Dodaj do ulubionych

Wybór kierunku studiów

IP: *.opera-mini.net 07.09.10, 22:59
Witam ;)...
Sluchajcie, przydalaby mi sie bezposrednia relacja kogos kto studiuje/studiowal psychologie, dziennikarstwo, public relation badz kulturoznawstwo... Znajdzie sie ktos taki? Ktory z tych kierunkow najciekawszy :)...?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcinek Re: Wybór kierunku studiów IP: *.chello.pl 09.09.10, 11:19
      Dziennikarstwa bardzo oblegane i problem z praca za malo miejsc:) kulturoznastwo bez sesnu a najciekawsze wedlug mnie public relations:) bo sam studiuje:) i naprawde ciekawe :)Pozdrawiam
    • neral_0 Re: Wybór kierunku studiów 09.09.10, 14:50
      Nie studiowałem żadnego z tych kierunków ale zawsze marzyłem o dziennikarstwie. Teraz niestety już na to za późno:( Argument ,ze po dziennikarstwie nie ma pracy jest tak naprawdę dziwny. Na pewno ona nie leży na ulicy:) ale jeśli się chce to się znajdzie. Co prawda wymaga to dużo trudu ale efekt jest bardzo dobry- ciekawy i fascynujący zawód. W warszawskiej Wyższej Szkole Humanistycznej im. Bolesława Prusa jest teraz rekrutacja, może spróbujesz
      • Gość: anka Re: Wybór kierunku studiów IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 19:07
        Wybrałaś kierunki bez perspektyw, ja rozumiem,że modne i wszyscy się pchają na psychologie i dziennikarstwo ale po tym nie ma pracy ;/ kolezanki po tych studiach robił podyplomówki i za 900zł skończyły w szkole
    • Gość: deuter Re: Wybór kierunku studiów IP: *.aster.pl 09.09.10, 19:19
      Moje skromne zdanie o wymienionych kierunkach:

psychologia - bardzo dużo osób co roku to kończy więć ciężko o prace, można sie załapać jako HR ale szanse na prace są niewielkie.

dziennikarstwo - kierunek nie jest głupi pod jednym warunkiem - podczas studiow załapiesz sie do pracy w zawodzie i będziesz pisała własne artykuły.Absolwent dziennikarstwa bez doświadczenia ma zerowe szanse na prace dziennikarza. Jeżeli marzysz o pracy przed kamerami to bardzo ważny będzie twój wygląd zewnętrzny.

public relation - kierunek "modny" i ładnie, zagraniczno brzmiący. I w sumie to wszystko co można o nim dobrego powiedzieć. Pracy po tym nie ma, a sam kierunek jest bardzo "wąski", więc lepiej już studiować psychologie.

Kulturoznastwo - Tak szczerze to jeszcze nie spotkałem sie z ofertą pracy dla kulturoznawcy, wiec to zdecydowanie najgorszy wybór.
    • Gość: avi Re: Wybór kierunku studiów IP: *.wroclaw.mm.pl 09.09.10, 21:50
      Psychologia jest dobrym pomysłem. Ale po samym kierunku jesteś tylko mgr. Musisz w siebie zainwestować :D W szkolenia, angielski!! (jeśli ma być HR), studia podyplomowe, szkoły psychoterapii itp. (w zależności od planów). Kosztuje, ale w perspektywie czasu się opłaca. W przypadku psych. klinicznej, terapii musisz liczyć się z dość kiepsko płatnym początkiem.
      • Gość: Marcinek Re: Wybór kierunku studiów IP: *.chello.pl 10.09.10, 10:09
        Jezeli szukasz cos z Public Relations i prywatnej szkolki to masz kilka .Z takiech bardziej znanych Kozminski zdaje sie ze Janski Łazarski chyba i WSZIP Chodkowska. Osobiscie polecam WSZIP bo poprostu tam studiuje i szkola jest naprawde bardzo fajna studiuje wlasnie PR. No i te czesne w porownaniu sa naprawde nizsze:) Pozdrawiam
    • mpstrzelecki Re: Wybór kierunku studiów 13.09.10, 11:15
      Z pewnością warto to robić rozważnie.
      Co trzeci absolwent wybrałby inny kierunek studiów, gdyby mógł jeszcze raz wybierać, to pierwsze wyniki ankiety Ile za dyplom?
    • Gość: eee tam Re: Wybór kierunku studiów IP: *.centertel.pl 15.09.10, 01:08
      Ja zdecydowałem się na Gospodarkę Przestrzenną. Studiuje zaocznie i pracuję. To jest najmądrzejszy krok jaki można wykonać w dzisiejszym otoczeniu rynkowym. Praktyka i studia to jest to. I nie zapisałem się do żadnej szkółki z wielkim szyldem. Dojeżdżam do Falent i studiuje w tamtejszej WSPiRR. Dlaczego? Niskie czesne, wysoki poziom nauczania, kadra z głównych uczelnie warszawskich i naprawdę miła atmosfera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka