Dodaj do ulubionych

ktore lepsze?

IP: *.xdsl.centertel.pl 05.05.10, 16:06
ktore z tych kierunkow warto teraz studiować: prawo, politologia,
stosunki miedz., europeistyka, dziennikarstwo, administracja. jesli
mozecie to zrobcie klasyfikacje miejc 1-6 ktore najlepsze, ktore
potem itd. dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: giggi Re: ktore lepsze? IP: *.chello.pl 05.05.10, 16:31
      Wszystkie, które wymieniłeś cechuje na dzień dzisiejszy bezrobocie. Prawo to już
      nie to co kiedyś bo byle szkółki prowadzą rekrutacje na ten kierunek. Pozostałe
      5 to naprawdę ale to naprawdę pożal się boże neokierunki które utrzymują ludzi w
      przekonaniu że lepiej być po dziennikarstwie niż po zawodówce (a tak na
      marginesie to łatwiej o pracę w zawodzie po zawodówce i zarobki też
      nienajgorsze) a to nieprawda. Jeśli szukasz czegoś z tej kategorii to serio -
      daruj sobie. Studentów jest za dużo i nie potrafią praktycznie NIC po 5 latach
      edukacji. Studia to już nie to kiedyś. Poczytaj wątki na forum od ludzi nieco
      bardziej doświadczonych którzy już pewne rzeczy mają za sobą i weź sobie te
      opinie do serca.

Pozdrawiam
      • Gość: X. Re: ktore lepsze? IP: *.icpnet.pl 05.05.10, 17:49
        Prawo, może i jest dużo szkół prywatnych, ale nie powinno sie porownywac
        studenta prawa np UW czy UAM ze studentem prawa wyzszej szkoly....
        Po drugie, dlaczego uwazacie czy europeistyka czy dziennikarstwo to
        niepraktyczne studia?
        W trakcie mozna zrobic sobie jakis staz, certyfikaty jezykowe itd i na pewno
        prace sie znajdzie.
        Taaaaa wg niektorych to lepsza zawodowka niz studia. Zal.
        • Gość: giggi Re: ktore lepsze? IP: *.chello.pl 05.05.10, 17:58
          Widzę że jeszcze nie miałaś za sobą konfrontacji z rynkiem pracy. Same
          certyfikaty i kursy nie pomogą. Ta praktyka o której piszesz nie jest wcale
          gwarantem sukcesu. A co do prawa na UW a WSx/y to rzeczywiście nie musimy
          porównywać tych studentów bo po co. Przecież i tak egzamin na aplikację mogą
          zdawać ci i ci więc uprawnienie po zdaniu daje im jednakową moc.
          • Gość: doswiadczony Re: ktore lepsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 21:13
            giggi ladnie i madrze to napisal i tez sie z nim nia zgadzam
        • Gość: Łys Re: ktore lepsze? IP: *.proxnet.pl 05.05.10, 18:15
          Bo europeistyka i dziennikarstwo to niepraktyczne studia,bo uczą niby czego?
          Dziennikarzem może być każdy,wystarczy tylko dobrze pisać i na temat.
          Europeistyka? A co to w ogóle za studia? Mają one swój odpowiednik na
          zagranicznych uczelniach? Swoją drogą ciężko mi odróżnić stosunki międzynarodowe
          od europeistyki. Mam wrażenie jakby te studia zajmowały się tym samym.
          Myślisz,że pracodawcę interesują ludzie ze stażem podawania kawy,polewania
          herbaty i stania przy kserokopiarce? Nie okłamujmy się,ale tak właśnie wygląda
          staż w urzędach i w biurach.
          Lepszy to kierunek,który kręci i nęci studenta by był najlepszy w tym co robi. A
          nie pseudostudia dla pseudostudentów,bo według nich liczy się papier i to
          nieważne jakiego kierunku. Lepiej mieć niż nie mieć itd. Błąd! Lepiej nie
          mieć,niż potem ukrywać w CV swoje wykształcenie policealne.
          • Gość: mi Re: ktore lepsze? IP: *.sds.uw.edu.pl 08.05.10, 01:13
            Gość portalu: Łys napisał(a):

> Bo europeistyka i dziennikarstwo to niepraktyczne studia,bo uczą niby czego?
            > Dziennikarzem może być każdy,wystarczy tylko dobrze pisać i na temat.

Mylisz się, aby być dziennikarzem (dobrym oczywiście), trzeba:
            a) znać gatunki dziennikarskie - umieć napisać zgodnie z regułami sztuki
            felieton, reportaż, notatkę prasową...
            b) wiedzieć, jak funkcjonują media, także w sensie technicznym
            c) nauczyć się zasad poprawnej polszczyzny (a poprawna polszczyzna nie sprowadza
            się tylko do niemówienia "poszłem" czy "oni som")
            d) najważniejsze - ciągle doskonalić warsztat

Tego właśnie uczą studia dziennikarskie. Jasne, są jednostki wybitne, które to
            mają we krwi, są tacy, którzy są w stanie nauczyć się wszystkiego w praniu albo
            skończyli pokrewny kierunek (np. polonistykę), no i cała rzesza idiotów, którzy
            myślą podobnie jak Ty* - "mam lekkie pióro, wysoki wynik z matury, a pani od
            polskiego zawsze chwaliła moje wypracowania, będę zaje... dziennikarzem" i
            niestety są tak pewni siebie, że przebijają się do mediów. Co nie zmienia faktu,
            że dziennikarstwo to zawód jak każdy inny, i wymaga przygotowania.

* zauważ, proszę, że nazywam idiotami pseudodziennikarzy, nie Ciebie;)

Osobiście widzę dziennikarstwo raczej jako drugi kierunek, dodany do bardziej
            specjalistycznych studiów - artystycznych, społecznych, prawniczych,
            ekonomicznych...

A do autora (autorki) wątku: przejrzyj programy studiów i wybierz to, co Cię
            najbardziej kręci. Twój sukces na rynku pracy zależy w większej mierze od
            Twojego zaangażowania, pomysłowości, pasji, niż od tego, jaki masz papierek.
            • Gość: Łys Re: ktore lepsze? IP: *.proxnet.pl 08.05.10, 02:04
              > Mylisz się, aby być dziennikarzem (dobrym oczywiście), trzeba:
              > a) znać gatunki dziennikarskie - umieć napisać zgodnie z regułami sztuki
              > felieton, reportaż, notatkę prasową...
              > b) wiedzieć, jak funkcjonują media, także w sensie technicznym
              > c) nauczyć się zasad poprawnej polszczyzny (a poprawna polszczyzna nie sprowadz
              > a
              > się tylko do niemówienia "poszłem" czy "oni som")
              > d) najważniejsze - ciągle doskonalić warsztat

Punktu a i c uczymy się w gimnazjum :P
              • Gość: mi Re: ktore lepsze? IP: *.sds.uw.edu.pl 08.05.10, 10:58
                Gość portalu: Łys napisał(a):

> > Mylisz się, aby być dziennikarzem (dobrym oczywiście), trzeba:
                > > a) znać gatunki dziennikarskie - umieć napisać zgodnie z regułami sztuki
                > > felieton, reportaż, notatkę prasową...
                > > b) wiedzieć, jak funkcjonują media, także w sensie technicznym
                > > c) nauczyć się zasad poprawnej polszczyzny (a poprawna polszczyzna nie sp
                > rowadz
                > > a
                > > się tylko do niemówienia "poszłem" czy "oni som")
                > > d) najważniejsze - ciągle doskonalić warsztat
                >
                >
                > Punktu a i c uczymy się w gimnazjum :P

ta, matematyki też się uczymy w gimnazjum, po co w takim razie istnieją
                politechniki? :D
                • Gość: Łys Re: ktore lepsze? IP: *.proxnet.pl 08.05.10, 12:47
                  Żeby nauczyć wyspecjalizowanej wiedzy branżowej,która nie obejdzie się bez
                  matematyki "wyższej".
                  • Gość: mi Re: ktore lepsze? IP: *.sds.uw.edu.pl 08.05.10, 13:49
                    No i analogicznie - ludzie pracujący w słowie nie obejdą się bez wyższego
                    stopnia wtajemniczenia w dziedzinie poprawności językowej i poetyki :)
                    • Gość: Łys Re: ktore lepsze? IP: *.proxnet.pl 08.05.10, 14:03
                      Właśnie nie analogicznie. Poprawności językowej uczą w szkołach elementarnych.
                      Bezsensem jest prowadzenie takich zajęć na studiach,chyba że dla debili.
                      • Gość: mi Re: ktore lepsze? IP: *.sds.uw.edu.pl 08.05.10, 15:42
                        Uwierz, nie uczą. W szkołach podstawowych (elementarne to były przed wojną :D),
                        a także gimnazjach i liceach uczą jedynie, że nie pisze się "ktury" i nie
                        zaczyna zdania od "a więc" (co zresztą jest uproszczeniem, bo czasem można tak
                        zrobić).
                        "Profesjonalna" poprawność językowa jest, ekhm, nieco bardziej rozbudowana. Czy
                        w szkole nauczyli Cię na przykład, jak się pisze przedrostek "super" czy "niby"
                        z rzeczownikami czy partykułę -by ze spójnikami? Albo że zdanie w stylu "będąc w
                        Krakowie, złamałem nogę" jest niepoprawne? Albo które wyrazy akcentuje się na
                        trzecią sylabę od końca? No właśnie.

Nie twierdzę, żeby poświęcać tym zagadnieniom SPECJALNE, pięcioletnie studia,
                        ale mały kursik dla wszystkich dziennikarzy, redaktorów itp. jest niezbędny. Dla
                        reszty społeczeństwa zresztą też, ale reszta społeczeństwa to olewa - uważa, że
                        wszystko już umie, bo przecież chodziła do podstawówki...
                        • Gość: Łys Re: ktore lepsze? IP: *.proxnet.pl 08.05.10, 15:49
                          Jako szkołę elementarną miałem na myśli podstawówke+gimnazjum.
                          Przyjmijmy,że masz rację.
                          Mam takie pytanie. Czy studia dziennikarskie mają swój odpowiednik w USA?
                          Stawiam jako przykład USA,ponieważ jest tam jeden z najlepszych systemów
                          szkolnictwa (można jeszcze zaliczyć szkolnictwo japońskie,koreańskie...).
                          • Gość: mi Re: ktore lepsze? IP: *.sds.uw.edu.pl 08.05.10, 16:05
                            Mam zerową styczność zarówno z dziennikarstwem, jak i z Ameryką, ale google
                            mówią, że tak, można (tinyurl.com/66v4ap - wybierz sobie journalism jako
                            "major", mnóstwo wyników). Tyle że umówmy się - w przypadku zawodów związanych z
                            językiem POLSKIM obecność studiów tego samego typu w Stanach, Japonii, Korei, w
                            Mozambiku czy na Księżycu nie ma najmniejszego znaczenia.

> Przyjmijmy,że masz rację.

A że mam rację - no, wiem:)
    • Gość: załamka sorry IP: *.pl 05.05.10, 19:33
      ale wszystkie są gówno warte. Duża liczba absolwentów, jeszcze większa
      liczba studentów i małe zapotrzebowanie na rynku pracy.

Przykro mi....

Pozdrawiam
      • ratyzbona Re: sorry 06.05.10, 19:48
        Studiów nie wybiera się tylko po to by zdobyć zawód. Wiecie że
        studiuje się dla pogłębienia wiedzy? Nie - to cóż niewiele na
        studiach zyskacie. Radzę autorce nie słuchać cudzych podszeptów tylko
        zastanowić się poważnie który kierunek wydaje się najbliższy
        zainteresowaniom na którym są najciekawsze zajęcia itd. Wybieranie
        kierunku tylko biorąc pod uwagę przyszłą pracę najczęściej kończy się
        zniechęceniem gdzieś w połowie studiów i odwalaniem wszystkiego byle
        by szybciej dostać dyplom. Ale może ja nie dzisiejsza jestem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się