Dodaj do ulubionych

garnek do frytek...??

03.11.13, 22:10
miałam całe wieki temu i ostatnio sprawdzałam, taki garnki nadal można kupić. Są nawet lepsze niż ten stary garnek mojej mamy z lat 60, bo są szersze, czyli więcej frytek się robi naraz.
A może lepsza jest frytkownica?
Bo kiedy miałam garnek, to było bawienie się ze zlewaniem oleju.
Sama nie wiem i pytam o rady doświadczonych.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: garnek do frytek...?? 04.11.13, 11:44
      frytkownica ma tylko jedną wadę - trzeba znaleźć na nią miejsce.
      Poza tym "bedzie Pani zadowolona"

wciaż zachodzę w głowę jak to jest że po smażeniu frytek czy innych skrzydelek zlewam olej i jest go praktycznie tyle samo co wlewałem (różnica na butelce to moze 2-3 mm).
      • Gość: x może w środku siedzi Jezus i czyni cuda IP: *.unitymediagroup.de 04.11.13, 11:54
        jak w Kanie Galilejskiej ;)
        • trypel Re: może w środku siedzi Jezus i czyni cuda 04.11.13, 12:23
          może chociaż mój pragmatyzm zabrania mi wierzyć w bajki.
          Faktem jest że dopasowując się do podziałki we frytkownicy dolewam do starego co smażenie góra 2 łyżki nowego. I stan jest znów OK.
      • znana.jako.ggigus Re: garnek do frytek...?? 04.11.13, 12:38
        ile oleju idzie na jedno smażenie? bo do garnka mam sentyment. I czy frytkownica zrobi frytki a la Pożarski?
        • trypel Re: garnek do frytek...?? 04.11.13, 12:49
          specjalnie szukalismy takiej o jak najmniejszej pojemnosci. I mamy 1 litr do kreski "min." były takie co to mniej idzie ale opinie nie do końca były dobre.

z tego co wyguglowałem co napisałas o tych frytkach to raczej nie - u nas jest blokada na 190 stopniach i tyle. Więcej nie będzie. Co oczywiście przedłuża życie substancji smażącej :)

Tak naprawde jedyny problem z frytkownica to brak miejsca w kuchni i dłuzszy proces przygotowywania smażenia :) z 2 rzeczy kupionych w jednym momencie - elektrycznego grilla i frytkownicy - ich używalność wygląda jak 10:1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka