Gość: An IP: *.home.aster.pl 09.12.09, 23:11 Myślę i myślę oprócz pracy dziennikarskiej nie mam pojęcia gdzie można pracować po politologii. Jakie macie inne pomysły na pracę dla absolwenta politologii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: An Re: Politologia IP: *.home.aster.pl 10.12.09, 09:17 Ale chodzi o pracę w zawodzie. W sklepie prawie każdy może pracować i nie trzeba do tego tytułu magisterskiego. Zatem dzie może pracować absolwent politologii (w zawodzie)? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Politologia 10.12.09, 10:58 Tu moze zerowac forum.gazeta.pl/forum/f,9,Europracownicy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: Politologia IP: *.home.aster.pl 10.12.09, 13:52 Oj raczej nie, w EPSO (European Personnel Selection Office) poszukują specjalistów w danych dziedzinach np weterynarzy, ekonomistów, finansistów, prawników... Zresztą co taki politolog np. w Komisji Europejskiej mógły robić? Pisma prawniczego nie napisze, na rolnictwie się nie zna, rozliczenia funduszy regionalnych też są mu obce, sprawy współpracy w sprawach karnych między członkami UE tym bardziej. Ktoś ma jakiś pomysł gdzie w zawodzie może pracować absolwent politologii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasminka Re: Politologia IP: *.cable.ziggo.nl 11.12.09, 23:05 Okazuje sie, ze politologia to troche jak filozofia. Studiuje sie ja dla wlasnej satysfakcji. Ciekawe co pisza foldery zachecajace do studiowania tego kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadasf Re: Politologia IP: *.rev.masterkom.pl 12.12.09, 10:46 że można pracować WSZĘDZIE!!!! [i nigdzie] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 13:13 tak samo jak po socjologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: Politologia IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.09, 15:21 Politologia to w brew pozorom rozległa dziedzina. Od partii politycznych na stosunkach międzynarodowych kończąc . Naukami pomocniczymi są Socjologia,Filozofia,Historia ,Ekonomia,Prawo i inne. Pytania jako warto postawić : Jak chcesz studiować Czy Ciebie to Interesuje Dlaczego , czy po zajęciach do Biblioteki czy może do PUBU ?? Praca w jednostkach Urzędach od samorządu w górę, reklamie , doradztwie, dziennikarstwie, tłumacz, Edytor ... Co do Stanowisk w UE .Niezgodzie się możesz zrobić studia podyplomowe lub po prostu otworzyć książkę !! Według mnie Studia to okres SAMOKSZTAŁCENIA co widzę po sobie , na zajęciach jedno w domu drugie . Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: Politologia 13.12.09, 15:47 E nie zgodziłabym się że Historia czy Socjologia są naukami pomocniczymi politologii - to że politolog się nimi posługuje ( albo nie posługuje z czym spotykam się nieco częściej) nie czyni z nich od razu nauk pomocniczych. No a w ramach tematu - odnoszę wrażenie że nie ma jednego konkretnego zawodu jaki można wykonywać - wiem że część politologów zostaje analitykami ale nie do końca wiem co analizują, część z nich angażuje się w politykę ale też nie do końca wiem na jakich stanowiskach. W sumie jak z większością wykształcenia humanistycznego trudno stwierdzić jaki się zawód po tym wykonuje. Co nie sprawia że są to studia bezsensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Politologia IP: *.home.aster.pl 13.12.09, 23:42 Praca w jednostkach samorządu ??? Prawa nie zna, finansów też nie. Reklama? Toż to każdy może pracować, nawet po gimnazjum. Doradztwe? A jakim doradztwie? Może audyty zrobi? Tłumacz? A jakie języki zna politolog lepiej niż absolwent innych kierunków? Edytor? Toż to żarty, tutaj trzeba znać j. polski... W UE też nie znajdzie pracy bo niby jako kto? Chyba że zostanie europoslem, ale do tego to nawet 8 klas nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś