Dodaj do ulubionych

Politechnika Gdańska

IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.10, 15:45
Witam!
Mam zamiar studiować zaocznie na Politechnice Gdańskiej, jednak
waham się między budownictwem a oceanotechnikom. Zastanawiam się po
który kierunku łatwiej znajdę dobra prace? Czy trudno jest zdobyć
uprawnienia budowlane? Jakiej pracy mogę się spodziewać po obu
kierunkach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Baca Re: Politechnika Gdańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 16:13
      Żadnej pracy możesz się spowdziewadź. Studia pracy nie gwarantują, nie ma
      "NALEZY SIĘ, BO SKOŃCZYŁEM TO I TAMTO...". Liczy się co umiesz, jakie praktyczne
      umiejętności posiadłeś w czasie studiów. A studia realizują program. A jak
      chcesz coś wiedzieć to musisz uczyć się sam w domu (douczać z dziedzin, które
      studia olewają). Oceanotechnika dla mnie odpada - stocznie upadły, więc gdzie
      chcesz pracować??? Za granicą biorą ludzi z dorobkiem (gdzie go sobie zrobisz tu
      w kraju?). Budownictwo - jak będziesz miał 30 lat, to może będziesz miał
      uprawnienia budowlane, a inwestycje infrastrukturalne z UE to kasa do roku 2015
      (zgodnie z zasadą N+2= 2013+2). Potem UE kasą może nie sypnie i cały boom na
      drogi, infrastrukturę kolejową, portową, lotniska, węzły komunikacyjne, baseny
      padnie i gdzie będziesz mógł pracować? A tak swoją drogą idź na to co interesuje
      i rozwijaj się w tym cały czas. Trzeba się wybić z tłumu aby w tym kraju coś
      osiągnąć (chyba że ma się znajmości - ale w takim razie po co te całe pytania i
      wywody).
      • Gość: JUrr Re: Politechnika Gdańska IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.10, 16:56
        Czyli według Ciebie oba te kierunki są bez przyszłości?? Bzdura.
        Budowa statków to nie tylko stocznie, jest mnóstwo prywatny firm
        zajmujących się budową/remontem łodzi. A co do budownictwa to czy w
        tej branży istnieją tylko inwestycje finansowane z UE?? Ludzie będą
        budować chociażby domy.
        Ciekaw jestem co sam studiowałeś skoro tak krytykujesz oba te
        kierunki??
        • Gość: Baca Re: Politechnika Gdańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 17:45
          Po co mi mówisz takie ogólne rzeczy, że zawsze będą budowane nowe statki
          (jachty, lódki i inne motorówki w PL), albo zawsze ktoś postawi dom. To jest
          nieistotne. Istotne jest ilość absolwentów do ich popytu na rynku pracy -
          stocznie duże padły - popyt nagle na ludzi z tej branży spadł. Z budowlanką jest
          podobnie - taki Budimex ma 70% wartości przychodu z realizacji inwestycji z kasy
          UE. Budowlanka jest dobra dla ludzi, którzy skończyli studia budowlane w okresie
          wejścia PL do UE. Teraz ktoś idzie na te studia, skończyć musi mgr inż. aby móc
          mieć pełne uprawnienia budowlane. Skończy studia w roku 2015-1016 a tu zonk -
          50-60% mniej inwestycji w budownctwie, bo nowej kasy z UE na lata 2016 i dalej
          nie ma. I gdzie taki "świeżak" znajdzie pracę w branży, jak kierownik budowy z
          X-lat doświadczeniem pracy znaleźć nie będzie mógł. Przecież teraz masa ludzi
          idzie na studia budowlane - np. PW przyjmowała kiedyś (2002r, 2003 r. po 100
          studentów (miejsc było więcej niż chętnych)), a teraz garnie się tam po 300 osób
          na rok (zwiększyli limity miejsc) na studia dzienne. Podobnie jest z innymi
          wydziałami budowlanymi w kraju. Cała masa ludzi, a rynek na razie rokuje jako
          tako do roku 2015. KBI komercyjne nie wchłonie tej masy absolwentów (ktoś tam
          będzie robił ale to tylko garstka z całej czeladzi). Wierzysz, że będzie jak w
          Hiszpanii, która wybudowała 1000000 pustostanów na handel??? Ja bym wybrał
          bardziej uniwersalne studia - wydział elektryczny, wydział mechaniczny (ale nie
          okrętownictwo), albo jakąś wąską pożyteczną specjalizację (pod warunkiem że ten
          ktoś się tym bardzo interesuje) - zawsze można znaleźć funkcje technika w
          zawodzie i wyjechać na zachód i zarabiać tyle i więcej niż kierwonik na budowie
          w PL.
        • Gość: Baca Re: Politechnika Gdańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 17:58
          Co do oceanotechniki: to niech autor wątku oszacuje sam (przez neta czy inne
          źródła) jaki jest popyt na ludzi w branży okrętowej i statków, a ile ludzi
          wypuszcza Politecnika Gdańska w tej dziedzinie co roku. Jak mało wypuszcza do
          potencjału rynku to niech idzie. Jak nie i budowa statków go nie interesuje, a
          interesuje tylko kasa po studiach ("bo skończyłem i się należy") technicznych,
          to po co sobie głowę zawracać.
          • Gość: ja Re: Politechnika Gdańska IP: *.remontowa.com.pl 20.07.10, 09:39
            Wydział oceanotechniki na PG wypuszcza średnio 20
            absolwentów "kadłubowych" (po specjalizacji budowy konstrukcji
            stalowej kadłuba) oraz 20 absolwentów "siłownianych"(specjalność
            dot. siłowni okretowych).

Obecnie pomimo kryzysu praca raczej jest (40 ludzi rocznie to
            niewielu) ,ale troche słkabo płatna (1500-2000 netto), i nudna(8
            godzin dziennie w biurze to masakra), cały płacz polega na tym ,że
            jeszcze 3 lata temu roboty było zanczanie wiecej niz ludzi, brano do
            stoczni nawet studentów 4 roku (choć zazwyczaj się z tego
            wycofywano, za słabi byli), praca była od ręki, teraz jest gorzej.

Fajne w tej branzy jest to ,ze jest mała i wąska wszyscy sie znają,
            wiekszosc absowlentów jest do siebie podobnych , mało który po
            dziennych ma doswiadczenie, angielski zna co drugi tylko, o statkach
            cos tam wiedzą, ogolnie polecam, lepsze to niż MiBM na PG.
            • Gość: JegoMosc wow wow wow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 17:03
              a ja to myslalem ze na oceanotechnice sa tez specjalnosci czy ucza
              np takich maniakow co sie interesuja rekinami, tybami i badaniami
              morz oceanow, a tu skrecanie srub jak w warsztacie samochodowym - e
              ee eee to lipa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka