Dodaj do ulubionych

nauka holenderskiego

02.12.04, 11:16
Witam, jestem w Holandii od kilku dni i zgodnie ze wskazówkami wszystkich
chcę zacząć naukę holenderskiego (flamadzki?, niderlandzki?) jak najszybciej.
Mam pytanie do wszystkich doświadczonych: czy znacie konkrente miejsca,
szkoły, gdzie można rozpocząć naukę języka nie będąc studentem żadnej uczelni?
Przeczytałam na www.holandia.org o ROC (Regionaal Opleidingen Centrum), ale
mam wrażenie, że w większości są to college z regularnymi zajęciami szkolnymi
z różnych przedmiotów, a na razie intersuje mnie intensywny kurs języka.
pozdrawiam
zofija
Obserwuj wątek
    • majalatkowska Re: nauka holenderskiego 02.12.04, 11:30
      jesli jestes moze tak jak ja w Rotterdamie, to Ci moge cos doradzic. Pozdrawiam!
      • zofija07 Re: nauka holenderskiego 02.12.04, 11:34
        dzięki wielkie za chęć pomocy, ale zapominiałam o tym ważnym szczególe, masz
        rację - chodzi o lokalne szkółki, kursy, zajęcia - okolice Enschede i Hengelo
        • majalatkowska Re: nauka holenderskiego 02.12.04, 11:47
          w takim razie nie moge Ci pomoc... moze tylko troszke :-)

u nas jest np. szkola dla obcokrajowcow Zadkine, moze jest jakis jej oddzial i
          kolo Ciebie, to duza szkola. Ja wlasnie czekam na miejsce do niej. Za roczny
          kurs placi sie ponizej 100E, a zajecia sa kilka razy w tygodniu.

A poza tym moge Ci podsunac tylko taki pomysl nauki poza kursami - ja sie tak
          nauczylam i teraz po roku bycia tutaj mowie naprawde niezle :-) Znalazlam prace
          przy opiece nad dziecmi, ktore mowia tylko po holendersku... poczatki byly
          trudne i zabawne czasem troszke, bo przyjechalam tu z zerowo znajomoscia
          jezyka, ale po pol roku pracy mowilam juz calkiem dobrze! To taki pomysl,
          dopoki nie znajdzie sie tu normalnej pracy. Duzo ogloszen gdzie mozna znalezc
          taka prace jest w gazetce Viavia, takze www.viavia.nl, mozna tam zamiescic
          przez internet i swoje ogloszenie gratis!
          • zofija07 Re: nauka holenderskiego 02.12.04, 12:01
            sprawdzę tę szkołę, o której piszesz - tu jest ośrodek uniwesytecki a pomimo
            tego ceny kursów za 15 tyg,(zajęcia 1/tydz)to ok 165 Eur,
            a zdrugiej sttrony to optymistyczne, że mozna znalezc cos (w sensie: zajecie,
            pracę) znajac angielski, rozumiem ze ogłoszenie zamiescilas po angielsku, mam
            nadzieję, że nie tylko w Rotterdamie są takie możliwości
            dzięki i pozdrawiam
            • majalatkowska Re: nauka holenderskiego 02.12.04, 12:30
              ogloszenie zamiescialm po angielsku i z rodzicami dzieci do dzis porozumiewam
              sie po angielsku. Takie zajecie jest dosc latwo znalezc, ja w ciagu dwoch
              miesiecy od przyjazdu znalazlam te prace z dziecmi i jeszcze kilka sprzatan. a
              viavia jest nie tylko w Rotterdamie, zajrzyj na te strone, to zobaczysz, czy
              jest i gdzies kolo Ciebie. Lub zapytaj w sklepie o papierowa wersje. pozdrawiam
              i zycze powodzenia! aha, masz juz sofi nummer? zalatw to, bo w szkolach
              wspolfinansowanych przez panstwo, a wiec tanich np. Zadkine, wymagaja tego.
              dostajesz to bez problemu w urzedzie podatkowym (Belastingdienst), potrezbny
              tylko paszport
    • miilka5 Re: nauka holenderskiego 03.12.04, 09:39
      Zofijo:-)))nie wiem gdzie mieszkasz ale moze w twoich okolicach jest Mondriaan
      College-prowadzone sa kursy na roznym poziomie,tak samo jest tez na Uniwesitet
      Leiden.Powodzonka
    • ewa.janssen Do Zofii 07 03.12.04, 10:37
      Zofijo nie musisz sama szukac szkoly jezykowej.Idz do gemeente tam gdzie masz
      meldunek i zglos ,ze chcesz chodzic do szkoly na nauke niderlandzkiego ( nie
      flamandzkiego!).Oni skieruja Cie do lokalnej szkoly dla cudzoziemcow,gdzie tak
      jak sobie zyczysz ,sa tylko zajecia z jezyka na roznym poziomie ,i co
      najwazniejsze-ta nauke w ogromnym stopniu finansuje Ci wlasnie gemeente.Jesli
      zas poszukasz sobie szkoly na wlasna reke,to Gemeente Ci za nia nie zaplaci i
      cale koszty nauki poniesiesz sama.A poza tym te szkoly zwiazane z gemeente sa
      zawsze blisko miejsca zamieszkania,zajecia 2-3 razy w tygodniu od rana,a wiec
      czas na ewentualna prace jeszcze jest.Szkole postaw na pierwszym miejscu a
      potem zacznij szukac pracy.Pozdrawiam i zycze sukcesow.Ewa
      • fruzia.5 Re: Do Zofii 07 07.12.04, 22:40
        Ja zaczynalam nauke jezyka 3 lata temu. Wlasnie gemeente skierowalo mnie do
        szkoly i bylo to obowiazkowe. Program nauczania trwal poltora roku. W pierwszym
        roku gemeente oplacalo szkole i koszty dojazdu do szkoly w drugim roku tylko
        szkole, dojazd musialam oplacac sama. Chodzilam do ROC Aventus. Kurs na dosyc
        wysokim poziomie, tylko jezyk. Ale zjecia 4 razy w tygodniu czesto do godz. 16
        tak wiec czasu na prace to raczej juz nie bylo, chyba ze wieczorem.
        Tak wiec jak radzi Ewa, dowiedz sie w gemeente.
        • zofija07 Re: Do Zofii 07 08.12.04, 10:03
          Niestety nie jest optymistycznie (poza tym, że w gminie nic nie wiedzą :):)),
          ale w szkole otrzymałam pelną informację o procedurze przyjęcia na kursy.
          POnieważ jest wyjątkowo dużo chętnych do nauki języka, to na liscie
          oczekujących na pierwszą kwalifikację jest ponad 70 osob (!!!), potem dopiero
          ustalą termin rozpczęcia kursów i nie będzie to wcześniej niż za pół roku.
          Kursy są intensywne, wieczorne w tym przypadku i cena naprawdę atrakcyjna w
          porówniu z komercyjnymi kursami ok 75 eur za rok.
    • miilka5 Re: nauka holenderskiego 15.12.04, 17:13
      Zoffio glowa do gory!!!Do tego czasu mozesz po malutku sama sie uczyc z
      rozmowek lub ksiazek.Zawsze juz cos bedziesz umiala:-)))Powiem Ci,ze moja
      kolezanka tez juz ponad pol roku czeka na miejsce w szkole...mam nadzieje,ze
      sie w koncu doczeka.Powodzenia w nauce i napisz nam potem o wrazeniach ze
      szkolki:-)))
    • lekker_ding Re: nauka holenderskiego 15.12.04, 21:29
      Droga Zosiu,
      Przeczytalam wszystkie dane Ci rady i wierze, ze sobie poradzisz. Ja tez mam
      dla Ciebie jedna rade, ktora plynie z mego wlasnego doswiadczenia. Oprocz
      lekcji na kursie staraj sie ogladac holenderskie programy, zwlaszcza te dla
      dzieci (mam na mysli raczej filmy dla dzieci). Dla mnie byla to bardzo
      uzyteczna pomoc. Dlaczego filmy dla dzieci? Otoz uslyszysz tam prosty jezyk,
      wyrazna (a przez to bardzo przyswajalna) wlasciwa artykulacje glosek. Poza tym -
      jak najwiecej programow publicystycznych. Nie mysle tu o zadnych talk shows
      lecz o programach takich jak "twee vandaag" w programie 2, czy NOVA.
      Prezentatorzy tych stacji mowia wyraznie, z wlasciwa dykcja i uzywaja
      poprawnego jezyka. Wazne jest tzw. "osluchanie sie" z jezykiem. Sama zobaczysz
      jak niepostrzezenie szybko bedziesz coraz wiecej rozumiec, no i - oczywiscie -
      mowic.
      Zycze Ci sukcesu i pozdrawiam,
      LD
      • madeinholland Re: nauka holenderskiego w Amsterdamie i poza? 16.12.04, 16:55
        Jeszcze jest cos takiego, co sie nazywa 'Volksuniversiteit'. Wbrew pozorom nie
        jest to wcale uniwersytet, tylko taka instytucja, gdzie mozna sie zapisac na
        rozne kursy od malarstwa do jezyka. To takie bardziej centrum kultury, tyle
        troche powazniejszy (szczegolnie jesli chodzi o jezyk).

Ten Volksuniversiteit znajduje sie w roznych wiekszych miastach, m.i. w
        Amsterdamie (www.volksuniversiteitamsterdam.nl/). Mysle ze prawie na
        kazdym jest nauka holenderskiego dla cudzoziemcow. W Amsterdamie wiem, ze jest
        nawet kurs specjalnie dla Polakow: nauczysz sie holenderskiego po polsku!!!

Kazdy moze sie zapisywac na taki kurs, choc trzeba chyba najpierw isc na
        rozmowe, zeby mogli ustalic twoj poziom.

Kursy startuja chyba raz w roku (nalezy sprawdzic to) we wrzesniu.

MiH
        • zofija07 Re: nauka holenderskiego w Amsterdamie i poza? 16.12.04, 17:44
          Tak, to prawda, oprócz szkoł dla obcokrajowców finansowanych przez gminę jest
          Volksuniversiteit, na któym zajęcia są na dość wysokim poziomie (choć tu nie ma
          kursów po polsku), i startuja dwa razy do roku, są także szkoły językowe
          Talenpracticum z mozliwością samokształecenia czy uczestnictwa w regularnych
          kursach.
          A poza tym znalzałam kilka fajnych linków do stron z kursami holenderskiego on-
          line dla początkujących.
          • natalya20 Re: nauka holenderskiego w Amsterdamie i poza? 22.01.05, 15:07
            ja sie ucze w volks i mam zajecia raz w tyg, nie wiem czy sa na najwyzsym
            poziomie bo coz mozna sie nauczyc raz w tyg, najwiecej trzeba samemu posiedziec
    • roberto26 Re: nauka holenderskiego 23.01.05, 11:47
      Z jezykiem jest tak jak ze wszystkim w zyciu,ze praktyka jest o wiele
      wazniejsza niz teoria.Ja nie studiowalem zadnej filologii ale w zwiazku z
      tym,ze pracowalem dlugie lata w roznych krajach i mialem kontakt z
      ludzmi,posluguje sie dzis niezle kilkoma jezykami.
      Moj syn mieszka w USA i ostatnio opowiadal mi jak to 2 mlode Polki ,obie po
      filologii angielskiej,nie mogac sobie poradzic z jezykiem
      mowionym ,przychodzily do innej Polki-kucharki,ktora mieszka w Stanach od ponad
      30 lat i jej praktyczna znajomosc jezyka okazala sie o wiele lepsza niz ta po
      studiach-nawet filologicznych.Dodam,ze te 2 Polki przyjechaly do USA na
      szkolenie z firmy komputerowej,uczestniczyly wiec w szkoleniach i niestety
      wiedza zdobyta na studiach okazala sie niewystarczajaca do tego,by jezyk
      rozumiec i poslugiwac sie nim na wymaganym poziomie.Studia daja wiedze,ale
      pamietajmy,ze to wiecej teoria niz praktyka i bedac na obczyznie musicie starac
      sie wykorzystac warunki,ktorych nie maja Polacy mieszkajacy w Polsce i chcacy
      nauczyc sie jezyka obcego.Dlatego szkola to raz,ale ogladanie TV,kontakt z
      ludzmi i samo przebywanie w danym kraju na pewno przyniesie efekty w postaci
      umiejetnosci jezykowych;a poczatki sa trudne dla kazdego!Powodzenia.Robert
    • zosiasamosia55 Re: nauka holenderskiego 26.01.05, 16:23
      Ostatnio spotkalam Holenderke pracujaca we Vluchteling Werk Nederland,a bedaca
      od niedawna moja sasiadka,ktora udziela lekcji jezyka za darmo.Jezdzi nawet
      swoim autem do obcokrajowcow w okolicy,ktorzy chca dodatkowo uczyc sie
      niderlandzkiego.Swietna sprawa dla tych ,ktorzy albo czekaja jeszcze na
      przyjecie na kurs albo tych zajec na kursie maja zbyt malo.Ta akcja dotyczy
      wszystkich miast-zapytajcie we VWN -moze u Was w okolicy tez sa tacy
      wolontariusze i warto byloby z takiej formy nauki skorzystac.Zofia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka