Dodaj do ulubionych

Psychologia

IP: *.chello.pl 12.01.04, 16:09
Skonczylem jeden kierunek i mam ochote rozpoczac psychologie. Niestety juz
zaocznie gdyz studiowanie 2 dziennych kierunkow jeden po drugim to luksus na
ktory nie moge sobie pozwolic. Czy psycholog po zaocznych ma takie same
uprawnienia jak po dziennych? Czy moze prowadzic terapie ? Czy moze pracowac
z ludźmi?
Obserwuj wątek
    • camerthon Re: Psychologia 12.01.04, 18:43
      Gość portalu: manofask napisał(a):

> Czy psycholog po zaocznych ma takie same
      > uprawnienia jak po dziennych? Czy moze prowadzic terapie ? Czy moze pracowac
      > z ludźmi?

Niestety, nie istnieje psychologia zaoczna. Jest tylko dzienna i wieczorowa,
      gdyz takie sa wymogi ustawy o zawodzie psychologa - trzeba miec po prostu
      zaliczona okreslona ilosc godzin, a zaocznie nie da sie tego osiagnac. To tak
      jak z medycyna. Wiec psychoterapeuta niestety zostac nie mozesz.

Z tego, co mi wiadomo, to warszawska Szkola Wyzsza Psychologii Spolecznej ma w
      ofercie jakas psychologie zaoczna, ale nie ma to nic wspolnego ze specjalizacja
      kliniczna i potencjalna praca z ludzmi. Jest to bardziej taka psychologia
      'biznesowa', jezeli tak to mozna ujac. Sprawdz sobie na ich stronce (
      www.swps.edu.pl bodajze...)

A do studiowania psychologii zachecam - rewelacja :-)

pozdrawiam!
      • Gość: manofask Re: Psychologia IP: *.chello.pl 12.01.04, 22:37
        hmm no jesli te wieczorowe byłyby w godzinach popoludniowych to moze dalbym
        rade. Ale jesli jest tak ze wieczorowi maja razem z dziennymi to kiepsko to
        widze;(
        • Gość: Nika Re: Psychologia IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.04, 16:47
          Jestem wieczorowa studentka psychologii i moge ci powiedziec, ze zajecia odbywaja sie popoludniami, a nawet poznymi popoludniami.
          • camerthon Re: Psychologia 16.01.04, 17:16
            Gość portalu: Nika napisał(a):

> Jestem wieczorowa studentka psychologii i moge ci powiedziec, ze zajecia odbywa
            > ja sie popoludniami, a nawet poznymi popoludniami.

Natomiast moje zajęcia często są łączone z dziennymi i nieraz zaczynają się już
            od 13.00. W sumie to popoludnie, ale dosc wczesne. Ale mozna sobie tak
            poustawiac grafik, zeby zaczynac pozniej - u mnie jednak ta 13:00 jest
            standardem i trzeba sie mocno nagimnastykowac, zeby zaczynac pozniej.
            • Gość: mary lu Re: Psychologia IP: *.swic.dialup.inetia.pl 16.01.04, 22:26
              A gdzie studiujecie ta psychologie wieczorowo jezeli mozna wiedziec? Na
              uniwerku czy raczej w jakiejs szkole prywatnej. Tez chcialam zaczac psychologie
              zaocznie jako drugi kierunek ale skoro nie ma to fatalnie! Jestem zawiedziona!
      • gocha1111 Re: Psychologia 06.05.04, 10:39
        Camerthon,
        podajesz link, z ktorego wynika cos zupelnie innego niz sugerujesz. W ustawie
        nie ma ani slowa o dyskwalifikowaniu absolwentow zaocznej psychologii.
        Art. 8 mowi wyraznie, ze aby miec prawo wykonywania zawodu trzeba byc wpisanym
        na liste psychologow Regonalnej Izby Psychologow, a aby to sie stalo trzeba
        uzysakac dyplom magistra psychologii [USTAWA NIE MOWI NIC O TRYBIE
        STUDIOWANIA!!] i odbyc staz zawodowy.
    • Gość: psycholog_społeczn Re: Psychologia IP: 62.121.73.* 17.01.04, 16:32
      Jak najbardziej można studiować psychologię zaocznie w SWPS (zapraszam na
      stronę www.swps.edu.pl/
      Po studiach zaocznych ma się dokładnie takie same uprawnienia jak po dziennych
      i są one zgodne ze standardami kształcenia psychologów! W systemie zaocznym
      można studiować psychologię społeczną, kliniczną i międzykulturową. Natomiast
      żaden z tych kierunków, również kliniczna, nie przygotowuje do prowadzenia
      psychoterapii! Aby takie uprawnienia nabyć należy podjąć specjalne szkolenia
      (niektóre z nich trwają kilka lat), po ukończeniu których można ubiegać się o
      certyfikat PTP.
      Studia w SWPS są niezłe - szkoła ma dobrą kadrę (stałą i "na gościnnych
      występach" z UAM, UJ, UW i innych, naprawdę dobrych uczelni), ma certyfikat
      KRASP, ma już w ofercie studia podyplomowe i w toku pierwsze doktoraty (bo
      chyba jeszcze nikt nie obronił).
      Pozdrawiam i zachęcam - generalnie ja też wolałabym dzienne, ale ponieważ to
      moje drugie studia a pierwszą młodoć zakończyłam lekko licząc 20 lat temu -
      zdecydowałam się na zaoczne i nie żałuję. Pracuję jako trener wewnętrzny i
      dzięki szkole jestem sprawniejsza. Pozdrawiam, Hania
      • Gość: ma Re: Psychologia IP: *.gdynia.mm.pl 17.01.04, 16:40
        Gwoli scisłości warto by też wspomnieć o opłatach za studia na SWPS droga Haniu
        he he he
        • Gość: psycholog_społeczn Re: Psychologia IP: 62.121.73.* 19.01.04, 13:56
          Szkoła jest droga.A podkreślam, że (z racji wieku) miałam dłuższy staż zawodowy
          niż większość moich kolegów-studentów i zarabiałam na ogół więcej niż oni.
          Gdyby te studia trwały 10 lat to nie dałabym rady :)Byłam jednak bardzo
          zdeterminowana, bo (niezależnie od względów intelektualnych) studia stwarzały
          mi znacznie ciekawsze perspektywy zawodowe. Ale też może pod tym kątem należy
          wybierać studia, a nie decydować się na "coś ciekawego" licząc na to, że a nuż!
          po ciekawych studiach trafi mi się "ciekawa praca". Bo takie rzeczy zdarzają
          się po Oxfordzie, a po zaocznych.
          Pozdr, Hania
      • camerthon Re: Psychologia 18.01.04, 13:39
        Gość portalu: psycholog_społeczn napisał(a):

> Jak najbardziej można studiować psychologię zaocznie w SWPS (zapraszam na
        > stronę www.swps.edu.pl/

reklama?

> Po studiach zaocznych ma się dokładnie takie same uprawnienia jak po dziennych
        > i są one zgodne ze standardami kształcenia psychologów! W systemie zaocznym
        > można studiować psychologię społeczną, kliniczną i międzykulturową.Natomiast
        > żaden z tych kierunków, również kliniczna, nie przygotowuje do prowadzenia
        > psychoterapii! Aby takie uprawnienia nabyć należy podjąć specjalne szkolenia
        > (niektóre z nich trwają kilka lat), po ukończeniu których można ubiegać się o
        > certyfikat PTP.

Poczytaj sobie proszę na stronce Polskiego Towarzystwa Psychologicznego (
        www.ptp.psychologia.pl ), jakie są wymagania konieczne do uzyskania w/w
        certyfikatu. Po pierwsze: 5 lat psychologii lub 6 medycyny. Dziennie lub
        wieczorowo, ze wzgledu na wymagana ilosc godzin. Po drugie: kazdy z tych kursow
        trwa min.4 lata, na krotsze nie nalezy nawet zwaracac uwagi, bo nie honoruje ich
        PTP. Poza tym warunkiem przyjęcia na kurs jest tzw. codzienne praktyka
        kliniczna, co nieco komplikuje sprawę.

Zaocznie studiowac sobie owszem, mozesz zarowna spoleczna, miedzykulturowa i
        kliniczna, ale, o tyle o ile przy pierwszych dwóch tytul magistra cos daje (cos
        w znaczeniu - perspektywy), w wypadku klinicznej - nie masz zupelnie prawa do
        wykonywania zawodu, i wątpie czy ktoś zwróci na Ciebie uwagę w tłumie dziennych
        i wieczorowych. Ewentulanie mozesz pracowac jako trener z kursow z gatunku 'jak
        radzic sobie ze stresem', ale o wlasnej praktyce zapomnij.

> Studia w SWPS są niezłe - szkoła ma dobrą kadrę (stałą i "na gościnnych
        > występach" z UAM, UJ, UW i innych, naprawdę dobrych uczelni), ma certyfikat
        > KRASP, ma już w ofercie studia podyplomowe i w toku pierwsze doktoraty (bo
        > chyba jeszcze nikt nie obronił).

płacą Ci za pisanie tego?
        • Gość: psycholog_ Re: Psychologia IP: 62.121.73.* 19.01.04, 13:42
          Ponieważ ktoś wyżej napisał, że nie można studiować psychologii zaocznie -
          pozwoliłam sobie sprostować: można, studiowałam zaocznie psychologię społeczną,
          skończenie tych studiów podniosło jakość mojej pracy i rozwinęło mnie
          intelektualnie.Ponieważ, zgodzisz się ze mną?, uczelnie nie publiczne mają
          bardzo zróżnicowany poziom i nie wszyscy studenci i absolwenci są jakością
          kształcenia usatysfakcjonowani wyjaśniłam, jaką szkołę skonczyłam. Pytania o
          to, czy piszę, żeby reklamować szkołę i czy mi za to płacą wydają mi się
          nieuprzejme i agresywne, przez moment nawet miałam ochotę zrewanżować się
          pytaniem, czy agresja bierze się stąd, Ty nie dałeś sobie rady (intelektualnie
          lub finansowo)? Ale w sumie taka informacja nie jest mi do niczego potrzebna,
          jak wiesz nie jestem terapeutą i nie czuję się ani przygotowana ani upoważniona
          do tego, żeby pracować z Tobą nad emocjami. Odpowiadam więc - "reklama" była
          bezwiedna i nie płacą mi za nią. Życzę sukcesów i pozdrawiam, Hania
          • Gość: ma Re: Psychologia IP: *.gdynia.mm.pl 19.01.04, 15:41
            Na SWPS w Gdańsku wykłada cała kadra psychologii z UG. Czy możesz mi
            wytłumaczyć, droga Haniu, w jaki sposób poziom SWPS w Gdańku może być wyższy
            niż poziom UG, jeżeli kadra jest taka sama?

PS możesz sprecyzować ile płaciłaś za semestr nauki w tej "znakomitej" wyższej
            szkole? he he he

pozdrawiam
            • Gość: psycholog_społ Re: Psychologia IP: 62.121.73.* 19.01.04, 18:35
              Kto napisał i gdzie, że poziom SWPS jest wyższy niż UG? Jeśli ktoś to napisał,
              to zwróć się do tej osoby i poproś o wyjaśnienie w jaki sposób. Ja tego poglądu
              nie wyraziłam ani nie podzielam. Informacji o SWPS, kosztach, programie i czym
              tam chcesz możesz zasięgnąć na stronie.
              Pozdrawiam, H
          • camerthon Re: Psychologia 20.01.04, 00:43
            Gość portalu: psycholog_ napisał(a):

> Ty nie dałeś sobie rady

Jestem dziewczynką :-)

> Pytania o to, czy piszę, żeby reklamować szkołę i czy mi za to płacą wydają mi
            > się nieuprzejme i agresywne przez moment nawet miałam ochotę zrewanżować się
            > pytaniem

Skąd w Tobie tyle zawiści i złości, żeby koniecznie oko za oko, ząb za ząb i
            jeszcze dołożyć...Stresująca praca? Narastająca z wiekiem frustracja? Jakis
            kursik z rodzaju 'odstresuj sie w weekend' by sie przydał ;-)

> czy agresja bierze się stąd, Ty nie dałeś sobie rady (intelektualnie
            > lub finansowo)?

Intelektulanie - 27 osob na 1 miejsce - nie, nie mam kompleksow, ze znalazlam
            sie minimalnie pod kreska i stidiuje wieczorowo. Ale ktos kto studiuje prywatnie
            nie wie co to egzaminy wstepne i ilosc kandydatow na miejsce ;-)

Finansowo - nie sądzisz, że to chwyt ponizej pasa? Podejrzewam, ze przeczyta to
            niejedna osoba, ktora nie moze sobie pozwolic na studia za 8 tysiecy na rok +
            utrzymanie w Warszawie i chyba bedzie je przykro, kiedy zobaczy jak ktos potrafi
            sie w tym temacie wyzlosliwiac...

> Ale w sumie taka informacja nie jest mi do niczego potrzebna

To po co to w ogole piszesz? Zeby dac upust zlosci? Jest roznica pomiedzy
            negowaniem nachalnego reklamowania sie na forum, a wyzlosliwianiem się, nie sądzisz?

Boze, a potem mamy takie a nie inne stereotypy psychologow...Okropny swiat...
            • Gość: psycholog_społ Re: Psychologia IP: 62.121.73.* 20.01.04, 09:22
              To, co się z Tobą wyprawia - to może być projekcja, trudno mi znaleźć inne
              wytłumaczenie.Co to są egzaminy wstępne wiedziałam już w czasie, kiedy pewnie
              jeszcze nie było Cię na świecie - pierwsze studia, które skończyłam (w 80 roku)
              to historia sztuki. Głupio się tak domyślać, ale teraz pewnie napiszesz, że
              musiałam być komunistką albo kochanką dziekana? Ja już dam sobie spokój z tą
              korespondencją, ale możesz napisać, co Ci tylko pomoże - klawiatura wytrzyma.
              HG
              • camerthon Re: Psychologia 20.01.04, 21:31
                Gość portalu: psycholog_społ napisał(a):

> To, co się z Tobą wyprawia - to może być projekcja, trudno mi znaleźć inne
                > wytłumaczenie.Co to są egzaminy wstępne wiedziałam już w czasie, kiedy pewnie
                > jeszcze nie było Cię na świecie - pierwsze studia, które skończyłam (w 80 roku)
                > to historia sztuki. Głupio się tak domyślać, ale teraz pewnie napiszesz, że
                > musiałam być komunistką albo kochanką dziekana? Ja już dam sobie spokój z tą
                > korespondencją, ale możesz napisać, co Ci tylko pomoże - klawiatura wytrzyma.
                > HG

eof
    • Gość: sqa Re: Psychologia IP: *.crowley.pl 19.01.04, 10:27
      Jest w Warszawie Wyzsza Szkola Finansow i Zarzadzania i tam jest kierunek psychologia
      rowniez zaoczna. Kierunek ruszyl od tego roku. Studia duzo tansze niz na SWPS.
    • sqa Re: Psychologia 19.01.04, 10:29
      Wyszsza Szkola Finansow i Zarzadzania ul . Pawia 55 www.vizja.pl
      psychologia zaocznie co 2-ga sobota i niedziela
    • Gość: lili Re: Psychologia IP: 80.55.239.* 19.01.04, 19:39
      Dzisiaj na wykladzie z wprowadzenia do psychologii, prof. Nęcka powiedział, ze
      psychoterapeutą można byc tylko po specjalistycznych kursach, ale aby móc
      zrobic te kursy można byc np. po socjologii lub czyms innym, nie ma wymogu by
      najpierw skonczyc psychologię. Ale jesli psychologia Cię interesuje - to chyba
      warto :).Studiuje psychologie na UJ, mamy wyklady z Nęcką, z tego co wiem
      wyklada On ( i wielu innych cenionych psychologów) tez na SWPS. nie wiem jak
      wyglądaja tam zajecia, ale wydaje mi się, że kadra jest dobra wiec jest duże
      prawdopodobieństwo, ze zajęcia również. To szkoła prywatna, ale mysle, że to
      nie przesadza o jej poziomie. Sadze, że mozna sie w niej wiele nauczyc, jeśli
      sie oczywiście chce to zrobic. Warto pamiętac, że psychologia na SWPS ma
      akredytację! nie chce uprawiac reklamy, ale lubię obiektywizm. pozdrawiam!
      Poju Wam I Swiatu życzę.
      • Gość: ma Re: Psychologia IP: *.gdynia.mm.pl 19.01.04, 22:21
        Powiem więcej : SWPS w Wawie ma taką kadre że głowa boli, chyba najlepszą w
        Polsce... tyle że i czesne są ogromne : do 7200 zł na dwa semestry nauki. Poza
        tym o ile masz gwarancje że kadra jest znakomita, o tyle nie masz żadnej
        gwarancji, że ludzie którzy będą z Tobą studiowali reprezentują solidny poziom
        (o ile wiem rekrutacja to fikcja, tak jak na większości szkół prywatnych). Ale
        kadre to oni mają wypasioną.
    • kulju Re: Psychologia 02.02.04, 16:48
      Co do SWPS (moge sie wypowiadac, bo jestem jego absolwentka ;)...Kadra jest
      niezla, bo szkola zatrudnia najlepszych profesorow ze wszystkich uczelni w
      Polsce. Dzieki temu nastepuje zdrowa wymiana pogladow i opini, co w
      psychologii jest dosyc wazne. Co do poziomu studentow, szczegolnie dziennych,
      powiem szczerze, jest oglonie mizerny, bo bez egzaminow wstepnych, latwe testy
      w ciagu 5 lat nauki. Moze warto wspomniec, ze broni sie moze 2/3 studentow
      (praca magisterska jest praca empiryczna - zaawansowana statystyka!)Ale Ci, co
      sa dobrzy, to naprawde sa dobrzy. I jesli Ty chcesz sie uczyc i jestes
      zainteresowany psychologia, to polecam. Znajdziesz tam pasjonatow i wielu
      bardzo madrych ludzi. I polecam studia zaoczne, bo wiekszosc osob tam
      studiujacych juz jest po innych studiach i poziom ich jest znacznie wyzszy niz
      studentow dziennych.
      Studia sa drogie, (bo szkola wydaje tez bezmyslnie na toalety i drogi papier
      toaletowy), ale warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka