dalia.70 12.10.06, 22:03 I would like to ask native speakers: do you really use all these English tenses? It seems to me very difficult. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcus_anglikiem Re: a question 12.10.06, 22:51 dalia.70 napisała: > I would like to ask native speakers: do you really use all these English > tenses? It seems to me very difficult. absolutely we do. we always have done. we did yesterday. we do today. and we shall tomorrow and for ever more. Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 13.10.06, 22:50 dziękuję Ci Ska i think that's the nicest thing i've heard today Odpowiedz Link
skakanka Re: a question 14.10.06, 22:01 And by Doomsday you will have been using them for soooo many years! Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 15.10.06, 17:34 it's no more a pity than wykonuję, wykonywuję, wykonałem, wykonywałem, wykonałbym, wykonywałbym, będę wykonał, będę wykonywał Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 16.10.06, 22:16 see, it is difficult... though i see someone else has made the same mistake (?) :: Marco Bocchino - official website ::... i to wszystko z kumplami w tej chwili pracuję nad nową piosenką, którą prawdopodobnie będę wykonał z lubianym polskim piosenkarzem. ... www.marcobocchino.com/nic/dziennik2/nibylog.php - 12k - Supplemental Result - Cached - Similar pages Could you explain to me and the other Marco where we have gone wrong ? Odpowiedz Link
dalia.70 Re: a question 19.10.06, 23:00 a ja mieszkam niedaleko Cieszyna czyli tam jeszcze nie byłeś. Poza tym racja z tym odwiedzaniem/zwiedzaniem: można tak i tak Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 20.10.06, 20:39 > a ja mieszkam niedaleko Cieszyna czyli tam jeszcze nie byłeś. Poza tym ` racja z tym odwiedzaniem/zwiedzaniem: można tak i tak Cieszyn, nie. a piekne wyglada - jak piszesz "Cieszyn" z cudzyslowami do google'a 'images' to na 4te zdjecie, i 1sze, rowniez na 8me i 9te ... no ale jak przeprowadze sie do Krakowa, to nie bedzie daleko Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 20.10.06, 20:59 no i tu wyglada b. piekne, co? na tyle jak w Krakowie czy w Tarnowie... www.trekearth.com/gallery/Europe/Poland/West/Slaskie/Cieszyn/photo79427.htm ... a Dalia, czym sie zajmujesz tam w Cieszynie? Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 16.10.06, 22:18 a ja myslalem, ze mozna by bylo powiedziec, np. "bede wykonal zawod ..." Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 16.10.06, 22:25 nie, pomylilem sie... to, nie rozumiem... czemu nie ma "bede wykonal" ? Odpowiedz Link
babiana Re: a question 17.10.06, 00:14 Wykonac - wykonam, wykonasz,wykonaja, wykonaj, wykonal, wykonany wykonywac - wykonuje, wykonujesz, wykonuj, wykonywal, wykonywany 1. wprowadzic w czyn, zrobic cos; uczynic, urzeczywistnic, zrealizowac, spelnic 2. wyprodukowac, wytworzyc, sporzadzic: wykonac rzezbe z drewna 3. w odniesieniu do rol teatralnych i utworow muzycznych: orkiestra wykonala symfonie (Slownik Jezyka Polskiego) Bede jest czasem przyszlym, wykonal zas jest czasem przeszlym. Nie mozesz wiec uzyc tych dwoch czasownikow jednoczesnie. Mozesz powiedziec: bede wykonywal (czynnosc niedokonczona). Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 17.10.06, 21:15 > Bede jest czasem przyszlym, wykonal zas jest czasem przeszlym. Nie mozesz wiec > uzyc tych dwoch czasownikow jednoczesnie. Mozesz powiedziec: bede wykonywal > (czynnosc niedokonczona). aha, tzn., ze gdy uzywam bede + czasownik to zawsze trzeba uzywac forme niedokonany czasownika ? Odpowiedz Link
babiana Re: a question 18.10.06, 00:42 marcus_anglikiem napisał: > > aha, tzn., ze gdy uzywam bede + czasownik to zawsze trzeba uzywac forme > niedokonany czasownika ? W tym przypadku nie mozesz(tzn. bede wykonal)ale bede pisal, bede mowil itd. Chapeau bas,Marcus. Kudos and @->-x- Odpowiedz Link
dalia.70 Re: a question 17.10.06, 21:41 ale, marcus, jeśli Ty jesteś Anglikiem, to Twój polski jest po prostu wonderful Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 17.10.06, 22:42 no dziekuje Ci serdecznie. jestem Anglikiem urodzonym. 1sze raz w Polsce bylem w 2000r., na obozach jezykowych, przez 7 czy 8 tygodnia, nastepne lato tez, i 2002r, po obozach zostalem w Polsce i mieszkalem w Polsce od 02r09-02r12 i od 03r02-04r06... niestety wrocilem wtedy do Anglii ale juz mam zamiar wrocic, i tym razem jak mowie 'na staly' to bedzie bez wyjatkow. Odpowiedz Link
dalia.70 Re: a question 18.10.06, 19:21 teraz moje pytanie nie łączy się z pytaniem postu: to chyba szybko nauczyłeś się polskiego? gdyby mnie tak szło z angielskim.... Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 18.10.06, 23:26 jeszcze nie nauczylem sie jezyka polskiego. ucze sie jeszcze. angielski moze jest bardziej skomplikowany? a, jezeli moge zapytac, gdzie w Polsce mieszkasz? (moze, ze Twoje miasto odwiedzilem? Bałtów? Baranów? Biskupin? Bobęcino? Brzesko? Dwudniaki? Gdańsk? Gdynia? Gołdap? Gorzów Wlkp.? Inowrocław? Katowice? Kazimierz Dolny? Kętrzyn? Kołobrzeg? Koszalin? Kozłówka? Kraków? Krosno? Kutno? Lębork? Lublin? Łagów? Łeba? Majdanek? Malbork? Mikołów? Murzasichle? Nowy Targ? Ostrowiec Świętokrzyski? Oświęcim? Piękna Góra? Płock? Poznań? Puławy? Radłów? Sandomierz? Skarżysko-Kamienna? Skierniewice? Sławno? Słupsk? Sopot? Swołowo? Szczecinek? Świebodzin? Święta Lipka? Święty Krzyż? Tarnów? Toruń? Tychy? Ustka? Warszawa? Węgorzewo? Wolbrom? Wrocław? Zakopane? Zaleskie? Zielona Góra? Żelazowa Wola? Żnin? Żychlin? ) pozdrowienia. Odpowiedz Link
marcus_anglikiem Re: a question 18.10.06, 23:27 zwiedzilem! a nie odwiedzilem! zwiedzilem bo 'Z' jako 'Zabytek'! cholera... nie lubie kiedy bledy poprawiam... Odpowiedz Link
skakanka Re: a question 19.10.06, 08:01 Odwiedzić miasto (według mnie) też można, jeśli tylko do niego przyjeżdżasz na chwilkę. Najczęściej ważne osoby odwiedzają miasta, np. prezydent Niemiec odwiedził Gdańsk, czyli przyjechał, uścisnął dłoni parę i pojechał. I wcale przy tym nic nie zwiedzał . Pozdrawiam, Ska Odpowiedz Link
minimus Re: a question 19.10.06, 11:33 > zwiedzilem! a nie odwiedzilem! zwiedzilem bo 'Z' jako 'Zabytek'! cholera... Siema Marek!, odwiedzić to takie say hello zwiedzić to raczej sight seeing ale w większości przypadków wystarczy po prostu 'byłem'. Odpowiedz Link