djmixer1 02.04.06, 09:42 1. Dlaczego rekolekcje nie mogą być po lekcjach tylko rano zamiast lekcji? 2. Dlaczego na religi uczą tylko religi katolickiej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adamogo Re: 2 proste pytania 02.04.06, 09:54 Odp pierwsze pytanie: Ponieważ głupia zdemoralizowana młodzież nie pójdzie ci do Kościoła po lekcjach, gdyż w tym czasie wolą robić co innego, a tak w czasie zajęć lekcyjnych są zadowoleni nie z tego, że idą słuchać nauk w Kościele, tylko z tego, że nie muszą siedzieć w szkole. Na drugie pytanie, otóż Ksiądz czy katechetka ucząca religii jest katolikiem, a my ponoć państwem chrześcijańskim, więc on uczy cię tej naszej religii, gdyż chodzisz do Kościoła chrześcijańskiego, modlisz się do naszego Boga, więc po co ma cię nauczać np. buddyzmu, czy hinduizmu, jak o to chodzi na religii, by krzewić wiarę chrześcijańską.Może ci opowiadać o historiach innych religii, wierzeniu innych ludów, ale on ma cię nauczyć wiary w Boga. A jeśli ci te nauczanie nie odpowiada, to złóż stosowne oświadczenie, i nie będziesz musiał chodzić na lekcje religii. Odpowiedz Link
cygnus007 Re: 2 proste pytania 03.04.06, 18:43 RE : adamogo : "...głupia zdemoralizowana młodzież..." Stary jakie ty masz podejście. Jak chcesz kogoś oceniać to działaj na gruncie neutralnym. Nie oceniaj pochopnie i impulsywnie. Drażnią mnie takie wypowiedzi, zastanów się trochę nad tym. Zdemoralizowana młodzież bo co inaczej postępuje niż ty jak byłeś młody?? Ty jak byłeś młody to postępowałeś inaczej niż twoi rodzice i co też byłeś zdemoralizowany ?? Nie pragnę ci dogryść tylko wytłumaczyć to byś przejrzał na oczy. re : temat . 1. Na lekcji najlepiej bo młodzież i tak musi gdzieś pójść a czy to będzie szkoła czy kościół to i i tak wszystko jedno, byle tylko ich cennego czasu polekcyjnego nie zajmować. 2. od innych religii jest etyka - owszem. Natomiast nauka lub chociaż zarys przekonań innych religii jest wskazane - przecież JP2 nauczał nas o pojednaniu a nie o potepianiu. To że ktoś jest z innej religii nie znaczy że jest potępiony. kto mi powie skąd sie wzioł cytat "... i nastanie jedna owczarnia i jeden pasterz ..." pozdrawiam Odpowiedz Link
adamogo Re: 2 proste pytania 03.04.06, 19:05 Cały świat działa pochopnie i impulsywnie, a poglądy i decyzje zmieniane są z dnia na dzień, więc dlaczego mam kogoś nie oceniać na gruncie nie neutralnym? Mam gdzieś tą neutralność, a jeśli nie wiesz co to demoralizacja, to po co się wypowiadasz? Zdemoralizowana młodzież to nie taka, która postępuje inaczej niż ja w młodości, i jak ja postepowałem inaczej niż moi rodzice, to nie byłem zdemoralizowany. Masz opis Demoralizacji jakbyś nie wiedział: Demoralizacja to rozprężenie, zwłaszcza moralne, zepsucie, rozluźnienie dyscypliny, karności, a w świetle przepisów ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich oznacza szczególnie intensywną i względnie trwałą postać nieprzystosowania społecznego. To pewien proces odchodzenia od obowiązujących w społeczeństwie wartości moralnych, a przejawiający się poprzez popełnienie czynu zabronionego, systematyczne uchylanie się od obowiązku szkolnego lub kształcenia zawodowego, używanie alkoholu lub innych środków w celu wprowadzenia w stan odurzenia, uprawianie nierządu, włóczęgostwo, udział w grupach przestępczych. Acha co do grup przestępczych, to oczywiście wielu młodych<jak i starszych> ale młodzi grupkami wchodzą do sklepu, i robiąc sztuczny tłok kradną co popadnie, sam byłem kilka razy tego świadkiem, co oczywiście zgłaszałem ochroniarzowi<mają go gdzieś, więc i tak nic nie wskóra>, ale czy to podchodzi pod grupy przestępcze.Chociaż ostanio ta dla ciebie niezdemoralizowana młodzież staje się coraz brutalniejsza, więc nie dziwią morderstwa popełniane przez 12,13 czy 14 latków.Co do uprawiania nierządów, to w Laskowicach było<może i jest> coś takiego jak różowe podwórko, o którym zapewne dużo osób słyszało, gdzie głównie twoja niezdemoralizowana młodzież<dzieci bo to gimnazjum> oddaje się uciechom seksualnym. Odpowiedz Link
cygnus007 Re: 2 proste pytania 03.04.06, 20:07 bardzo pięknie i łagodnie przeszedłeś definicję zdemoralizowania od niczego do grupy przestępczej (wspaniała rozbieżność), i nie chodzi mi o to byś sobie jakieś regółki tworzył - wypowiedź w stylu politycznym dużo słów mało treści ale nie o to mi chodzi bym cię pouczał. Po prostu umywasz ręce i mówisz że jest źle a nie potrafisz dać konkretnego rozwiązania. Nie będe prowadził z tobą konwersacji dopuki nie usłyszę czegoś w stylu propozycji a nie narzekania. To że jest źle każdy widzi tyle że co róż ubieramy to w inne słowa wynikłe z różnych sytuacji. Jesteś inteligentny więc zrozumiesz sens wątku pozdrawiam Odpowiedz Link
adamogo Re: 2 proste pytania 03.04.06, 21:13 Po pierwsze to nie było w stylu politycznym, tylko z psychologicznego punktu widzenia.Może ci o politykę chodzi z tymi grupami przestępczymi, na którym jedynym sposobem jest?? policja?.A co do realizacji oprócz słów, to co ja mogę zrobić? Każdą wypłatę mam odkładać i założyć za własne pieniądze świetlicę środowiskową? Do takich ludzi trzeba podejść ze zrozumieniem, bo sam po trochu się wychowałem w rodzinie patologicznej, ale nie byłem przez to zdemoralizowany.Potrzeba spotkań z psychologiem, pedagogiem, rozmów, które coś zdziałają, ale do tego trzeba miejsca i czasu, a czasami<kasa, misiu, kasa> Może ktoś z Laskowic na następnym spotkaniu z radnymi i burmistrzem złoży taki projekt, gdyż ja nie jestem z Laskowic, to usłyszę napewno, że co mnie to obchodzi.Ale jak będzie takie spotkanie, to się przejdę i zobaczę.Sam bym mógł z taką młodzieżą porozmawiać, może mnie na to stać, chociaż za chwilę inni napiszą, że w jednym poście ich jadę a w drugim chcę im pomagać.No cóż takie życie. Odpowiedz Link
gallen Re: 2 proste pytania 02.04.06, 10:13 odp.2 To wina twoich rodziców bo to oni cię zaniesli do kościoła a ksiadz dał ci chrzest a co za tym idzie , chcesz czy nie chcesz słateś sie katolikiem. Uwierz mi że chrześcijaństwo to najbardziej optymalna religia , nie ma takich przegięć jak naprzykład w islamie Odpowiedz Link
katka256 Re: 2 proste pytania 02.04.06, 14:01 1. zamiast iść na mszę rano, możesz pójśc do szkoły bo z tego co wiem nauczyciele mają dyżury, więc na pewno ktoś się tobą zaopiekuje a nawet zapewne jakąś wiedze tobie przekaże.A na mszę możesz pójść np.wieczorem dla młodzieży. 2. na religii nie muszą uczyć tylko religii katolickiej, jesli znajdziesz duchownego z innej religii, a dyrektor go zatrudni możesz uczyć się nawet islamskiej czy protestanckiej.Przedmiot religia przecież nie jest równoznaczny z katolicyzmem. Odpowiedz Link
heymdall Re: 2 proste pytania 02.04.06, 23:29 ad.1...a jest jeszcze przeciez etyka do wyboru chyba zamiast religii.. ad.2. skoro ci się nie podoba, w porządku - załatwimy Ci imama z Hizb Allah (Hezbollah) żeby krzewił w dzieciątku ducha Islamu..jak Ci przeparaduję raz przepasany bombkami w domu, to zrozumiesz, czemu akurat księża nauczają w szkole.. Odpowiedz Link
fk90 Re: 2 proste odpowiedzi ;) 03.04.06, 08:53 1...żeby dorośli mogoli wkółko powtarzać jak to "tym uczniom to dobrze" -_- 2. Uczą religi katolickiej, bo to religia wiekszości Polaków. Za to ja mam inne pytanie: Dlaczego to się nazywa "religia" ? Odpowiedz Link
katka256 Re: 2 proste odpowiedzi ;) 03.04.06, 19:09 bo to nauka o religii,a dlaczego wf to wychowanie fizyczne? Odpowiedz Link