Gość: z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 17:10 Wypisujcie najtrudniejszy przedmiot jaki macie na studia i napiszcie jakie to studia.Uprzedzam że celem jest zabawa i miła dyskusja, nie straszenie maturzystów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: menel Re: najtrudniejszy IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.09, 17:14 Studiuję fizykę techniczną...największe trudności sprawia mi socjologia i filozofia który zaliczyć trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
redman32 Re: najtrudniejszy 09.09.09, 18:59 No właśnie, przedmioty humanistyczne na studiach inżynierskich. Czas stracony w durny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jqa Re: najtrudniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 19:31 Wytrzymałość materiałów. MiBM PG 3 z tego przedmiotu ni jest dla mnie żadnym wstydem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: najtrudniejszy IP: 195.82.180.* 27.11.09, 18:15 Zdecydowanie mechanika ośrodków ciągłych Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: najtrudniejszy 30.11.09, 11:38 Analiza matematyczna II na MiBMie, 1. stopień. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: najtrudniejszy 30.11.09, 11:43 Analiza matematyczna 2 PWr, MiBM, 1. st Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.wil Re: najtrudniejszy 09.09.09, 22:04 to ja z drugiej strony - ekonomia USA na studiach humanistycznych, blee jakieś wzory, wykresy, rynki, produkty, GDP, GNP, stopy, przychody, brrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: najtrudniejszy 09.09.09, 22:23 Egzamin z historii starożytnej ( ale i zajęcia) - steki osób dat faktów fakcików i innych pierdółek. Mogą cię zapytać ze wszystkiego a przecież nie sposób się nawet zorientować kto z kim prowadził wojnę i gdzie bo np. wszyscy mężczyźni w jednej dynastii nazywali się tak samo. Do tego pytania o uzbrojenie i uśmiech egzaminatora kiedy okazuje się że nie znasz Iliady na pamieć. Miałam na studiach wiele przedmiotów potencjalnie trudnych ale nic nigdy nie dorównało nawet odrobinę historii starożytnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: najtrudniejszy IP: *.proxnet.pl 09.09.09, 23:02 Konstytucyjny system organów państwowych.Przedmiot nie jest trudny,ale egzaminatorka to czysty hardkor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: najtrudniejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.09, 13:42 Nowość, student fizyki który przyznaje się do trudności humanistycznego przedmiotu. PS. Nie lubie niektórych studentów kierunków technicznych którzy uważają że mają bardzo dużo maty czy fizyki(budownictwo wiedzie zdecydowanie prym) a wszelkie przedmioty humanistyczne to pikuś. Dużo matematyki(fizyki) jest na matematyce(fizyce) i niech spróbują ten 'human' postudziować :) Odpowiedz Link Zgłoś
monnie92 Re: najtrudniejszy 27.11.09, 18:57 Gość portalu: gf napisał(a): > PS. Nie lubie niektórych studentów kierunków technicznych którzy > uważają że mają bardzo dużo maty czy fizyki(budownictwo wiedzie > zdecydowanie prym) a wszelkie przedmioty humanistyczne to pikuś. > Dużo matematyki(fizyki) jest na matematyce(fizyce) i niech spróbują > ten 'human' postudziować :) jeszcze gorsi są ci, co uważają, że czas nad przedmiotami humanistycznymi to czas stracony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nov Re: najtrudniejszy IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 27.11.09, 20:41 I mają rację, że na studiach technicznych przedmioty humanistyczne to strata czasu. Wcale nie są potrzebne, no ale cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: najtrudniejszy IP: *.ds16.agh.edu.pl 28.11.09, 19:25 Oczywiście, że stracony. A co wnoszą przedmioty typu " Psychologia i filozofia miłości " albo " Religie świata " ? Zastanawia mnie czy wszyscy studenci typowo humanistycznych kierunków muszą zaliczać obowiązkowe obieralne przedmioty ścisłe/techniczne. Zapewne nie. A " humany " na polibudzie to świetny sposób na zmarnowanie cennego czasu, który można przeznaczyć na naprawdę trudne ( i potrzebne - w przeciwieństwie do tych humanistycznych bzdur ) przedmioty. Tego typu zapełniacze są wykładane tylko po to, żeby wykładowcy mogli sobie zarobić, bo wykłady to dla nich zapewne jedyny sposób na zdobycie pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: najtrudniejszy IP: 192.28.65.* 10.09.09, 09:14 hmmm... KRESKI czyli geometria wykreślna. Na większości kierunków technicznych;p Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: najtrudniejszy 10.09.09, 09:23 Jeśli kryterium trudności ma być trudność w przyswojeniu materiału to prawo rolne (..cały czas gdzieś tam w głowie było przeświadczenie, że nigdy mi się to do niczego nie przyda)i historia doktryn polityczno-prawnych (masa nazwisk, do każdego przypisana jego teoria, a teorie niezbyt się różniły między sobą). Jednak najgorzej wspominam postępowanie karne (przyjemnie się uczyło,ale egzamin owiany był tak niekorzystnymi ( i nieprawdziwymi, jak się okazało) legendami, że nerwy były potwooorne:/) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INŻ Re: najtrudniejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:38 ehh wy prawniki, namnożyło sie was, kiedyś studia prawnicze były eliterne a teraz?Nie umiem matematyki to ide na prawo, Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: najtrudniejszy 10.09.09, 15:42 Zawsze można powiedzieć,że tylko elita kończy i dostaje się na aplikację:) Poza tym skończenie prawa nie czyni z nikogo prawnika:) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: najtrudniejszy 11.09.09, 09:30 Wg wikipedii tak,ale co to za prawnik, który właściwie nic nie może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: najtrudniejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.09, 13:36 Tu sie niezgodze. Znaczna większość która jest prawnikami ma rodzine w branży.Ot, znajomośći. Z drugiej strone jeżeli ktoś zostanie prawnikiem bez znajomości-o takich osobach można powiedzieć Elita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: najtrudniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:45 Na filologii germańskiej - egzamin z praktycznej nauki języka. Bez w miarę systematycznej pracy (ew. genialnej znajomości języka) praktycznie nie do zdania. To zresztą dotyczy PNJ na większości filologii... Na filologii polskiej - zapewne któraś z historii literatury polskiej, ale tu dużo zależy od danego wykładowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: najtrudniejszy IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.09, 12:31 Na filologii polskiej to jednak największa panika jest zawsze przed egzaminem z gramatyki historycznej i teorii literatury. Co nie znaczy, że historie literatury łatwo zdać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: najtrudniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 11:48 O, te dwa przedmioty akurat wspominam jako bardzo sympatyczne (z egzaminami włącznie). Tylko że to zależy z całą pewnością od: 1) zainteresowań (uwielbiałam językoznawstwo pod wszelką postacią, lubiłam teorię literatury, zdecydowanie nie przepadałam się za historią), 2) od wykładowcy (u nas praktycznie wszystkie egzaminy były ustne). Niemniej z rozmów z ludźmi z roku zdecydowanie wynikało, że ta historia literatury jest jednak największym postrachem (ew. gramatyka - ale opisowa)... A na jakiej uczelni studiujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emu Re: najtrudniejszy IP: 188.33.137.* 10.09.09, 16:20 Patofizjologia. Farmakologia ex aequo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA Re: najtrudniejszy IP: *.radom.vectranet.pl 10.09.09, 17:00 Zgadzam sie calkowicie z Tawananna - PNJ koszmar na filologiach obcych na dobrych uniwersytetach .Mysle jednak ,ze w wiekszosci szkol wyzszych a przede wszystkim w szkolach prywatnych tego problemu nie ma .No i to jest niesprawiedliwe.Gnebia nas cudzoziemcy ,ktorzy jak sami mowia boja sie na codzien uzywac polskiego bedac oczywiscie polonistami .A od nas wymagaja Bog wie co .Czy Wy tez tak macie ? Piszcie ........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: najtrudniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 11:52 Z moich obserwacji: gnębić potrafią i cudzoziemcy, i Polacy (ale Polacy zwykle jednak bardziej, bo wiedzą, że tego da się nauczyć :)). Jeśli nie wiąże się z tym atmosfera terroru i przerażenia, a wymagania nie są absurdalnie wysokie - to ja jestem za takim "gnębieniem". W końcu znajomość języka to podstawowy kapitał absolwenta filologii. I nie da się ukryć, że są tu ogromne różnice między dobrymi i kiepskimi uczelniami. Jaki studiujesz język i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA Re: najtrudniejszy IP: *.radom.vectranet.pl 11.09.09, 12:03 Juz skonczylam - UJ filologia romanska .Najgorzej bylo z dysertacja uff.......... ja niestety mam umysl scisly i nigdy nie kochalam tzw wypisywania sie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: najtrudniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 15:17 Skądś to znam... :) Umysł ścisły, skończone studia filologiczne, największa męka - dłuuuugie prace pisemne. Nie cierpię lać wody, moje prace zazwyczaj były jednymi z krótszych. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolosa Re: najtrudniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 18:24 symulacje wielkiej skali - AGH INFORMATYKA, proste zadanie z uzyciem komputera rozwiazuje sie jeden tydzien a wzor na wyprowwadzenie prawdopodobienstwa zajscia danego zjawiska np kapilar krwii, rozpisuje sie na 10 stronach kartki A4, to jest dopiero przedmiot ,ale zaliczyc sie da tylko poradzic sobie z takimi zadaniami to trzeba miec leb jak 6x9 Odpowiedz Link Zgłoś
k.l2 Re: najtrudniejszy 27.11.09, 19:05 ksztalcenie sluchu,zwlaszcza na ostatnim roku - muzykologia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKE Re: najtrudniejszy IP: 89.108.209.* 27.11.09, 22:10 Zdecydowaie mikroekonomia na UEP...przedmiot przyswajalny,zwłaszczy gdy się tym interesuje...ale jest taki jeden doktor, któremu wiedza nie wystarcza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim Re: najtrudniejszy IP: *.rwd.prospect.pl 28.11.09, 19:07 - maszyny elektryczne - teoria sterowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikachu Re: najtrudniejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.09, 20:54 Stomatologia -> chirurgia szczękowo-twarzowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: najtrudniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 19:12 chemia leków na farmacji, setki wzorów do wykucia, nazw chemicznych, handlowych, działania, interakcji, brrrr Odpowiedz Link Zgłoś