka transportowa IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 20:45
      No prosze towarzystwa... przypominamy sobie, przypominamy! Sabat no powiedz, bo
      nikt nie wie...
    • Gość: andy_sz Re: Zagadka transportowa IP: *.buffalolib.org 15.12.01, 23:12
      Hmm, prawde mowiac interesowalem sie troche historia Slupska, ale teraz Pati
      zabilas mi niezlego klina. Jezeli nie chodzi o Redzikowo, to moze o male
      lotnisko Aeroklubu Slupskiego w okolicach Globina-Krepy. Moze masz jeszcze na
      mysli Jezierzyce, gdzie przed wojna startowaly i ladowaly sterowce, potem byl
      tam duzy hangar przerobiony na magazyn, ktory pare lat temu splonal. Jezeli nie
      to sie poddaje i napisz w koncu bo sie juz nie moge doczekac zeby sie
      dowiedziec :-)
      • Gość: Pati Re: Zagadka transportowa IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.12.01, 11:14
        No to juz Ci podaje. Chodzi o byle lotnisko na Grottgera! Hala Czarnych jest
        bylym hangarem (nie przypomina Ci swoim ksztaltem)? Zaskoczony?

Jezeli chodzi o Jezierzyce, to tam tez bylo ciekawie, bo bylo tam ladowisko dla
        sterowcow, mam racje?

Pozdrawiam niedzielnie!
    • Gość: andy_sz Re: Zagadka transportowa IP: *.lib.buffalo.edu 17.12.01, 21:52
      Ok, gdzies kiedys czytalem ze ta hala Czarnych to byly hangar, ale jakos nie
      zajarzylem ze rowniez lotnisko moglo tam byc (ot sensowne myslenie, po co komu
      hangar bez lotniska :-)). To kiedy to bylo i jak dawno przestalo byc? Czy to
      bylo lotnisko pasazerskie czy wojskowe??? Dzieki i pozdrawiam rowniez.
      • Gość: Pixi Re: Zagadka transportowa IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 01:41
        To bylo lotnisko pasazerskie i towarowe. Daty Ci nie podam, bo nie wiem (Pati
        jest w datach najlepsza, wiec poczekaj az ona Ci odpowie). Pozdrawiam!

A wiesz np. ze pod slupskiem w latach 80-tych byla katastrofa samolotu
        paszerskiego?
      • Gość: rsad Re: Zagadka transportowa IP: *.pbks.pl 18.12.01, 13:36
        Gość portalu: andy_sz napisał(a):

> Ok, gdzies kiedys czytalem ze ta hala Czarnych to byly hangar, ale jakos nie
        > zajarzylem ze rowniez lotnisko moglo tam byc (ot sensowne myslenie, po co komu
        > hangar bez lotniska :-)). To kiedy to bylo i jak dawno przestalo byc? Czy to
        > bylo lotnisko pasazerskie czy wojskowe??? Dzieki i pozdrawiam rowniez.
        Lotniskiem był cały teren, na którym znajduje się obenie osiedle, fabryka obuwia,
        Pomorzanka - właściwie aż do do ul. Szczecińskiej - mniej więcej za
        budynkiem "Sezamoru" (nie wiem czy to się jeszcze tak nazywa), który był ostatnim
        budynkiem na tej ulicy w Słupsku.
        Na Grottgera hangar lotniska i Agroma to też były wtedy ostatnie "zabudowania" w
        tym rejonie.
        A do kiedy chyba do połowy lat 70 - wówczas było to już lotnsko sportowe -
        startowały i lądowały tam dwupłaty i szybowce.
        Koniec lotniska, to mniej więcej rozpoczęcie budowy Zakładów Obuwia "Alka"

rsad
        Pozdrowienia ze Szczecina

• Gość: Pamela Re: Zagadka transportowa IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 18:49
          Podoba mi sie jak ktos nagle wpada na nasze forum i wrecz rozwala swoja
          odpowiedzia cale pytanie. Ten ktos ze Szczecina chyba pochodzi ze Słupska i
          jest to tym bardziej mile ze o nas nie zapomnial i ze nas w ogole czyta.

Pozdrowienia!
          • Gość: rsad Re: Zagadka transportowa IP: *.pbks.pl 19.12.01, 09:46
            Nie pochodzę ze Słupska ale mam tu rodzinę, a przede wszystkim babcię
            pochodzącą zresztą z Wołkowyska.
            W związku z tym w Słupsku często bywałem - teraz już niestety trochę rzadziej.

rsad
            Pozdrowienia ze Szczecina
    • Gość: Pixi Re: Zagadka transportowa IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 20:14
      znalazlam dokladna date rozpoczecia dzialalnosci tego lotniska - 1916 rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka