neptun42 03.02.07, 13:06 Co myślicie o utworzeniu województwa wspólnie z Częstochową? polecam zajrzeć na stronkę o tej tematyce: www.czestochowska.republika.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: WSPÓLNE WOJEWÓDZTWO 06.02.07, 23:30 Uważam, że to zły pomysł i Częstochowa wydoi Radomsko z kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 raczej nie wydoimy was z kasy 09.02.07, 11:39 Na razie Łódź Was mocno doi: - w woj.łódzkim na cztery południowe powiaty (wieruszowski, wieluński, pajęczański i radomszczański) w 2002 roku przypadło 1,8% wydatków inwestycyjnych z budżetu wojewódzkiego, w 2003 roku 0,6%, a w 2004 zaledwie 0,3%! Tym bardziej jest to oburzające, że te cztery powiaty zamieszkuje ok. 12% wszystkich mieszkańców województwa. Pieniądze wojewódzkie przeznaczane są w zasadzie tylko na Łódź i okolice. A to tylko pieniądze bidżetowe... W Sejmiku przyszłego województwa częstochowskiego miasto Częstochowa na ogólna liczbę 30 radnych miałoby zaledwie 7 swoich przedstawicieli nie ma więc mowy o dominacji Czewy w wojewóztwie... Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: raczej nie wydoimy was z kasy 16.02.07, 17:42 Wspólne województwo ze stolicą w Radomiu? Odpowiedz Link Zgłoś
avionetka82 Re: WSPÓLNE WOJEWÓDZTWO 07.02.07, 07:23 to najgłupszy pomysł, o jakim słyszałam! Odpowiedz Link Zgłoś
rappi_radomsko Re: WSPÓLNE WOJEWÓDZTWO 07.02.07, 23:05 Własnie ze to bardzo dobry pomysł! Nie bedzie nas Łodz czysciła z kaski jak teraz . Bardziej jestesmy związani ekonomicznie i kulturowo z Częstochową niz z łodzkim .Moi rodzice jeszcze pamietaja jak w 1974r. władze Radomska i mieszkancy chcieli to aby znalesć sie w woj. częstochowskim niestety komunisci zadecydowali inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: WSPÓLNE WOJEWÓDZTWO 16.02.07, 17:43 avionetka82 napisała: > to najgłupszy pomysł, o jakim słyszałam! No nie chciałem tego pisac dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 Re: WSPÓLNE WOJEWÓDZTWO 16.02.07, 23:48 Nie ma to jak merytoryczny argument ;) Ale poważnie - masz może jakieś konkretne zarzuty co do tego pomusłu czy mówisz: "nie bo nie"? Odpowiedz Link Zgłoś
arturteen Re: WSPÓLNE WOJEWÓDZTWO 19.02.07, 19:25 Ale dlaczego, wg.mnie to całkiem niezły pomysł...mi by żyło się wygodniej. A to Łódź nas doji z kasy, może było by lepiej pod tym względem. Popzatym, chyba więcej mamy wspólnego z St.City niż z Łodzią. wiadomosci.onet.pl/1478678,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 lepsza dostępność instytucji 22.02.07, 13:05 Pierwsze udogodnienie to na pewno odległość do stolicy województwa. Z Radomska jest do Czewy ok 40 km, a do Łodzi ... nowe wojewóztwo to oszczędność czasu i pieniędzy jego mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: lepsza dostępność instytucji 24.02.07, 20:49 To się odłączajcie, jedna wieś mniej, którą trzeba utrzymywać! Odpowiedz Link Zgłoś
arturteen Re: lepsza dostępność instytucji 24.02.07, 23:58 Wieś!!! Starsze miasto niż to wasze wojewódzkie...miasto w którym nie ma nic sensownego i odstrasza samym widokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
rappi_radomsko Re:Kiedy wreszcie odłączymy sie od tego mośkowa! 25.02.07, 20:30 ww_lodz napisał: > To się odłączajcie, jedna wieś mniej, którą trzeba utrzymywać! To własnie probka tego co o nas sądza mieszkańcy tej wyludniającej się zapyziałej łodzkiej dziury!!! Walczmy o powstanie wspólnego regionu z Czestochową tam bedziemy mieli odpowiednią wage i znaczenie bo w tym wojewodztwie mozemy tylko wegetowac ! Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 radni z radomszczańskiego 02.03.07, 22:42 Stworzyłem symulację sejmiku wojewódzkiego - odwiedźcie odnowioną Częstochowską Republikę i sprawdźcie ilu radnych macie teraz w łodzi, a ilu mielibyście w województwie czestochowskim... czestochowska.republika.pl/sejmik1.html Odpowiedz Link Zgłoś
tera27 Re: radni z radomszczańskiego 03.03.07, 12:47 Mam tylko jedno pytanie:Czy Częstochowa chce się z wami łączyć w województwo???bo coś mi sie wydaje, że wcale jej to nie potrzebne, lepiej już byłoby gdyby Częstochowa połączyła się z Kilecami. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 jest wola 03.03.07, 15:02 Oczywiście że Częstochowa chce tworzyć województwo częstocowskie. Wyrazem tego niech będzie chociażby uchwała rady miasta (czyli jednocześnie powiatu grodzkiego) o chęci secesji i powołania woj.częstochowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 co nowego? 12.04.07, 09:25 Witam polecam najnowszą podstronę Czestochowskiej Republiki: www.czestochowska.republika.pl/wielkosc.html A co do ostatnich wydarzeń - 30 marca byliśmy w wpowiecie myszkowskim. Na sesji Rady Powiatu Myszkowskiego odbyła się prezentacja dokonana przez częstochowsą delegację Rady Miasta, a Stowarzyszeni PROGRESJA rozdało w Myszowie i Koziegłowach kilka tysięcy ulotek promujących ideę wspólnego województwa... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_lubliniec Re: WSPÓLNE WOJEWÓDZTWO 18.04.07, 15:12 Radomszczanie nie pchajcie sie w częstochowskie głupoty... Odpowiedz Link Zgłoś